Analiza politica a lunii SEPTEMBRIE - Tia Serbanescu - "Remanierea era necesara, dar inlocuirile n-au convins"

Claudiu Tarziu
"Este foarte periculos ca se vorbeste despre suspendarea presedintelui, fara sa existe un motiv constitutional"

- Toamna politica romaneasca a inceput cu o schimbare la fata a Guvernului Boc, din care au disparut trei ministri atotputernici: Blaga-Videanu-Berceanu. E de bine sau e de rau?

- Remanierea era necesara pentru revigorarea guvernului si pentru ameliorarea imaginii sale. Pe de alta parte, era menita sa dea satisfactie alegatorilor si opozitiei, nemultumite de prestatia Cabinetului Boc, in general, si de a ministrilor de la Finante si Munca, in special. Insa felul in care a fost facuta remanierea este dezamagitor. De pilda, in locul unor nume grele, de personalitati in domeniile lor, ca Vladescu de la Finante sau Seitan de la Munca, au fost numiti parlamentari PDL cu totul stersi si neconvingatori. Faptul ca inlocuirile nu s-au produs cu oameni de valoare certa a facut ca jumatate din efectul scontat al acestei remanieri sa se piarda. Inlocuirile n-au convins. In plus, remanierea s-a produs in doua etape, asa incat celebrul grup Blaga-Videanu-Berceanu a iesit din guvern in doua transe, prilej de zvonuri si interpretari. In prima etapa au disparut d-nii Adriean Videanu si Radu Berceanu, se pare ca in urma unor discutii intense in PDL, soldate cu cererea lor de retragere. In a doua, si-a dat demisia d-l Vasile Blaga, ca urmare a unui miting al politistilor, transformat intr-un mars ilegal indreptat spre Cotroceni. In cazul d-lui Blaga au aparut diverse scenarii. Ba ca presedintele Traian Basescu s-a folosit de evenimente pentru a-l indeparta pe ministrul de Interne; ba ca d-l Blaga nu e strain de un complot care urmarea declansarea unui conflict de strada intre politistii protestatari si jandarmii care asigurau ordinea, conflict ce ar fi dus la debarcarea d-lui Basescu; ba ca d-l Blaga a iesit din guvern pentru a-si pastra capitalul de imagine si bunele relatii cu opozitia, astfel incat sa fie insarcinat cu formarea altui guvern, daca cel in functie va pica la motiunea de cenzura. Eu cred insa ca lucrurile sunt mult mai simple. Demisia d-lui Blaga era obligatorie dupa marsul politistilor spre Cotroceni. Dansul purta responsabilitatea pentru comportamentul ilegal si jignitor al politistilor protestatari, cu atat mai mult cu cat, la data mitingului, a preferat sa mearga la o sedinta de partid in tara, in loc sa stea in Bucuresti, pentru a primi revendicarile sindicatului politistilor si a negocia cu acesta.

- Demisia fostului ministru de interne accentueaza criza din PDL? Va deveni d-l Vasile Blaga un fruntas al opozitiei din partid fata de tabara ramasa fidela presedintelui Traian Basescu, asa cum apreciaza unii comentatori?

- Notiunea de "om al lui Basescu" este foarte volatila, pentru ca de multe ori aceasta eticheta s-a schimbat de la o persoana la alta. De exemplu, pana nu demult, si grupul BVB (Blaga-Videanu-Berceanu) trecea ca fiind al d-lui Basescu. Pe urma, cand d-l Basescu a dat semnalul modernizarii partidului si al intineririi conducerii acestuia, s-a vorbit despre intrarea in dizgratie a BVB. Insa nu sunt indicii clare ca acestia vor fi victime ale reformei din partid, mai ales ca au dovedit o mare capacitate de adaptare si de supravietuire in varful politicii. Probabil ca acest grup are anumite nemultumiri, dar nu actioneaza ca o grupare disidenta. D-nii Blaga, Videanu si Berceanu n-au fost vazuti nici macar o data sustinand toti o opinie comuna, o masura, ceva. Solidarizarea lor pare mai degraba o interpretare a presei. Mai repede am putea vorbi despre un grup "PND" in PSD (adica Ponta, Nastase, Dragnea) - pentru ca ei sunt mult mai uniti, ies cu acelasi discurs public si par sa constituie triumviratul care conduce PSD, avandu-l ca mentor si sprijin pe d-l Ion Iliescu. Cel mai bine insa se va vedea cum functioneaza astfel de grupuri cu ocazia motiunii de cenzura sau daca se va ajunge la suspendarea presedintelui Basescu.

"De ce sa fie suspendat Presedintele? Ca sa stea d-nii Vantu si Voiculescu fara grija justitiei?"

- D-nii Vantu si Voiculescu, patronii trusturilor Realitatea-Catavencu si Intact, dar si liderii PSD si PNL, au anuntat ca-l vor suspenda din functie pe presedintele Basescu pana de Craciun.

- Da, si cu procesul pe 25 decembrie, ca al lui Ceausescu. (Rade)

- Credeti ca este posibil, in actualul context politic, ca d-l Traian Basescu sa fie suspendat din nou?

- Este foarte periculos ca se vorbeste despre suspendarea presedintelui, fara sa existe un motiv constitutional. Si cu atat mai periculos cu cat opozitia si televiziunile mogulilor vorbesc despre suspendarea presedintelui Basescu din perioada imediat urmatoare ultimelor alegeri prezidentiale. E primejdioasa ideea de a recurge toata ziua-buna ziua la suspendarea presedintelui si de a o invoca drept instrument de lucru banal. Este amenintata stabilitatea tarii si se creeaza un precedent periculos. Oricare presedinte va sta de-acum cu aceasta sabie deasupra capului, ca una-doua poate fi suspendat. Or, cu asta nu ne putem juca. Suspendarea presedintelui statului este un lucru extrem de grav, care poate avea loc numai in conditii exceptionale. Cei care imping lucrurile in aceasta zona dovedesc ca nu au discernamant politic, nu simt gravitatea gestului si nu au raspundere pentru buna functionare a statului. Ceea ce-i mana in lupta sunt doar interesele lor. Suspendarea presedintelui a devenit, in mod inadmisibil, un subiect monden. Se intalnesc la televizor si se intreaba: "Cand il mai suspendam pe presedinte?". Ne facem de ras in toata lumea. De ce sa fie suspendat presedintele, ca sa stea d-l Vantu si d-l Voiculescu fara grija justitiei? Sa-si poata imparti nestingheriti ce mai este de impartit din proprietatile de stat? Care ar fi castigul nostru, in eventualitatea inlaturarii presedintelui Basescu? Genul asta de amenintari nu are cum sa scurteze criza, ci o lungesc. Uitati-va si in Europa, peste tot sunt manifestari de strada, din pricina masurilor de austeritate. Singura tara care nu a iesit in strada este Germania, dar ea a inceput sa iasa din criza. Cine iese in strada risca sa mai ramana in criza. Noi n-ar trebui sa ne permitem asta, mai ales ca nu avem situatia economica a Frantei sau a altor state, suntem mult mai saraci si mai vulnerabili. Cred ca opozitia apeleaza la actiuni distructive, pentru ca nu are solutii constructive, ca sa scoata tara din criza.

"E ciudat ca intr-o chestiune importanta ca relatia cu FMI, presedintele si guvernatorul Bancii Nationale se contrazic"

- PNL si PSD au anuntat formarea unor guverne din umbra si ca lucreaza la programe de guvernare...

- Dar n-au facut publica nici o solutie pentru iesirea din criza. Guvernele din umbra sunt alcatuite fie din necunoscuti, fie din oameni pe care i-am mai avut in guvern si ii stim de ce sunt capabili. Au anuntat pana acum trei guverne: unul mixt al PNL si PSD, un altul doar al PNL - care a provocat rumoare si in partid - si un altul, numai al PSD - cu d-l Adrian Nastase premier. Dar nici unul nu a venit cu programe. Singurele masuri declarate de PSD sunt impozitarea progresiva si TVA progresiv. Impozitare progresiva am mai avut, iar cota unica se dovedeste mai buna de cativa ani incoace. In tot cazul, acestea nu sunt masuri de iesire din criza. Sunt state care au acest sistem de impozitare progresiva si nu au fost scutite de criza. Si dupa toate calculele unor economisti independenti, o astfel de impozitare n-ar aduce castig statului, ci pierderi. In plus, aici PSD se contrazice cu PNL, care sustine cota unica, si nu vad cum ar guverna impreuna.

- Presedintele Traian Basescu a declarat, recent, ca Romania va semna anul viitor un nou acord cu FMI, intrucat nimeni altcineva nu imprumuta statul pe termen lung. Pe de alta parte, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca Romania nu mai are nevoie de un nou acord cu FMI, intrucat tara noastra are destule rezerve financiare si se bucura de credibilitate pe plan economic international. Pe cine sa credem?

- Si PSD spune ca nu mai avem nevoie de un nou imprumut, ci doar de consilierea FMI, ca o garantie pentru investitori ca suntem pe drumul cel bun. Inteleg ca asta ar dori si d-l Isarescu. D-l Basescu vorbeste despre un acord cu FMI preventiv, ca la nevoie sa putem primi banii. Pana acum, parerile d-lui presedinte si ale guvernatorului BNR coincideau, de aceea este foarte ciudat ca intr-o chestiune importanta ca relatia cu FMI se contrazic. Nu stiu de unde a tras concluzia d-l Isarescu ca n-am mai avea nevoie de banii FMI, dar stiu ca domnia sa s-a mai inselat si anul trecut, cand a spus ca am atins nivelul cel mai de jos al crizei si ca de acum ne asteptam la o iesire din criza. Iata ca n-am scapat. Dimpotriva, se preconizeaza un al doilea val al crizei in SUA, ceea ce ar avea efecte negative si in economiile europene, deci si in cea romaneasca. Probabil ca d-l Isarescu a vrut sa mai calmeze nelinistea publica, dar cred ca a reusit mai degraba sa o contrarieze.

"Tokes? Un personaj exotic in parlamentul european"

- Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, a declarat ca va infiinta un nou partid maghiar, din cauza ca Partidul Civic Maghiar si UDMR nu satisfac aspiratiile etnicilor maghiari din Romania. De asemenea, d-l Tokes pretinde ca autonomia pe criterii etnice sa fie extinsa de la tinutul Secuiesc, la judetele Bihor si Satu Mare. Ce sanse are d-l Tokes in aceste demersuri?

- A cazut si d-l Tokes in sindromul "Alba ca Zapada". N-au fost bune cele doua partide maghiare, face domnia sa altul nou si curat, care sa cucereasca electoratul maghiar. Ca sa-i ofere ce? Ca autonomie "ofera" toate. A, o autonomie si mai mare. Daca UDMR si PCM cer autonomie pentru trei judete, d-l Tokes, vazand ca nu mai are monopol pe acest subiect, cere pentru cinci. In stilul asta, daca liderii maghiari se mai cearta nitel, or sa ceara autonomie si la Constanta, ca sa aiba si iesire la mare. Oricum, am impresia ca d-l Tokes este cu atat mai putin luat in seama, cu cat a urcat mai mult in ierarhia parlamentara europeana. Pare sa fi devenit un personaj exotic in Parlamentul European, al carui vicepresedinte este. Dar faptul ca a ajuns acolo inclusiv cu sustinerea europarlamentarilor romani si ca se mentine in functie, desi nimic nu-l recomanda pentru aceasta, ridica un mare semn de intrebare asupra felului in care se fac promovarile si la acest nivel. Este de mirare cum e ingaduit acolo, pentru ca d-l Tokes are un discurs fundamental antieuropean, revansard, xenofob si agresiv. Daca europarlamentarii romani care l-au promovat tac, este pentru ca acum nu le da mana sa-si recunoasca teribila greseala. Cat despre noile pretentii autonomiste ale d-lui Tokes, ele pot face parte dintr-o strategie negustoreasca destul de trista: cere mai mult, ca sa capete cam cat crede ca i s-ar cuveni. Nu inseamna ca o sa-i si reuseasca.

"Dl Teodor Baconschi ar fi un candidat la presedintie pe care l-ai vota fara sa-ti fie jena"

- Ministrul de Externe Teodor Baconschi s-a inscris in PDL, in urma cu doua saptamani, intr-un moment in care partidul se afla la cea mai scazuta cota de popularitate, declarand ca incearca o reformare a formatiunii pe coordonate crestin-democrate. Domnia sa a luat aceasta decizie dupa ce d-l Traian Basescu l-a nominalizat drept un posibil candidat cu sanse la presedintia Romaniei, in urmatoarele alegeri. Credeti in steaua lui?

- D-l Teodor Baconschi ar fi un candidat interesant si de inalta tinuta. Ma intreb doar daca n-ar fi un "produs" prea de lux, prin comparatie cu clasa politica in ansamblu si cu posibilii sai contracandidati la presedintie. D-l Baconschi are o experienta diplomatica de anvergura, un discurs lucid, inteligent, moderat si calm. Ar fi un candidat pe care l-ai putea vota fara sa-ti fie jena. Si ar fi, fara indoiala, un presedinte care ne-ar avantaja ca tara. Ramane de vazut daca PDL ar suporta un asemenea candidat, daca d-l Baconschi va hotari sa candideze si daca va putea sa convinga electoratul, avand in vedere ca acesta a fost obisnuit cu candidati care fac circ, injura, se cearta la televizor ca in piata si nu au nici o idee. E greu sa ni-l imaginam pe d-l Baconschi intr-o competitie cu candidati ca Victor Ponta, Dan Diaconescu, Vadim Tudor, care are abonament gratuit - acum ca se apropie de pensie - pe "liniile prezidentiale", d-l Crin Antonescu - un politician cu ceva mai multa carisma, dar care face parte din aceeasi categorie - "n-are idei, dar are papagal". D-l Baconschi este cea mai buna varianta vehiculata pana acum drept candidat din partea PDL. Se incadreaza cel mai bine in modelul de presedinte in care nici unul dintre presedintii nostri nu s-a incadrat, dintr-un motiv sau altul. Dar, inca o data, s-ar putea ca acest model de prezidentiabil sa nu se potriveasca electoratului nostru. Si daca va fi asa, avem macar satisfactia unei propuneri reconfortante din punct de vedere intelectual si moral.