Vampirii energetici

Natasa Galche
Ai avut vreodata, in timpul unei conversatii, sentimentul ca te simti complet epuizat, ca si cum toata energia pozitiva, tot entuziasmul si bucuria vietii ti-ar fi fost luate dintr-o data, ca prin farmec? Daca da, cel mai probabil ai fost victima unui "vampir energetic"

In mare voga in occident, vampirismul - ca subiect de film, carti si chiar expozitii de arta, este un fenomen care inca suscita interesul marelui public. Insa nu toti vampirii traiesc in romanele "Dracula" sau "Interviu cu un vampir". Exista o "specie" mai putin romantica sau misterioasa a acestor pradatori, pe care o poti intalni oriunde, la locul de munca, in cercul de prieteni sau chiar in familie. "Vampirul psihic" sau "vampirul energetic" este o persoana obisnuita, care se hraneste cu energia sau forta de viata a celor din jurul sau.
Obiect al cercetarilor stiintifice, existenta corpului energetic a devenit la fel de certa ca si cea a corpului fizic. In analogie cu anatomia corpului uman, se poate contura o structura functionala a corpului energetic, in care fluidul vital circula prin canale si centri coordonatori, la fel ca sangele prin corp. Dat fiind acest fapt, agresiunea energetica poate fi la fel de periculoasa ca si cea fizica.
Elementul fundamental al vietii il reprezinta energia. Orice lucru din univers este incarcat cu putere pozitiva sau negativa. Transferurile de energie dintre oameni sau intre om si mediu sunt inevitabile si totodata necesare. Oamenii sunt predispusi, prin natura lor, la asemenea schimburi, acestea realizandu-se aproape continuu, prin interactiuni, strangeri de mana, schimburi de priviri sau banale conversatii. In cele mai multe cazuri, transmisiile se realizeaza inconstient, dar pot fi controlate sau stopate prin autosugestie sau inchizand anumite canale.
Exista oameni care, avand campul bioenergetic predominant negativ, devin absorbanti de energii pozitive, adica... "vampiri energetici". Aceste persoane pot fi oriunde in jurul nostru si din diferite motive nu reusesc sa acumuleze suficienta energie pe "cale naturala" si recurg, constient sau involuntar, la aceasta metoda.

Hotul de energii

"Vampirul energetic" poate sorbi intreaga energie pozitiva a unei persoane, la fel cum vampirii clasici se hranesc cu sange. Aceasta nu este tocmai o ocupatie inofensiva. "Vampirismul" nu inseamna doar furtul de fluid vital, dar si lezarea structurii campului bioenergetic al victimei, ce poate duce la boli fizice si psihice grave. "Vampirul energetic" care realizeaza acest furt voluntar si care constientizeaza procesul de secare a victimei este denumit in literatura de specialitate si "parazit social". Din comoditate sau incapacitate, el prefera sa-si insuseasca energiile pozitive ale altei persoane, fiind constient de pericolul in care pune victima. El are nevoie de forte pozitive, ca oricare alt om, insa nu le poate procura de la natura divina. Astfel, recurge la metode lipsite de scrupule, storcand de energie copii, tineri sau persoane sensibile, care empatizeaza cu suferinta lui. Acest furt se poate realiza si de la o distanta apreciabila, iar obstacolele de ordin fizic sunt depasite cu o uimitoare usurinta.

Portret de vampir

Concret, cum reusesc ei sa patrunda in viata noastra si sa ne subjuge energia atat de importanta? De obicei, "vampirii energetici" sunt persoane care mai tot timpul se autocompatimesc, facand din tantar armasar. Ei se plang de partenerii lor de viata, de copiii lor, de locul de munca, de ghinioanele care ii pandesc, de boli cel mai adesea imaginare. Toate aceste napaste apar in viata lor intotdeauna din cauza altcuiva, caci "vampirii energetici" nu isi asuma aproape niciodata responsabilitati. Prin negativismul si pesimismul lor constant, ei reusesc sa transmita oamenilor apropiati stari daunatoare, determinandu-i si incurajandu-i chiar sa devina asemeni lor: deznadajduiti, neimpliniti si suferinzi. Aceste personaje, cu adevarat nefericite, sunt inarmate mai tot timpul cu critici si comentarii la adresa celor apropiati. Pari obosit! Nu iti sta bine asa! Copiii tai sunt obraznici! Partenerul nu ti se potriveste! sunt observatii aflate mereu in repertoriul lor.

Ofensiva si defensiva

Victima unui atac energetic traieste stari sufletesti neplacute, diverse dureri, furnicaturi in picioare sau maini, senzatii de rece in corp, greata, somnolenta inexplicabila si sentimente de goliciune. De cele mai multe ori, fie din ignoranta, fie din naivitate, oamenii agresati la un asemenea nivel se gandesc ca toate starile proaste sunt cauzate de vremea rea, de faptul ca nu au mancat suficient sau sunt putin stresati. Trebuie stiut ca o expunere indelungata la "vampirism energetic" poate cauza grave tulburari psihice, pana la depresii profunde. In situatii extreme, se poate ajunge la distrugerea sistemului imunitar, care poate determina moartea victimei. Desigur, aceste cazuri sunt rare, iar agresorul trebuie sa fie total insensibil, insa simptomele nu trebuie neglijate!
Astfel, oricine simte in preajma o persoana care, voit sau nu, se hraneste cu energia lui, trebuie sa-si activeze toate scuturile proprii pentru a-l indeparta. Orasele mari, aglomerate, sunt cadrul cel mai propice dezvoltarii si initierii furturilor de energie, insa reprezinta si mediul in care individul a invatat sa se apere, sa-si pastreze neatinse granitele zonei sale private. Daca furtul de energii vine de la o persoana necunoscuta, zona in care acesta actioneaza trebuie parasita cat mai repede. De asemenea, contactul vizual trebuie evitat pe cat posibil.
In cazul in care aceste atacuri provin din partea unei persoane apropiate, "donatorul" trebuie sa invete metode eficiente de gestionare a timpului pe care il petrece cu acesta. Trebuie sa ramana calm, detasat, si sa nu permita ca energiile negative ale "vampirului" sa-l afecteze. Prudent ar fi sa se indoiasca de pozitia lui de "salvator" si sa apeleze la persoane pregatite in bioenergoterapie, la un parinte duhovnic sau la o alta autoritate specializata. Una din metodele spirituale de aparare impotriva unui "vampir energetic" il constituie rugaciunea. Aceasta reprezinta, in acelasi timp, si un ajutor pentru refacerea conexiunilor spirituale ale suferindului. Asa cum sta scris in Evanghelia dupa Matei, capitolul 5, 44: "Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei care va insulta si va prigonesc".

Suflul miraculos

Marcel Stamate este profesor de fizica intr-un liceu din capitala. Din copilarie a realizat ca totul in jurul sau este compus din energii, atat pozitive, cat si negative. Initial a crezut ca toti oamenii sunt asemeni lui, ca oricine poate simti energia celuilalt si ca se poate juca cu ea. Mai tarziu, dupa anii de studiu din facultate, a constientizat ca detine o abilitate speciala, aceea de a simti si controla energiile proprii si ale celor din jurul sau.
In urma cu cativa ani, a trecut prin cea mai grea incercare a vietii: sotia lui a suferit o comotie cerebrala. Medicii i-au dat sanse minime de vindecare.
"Lupta cu mine insumi a fost grea. De la sentimente de neacceptare a situatiei, pana la disperare, revolta si manie. De ce eu, de ce noua, de ce acum? Toate aceste sentimente contrarii mi-au indreptat incet pasii catre Biserica. Parintele paroh de la biserica din cartier mi-a devenit duhovnic si, treptat, am lasat lumina si pacea sa-mi patrunda in suflet. Cuvintele blande cu care parintele m-a milostivit mi-au alungat temerile si incrancenarile, iar credinta in Bunul Dumnezeu mi-a stat pavaza impotriva durerii si bolii. Orice clipa petrecuta cu sotia mea era pretioasa si nu am mai lasat slabiciunile mele sa distruga aceste momente, poate ultimele. M-am straduit din toate puterile sa-i daruiesc energie, mangaiere si ganduri mereu optimiste. Situatia s-a ingreunat, boala o slabea tot mai tare, iar ea parea tot mai neputincioasa, tot mai departe. Poate ca simtea ca imi este greu si nu mai voia sa ma chinui, desi nici o clipa nu am trait asemenea sentimente. O doream langa mine, doream cu toata fiinta sa o pot ajuta! La un moment dat, nu a mai putut manca. Pare incredibil, dar timp de o luna de zile, sotia mea nu a mancat nimic. Nimic in afara de lumina si de credinta. Apoi, s-a petrecut un miracol. Laura, treptat, a inceput sa manance, sa mearga, sa vorbeasca, sa rada. Sunt convins ca numai Bunul Dumnezeu m-a ajutat sa-i transmit energia si suflul vietii! Dumnezeu mi-a daruit energia care a salvat-o pe Laura!".

Filoane energetice

Elementele primordiale ale cosmosului, aerul, apa, pamantul, sunt creatii ale divinitatii si implicit surse de energie vitala. Precum se stie, cele mai accesibile metode de a ne revigora sunt prin intermediul alimentelor, apei, somnului si aerului curat. Insa energia cu adevarat pura se poate obtine si prin exercitii de meditatie, prin conectarea spiritului la puterea divina, prin rugaciune. Oamenii mai ancorati in realitatea concreta, cu un simt pragmatic dezvoltat, au cautat o metoda de energizare rationala, apropiata de stiinta. Psihologia moderna a demonstrat ca puterea gandului pozitiv, spiritul de viata optimist si increderea in fortele proprii sunt cele mai bune leacuri impotriva oricarui rau care se poate abate asupra omului.
Se spune ca in Romania exista mai multe zone energetice pure foarte puternice, in care pamantul pulseaza. Aceste focare active permit initiatilor sa intre in stare de comuniune profunda cu lumea extrasenzoriala, subtila. Asemenea locuri gasim in Muntii Bucegi, in insula Serpilor, la Sarmizegetusa, in judetul Valcea, pe valea Oltului. Specialistii in bioenergie afirma ca, nu intamplator, aceste zone de energie pozitiva puternica adapostesc o adevarata concentrare de statiuni balneoclimaterice: Calimanesti, Caciulata, Ocnele Mari, Baile Olanesti, Baile Govora, Geoagiu Bai. Efectele curative ale apelor din regiune sunt amplificate de acest echilibru energetic aproape perfect.
Vizitarea acestor zone, contactul cu energia lor pura reprezinta un veritabil prilej de revigorare si o adevarata terapie, atat pentru trup, cat si pentru suflet. Reconectarea la izvoarele originare ale fortei cosmice, dublata de o gandire optimista si de o atitudine pozitiva, reprezinta cele mai eficiente mijloace de imunizare pentru viata cotidiana, care uneori poate fi atat de dura. In mijlocul naturii, conectat la esentele divine de energie, omul va fi mai fericit, mai implinit si mai pregatit sa daruiasca mai departe din preaplinul sau.