DIRECTIA 5

Delia Hanzelik
MARIAN IONESCU, liderul formatiei - "Sa nu te gandesti niciodata ca parasuta nu se deschide"

Cu un calendar de evenimente incheiat pana la sfarsitul lunii octombrie, cu concerte senzationale la Arad, Targu Mures, Cluj, Oradea, Mamaia, Gura Humorului, Iasi, Bucuresti, dupa 20 de ani de la infiintare, Directia 5 se mentine in topul preferintelor muzicale ale publicului din Romania.

- Au trecut trei ani de la ultimul vostru interviu pentru "Formula AS". In presa apareti foarte rar, la televizor aproape deloc. Singurele stiri despre voi exista pe internet. Iar ele sunt cat se poate de bune. Nu va mai opriti din turnee si din cantat. Dupa 20 de ani de prezenta pe scena, de unde va mai luati dragul si energia?

- Atata timp cat publicul te doreste si faci sali pline pe unde canti, esti un artist motivat. Iar motivatia asta se transforma in energie pozitiva si bucurie. Daruiesti si primesti. La fel ca in iubirile implinite.

- Fanii vostri se intrec in declaratii de dragoste pe internet. Se regasesc in muzica voastra, va considera "geniali". Ce reteta de seductie aveti? Cum reusiti sa-i surprindeti?

- Pentru a-i surprinde pe oameni te pregatesti. Succesul nu e ceva la intamplare. Muncim pentru el. Pe langa muzica pe care o cream natural si spontan, trebuie sa fim atenti si cum o transmitem catre ascultatori. Succesul are nevoie de empatie. Trebuie sa stii ce vor de la tine ascultatorii si ce simt in momentul in care te afli in fata lor. In zona asta ne ajuta experienta, ce-am invatat noi in ultimii 20 de ani.

- Nu intervine rutina? Reteta succesului nu se invecheste?

- Mesajul nostru nu este repetitiv. Cred ca trebuie sa te comporti ca baiatul cu parasuta. Sa nu te gandesti niciodata ca nu se deschide. Nu ne e teama de asta.

- Melodiile voastre cele mai indragite si populare vorbesc despre dragoste. Ati simtit, din partea fanilor vostri, o tresarire speciala in zona asta? Oamenii cauta mesajele romantice, pozitive?

- Da, oamenii care cauta genul asta de mesaj sunt intr-o proportie coplesitor de mare. Oamenii au nevoie de afectiune, pentru ca aproape toate informatiile din jurul lor, sociale, economice si artistice, sunt distorsionate spre negativ, asa ca asteptarea lor inclina spre o zona de echilibru, spre ceva frumos, care sa-ti tulbure sufletul si sa reporneasca niste circuite emotionale. Si credem ca muzica noastra are darul asta. Cred ca in momentul acesta, mare parte din planeta cauta cu fervoare frumosul, emotia, isi trage din ele dinamica si energia. Si mai cred ca Directia 5 raspunde acestei combinatii in mod fericit. Atunci cand noi am pornit la treaba, acum 20 de ani, nu ne-am gandit, in mod constient, ca vom atinge dimensiunea asta. Ca le vom oferi oamenilor nu doar muzica, ci si alean si imbold sufletesc.

- Ce stare de spirit are publicul romanesc, asa cum il simtiti la concertele voastre?

- Noi intalnim oameni potriviti cu ce facem noi. Starea de normalitate pe care o regasim la spectacole ne face increzatori. Si atunci cand cantam, intelegem ca toata munca de la studio si tot ce sacrificam nu e in zadar. Asta iti da curaj. Este ca o cursa de atletism la finalul careia iesi mereu invingator si ti se da o cupa. Cum sa nu te mai inscrii si la urmatoarea cursa?! Noua ne este cumva mai usor, avem un repertoriu foarte bogat, avem aproape 300 de piese, si majoritatea lor sunt cunoscute de public. Astfel, concertul este o bucurie pentru noi, nu un obstacol. Pentru artistii mai noi sau pentru cei care abia pornesc la drum, problema de a comunica piesele din repertoriu a devenit mai dificila, pentru ca ei nu-si mai pot promova - cu viteza cu care ne-am promovat noi - cantecele, la radio si la televizor. Si asta poate sa-ti faca o parte din viata artistica amara, poate sa-ti taie din elan.

- Ragaz pentru vise mai exista la Directia 5? Ca de vacanta nu cred ca poate fi vorba...

- Visam tot timpul. Inaintea concertelor e nevoie de un pic de visare (dar bine calculata pe scena), apoi, dupa concerte si intre concerte, cand momentele sunt denumite uneori ca fiind "de pauza". De fapt, nici atunci nu stam degeaba, ci punem cap la cap ceea ce vrem sa facem peste cateva luni, peste un an. Si atunci ne incarcam cu visare. Nu mai avem nevoie de vacanta.

- La ce visati... cand visati?

- Ai nevoie sa te pui intr-o situatie ideala, pentru a scrie o muzica frumoasa. N-ai cum sa ajungi la performanta fiind strans cu usa. Suntem niste oameni oarecum norocosi si fericiti si care ne imaginam si incercam sa cream o lume frumoasa. Se pare ca reusim. Si cred ca visam, cel mai adesea, la normalitate, care parca e mai greu de atins ca altadata.

- Exista un mesaj pe care sa-l transmiteti cititorilor nostri?

- Mesajul este mai degraba o dorinta de-a noastra. Am vrea ca publicul sa faca aceiasi pasi pe care-i parcurgem noi. Sa castigam impreuna rafinament. Stiti ca artistul merge acasa, studiaza si atinge un nivel tehnic, artistic si emotional diferit de publicul lui. Ne dorim ca aceasta distanta intre noi si public sa nu fie vizibila niciodata. Sa ne bucuram ca avem posibilitatea sa cantam muzica pe care o iubim si care se naste din emotiile noastre. Ca nu suntem pusi la un fel de zid, numit actualitate muzicala, in sensul in care sa trebuiasca sa renuntam la melodie, la armonie, si esential pentru muzica noastra sa fie ritmul. Ar fi tragic. Suntem bucurosi ca putem canta o muzica ce se poate incadra in normalitate.
Si stiti ce vreau sa le mai spun oamenilor? Ca suntem harnici. Ca lasand deoparte faptul ca avem atat de multe cantece inregistrate si ca am avea ce canta in urmatorii zece ani, fara a intra pe usa unui studio de inregistrari, facem in fiecare an un disc. Tinem seama de faptul ca unii dintre ei vor cantece noi cu Directia 5. Le au si le vor avea.