Romania iese la atac - Politica noastra externa se scutura de timiditate

Cititor Formula AS
Strategia Nationala de Aparare, in lectura corecta

Isterizati de "atentatul" CSAT-ului la "libertatea" presei, facut public in luna iunie, marea majoritate a jurnalistilor nostri au omis cateva aspecte esentiale privind Strategia Nationala de Aparare. Aspecte majore pentru harta geopolitica si geostrategica a Regiunii Marii Negre extinse, pe care mi-am propus sa le comentez.

Basarabia, "azimut-vest"

"Stationarea unor trupe straine, fara acordul tarii gazda, in apropierea granitelor Romaniei, constituie o amenintare la adresa securitatii nationale" si "din acest motiv, tara noastra intelege sa se implice activ in promovarea unei solutii care sa vizeze demilitarizarea regiunii, prin retragerea trupelor si armamentelor stationate ilegal", subliniaza documentul adus la cunostinta opiniei publice. Cu alte cuvinte, Stationarea trupelor rusesti in Republica Moldova, in apropierea granitelor Romaniei, constituie o amenintare la adresa securitatii nationale. Si sa fim clari: o amenintare la siguranta nationala a Romaniei inseamna, implicit, si o amenintare la adresa UE, NATO si SUA! Oficializarea acestei amenintari prin includerea ei in Strategia Nationala de Aparare este un semnal puternic si fara echivoc de sincronizare cu alte tari UE si NATO, pentru "Azimutul Vest" al Republicii Moldova. Deci, tot raul spre bine: subrezirea flancului estic (al UE, NATO, SUA), datorita noilor orientari ale Ucrainei si Turciei catre Rusia, necesita masuri pentru intarirea acestuia, adica de intarire a Romaniei. Mai in clar: UE, SUA si NATO vor intari Romania prin integrarea Republicii Moldova.

Sincronizarea cu SUA

De mult, SUA si UE nu s-au coordonat atat de bine in fata Rusiei, la Marea Neagra.
Cu ocazia vizitei lui Dmitri Medvedev in Statele Unite, presedintele american, pentru prima data in ultimele luni, a cerut fara echivoc retragerea neconditionata a trupelor ruse de pe teritoriul georgian, ca o conditie prealabila a participarii SUA la modernizarea Rusiei.
Se pare ca Rusia nu va avea de ales: ori modernizare, ori un simplu lider regional, dependent de vanzarile de resurse si de amenintarile cu forta. Ori relatii bune cu UE, ori tot felul de tertipuri primitive si actiuni de spionaj, pentru a face rost de tehnologie. Pentru ca trebuie sa mentionam: Rusia este in pericol de colaps, datorita tehnologiilor vechi, ce trebuie inlocuite, datorita infrastructurii dezastruoase, a birocratiei stufoase si corupte, a mortalitatii ridicate datorate alcoolului, drogurilor si educatiei precare.
Dar nu am terminat cu Republica Moldova:
"Prin aderarea Republicii Moldova la spatiul comun european vor putea fi eliminate ultimele bariere care au separat o natiune", mai noteaza documentul CSAT, inaintat Parlamentului, in care se mai arata ca Republica Moldova reprezinta "un caz aparte, ce beneficiaza de un interes special din partea Romaniei si de sustinere in vederea integrarii in familia europeana". Interesul special pentru Moldova, exprimat in clar, aduce un accent in plus angajamentului Romaniei catre o politica activa (proactiva) in regiune. Si o ultima scuturare de timiditatea (necompetitivitatea) de pana acum a politicii externe romanesti.

Romanii de pretutindeni

La obiectivele nationale de securitate - "promovarea drepturilor romanilor de pretutindeni" - este mentionata pe locul doi. Cu adevarat Romania incepe sa se trezeasca. Pentru ca cele 10 milioane (15, dupa unii) de romani din jurul Romaniei, autohtoni de la inceputul vremurilor, nu reprezinta doar niste voturi in plus la alegeri, nici doar pretexte emotionale pentru campaniile de imagine ale unor politicieni, ci si un atu de forta pentru stabilirea liderului regional in zona (Romania), plus un factor de stabilitate a "butoiului cu pulbere" al Europei. Plus o reparatie: romanii din Bulgaria, Grecia, Albania si Valea Timocului, din Serbia, inca nu sunt recunoscuti ca exista! In vreme ce in Romania, sarbii, bulgarii, grecii, albanezii au garantate toate drepturile la nivelul cerintelor UE. Cat despre romanii din Ucraina, ce sa mai spunem... Dar, deja, nici Ucraina nu se simte prea bine. Daca mai adaugam ca romanii din Valea Timocului vor da in judecata guvernul Serbiei, la CEDO si la alte instante europene, pentru actiunile de intimidare ale politiei sarbe si pentru fraudarea alegerilor de la 6 iunie, sustinuti de ministrul de externe al Romaniei, vom avea o imagine si mai clara ca Romania se trezeste.

O doctrina militara proactiva

Si, in final, cireasa de pe tort (aflata in acelasi document CSAT):
"In apararea si promovarea intereselor, valorilor si a obiectivelor nationale de securitate, Romania respecta principiile dreptului international, dezvolta dialogul si cooperarea cu statele interesate si organizatiile internationale responsabile pentru realizarea stabilitatii si a securitatii regionale si globale. Pentru Romania, sunt esentiale protejarea si apararea intereselor nationale prin mijloace pasnice, insa statul roman isi rezerva dreptul ca, in situatii speciale, singur sau impreuna cu aliatii si partenerii sai, sa utilizeze toate elementele de putere, inclusiv capacitatile sale militare, ca solutii de ultima instanta".
Cu alte cuvinte, Romania are o doctrina militara proactiva, specifica puterilor regionale si globale. Nu ne ramane decat sa speram ca Parlamentul va da dovada de intelepciune. Incetul cu incetul, Romania se contureaza ca lider regional, pol de stabilitate si exportator de securitate in Regiunea Marii Negre Extinse.
Sa fie intr-un ceas bun!

O NOUA AXA: BUCURESTI-BERLIN-WASHINGTON

Interesant si ciudat acest tandem, Romania-Germania, vis-a-vis de Rusia. Cred ca si eficace. Aduce aminte, cumva, de al doilea razboi mondial, cand Germania si Rusia au incheiat tratatul de neagresiune Ribbentrop-Molotov, dupa care Romania a atacat URSS-ul, pentru recuperarea pamanturilor pierdute.
Acum o luna, Germania a semnat cu Rusia un memorandum pentru crearea unei comisii comune UE-Rusia, care sa rezolve problemele de securitate, pe primul loc fiind mentionat expres conflictul inghetat din Transnistria. Imediat a doua zi, Romania a facut publica Strategia Nationala de Securitate. Aceasta mentioneaza ca integrarea europeana a Republicii Moldova este o prioritate a Romaniei, ca trupele din Transnistria reprezinta o amenintare la securitatea sa nationala si ca isi rezerva dreptul de a administra lovituri militare preventive, singura sau cu aliatii, daca se considera amenintata.
La scurt timp, Germania a promis Rusiei ca va sustine in UE noul sistem de securitate propus de Medvedev, daca Rusia isi va retrage trupele militare din Transnistria. Concomitent, presedintele SUA a cerut Rusiei, fara echivoc, retragerea neconditionata a trupelor din Georgia. In replica, Romania a anuntat, si prin vocea presedintelui, si prin cea a ministrului de externe, ca nu este de acord cu noua viziune de securitate europeana propusa de Medvedev. Recent, la Ekaterinburg, doamna Merkel a promis Rusiei ridicarea vizelor pentru circulatie in Europa, daca Rusia isi retrage trupele din Transnistria. Concomitent, Hillary Clinton, aflata in Georgia, a cerut din nou Rusiei sa-si retraga trupele din Georgia.
Interesant si ciudat este faptul ca nici oficialii din Rusia, nici presa, nu au comentat Strategia Nationala de Aparare a Romaniei. Nu au comentat nici propunerile doamnei Angela Merkel. Se pare ca strategii si diplomatii Rusiei chiar incep sa aiba de lucru. Pentru ca se contureaza, mai mult sau mai putin evident, o noua Axa: Bucuresti-Berlin-Washington. Care, pentru inceput, se concentreaza pe eliberarea Transnistriei si integrarea europeana a Moldovei de dincolo de Prut si de Nistru. Cred ca trecerea Ucrainei in bratele larg deschise ale Rusiei incepe sa-si arate efectele. Este clar ca acest lucru a schimbat exagerat harta geopolitica si geostrategica in favoarea Rusiei, iar SUA, UE (prin Germania), NATO (prin Romania) au trecut la contra-masuri. Si daca Rusia incepe sa taca, e dovada ca incepe sa se teama, ca a sarit peste cal, ca ademenirea Ucrainei a avut singurul rezultat firesc in regiune: Romania incepe sa "zburde" la Marea Neagra. Si toata lumea stie ca Romania are ceva in spate, daca isi schimba atat de incisiv doctrina de aparare. Si apoi, e si firesc ca Rusia sa "cedeze" Moldova, macar, in schimbul Ucrainei.
Cu toata bucuria mea de roman pentru noua postura a Tarii, nu imi pot reprima o umbra de tristete pentru Ucraina: ce putea sa fie si ce-a ajuns! Dintr-un potential lider la Marea Neagra, un apendice al Rusiei. Si, in curand, va ajunge o ingusta fasie tampon, "cordon sanitar" intre Rusia si NATO, fenomen intrezarit deja de politologii ucraineni. "Washington si-a exprimat intentia de a desfasura pe teritoriul Romaniei elemente ale scutului american antiracheta. La randul ei, Rusia nu a renuntat la planurile sale de formare a propriului coridor de securitate in regiune", a confirmat Vitali Kulik.
Romania a inceput sa actioneze in privinta Ucrainei, dupa principiile unui "razboi economic de gherila", afirma "Nezavisimaia Gazeta". Romania a inceput sa-si regleze debitele pe canalele interioare din Delta Dunarii, Ucraina se plange la UE ca scade adancimea pe canalul Bastroe! La recentele inundatii, Romania a corectat in asa fel nivelul apei, incat, prin distrugerea digurilor romanesti, Dunarea s-a revarsat pe teritoriile ucrainene, colmatand canalul ucrainean de navigatie, sustine Ministerul ucrainean pentru situatii de urgenta. "Nimic nu este intamplator. Romania loveste din toate directiile: cu o saptamana in urma, romanii au blocat, practic, punctul de trecere auto Porubnoe-Siret spre Bucovina. Au introdus obligativitatea verificarii tuturor masinilor cu ajutorul noilor aparate cu roentgen", au declarat pentru "Nezavisimaia Gazeta" surse oficiale de la Kiev.
Romania vrea sa includa insula Maikan, care datorita schimbarii configuratiei bratului Chilia a trecut de partea romaneasca, fata de firul apei, considerat linie de granita, conform legislatiei internationale. Ca urmare, Ucraina se plange ca daca Romania le va lua insula, le va lua si Bucovina de Nord, si Basarabia de Sud. Politologii se mai linistesc putin, argumentand ca, totusi, nu se va ajunge la o confruntare militara. Dar ca, totusi, Romania este greu de combatut, fiind foarte activa in UE si avand o sustinere foarte puternica de la Washington, e convins expertul ucrainean Vitali Kulik, directorul Centrului de studiere a problemelor societatii civile. UE se distanteaza, Rusia prefera sa ramana simplu observator, iar Ucraina (si Moldova) ramane singura in fata Romaniei, cred analistii ucraineni.

Felicitari, domnule Mihai Ghimpu!
In acest context, s-a produs un eveniment semnalat nu indeajuns: domnul Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova, l-a numit consilier prezidential pe teme de integrare europeana, pe sociologul si analistul nostru Dan Dungaciu. Cu siguranta, domnul Dan Dungaciu a primit multe felicitari, si-l felicit si eu cu aceasta ocazie. Dar cu siguranta ca domnul Mihai Ghimpu nu a primit suficiente felicitari, desi le merita, pentru ca a dovedit, din nou, clarviziune si curaj, prin aceasta numire. Clarviziune, pentru ca Dan Dungaciu este (asemenea unui supercalculator folosit de institutele meteorologice globale, indispensabil pentru prognoza cat mai precisa si mai lunga a vremii) expert pe "vremea" geopolitica, de la Lisabona pana la Vladivostok. Curaj, pentru ca domnul Dan Dungaciu stie ca cea mai sigura si mai rapida cale de integrare europeana a Republicii Moldova este unirea cu Romania. Pentru ca Dan Dungaciu este unionist. Dar nu unionist de genul "trebuie sa ne ajutam fratii de peste Prut", ci de genul "studiat"! Caci domnul Dan Dungaciu asta stie sa faca cel mai bine: sa studieze. Si a studiat si analizat istoria, sociologia, geopolitica si geostrategia fenomenului, si a ajuns la urmatoarea concluzie: unirea este, pur si simplu, un fenomen natural, o curgere normala a istoriei, care poate fi demonstrata stiintific. Si nu poate fi oprita, asa cum nu poate fi oprita nasterea unui copil, atunci cand i-a sosit vremea. Cel mult, intarziata putin".
Pur si simplu, de crezut sau de necrezut, incepe sa renasca si sa reinvie constiinta nationala a romanilor din jurul Romaniei, izolati in ultimele sute de ani. Si acestia incep sa se intalneasca si vor sa se cunoasca si vor sa fie impreuna. Ca sa nu mai indrazneasca nici un invadator sa-i mai calce. Iar aceasta reinviere a constiintei nationale se suprapune cu schimbarile geopolitice si geostrategice din regiunea Marii Negre, vezi Rusia, Ucraina, Turcia, care necesita reorientarea arhitecturii de securitate a UE, NATO si SUA. E nevoie de o Romanie mult mai puternica in regiune. Cu alte cuvinte, tot raul spre bine.
Multe felicitari, domnule Mihai Ghimpu!
VIRGILU CULICEANU - e-mail: virgilius.ro@rdslink.ro