Taxa pe prostie

N. C. Munteanu
Tanarul lider social-democrat Victor Ponta nu mai are rabdare.

Isi cauta locul si nu-l gaseste. Vrea la putere. Se agita frenetic, mai ceva ca la raliu. Imitand tupeul nasului lui politic, arogantul Adrian Nastase, bate televiziunile cu declaratii care mai de care mai belicoase. Si-a facut un guvern din umbra, in care si-a rezervat postul de prim ministru, in ciuda sfatului mai vechi al lui Ion Iliescu, ca presedintele partidului nu trebuie sa devina, neaparat, seful guvernului. Face ochi dulci sindicatelor, le incurajeaza pe fata demonstratiile de protest si le valideaza violenta, "eu as fi fost si mai violent in locul lor", si s-a oferit sa asigure asistenta juridica politistilor care au demonstrat ilegal la Cotroceni cu lozinca: "Iesi afara, javra ordinara". Si pe unde trece, pe unde se duce, agita sabia suspendarii presedintelui Basescu. Insa sabia are doua taisuri, pentru gatul lui cam fragil. In caz de reusita, primul care ar profita ar fi dusmanul lui din partid, Mircea Geoana. Si cum e putin probabil ca opt milioane de alegatori sa iasa la urne si sa voteze impotriva presedintelui, esecul ar intari pozitia lui Traian Basescu, si atunci - adio putere si alte vise de marire.
Insa, orice ar face, orice ar drege, Victor Ponta are o problema de imagine. Fata de copil nu-l ajuta sa fie luat in serios. Pentru Traian Basescu, Victor Ponta este un nimic in PSD, imatur, obraznic, trebuie sa faca frumos, ca maimutica, pentru a fi tolerat de baronii partidului. Nici chiar in PSD lucrurile nu stau mai bine. Ion Iliescu l-a stampilat fara mila, "un carlan tanar fara minte", iar Geoana considera ca "Ponta si-a construit notorietatea prin atitudini de pusti obraznic". In plus, tanarul Ponta se tine si de poante, crede ca are umor. Cea mai noua gluma a lui este ca Traian Basescu "da cu aia in fasole", ceea ce l-a facut sa roseasca de placere pe mentorul Adrian Nastase, care practica un fin umor englezesc, cu nuante de Ferentari.
Dar daca pe Victor Ponta nu-l ajuta fizicul adolescentin, poate ca are o minte mai matura, de unde ar putea iesi un plan serios de scoatere a Romaniei din impas. Ei bine, in eventualitatea revenirii la putere, PSD ne va servi aceeasi ciorba social-democrata reincalzita a statului paternalist care, aparent, ia de la bogati si da la saraci. Imaginatia economica a lui Victor Ponta nu merge mai departe de revenirea la sistemul progresiv de impozitare. Scutirea de impozit a veniturilor de pana la o mie de lei este momeala electorala pentru alegatori, dar va aduce castiguri neglijabile celor cu salarii mici. In schimb, va incuraja nemunca, munca la negru si evaziunea fiscala. Desigur, va suna cunoscut. Asa s-au facut marile averi social-democrate, dar nu numai. Victor Ponta nu spune sau nu stie ce efect are asupra bugetului intoarcerea la impozitul progresiv. Dupa calcule sumare, gaura la buget ar fi de doua pana la trei miliarde de euro, ceea ce i-a facut pe multi economisti sa afirme ca varianta lui Victor Ponta de impozitare progresiva este o gogomanie. Promisiunea ca ajuns la putere PSD-ul se va pune cu bata pe marii evazionisti, ceea ce ar aduce venituri suplimentare de 2% din PIB, trebuie luata cu beneficiul de inventar. Cine isi aminteste de coruptia pastorita de PSD in ultima legislatura, in care s-a aflat la putere, nu-si poate face iluzii nici prea multe, nici prea mari. Dupa sase ani de opozitie, haita e infometata si pusa pe facut parale din pamant, din piatra seaca.
Daca PSD-ul ar reveni la putere cu acest program, in mai putin de un an, lui Victor Ponta ii ramane sa iasa in fata tarii imbracat in tricoul cu Che Guevara, si sa anunte ca ori taie din pensii si salarii, ori impune o taxa noua, una pe prostie. Pe care o vor plati nu doar alegatorii PSD, ci toti contribuabilii. Cu exceptia evazionistilor si a smecherilor aflati in grija partidului.