Raspuns pentru CRISTOFOR CAMELIA - Bacau, F. AS nr. 902 - "Sufar de hemoroizi si fisuri anale recidivante"

Redactia
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

Aproape o jumatate din populatia globului sufera, la un moment dat, de hemoroizi, ceea ce inseamna ca partile spongioase, bogate in vase de sange, din tesutul care captuseste anusul, se inflameaza. Numiti si varice anale, hemoroizii pot fi evitati printr-o dieta sanatoasa.
Hemoroizii pot fi interni, adica in interiorul canalului anal, sau externi, cand se simt ca niste umflaturi in jurul orificiului anal. Simptomele includ defecatie dureroasa, mancarimi, constipatie si sangerare rectala. Durerea poate fi puternica, daca este vorba de un hemoroid mare, in interiorul anusului. In general, hemoroizii sunt provocati de constipatie, cand efortul de a elimina un scaun tare sporeste presiunea in venele anale, dilatandu-le. La femei, hemoroizii apar adesea in timpul sarcinii si imediat dupa nastere. Aparitia lor este mai frecventa la persoanele supraponderale sau sedentare si la cele care tin un regim sarac in fibre vegetale si bogat in carne si preparate rafinate.
Ca tratament, va pot recomanda remedii naturiste si homeopatice, in scheme terapeutice:
* Intern: Hamamelis CH9, Aesculus hippocastanum CH9, Boswellia, Tuia, Varixinal, Ulei de in, Sulfina, Tonic antihem "E-lite".
* Extern: Superforte Supozin crema solida - supozitoare fitoapicole.
Superforte Supozin contin o combinatie concentrata din plante si produse apicole, fara efecte secundare, cu efecte terapeutice remarcabile asupra colonului, cailor urinare si organelor micului bazin. Datorita untului de cacao, extractelor de galbenele, catina, sunatoare si musetel, supozitoarele regleaza pH-ul pe colon, au efect cicatrizant si vindeca fisurile anale. Efectele remarcabile ale extractului de tataneasa, ale propolisului, argilei si mumio-ului dau supozitoarelor actiune antihemoragica si opresc sangerarile pe colon, in aproximativ doua zile. Uleiurile esentiale de ienupar, salvie, pin, fenicul si geraniu confera supozitoarelor o actiune puternic antiinflamatorie, antiinfectioasa, antitumorala si antiedematoasa.
Tonicul antihem "E-lite" contine miere, propolis, polen, carbune vegetal, extracte din castan, muguri de plop, muguri de nuc, tuia, coada-soricelului, iedera, ulei de in, ulei esential de levanda, cimbru, fenicul. Tonicul antihem "E-lite" are efect antiinflamator, antitumoral, antioxidant, dizolva tesuturile inflamate, antivaricos, antilipidic, antihemoragic, trofic venos, antihemoroidal, cicatrizant. Este recomandat in cazuri de hemoroizi, varice, polipi anali, hemoragii pe colon, fisuri anale, constipatii, afectiuni ale colonului, cheaguri pe vasele de sange.
Superforte Supozin si Tonicul antihem "E-lite" se prepara doar in farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva.

Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Am otita purulenta care nu raspunde la antibiotice"
(Raspuns pentru ANA A., F. AS nr. 917)


Otita medie supurata cronica este o afectiune inflamatorie a mucoperiostului urechii medii, caracterizata prin existenta unei perforatii timpanale si a unui proces supurativ microbian. Se clasifica in otita supurata cronica simpla (beneficiaza de tratament medicamentos si naturist) si otita medie supurata cronica colesteatomatoasa, care necesita pentru vindecare tratament chirurgical. Otita medie supurata cronica simpla se caracterizeaza clinic printr-o scurgere sero-mucoasa recidivanta, cu perioade de suprainfectie bacteriana si o moderata hipoacuzie (scadere de auz). Tratamentul in otita medie supurata cronica simpla este complex si insistent. Planul terapeutic se poate schematiza astfel:
* Recoltarea secretiei otice pentru efectuarea antibio-fungigramei.
* Tratament local cu aspiratia secretiilor, toaleta cu alcool boricat 4%, instilatii de solutii antiseptice (Betadine diluata), Propolis (solutie 10%, cu actiune antimicrobiana, antifungica, antiinflamatorie si imunostimulenta).
* Efectuarea a 10 sedinte de unde scurte (doza 2, cate 10 minute, regiunea mastoidiana).
* Tratament loco-regional, patogenic: asanarea medico-chirurgicala a focarelor infectioase din caile aeriene superioare, dezobstructie nazo-faringiana cu Biorinil (cate 2 pufuri, de trei ori pe zi), corectarea disfunctiei tubare (trompa Eustache) prin aerosoli medicamentosi si aerosolo-aromaterapie cu Ocnasept (solutie salina cu extract din 8 plante medicinale aromatice).
In cazul aparitiei complicatiilor (otomastoidita), tratamentul este chirurgical, urmat de pansamente locale si controale periodice la medicul specialist ORL, pana la vindecarea completa.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Caut tratament naturist contra stafilococului auriu"
(Raspuns pentru MIHAI ANDREITA - Bucuresti, F. AS nr. 928)


Inainte de toate, consider ca este necesar sa cunoasteti unele particularitati ale stafilococului auriu, bacterie responsabila, in principal, pentru intoxicatiile alimentare, infectiile locale supurate si, in cazuri extreme, pentru septicemie. Desi stafilococul auriu nu este un parazit daunator, ci isi imparte pasnic viata cu cea a gazdei sale, el poseda numeroase puteri patogene, cum ar fi capacitatea de a se inmulti si a se raspandi in organism, sau cea de a elabora o toxina care este in acelasi timp si antigenica. Acest microorganism se dezvolta in medii bazice (alcaline) si mezofile, ceea ce inseamna ca se dezvolta la temperaturi moderate (intre 25 si 40gr. C).
Totodata, neutrofil (traieste intr-un pH maxim de 7) si halofil (are nevoie de o concentratie mare de sare pentru a trai), stafilococul auriu a devenit, din pacate, rezistent la numeroase antibiotice, fenomen datorat capacitatii sale de a suferi mutatii. Desi jumatate dintre fiintele umane il gazduiesc in nas si in tubul digestiv, pe pielea fetei si a mainilor, acest germen oportunist nu devine patogen decat in anumite locuri si circumstante precise (spitale, persoane cu sistem imunitar depresat etc.), iar infectiile stafilococice nu se limiteaza intotdeauna la nivel cutanat, ci pot invada fluxul sanguin, inima, plamanii sau tractul urinar.
Este foarte important pentru dvs. sa stiti ca infectia stafilococica severa apare frecvent la nou-nascuti si reprezinta un factor de risc major pentru o infectie generalizata, in cazul in care nu se aplica un tratament suficient de rapid si de competent. La fel de adevarat este si faptul ca singurul remediu eficient il reprezinta antibioterapia, desi, in prezent aceasta ridica probleme, avand in vedere ca stafilococul auriu este capabil de mutatii, in vederea crearii de tulpini rezistente la antibiotice.
Din nefericire, datorita utilizarii excesive a antibioticelor, aceste tulpini reusesc sa predomine asupra speciei de baza. Un exemplu este SARM, un specimen de stafilococ auriu care rezista la meticilina si care a devenit una dintre tulpinile multirezistente cele mai raspandite in mediul spitalicesc, ruda apropiata a lui, pe nume SARV, cunoaste, la randul sau, o dezvoltare alarmanta, fiind imun la vancomicina, un bactericid extrem de puternic.
In concluzie, sfatul meu este sa se pastreze tratamentul cu antibiotice de sinteza (chiar daca ideea nu va surade), tinand cont de varsta frageda a gemenilor dvs. (2 luni) si de potentialul patogen al stafilococului auriu, la care sa se asocieze remedii antibiotice naturale, capabile, in asociere cu antibioterapia, sa inactiveze germenul. Terapeutica naturista utilizeaza, in cazul infectiilor stafilococice, remedii ca: Echinacea, Rachitan, Sovarf, uleiuri volatile de lavanda, cimbru, busuioc (inhalatii) sau arbore de ceai in aplicatii externe.
Sigur ca nu va fi usor sa administrati unor gemeni de doua luni aceste remedii, insa cu putina imaginatie, puteti gasi solutii pentru a-i determina sa accepte inghitirea dozelor recomandate. Daca nu va descurcati, va stau la dispozitie (telefonic), cu indrumarile necesare administrarii si dozelor terapeutice corespunzatoare nou-nascutilor. Sa auzim numai de bine!

VALERIU MUNTEANU - str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara

"Am dureri ingrozitoare cauzate de torticolis"
(Raspuns pentru MANEA IOANA, F. AS nr. 853)


Din scrisoarea adresata de dvs. revistei am retinut faptul ca pana in prezent ati tratat durerile mari provocate de afectiunea de care suferiti cu unele mijloace ale medicinii alopate, respectiv Diprophos si Voltaren. In ultima perioada, tot mai multi bolnavi beneficiaza de efectele analgezice benefice ale spanzului, administrat sub diverse forme, cu rezultate deosebit de bune si in anumite cazuri chiar spectaculoase.
Va recomand si dvs. sa incercati tratamente naturiste pe baza de spanz utilizand preparatele realizate de firma "Exhelios" din Timisoara, respectiv: gelul relaxant cu spanz, crema Dr. Boici cu spanz sau lotiunea relaxanta cu spanz, cunoscuta in farmacii mai mult sub denumirea anterioara de lotiune Dr. Boici. Le puteti gasi in farmacii sau la magazinele de produse naturiste. Principiile biologic active din produsele specificate mai sus atenueaza procesele inflamatorii, realizand reducerea acestora si a durerilor, asigurand libertatea de miscare si stimuland circulatia capilara. Sper sa obtineti si dvs. in scurt timp reducerea durerilor si relaxarea musculara. Va doresc succes!

"Baietelul meu are o eczema pe fata"
(Raspuns pentru LILI, F. AS nr. 855)


Fata de ineficienta unor creme care vi s-au recomandat pentru tratarea eczemei de pe fata copilului dvs., fapt care v-a determinat sa solicitati revistei mijloace naturiste, va recomand sa incercati crema Epitelin, realizata pe baze naturiste, de firma "Exhelios" Timisoara, si pe care o puteti gasi in farmacii sau la magazinele de produse naturiste. Acest unguent contine principii active din flori de galbenele, flori de musetel, ulei din seminte de luminita-noptii si anestezina, cu efecte regenerante, epitelizante si cicatrizante, in cazurile de eczeme, intepaturi de insecte, degeraturi, escare, arsuri si in tratarea ranilor. M-as bucura daca unguentul acesta va ajuta si la vindecarea copilului dvs.