Doctorul din oglinda

Elena Josan
O oglinda liniata vertical si orizontal ne arata defectiuni ale corpului pe care nu le-am observat niciodata. Multe din ele sunt semnele unor boli ce trebuie tratate urgent

Unii mai rar, altii mai des, facem diferite investigatii ca sa aflam cat de mult ni s-a defectat starea de sanatate. De regula, obtinem informatii despre starea organelor interne si despre problemele lor. Dar mai raman si intrebari fara raspunsuri, dureri care apar, parca, fara nici un motiv. E adevarat: in ultima vreme, au aparut tot felul de aparate care-ti scaneaza corpul, dar omul e Toma necredinciosul, crede doar ce vede cu ochii lui. Ei bine, exista asa ceva! Chiar asta este tema articolului de fata: doctorul din oglinda! Raspunsurile pe care le aflam contemplandu-ne in ea. Conditia este sa nu fie o oglinda mica, ci una mare, in care sa ne vedem integral, si pe care trebuie trasate cateva linii paralele, subtiri, dar suficient de vizibile, desenate orizontal. Puteti folosi un creion cu tus sau ata groasa, de o culoare inchisa, prinsa pe rama oglinzii cu scotch. Pe mijloc trasam o linie verticala sau lipim cu scotch o ata mai groasa, cu o greutate legata la capat, ca sa stea intinsa perfect.

ADULTII

Acum asezati-va in fata oglinzii. Alegeti o distanta si o pozitie in asa fel ca ata verticala sa fie pe directia nas-gat, ombilic, iar atele lipite orizontal, la nivelul ochilor, a umerilor, in zona centurii si a genunchilor. Ne uitam atent, incepand cu capul, daca urechile se afla ambele la acelasi nivel, daca gatul este strict vertical si se suprapune intocmai pe linia verticala trasa pe oglinda. Pe suprafata fetei analizam marimea si amplasarea egala a ochilor, a colturilor gurii, simetria pliurilor nazolabiale si a maxilarelor. Analizam pozitia umerilor si unghiul format de fiecare cu linia orizontala. E posibil ca unul din umeri sa fie lasat mai mult decat altul. Observati cu atentie simetria bratelor, daca se afla la aceeasi distanta de corp, poate una din palme este intoarsa mai mult in interior sau in exterior decat alta. Analizam simetria coastelor si a claviculelor, a genunchilor - daca sunt la acelasi nivel. Ne uitam si la ombilic, care trebuie sa fie strict pe mijloc, adica pe aceiasi linie verticala cu varful nasului si sternul. Lasam privirea in jos si analizam pozitia talpilor: sunt paralele sau una din ele este intoarsa in interior sau in exterior, mai mult decat cealalta. Ar trebui ca altcineva sa va priveasca din spate, ca sa vada daca coloana vertebrala este perfect verticala sau prezinta semne de scolioza.
Atata timp cat mergem pe doua picioare, ar trebui ca membrele noastre sa aiba incarcatura egala. Dar cum putem sa controlam lucrul acesta? Exista o metoda simpla. Se pun alaturi doua cantare electronice. Va asezati cu piciorul drept pe un cantar, iar cu piciorul stang pe celalalt cantar. Stati cu spatele drept si rugati pe cineva sa va noteze valorile afisate. Se poate intampla ca la o persoana care cantareste 80 kg, pe un cantar sa apara cifra 45, iar pe al doilea 35. Asta inseamna ca, in timpul mersului, corpul apasa pe un picior mai mult decat pe altul. Care din cele doua se va uza mai repede?
Chiar daca nu este un "aparat" de maxima fidelitate, oglinda va ajuta sa observati defecte ascunse ale corpului, pe care nu le stiati. Fiecare din ele este semn pentru o posibila boala. Bagati-le in seama, si folositi-le ca avertisment.

Ce ar trebui sa observati cu mai multa atentie

Copiii

Daca un copil face tot mai des miscari scurte cu umarul, de parca are un tic, si in acelasi timp spatele lui devine un pic cocosat, trebuie sa va alarmati si sa efectuati un examen medical. Cu cat depistati devierile in tinuta sau deformarea coloanei vertebrale mai devreme, cu atat mai multe sanse de vindecare ii oferiti. La copiii in crestere, deformarile nu sunt foarte vizibile si ies la iveala tarziu, cand imbunatatirea situatiei presupune foarte multa munca, in unele cazuri chiar si interventie chirurgicala.
Inainte de o vizita la pediatru, puteti sa-i faceti copilului un control amanuntit la domiciliu.

Din fata

Regulile sunt simple:
1. Controlul se face intr-o incapere calda, cu lumina naturala
2. Inainte de control incalziti-va bine mainile.
3. Dezbracati copilul pana la chilotei, sub picioarele lui puneti un covoras.
4. Puneti-l sa stea drept, cu bratele atarnate, picioarele impreunate si talpile paralele.
5. Asezati-va pe un scaunel, in asa fel ca ochii dvs. sa fie la acelasi nivel cu ochii copilului.
Incepeti examinarea de la pozitia capului si a gatului. Daca nu tine capul drept, daca il tine aplecat in fata sau intr-o parte, dar la solicitarea adultului copilul poate sa indrepte capul, el are torticolis muscular.
Folosind oglinda cu linii paralele, verificati pozitia si marimea egala a umerilor, lungimea si grosimea bratelor.
Analizati-i atent cutia toracica. Defectele ei pot fi urmatoarele: plata ca o scandura, torace in carena, "in palnie" sau rahitic.
Pasul urmator va ajuta sa controlati zona de mijloc (talie). Lipiti-i copilului bratele de corp si comparati formele si marimile golurilor formate intre brate si corp. Daca ele nu sunt egale, copilul poate sa aiba bazinul asimetric. Motivele asimetriei pot fi: un picior este mai scurt decat celalalt, piciorul poate fi plat, pot exista probleme in articulatiile genunchilor sau coxofemurale (ale soldului). Picioarele normale sunt drepte, genunchii si calcaiele se unesc, nu au forma de O sau X. Puneti copilul sa-si incordeze picioarele si urmariti daca nu se curbeaza inapoi (recurbare a genunchilor).

Din spate

Incepeti la fel, de sus. Urmariti pozitia capului si a gatului, nivelul la care se afla umerii, muschii sa fie dezvoltati la fel, nedurerosi la atingere. Omoplatii trebuie sa fie de aceeasi marime, simetric alaturati fata de coloana si fata de coaste. Daca un omoplat se afla putin mai sus sau coltul de jos este iesit in afara, copilul poate sa aiba scolioza. Daca omoplatii sunt la acelasi nivel, dar colturile de jos ies in afara, este semn de cifoza.
Starea de sanatate a coloanei determina tinuta corecta. Iata cum se controleaza ea.
Aveti nevoie de un perete perpendicular pe podea, fara sipca decorativa, sau un obiect de mobila care are peretii laterali pana la dusumea. Puneti-l pe copil cu spatele la perete, in asa fel ca el sa-l atinga in 5 puncte: capul, omoplatii, fesele, muschii pulpelor si calcaiele. Daca unul din puncte nu atinge suprafata verticala, putem vorbi de dereglarea tinutei sau de o afectiune a aparatului locomotor. Invers, daca spatele este plat ca o scandura, vor aparea deformari ale coloanei vertebrale.
Ca sa va fie mai usor de controlat coloana, rugati copilul sa se aplece in fata, atunci fiecare vertebra se vede mai bine. Inmuiati in iod un betisor cu vata si puneti cate un punct mic pe fiecare vertebra. Cand copilul se indreapta, se vede mai clar daca coloana este strict verticala sau undeva formeaza o curba. Daca curbele dispar atunci cand copilul isi incordeaza toti muschii si se indreapta, putem vorbi de probleme cu tinuta, iar daca nu dispar, este un semn de scolioza.
Controlul bazinului: plica interfesiera sa fie verticala, cutele de sub fese la acelasi nivel, precum si cele de la genunchi.
Uitati-va si la calcai. Daca este intors in exterior, copilul poate sa aiba piciorul plat.
Controlati parametrii vizibili cel putin de doua ori pe an, ca sa depistati schimbarile imediat ce ele apar si sa luati masuri cat se poate de repede. Daca ati depistat nereguli, apelati urgent la un medic-ortoped. Anomaliile se vindeca mult mai usor la varste mici.

Tinuta corecta

Etalonul ei arata astfel: capul ridicat, coloana dreapta, umerii desfacuti, bazinul deplasat putin in fata, fesele incordate, greutatea corpului repartizata egal pe ambele picioare. Asemenea tinuta face minuni: scade presiunea pe vertebre, abdomenul devine mai plat, toate organele interne au conditii mai bune pentru functionare. De exemplu, plamanii, nemaifiind turtiti, indestuleaza celulele corpului cu oxigen, fapt pentru care suntem activi in decursul zilei, nu obosim si atingem cu succes obiectivele propuse.
In caz contrar, creste considerabil riscul dezvoltarii afectiunilor, nu numai ale coloanei, dar si ale organelor interne. Mai mult decat atat, tinuta defectuoasa provoaca uneori insomnii, depresii, sindromul de oboseala cronica. In caz de orice boala a spatelui tinuta incorecta provoaca cresterea durerilor specifice. Una din metodele de control ale tinutei corecte: se masoara distanta de la a VII-a vertebra de sus (cea mai proeminenta), pana la coltul de jos al omoplatilor drept si stang. Distantele trebuie sa fie egale. In majoritatea cazurilor, tinuta poate fi "reparata" la orice varsta. Pentru inceput, trebuie indreptat spatele de 3-5 ori pe zi.
Sunt foarte multe programe pentru imbunatatirea tinutei, atat la copii, cat si pentru parintii lor. Toate programele au la baza cateva seturi de exercitii pentru antrenamentul muschilor care ne ajuta sa tinem capul drept, extensiile pentru intarirea muschilor intervertebrali, abdominali sau ai spatelui. Nu exista metode de profilaxie sau terapie a sistemului locomotor fara exercitii de respiratie. Din practica mea personala, pot sa afirm ca majoritatea oamenilor nu respira corect, fapt pentru care sufera si sistemul osos, lipsit de cantitatile necesare de oxigen, se blocheaza segmentul toracic al coloanei, apar dureri de cap si de spate, uneori si de stomac.
Concomitent cu exercitiile, se fac bai cu plante medicinale sau cu terebentina, masaje cu preparate naturiste, cu miere de albine, mumio, ventuze, comprese umede sau uscate (cu lana de oaie, cereale, sare sau nisip incalzit). Intern, se administreaza tincturi, decocturi sau infuzii antiinflamatorii, pentru detoxifiere. De regula, situatia se imbunatateste dupa trei saptamani de antrenament zilnic, combinat cu remediile adiacente.