Analiza politica a lunii AUGUST - Tia Serbanescu - "Prin taxarea drepturilor de autor, guvernul a dovedit incompetenta, neglijenta si dispret fata de cetateni"

Claudiu Tarziu
"E greu sa gasesti un ministru pe care sa nu-ti vina sa-l dai afara"

- Presedintele Traian Basescu a promis un bilant al guvernarii in luna septembrie, in urma caruia se vor lua masuri. Avand in vedere evolutia din ultima vreme a guvernului Boc, ne putem astepta la remanierea sau mai degraba la demiterea sa?

- Probabil ca presedintele Basescu va face reprosurile pe care le-a mai facut guvernului. Ca nu a fost suficient de rapid, ca n-a aplicat coerent masurile stabilite, ca n-a avansat masuri de relansare economica eficiente... Toata lumea vorbeste de remaniere guvernamentala, si presa, si opozitia. Opozitia spune ca remanierea e prea putin si cere demiterea intregului guvern. E dificila remanierea, pentru ca, pur si simplu, cu oricata indulgenta ai privi activitatea guvernului, e greu sa gasesti un ministru pe care sa nu-ti vina sa-l dai afara. Cred ca si parintii lor i-ar da afara val-vartej, daca s-ar gandi mai bine. Tatal premierului Boc ar avea motive, de data asta, sa-l bata si cu rosii, nu numai cu oua. Cred ca, in momentul de fata, guvernul Boc nu mai are nici un fel de sustinatori. Daca pana acum mai existau o parte din analistii politici care priveau eforturile guvernului Boc cu speranta si mizau ca acesta va reusi sa scoata tara din criza economica, astazi, aproape nimeni nu-i mai da o sansa. Dincolo de faptul ca a fost silit de imprejurari sa ia o serie de masuri impopulare, guvernul a avut si decizii prin care a reusit sa scoata din minti pe toata lumea. De exemplu, aceasta privind platirea asigurarilor sociale pe drepturile de autor si pe activitatile persoanelor fizice autorizate. In acest caz, este o lipsa incredibila de gandire economica si, mai grav, o dovada de dispret fata de cetatean. Reactia oamenilor fata de guvern nu putea fi decat simetrica: daca el n-are respect pentru noi si, dupa ce ca ne ia din venituri, vrea sa ne si umileasca, atunci nici noi nu avem respect fata de el si il trimitem in corpore la pensie si in somaj - acolo unde platim noi contributii.
Am inteles ca trebuie sa platim niste procente de solidaritate sociala, cum a fost numita aceasta suprataxare a drepturilor de autor si a activitatilor independente, dar acestea puteau fi oprite la sursa. Intrau si mai repede banii la buget si era si mai sigur ca sunt virati toti. Ideea de a pune lumea pe drumuri, sa faca declaratii la trei autoritati separate, sa stea la cozi ca sa dea bani la stat pentru orice colaborare, sub amenintarea unor amenzi uriase, dovedeste clar lipsa de ratiune a guvernului. Cum sa nu te gandesti ca oamenii pe care ii obligi la acest circuit inutil si umilitor te vor injura de dimineata pana seara, stand la cozi, si ca nu te vor mai vota in veci de veci? Cum sa nu te gandesti ca tu, PDL, risti in acest fel nu numai sa "scapi" de guvernare, dar si de Parlament, pentru viitoarea legislatura? Ministrul Seitan, tartorul acestui procedeu mefistofelic, prin care si-a onorat numele din plin ("seitan" inseamna diavol - n. red.), in loc sa-si ceara scuze si sa schimbe sistemul, se incapataneaza sa mearga inainte. In schimb, ne face hatarul de a nu ne mai amenda vreo luna de zile, daca intarziem cu declaratiile. Drept urmare, o parte a societatii civile a protestat si a amenintat cu greva fiscala. Si sa te tii daca o aplica, caci e posibil sa prinda, pentru ca multi refuza sa faca toata alergatura asta umilitoare. Poate ca vor fi amendati, dar vor contesta amenzile in instanta si vom intra intr-un carusel al proceselor care va bloca sistemul.
Presedintele Basescu ne-a indemnat sa ne mai luam o slujba, daca nu ne ajung banii. Pai ne mai luam ca sa avem de ce alerga si ce plati la stat? O masura care sa dovedeasca mai clar, mai revoltator si mai deprimant combinatia dintre incompententa, neglijenta si dispret fata de populatie a guvernului nu exista. Daca pana acum mai aveam dubii, acum ne-a spulberat orice speranta. Dovedeste ca cine e prost e si rau si fudul. Aceasta constatare face remanierea inutila. Ar trebui schimbat guvernul cu totul. Iar PDL risca sa nu mai intre in Parlament la viitoarele alegeri. De data asta, si-a facut-o cu mana proprie. Daca pana acum au fost cazuri in care opozitia a exagerat cu reprosurile, de data asta nu mai este nici o indoiala ca guvernul acesta trebuie sa plece. Si principalii responsabili sunt d-nii Seitan, Vladescu si Boc.

"Daca d-l Basescu ar vrea sa salveze PDL, l-ar scoate de la guvernare"

- Dar presedintele Basescu, artizanul si sustinatorul neconditionat de pana acum al acestui guvern, nu are nici o responsabilitate? Mai are el legitimitatea sa puna un nou guvern PDL, dupa ce a ratat spectaculos cu guvernul Boc?

- S-ar putea ca presedintele sa considere ca PDL nu mai are legitimitatea sa guverneze. Si s-ar putea sa ofere opozitiei sansa de a forma guvernul. Mai ales ca Executivul condus de d-l Emil Boc se arata depasit de situatie, iar in PDL exista o puternica si crescanda opozitie fata de propriul guvern si o parte dintre cei nemultumiti pleaca din partid. De fapt, daca d-l Basescu ar vrea sa salveze PDL, l-ar scoate de la guvernare, ca sa aiba timp, pana la alegeri, sa-si mai revina, iar lumea sa mai uite de necazurile pricinuite. L-ar cruta de o moarte politica sigura. Ar fi bine ca guvernul sa fie demis, pentru ca asa s-ar oferi societatii o minima satisfactie: un guvern incompetent si cu atitudine sfidatoare ar fi pedepsit. Din pacate, nu exista nici o certitudine ca vine un Cabinet mai bun, cu solutii serioase pentru iesirea din criza. Partidele din opozitie nu au habar cum sa scoata tara din criza. Cel putin pana acum, nu au propus nimic. PSD a spus ca abia pe 16 octombrie va face public un program de guvernare. Ce-o fi facut pana acum? Oricum, PSD spune ca isi doreste un guvern de serviciu sau de avarie, care sa organizeze alegeri anticipate in primavara. Am mai aratat ca aceasta nu e o propunere serioasa. N-avem bani pentru cheltuielile curente, daramite pentru alegeri anticipate. Pe urma, am pierde o gramada de timp cu organizarea alegerilor si campania electorala, dupa ce ca suntem in mare intarziere cu masurile anticriza. PSD si PNL pot veni la guvernare si fara alegeri noi, numai sa vrea cu adevarat. Prin urmare, daca pastram acest guvern, e rau. Daca il schimbam cu unul, tot din PDL, iar va fi rau. Nici nu stii pe cine sa schimbi si cu cine, ca sa-ti dea o mica speranta. Iar dinspre opozitie nu se intrevede vreo formula salvatoare.

- In cazul in care PDL ramane la guvernare, dar decide remanierea Cabinetului Boc, ce ministri ar putea fi schimbati si cu ce persoane?

- Ministrul Muncii, Mihai Seitan, si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, ar trebui sa fie primii pe lista de demisi. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, si ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ar putea si ei sa plece. Cine ar putea veni in locul lor e greu de spus. Aici e problema: avem trei partide mari, care nu ofera lideri credibili si competenti. Partidele parlamentare au facut o asemenea antiselectie de cadre, au promovat oameni numai pe prietenie, pe gasca si pe interese de afaceri, incat acum, cand - iata - ar fi nevoie de noi ministri, nu-ti vine sa-i dai nici unuia vreun minister.

PSD si PNL au viziuni diferite asupra premierului

- Spuneati ca nici dinspre opozitie nu se intrevede o formula salvatoare. Va rog sa detaliati.

- Ganditi-va ca d-l Basescu cheama pe PSD la guvernare. Pe cine ar propune PSD premier? D-l Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, spunea ca d-l Victor Ponta trebuie sa fie premier, ca e presedintele partidului. Si cam asa s-a intamplat cu toate partidele venite la guvernare, si-au pus sefii in fruntea guvernului. Va dati seama ce ar insemna ca d-l Ponta sa fie premier? Baiatul asta n-are nimic de-a face cu stiinta de a conduce o institutie. Desi a fost mereu in functii, ca asa e soarta lui pe lumea asta, sa primeasca totul de-a gata, n-a dovedit nimic. Are doar un avant juvenil si e rau de gura, dar nu prezinta nici cel mai mic semn de incredere ca ar putea conduce ceva serios si fara accidente pana la destinatie. Si nu din cauza varstei - caci sunt persoane de varsta domniei sale care ar putea fi sefi de guvern -, ci din pricina imaturitatii sale, care, printre altele, il face sa se declare un Che Guevara al romanilor. D-l Ponta a refuzat sa se intalneasca cu delegatia FMI, in ciuda faptului ca a fost in guvern, cand a fost semnat acordul cu aceasta institutie internationala. Or, acordul cu FMI este decisiv pentru Romania. Pe urma, d-l Ponta si-a retras partidul din Parlament cand s-a votat legea ANI - o lege pentru care eram criticati de UE... Astfel de actiuni arata o fronda infantila si iresponsabila.

- PSD l-ar putea propune din nou pe Adrian Nastase, clamand experienta sa de premier si "performantele" din vremea guvernarii sale.

- E adevarat ca d-l Nastase a prins din nou aripi, pe fondul catastrofei generale. Avand in vedere ca este mentorul d-lui Ponta, ar avea sanse sa fie nominalizat. Dar d-l Nastase are de infruntat propriul sau trecut si nu stiu daca cineva ar avea increderea sa-i ofere conducerea unui guvern. Pe de alta parte, ma indoiesc de posibilitatea coabitarii dintre d-l Basescu si d-l Nastase. In aceeasi ordine de idei, PSD si PNL nu ar putea veni impreuna la guvernare, sa asigure majoritatea necesara, pentru ca au viziuni diferite asupra premierului. PNL spune ca nu ar sustine un premier liberal sau social democrat, ci doar o personalitate credibila, independenta, de mare anvergura - pe modelul Klaus Johannis. Iata un impediment serios pentru un guvern PSD-PNL.