Evenimentele muzicale ale toamnei

Dana Ene
Nici nu s-au stins bine ecourile megaconcertelor in aer liber, al caror ultim mare reprezentant, Ozzy Ozbourne, a oferit un show extraordinar celor 30 de mii de fani prezenti, pe 3 octombrie, la Zone Arena, ca salile de spectacole si-au si deschis portile, pentru nume la fel de mari, dar din alte sfere muzicale. Luna octombrie este tot atat de bogata in concerte ca si in roade. Iata doar cateva spectacole ce nu ar trebui ratate:

NICOLA PIOVANI
Muzica de Oscar la Sala Radio


Detinatorul Oscarului pentru muzica filmului "La Vita e Bella", dar si al multor altor premii rasunatoare, compozitorul italian Nicola Piovani concerteaza pe 9 octombrie in Capitala, intr-un spectacol-eveniment, la Sala Radio. Spectacolul face parte din cadrul galei de inchidere a celei de-a VI-a editii a Festivalului International de Film Ro-IFF.
Nicola Piovani are o cariera impresionanta, de-a lungul careia a semnat coloana sonora a peste 130 de productii cinematografice. Recitalul de la Bucuresti este conceput ca un periplu prin cele mai importante si indragite compozitii de muzica de film realizate de compozitorul italian, insotite de proiectiile cinematografice aferente, intre care si laureata cu Premiul Oscar (pelicula lui Roberto Benigni, "La vita e bella").
Concertul este organizat de Fundatia Artis in parteneriat cu PROM'ART CREATIVE. El va incepe la ora 20.00, dupa gala de decernare a premiilor RO-IFF. Incasarile din biletele la acest spectacol vor fi donate Fundatiei "Coltea", pentru sprijinirea sectiilor de oncologie si chirurgie.
(Biletele pot fi procurate din reteaua Eventim, din magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Librariile Humanitas si online, pe www.eventim.ro si www.bilete. ro. Preturile sunt: 50, 75, 130 si 200 lei.)

LOTHAR HENSEL
Asul bandeonului, pe scena Salii Palatului


Pe 10 octombrie, la Sala Palatului, puteti fi spectatorii unui eveniment inedit, o intalnire cu marele virtuoz al bandeonului, Lothar Hensel. German de origine, nascut in regiunea Niederrhein, a studiat bandeonul in Buenos Aires si Paris, cu muzicieni celebri de tango, printre care Juan Jose Mosalini, Dino Saluzzi sau Nestor Marconi. Acum este unul dintre cei mai cautati solisti de bandeon din lumea muzicii. Prima sa compozitie - "Tangomana", a fost difuzata in direct de radiodifuziunea germana si a avut parte de un succes extraordinar. Ulterior, a compus o opera de camera (tango) - "Margot H's last tango" - pentru Teatrul National din Mecklenburg. Cea mai mare provocare pentru artist este "Concertul pentru bandeon", scris special pentru propria-i interpretare, unde imbina in mod armonios elemente traditionale de tango cu muzica moderna.
Acum, alaturi de noua sa orchestra de tango - Septsimo, Lothar Hensel umple de entuziasm publicul de concert clasic, dar si pe pasionatii tangoului. Spectacolul de la Sala Palatului se desfasoara in cadrul Festivalului Artelor Bucuresti.
(Pretul biletelor variaza intre 50 si 100 lei si sunt disponibile la casa de bilete de la Sala Palatului, la VREAUBILET.ro din Unirea Shopping Center, sau online, pe www.vreaubilet.ro)

CESARIA EVORA
A cincea oara in Romania


Celebra cantareata din Insulele Capului Verde isi reia seria de concerte din turneul de promovare al albumului "Nha Sentimento". Dupa ce a suferit o interventie chirurgicala in luna mai a acestui an, motiv pentru care si-a amanat si concertul din tara noastra, marea Cesaria Evora revine pentru a cincea oara in Romania. Iar ca sa ne arate ca este mai bine ca oricand, ea va sustine doua concerte: primul la Brasov, la Sala Sporturilor, in data de 15 octombrie, iar cel de-al doilea in Bucuresti, la Sala Palatului, in data de 18 octombrie.
(Biletele vandute si nereturnate pana in acest moment, pentru concertul din luna mai, raman valabile, urmand sa fie preschimbate la casele de bilete de unde au fost achizitionate, iar in ziua concertului din 18 octombrie 2010 pot fi preschimbate si la ghiseul din incinta Salii Palatului din Bucuresti. Cei care nu si-au procurat inca bilete mai pot inca s-o faca, pretul acestora variind intre 210 lei, Sector A, si 70 lei, Sector L.)

EITETSU HAYASHI
Japonezul si tobele magice


Cel mai bun solist de Taiko din lume (tobe japoneze) va sustine doua concerte extraordinare, impreuna cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu", dirijata de maestrul Horia Andreescu, pe 20 octombrie 2010, ora 19:00, la Sala Palatului din Bucuresti, si 23 octombrie 2010, ora 19:00, la Sala Thalia, din Sibiu.
Eitetsu Hayashi este o legenda vie in Japonia, fiind considerat artistul care a revolutionat modul in care este interpretat Taiko. S-a nascut in Hiroshima, in 1952, si a crescut intr-un templu budist, ascultand zilnic sutrele recitate de tatal sau. Parte a ceremoniilor budiste si shintoiste, Taiko este un stil specific de percutie, renumit pentru sonoritatile sale inaltatoare.
(Pretul biletelor la acest eveniment variaza intre 50 si 180 de lei, pentru Sala Palatului, si 75-105 lei, pentru Sala Thalia. Biletele sunt disponibile in reteaua magazinelor Diverta si Germanos, Orange, Vodafone, Domo, a librariilor Humanitas si online, pe www.eventim.ro si www.myticket.ro.)

Nelly Miricioiu, Yuriy Tsiple si dirijorul Horia Andreescu, pe scena Ateneului Roman

Luni, 25 octombrie, de ziua Majestatii Sale Regele Mihai, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei va invita, la Ateneul Roman, la a treia editie a concertului caritabil regal, in beneficiul tinerilor artisti aflati in situatii materiale dificile. Soprana Nelly Miricioiu, unul dintre cele mai importante nume ale scenei lirice mondiale, baritonul Yuriy Tsiple, invitatul ei, si Orchestra Romana de Tineret, dirijata de Horia Andreescu, vor oferi un concert extraordinar.
Programul va cuprinde arii din "Forta destinului", de Giuseppe Verdi, "Manon Lescaut", de Giacomo Puccini, "Culegatorii de stele", de Florin Comisel, precum si uverturile operelor "Egmont", de Ludwig van Beethoven, "Ruslan si Ludmila", de Mikhail Glinka, "Italianca in Alger", de Gioachino Rossini. Concertul va fi transmis in direct pe TVR Cultural.
Nelly Miricioiu, Yuriy Tsiple si Horia Andreescu si-au donat onorariile pentru a sustine tinerii artisti care primesc in fiecare an burse de studiu din partea Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, prin proiectul "Tinere Talente". Fondurile stranse din vanzarea de bilete si din sponsorizari ii vor ajuta pe tinerii muzicieni si artisti plastici sa isi cumpere instrumentele si materialele de care au nevoie, sa reprezinte Romania la concursuri internationale, sa urmeze cursuri de perfectionare.
(Biletele au preturi cuprinse intre 150 si 300 lei si sunt disponibile in reteaua de magazine Eventim, magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Carturesti, librariile Humanitas si pe www. eventim.ro)