Raspuns pentru ION G. - Brosteni, F. AS nr. 927 - "Am sinuzita cronica"

Redactia
Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

Cronicizarea unei sinuzite acute este determinata de modificari importante ale cavitatilor sinusale, datorita unor pusee repetate de infectie dentara, rinosinusala cu blocaj-obstructie nazala (deviatie de sept, hipertrofie de cornet etc.) sau de o fragilitate constitutionala a mucoasei respiratorii (rinita alergica, tulburari de metabolism si imunitate). Simptomatologia sinuzitei maxilare cronice se manifesta cu: rinoree purulenta (scurgeri anterioare sau posterioare in faringe), obstructie nazala (nas infundat), cefalee matinala, tuse seaca, scaderea mirosului, miros urat, halena fetida, iritatie faringiana si raguseala la trezirea din somn.
Strategia terapeutica a sinuzitei maxilare cronice se clasifica in tratament medical si tratament chirurgical. Tratamentul initial contine: decongestionante nazale topice, minimum 3-4 saptamani, antiinflamatoare, antialergice si imunomodulatoare. Tratamentul chirurgical se va lua in discutie cand tratamentul medical corect efectuat a esuat dupa o perioada de trei luni, si urmareste imbunatatirea ventilatiei si drenajul sinusal. Tratamentul complementar al sinuzitei maxilare cronice arata astfel:
1. Dimineata si seara, dupa mancare, se efectueaza lavajul (spalarea) foselor nazale, cu o solutie de apa calda sarata (o lingura de sare gema la un litru de apa), care se aspira pe nas si se elimina pe gura sau prin musaj (suflat).
2. Dupa lavaj, se instileaza in fosele nazale cate 2 picaturi, de 3 ori pe zi, dintr-o solutie preparata (reteta proprie).
3. Instilatiile nazale sunt urmate de 10 sedinte de aerosoli medicamentosi si inhalatii cu uleiuri volatile aromatice. Tratamentul se poate face la domiciliu sau in policlinica, cu aparate de aerosoli, iar aerosoloterapia naturista cu "Ocnasept" spray (inhalatii si pulverizatii seara, inainte de culcare). "Ocnasept" este un spray salin cu extract din plante medicinale 100% natural, care poate fi comandat prin fax: 0269/42.12.56, 0269/21.78.61, e-mail: sanmed@online.asconet.ro

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Diagnosticul meu este colita cronica ulcerativa"
(Raspuns pentru MIHAELA, F. AS nr. 925)


Colita ulcerativa este o reactie inflamatorie nespecifica, caracterizata prin mici ulceratii si abcese de dimensiuni reduse care se manifesta la nivelul mucoasei intestinului gros. Desi cauzele si mecanisul de producere ale acestei afectiuni sunt inca necunoscute, explicarea originii bolii include, in principal, teoria microbiana, alergica, alimentara, psihopatologica si cea autoimuna, insa, se pare ca si ereditatea si factorii constitutionali joaca un rol demn de luat in consideratie, incidenta colitei ulcerative fiind mai mare la rudele bolnavului decat la restul populatiei. Nu voi insista pe manifestarile clinice caracteristice (diaree, dureri abdominale, tenesme, inapetenta, greturi si varsaturi), fiind mai important pentru dvs. sa cunoasteti aspectele care tin de evolutia, complicatiile si prognosticul colitei ulcerative.
Colita ulcerativa este o boala cronica, cu evolutie in pusee, al carei debut poate fi acut, subacut sau insidios, iar formele evolutive pot fi usoare, cu pusee acute de scurta durata si remisiuni indelungate sau grave, cu pusee severe si evolutie, deseori, sumbra. Tot ca forma evolutiva a colitei ulcerative trebuie mentionata forma cronica intermitenta, care evolueaza cu recidive si remisiuni, ce alterneaza variabil in timp.
De fapt, aceasta este forma evolutiva cea mai frecventa, intalnita in peste 60% din cazuri, in care puseele sunt, de regula, usoare si de scurta durata, iar remisiunile complete, atat din punct de vedere al manifestarilor clinice, cat si al alterarilor structurale, detectabile endoscopic.
Totodata, in cursul evolutiei, pot aparea unele complicatii, printre care: perforatia colonului, dilatatia acuta toxica a acestuia, stenozele, hemoragiile si pseudopolipoza. In acelasi timp, colita ulcerativa poate produce semne si simptome diverse in alte parti ale organismului, traduse prin dureri sau inflamatie la nivelul articulatiilor mari, cel mai adesea genunchii, gleznele si incheieturile mainilor. Anomaliile cutanate care pot sa apara in colita ulcerativa sunt reprezentate de ulceratiile tegumentare cronice (pyoderma gangrenosum) si proeminente rosii si sensibile care se transforma in forme intunecate, ce arata precum vanataile (erythema nodosum). Rareori, boala poate afecta curgerea bilei la nivelul ficatului (colangita sclerozanta primara) sau poate produce inflamatii oculare acute.
Cu privire la prognostic, acesta este rezervat, complicatiile locale si generale influentand in mod nefavorabil evolutia bolii. La tineri (din pacate este si cazul dvs.) prognosticul este mai grav, dar prin posibilitatile actuale de diagnostic si de tratament, printre care si interventia chirurgicala de extirpare cat mai completa a segmentului de colon afectat, numarul cazurilor cu evolutie grava este scazut.
Din punct de vedere al tratamentului, acesta trebuie sa controleze procesul inflamator si sa previna complicatiile si recidivele. Tratamentul medicamentos al colitei ulcerative utilizeaza, in principal, agentii antiinflamatori, precum:
* Sulfasalazina este folosita in caz de acutizari minore ale bolii si pentru mentinerea remisiunilor. (Mesalamina si Valsalazida sunt derivati de sulfasalazina si contin ingredientul activ 5-ASA, putand fi utilizate in cazurile de intoleranta la sulfasalazina sau cand aceasta este ineficienta din punct de vedere terapeutic.)
* Corticosteroizii sunt, de obicei, rezervati pentru cei cu semne si simptome mai severe, deoarece aceste medicamente pot provoca mai multe efecte secundare, cum sunt edemele faciale, acneea, pilozitatea excesiva, insomnia, transpiratiile nocturne, iritabilitatea etc. Efecte secundare mai grave, mai ales in cazul in care medicamentele sunt utilizate pe termen lung, sunt hipertensiunea arteriala, diabetul, osteoporoza, cataracta si o susceptibilitate crescuta la infectii. Totusi, daca procesul inflamator este localizat la nivelul rectului, o clisma cu corticosteroizi poate fi utila pentru suprimarea inflamatiei si atenuarea simptomatologiei.
* Terapia imunosupresiva poate fi de ajutor in cazul formelor severe de boala. Ciclosporina, ca agent imunosupresor puternic, s-a dovedit promitatoare pentru tratamentul unor cazuri de colita ulcerativa severa. Ciclosporina poate totusi avea efecte secundare semnificative, cum sunt hipertensiunea arteriala si afectari ale ficatului si rinichilor, iar utilizarea ei necesita supraveghere medicala atenta.
Tratamentul chirurgical este necesar atunci cand boala nu raspunde la tratamentul medicamentos sau determina aparitia complicatiilor severe. Tendinta actuala este de a aplica tratamentul chirurgical precoce, in cursul bolii, atunci cand exista semne ca inflamatia nu raspunde la tratamentul medicamentos. Riscul de cancer al colonului poate fi si el o indicatie pentru tratamentul chirurgical, mai ales cand colita ulcerativa afecteaza cea mai mare parte a colonului sau colonul in intregime. Cea mai frecvent efectuata tehnica chirurgicala este excizia completa a colonului, cu anastomoza ileo-anala. Spre deosebire de alte tehnici chirurgicale, anastomoza ileo-anala nu este atat de mutilanta, deoarece permite ajungerea materiilor fecale la nivelul anusului, si este, de obicei, bine tolerata. Exista si remedii naturiste care pot veni in completarea tratamentului colitei ulcerative, insa, desi dvs. optati pentru inlocuirea tratamentului alopat cu unul exclusiv naturist, complexitatea bolii, complicatiile posibile si evolutia frecvent nefavorabila nu permit eludarea terapiilor clasice enumerate anterior.
Mai mult decat atat, desi stadiul evolutiv in care va gasiti pare a fi moderat si necomplicat, abordarea unui tratament naturist complementar nu se poate face la intamplare, ci strict individualizat si personalizat, conform severitatii afectarii si a simptomatologiei.
In acest sens, va propun sa imi furnizati telefonic detaliile necesare instituirii unui tratament naturist corespunzator situatiei dvs. Sa auzim numai de bine!

Dr. ION BULACU - Pitesti, tel. 0740/15.09.67

"Mama are trombocitopenie esentiala sau boala Rendu Osler"
(Raspuns pentru MARIA C. - Ploiesti, F. AS nr. 927)


In trombocitopenia esentiala, pe langa tratamentul deja administrat, va recomand produsul vegetal Golden Yacca original, cate 1 capsula la masa de pranz. Este un extract natural care s-a dovedit util in unele cazuri de trombocitopenie esentiala, precum si in cazuri de trombocitopenii secundare (ciroza, adenom hepatic, mieloscleroze). Se poate administra singur sau asociat la orice terapie. Durata tratamentului si doza zilnica se administreaza in functie de varsta pacientului si gravitatea bolii. Nu se recomanda pacientilor cu diabet zaharat insulino-dependent.

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Doresc un remediu naturist pentru reglarea menstruatiei"
(Raspuns pentru ANCA, F. AS nr. 891)


Delicatul echilibru hormonal al ciclului menstrual lunar poate fi cu usurinta deranjat de factori precum stresul, o schimbare in regimul alimentar sau in greutate, prea mult sau prea putin exercitiu fizic. Problemele menstruale includ cicluri abundente sau dureroase, neregulate sau rare. Adesea, nivelurile de hormoni se pot normaliza pe cale naturala, fara medicamente. Ciclurile neregulate sau rare sunt ceva obisnuit in primii ani dupa inceputul menstruatiei, pana se stabileste ovulatia regulata. Ciclul poate fi neregulat si cu cativa ani inainte de menopauza, ceea ce nu corespunde cu varsta dvs. de 28 de ani.
Primul sfat: incercati sa va pastrati greutatea proportional cu inaltimea si sa evitati regimurile severe sau abuzurile alimentare. O greutate prea mica impiedica ovulatia, ceea ce poate duce la neregularizarea menstruatiilor. O greutate prea mare poate suprastimula ovarele, ducand la multiple chisturi ovariene si cicluri intrerupte. Exercitiile fizice si acupunctura va pot fi de mare folos. Acupunctura va ajuta sa tratati si cauza care a dereglat ciclul. Daca nu gasiti un bun specialist, incercati reflexoterapia, este la fel de eficienta, daca este facuta de un profesionist.
Ca tratament, va recomand produse naturiste pe care sa le administrati atat intern, cat si local:
* Intern: Tonic ginecologic "E-lite", branca-ursului, Nutritonic, Female Hormone Blend, extract de stejar, napraznic, Gynease.
* Local: Superforte Ovulin.
Tonicul ginecologic "E-lite" contine miere, propolis, polen, extract din coada-soricelului, salvie, salcie, tuia, zmeur, angelica, mur, cretisoara, echinacea, uleiuri esentiale din lavanda, fenicul si marar. Superforte Ovulin sunt ovule ginecologice ce contin miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte din catina, galbenele, tataneasa, sunatoare, salvie, musetel, urzica, cimbru, morcov, mumio si argila.
Ambele produse regleaza hormonal, au efect antiinflamator, antiinfectios, antitumoral in afectiuni precum dismenoree, amenoree, hipermenoree, anexite, chisturi ovariene, fibroame uterine, rani pe colul uterin, micoze, sterilitate.
Superforte Ovulin si Tonicul ginecologic "E-lite" se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" din Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, parter.