"Dupa nastere m-am imbolnavit de vitiligo si de tiroidita autoimuna" - Raspuns pentru PAULA ILIESCU, F. AS nr. 927

Redactia
MIRCEA PEIA specialist medicina complementara si reflexoterapie Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Se pare ca, in urma nasterii, organismul dvs. a dezvoltat o predispozitie evidenta spre manifestarea bolilor de tip autoimun (vitiligo, sclerodermie, tiroidita autoimuna), pe fondul unui sistem imunitar dezechilibrat, care actioneaza in defavoarea dvs. Cu toate acestea, in privinta tiroiditei cea mai frecventa forma de tiroidita cronica limfocitara (Hashimoto) trebuie subliniat ca aceasta afectiune este mai degraba apanajul femeilor varstnice (dvs. aveti 29 de ani) si tinde sa apara in cadrul aceleiasi familii. Tiroidita care apare dupa sarcina (tiroidita post-partum) este un fenomen rar intalnit, la aproximativ 6% dintre femei (4-12 luni de la nastere), si in care, dupa o perioada scurta de timp, functia tiroidei se poate restabili. Exista, din nefericire, si simptome de hipotiroidie pe termen lung, caz in care, in general, este nevoie de tratament de substitutie cu hormoni tiroidieni. Oricum, testele medicale pe care le efectuati vor stabili pe baza analizelor de sange si masurarea nivelurilor de hormoni si anticorpi daca va confruntati, intr-adevar, cu o tiroidita Hashimoto sau, asa cum banuiesc eu, cu o tiroidita post-partum.
Sunt de acord cu dvs. ca tratamentele acestor afectiuni autoimune (corticoterapie, imunosupresie etc.) pot cauza "avarii" suplimentare organismului, insa la ora actuala, nu exista o alternativa terapeutica prin care medicatia de sinteza sa poata fi inlocuita in totalitate. In ce priveste tratamentele naturiste (mai eficiente decat cele alopate), ele trebuie individualizate in functie de tratamentele alopate.
Cu alte cuvinte, sfatul meu este sa acceptati in prima instanta o abordare terapeutica alopata, in ideea evitarii riscului unei evolutii spre forme de afectare mai severe si mai infirmizante care, din pacate, caracterizeaza bolile autoimune. Mai apoi, putem recurge si la remediile naturiste, pentru fiecare afectiune in parte, in masura in care binevoiti a-mi trimite, pe adresa cabinetului, copii dupa documentatia medicala aferenta, din care sa reiasa clar si tipul de medicatie prescris de medicul imunolog.
In alta ordine de idei, desi inteleg ingrijorarea dvs. in privinta sistemului imunitar, trebuie sa va informez ca la ora actuala administrarea de imunostimulatoare, fie ele si naturiste, ar constitui o greseala, deoarece acestea nu ar face altceva decat sa potenteze si sa amplifice actiunea distructiva exercitata de propriii agenti imunitari ai organismului (limfocite, anticorpi) asupra organelor si tesuturilor deja afectate. In concluzie, cred ca in acest moment este indicat un medicament imunomodulator, cand functia imuna este crescuta peste limitele normale. Si cum un imunomodulator competent trebuie sa intruneasca anumite conditii sa nu fie antigenic, pentru a permite administrarea lui de cate ori este nevoie, sa nu fie alergizant, sa fie compatibil cu alte medicamente, sa nu aiba efecte secundare va recomand administrarea de Cantastim, un medicament de exceptie (produs de Institutul "Cantacuzino" Bucuresti), cu proprietati imunomodulatoare. Se prezinta sub forma de solutie slab opalescenta si se administreaza subcutanat 1 ml (o fiola), la interval de 7 zile, 10 saptamani la rand. Sa auzim numai de bine!

Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus"
Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00


"Sufar de ejaculare precoce"
(Raspuns pentru SILVIU Bucuresti, F. AS nr. 927)


Deoarece multi barbati ezita sa vorbeasca despre aceasta problema, solicitand produse pentru "un prieten", trebuie spus ca aproximativ 40% dintre ei sufera de un anumit grad de disfunctie sexuala. Cele mai frecvente disfunctii sexuale la barbati sunt: disfunctia erectila (impotenta), inhibitia libidoului sexual (scaderea apetitului sexual), tulburarile de ejaculare. Ejacularea precoce este, probabil, cea mai frecventa problema sexuala care afecteaza barbatii. Ea poate fi primara sau secundara. Forma primara este cea care apare de la inceputul vietii sexuale, iar forma secundara este o tulburare ce apare dupa o activitate sexuala initiala normala. Ejacularea precoce poate sa apara la orice varsta, fiind totusi mai des intalnita la tineri.
Cauzele psihologice ale ejacularii precoce pot fi stresul profesional, anxietatea, stresul legat de problemele sexuale, probleme de cuplu, depresia, sentimentele de vinovatie, trauma sexuala anterioara, regim religios strict.
Cauzele organice pot fi: endocrine (hiperprolactinemie, insuficienta testiculara), boli neurologice (polineuropatii, afectiuni ale maduvei spinarii), prostatectomie radicala, droguri (alcool, tutun, metadona, heroina), boli vasculare (ex.: ateroscleroza).
Pentru prevenirea si tratarea disfunctiilor sexuale masculine se recomanda controlul diabetului, al hipertensiunii arteriale, reglarea hormonala, limitarea consumului de bauturi alcoolice, renuntarea la fumat, reducerea stresului, depresiei sau anxietatii, imbunatatirea comunicarii cu partenera.
Medicamentele aparute, in ciuda succesului rasunator de pe piata, au efecte secundare, unele grave, cum ar fi orbirea, iar in cazul a peste 30% dintre barbati, nu dau rezultatele dorite. Aceasta rata mare de esec a determinat cercetatorii sa caute alternative naturale de tratament. Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca aproape 4 miliarde de oameni utilizeaza produse naturale pentru diferite afectiuni, ceea ce confirma puterea vindecatoare a plantelor. Cu toate acestea, pentru obtinerea rezultatelor dorite, plantele trebuie utilizate cu prudenta si sub indrumarea unui specialist. Exista o multitudine de produse naturale care promit rezultate spectaculoase, intr-un timp record, dar atentie, faptul ca sunt naturale nu inseamna ca sunt sigure si benefice fiecarui pacient. Fara sfatul unui specialist care sa asocieze si sa dozeze corect produsele, se pot face erori care agraveaza situatia. Nu putem, de exemplu, administra un produs care creste nivelul de testosteron in cazul unui pacient care urmeaza un tratament de inhibare hormonala! Sanatatea sexuala poate fi considerata un fel de "barometru" al starii de sanatate globala a organismului. Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus" foloseste pentru evaluarea starii de sanatate a pacientilor si pentru urmarirea eficientei tratamentelor Sistemul de Electroscanare Interstitiala EIS. Prin aceasta metoda de testare medicala obtinem date asupra sistemului imunitar, nivelului hormonal, stresului oxidativ si a starii functionale a diferitelor organe (esofag, stomac, duoden, colon, intestin subtire, ficat, vezica biliara, splina, pancreas, rinichi, organe genitale, vertebre, trahee, bronhii, plamani, glande suprarenale, hipotalamus, hipofiza, creier, sistem nervos vegetativ, ganglioni limfatici. Testarea se dovedeste deci foarte eficienta si in identificarea cauzelor disfunctiilor sexuale masculine si feminine. Testarea prin EIS permite detectarea riscurilor de aparitie a unor afectiuni respiratorii, cardiovasculare, endocrine, imunologice, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice inainte ca ele sa poata fi evidentiate prin analize sanguine sau imagistice. Se pot indica astfel si tratamente profilactice (care previn imbolnavirile sau reduc gravitatea simptomelor).
Produsele naturale pe care le folosim imbina medicina traditionala chineza, medicina ayurvedica indiana si fitoterapia europeana si sunt realizate pe baza unor tehnologii avansate si cu standarde calitative foarte inalte, ceea ce le confera eficienta si siguranta maxima. Existenta in cadrul Centrului de Consultanta "Energy Plus" a unui magazin in care pot fi gasite produsele recomandate ofera pacientilor avantaje suplimentare.

VALERIU MUNTEANU str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara

"Sotul meu expectoreaza o sputa verzuie"
(Raspuns pentru CLAUDIA, F. AS nr. 929)


Din cele relatate de dvs. inclin sa cred ca sputa la care va referiti este rezultatul unei bronsite cronice, care nu a fost vindecata. Am apreciat faptul ca tratamentul cu antibiotice a fost stabilit si administrat pe baza antibiogramei si nu la voia intamplarii. Totusi, este posibil ca durata tratamentului, care si-a dovedit pentru moment eficienta, sa nu fi fost suficienta, cunoscut fiind faptul ca bronsitele reclama un tratament mai indelungat.
In asemenea situatii, tratamentul cu antibiotice se asociaza cu expectorante, care prin fluidificarea secretiei bronsice asigura eliminarea usoara a acesteia si odata cu aceasta curatarea in profunzime a plamanilor. Este posibil ca agentul patogen sa existe in continuare la nivelul bronhiilor, ceea ce explica sputa verzuie si respiratia urat mirositoare. De altfel, bronsitele cronicizate intra in categoria supuratiilor pulmonare, unii bolnavi ajungand sa expectoreze zilnic cantitati apreciabile de puroi urat mirositor. Supuratiile sunt insotite si de stari subfebrile, adica temperaturi de 37,4-37,5, carora uneori nu li se acorda atentia, dar nici nu sunt poate masurate corespunzator, desi sunt periculoase.
Va recomand ca sotul dvs. sa-si masoare temperatura la ora 15 a zilei, si cu conditia ca durata de masurare a ei sa fie de circa 15 minute si nu mai putin, deoarece altfel indicatiile termometrului nu urca suficient si bolnavul este indus in eroare de temperaturi gresit "normale", adica sub 37 grade, desi realitatea este alta.
In caz de stari subfebrile, va trebui continuat tratamentul cu antibiotice timp mai indelungat, sub control medical. Este extrem de important ca sotul dvs., indiferent daca are temperatura sau nu, sa apeleze la expectorante timp indelungat, de cel putin 2-3 luni, care ii vor curata plamanii.
Efecte deosebit de bune are in acest sens Ceaiul antibronsitic Plafar, pe care il puteti gasi la magazinele Plafar sau in unele farmacii. Are in compozitia sa 7 plante medicinale, care pe langa proprietatile expectorante ii confera si calitati antispastice si usor antiseptice. Ii recomand sa consume cate o ceasca dimineata si seara, timp indelungat, iar efectele sale benefice nu vor intarzia sa apara, chiar de la primele administrari.
Insist asupra faptului de a nu renunta in nici un caz la acest ceai ieftin, dar foarte eficient. Sotul dvs. poate adauga acestui tratament si urmatoarele expectorante realizate tot pe baze naturiste. Este vorba de tabletele "Expectorante V", produse de "Plantavorel" Piatra-Neamt, si de siropul "Plantusin cu miere, propolis si vitamina C" produs de firma "Fares" Orastie, pe care le puteti gasi la magazinele de produse naturiste.
Recomand sotului dvs. sa evite cu maxima strictete consumul de bauturi sau mancaruri reci timp indelungat, pana la vindecarea definitiva si consolidata, altfel orice eventual progres ca urmare a tratamentului fiind distrus rapid. In caz ca este fumator, va trebui sa renunte la acest obicei. Sper ca respectand cele de mai sus, manifestarile neplacute (dar si periculoase) semnalate de dvs. sa fie lichidate. In cazul in care totusi situatia nu se va ameliora, va trebui sa va ganditi la internarea sa intr-o clinica de afectiuni pulmonare de natura netuberculoasa, respectiv de "Supuratii pulmonare", care functioneaza in cadrul unor spitale de boli infectioase. Bronsitele cronice netratate si neglijate se complica ajungandu-se la dilatatii bronsice ireversibile (bronsiectazie), adevarati saci-depozite cu puroi, care se umplu la fiecare raceala. Chiar daca prin tratament se golesc, dilatatiile "sacii" nu-si mai revin, raman permanent in plamani.
In situatii limita, cand bolnavul nu mai suporta aceste umpleri care ii ingreuneaza respiratia, se ajunge la operatia denumita lobectomie, adica extragerea lobului din plamani care contine dilatatiile. Depinde numai de dvs. de a nu se ajunge la acest stadiu operatoriu cu risc vital major. Va doresc numai bine si sanatate.