PARUL

Ilie Tudor
SECRETE SI RETETE

Fie ca suntem barbati sau femei, parul este o parte nu doar a anatomiei, ci si a personalitatii noastre. Felul in care arata, stralucirea lui, modul in care este aranjat sunt toate un semn clar al starii de spirit, al felului in care dorim sa aratam si, nu in ultimul rand, chiar al starii noastre de sanatate. Ca atare, nu este de mirare ca parul, sanatatea lui, este un subiect mereu de actualitate, care preocupa foarte multi oameni si care a dat nastere unei enorme industrii de ingrijire, mai mult sau mai putin eficienta. Dincolo de aceasta "industrie" a produselor pentru par, cu reclamele sale stralucitoare si care transmit informatii nu prea exacte, tot mai multe persoane se intereseaza de metodele naturiste pentru ingrijirea si pentru tratarea parului. Din acest motiv, am si selectat pentru dumneavoastra si vom prezenta, in cele ce urmeaza, sapte dintre cele mai bune remedii naturale pentru par.

Urzica

Este fara doar si poate cel mai utilizat ingredient natural pentru ingrijirea parului, mai ales la noi in tara. Cel mai des se foloseste, din pacate, infuzia de frunze, care are efecte calmante la nivelul pielii capului, dar stimuleaza intr-o masura destul de mica cresterea parului. Efectele frunzei de urzica sunt clar eclipsate de cele ale radacinii acestei plante, care, folosita extern, dar si intern, actioneaza la nivel hormonal, imbunatatind foarte mult troficitatea firului de par. Ca atare, preparatul de urzica ideal este infuzia combinata de frunze si de radacini. Aceasta favorizeaza cresterea unor fire de par mai sanatoase, prin stimularea "radacinii" (adica a foliculului pilos), calmeaza inflamatia si combate infectiile de la nivelul pielii capului, da stralucire parului.
Extern. Iata cum se prepara si cum se aplica aceasta infuzie combinata: se pun 3-4 linguri de frunze si radacini de urzica la macerat in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata de urzica. Cu acest preparat se face ultima clatire a parului dupa baie, masand foarte bine pielea capului, dupa fiecare aplicare cu o cantitate cat mai mare de infuzie combinata.
Intern, se administreaza aceeasi infuzie combinata de urzica, din care se bea cate jumatate de litru - un litru pe zi, in cure de 60-90 de zile, urmate de minimum o luna de pauza. Acest preparat echilibreaza, in primul rand, activitatea hormonala a organismului, de care este strans legata podoaba capilara a fiecaruia dintre noi. Se pare ca, sub actiunea acestei plante, concentratia din substanta care duce la subtierea si la caderea parului (DHT - dihidrotestosteron) este secretata in cantitati mai mici. In plus, infuzia combinata de urzica aduce in organism un aport suplimentar de fier, in conditiile in care acest oligoelement este esential pentru sanatatea parului. Totusi, de departe, campion la continutul de fier este...

Galbenusul de ou

Administrat intern, galbenusul de ou este, fara doar si poate, alimentul cel mai bogat in fier. Mai mult, fierul continut de catre oua este, se pare, si cel mai usor asimilabil dintre toate alimentele. Iar efectele benefice asupra parului ale acestui aliment nu se opresc la continutul de fier. Datorita bogatiei lor de vitamine (inclusiv vitamina D), de oligoelemente si de aminoacizi, ouale favorizeaza cresterea parului sanatos. Persoanele care au parul fragil ar trebui sa consume macar de cinci ori pe saptamana cate un galbenus de ou crud, in cure de 1,5-3 luni.
Folosit extern, oul este cel mai bland... sampon cunoscut, care curata neasteptat de bine parul, protejandu-l si mentinandu-i sanatatea, cum nu reuseste nici un preparat pe baza de chimicale sa o faca. Modul de folosire este simplu: se combina 1-2 galbenusuri crude de ou cu o lingura de tinctura de brusture sau de urzica (le gasim in magazinele naturiste). Se adauga si apa, cat sa capete o consistenta mai subtire, si se amesteca foarte bine, dupa care se aplica precum samponul normal, "sapunindu-se" bine parul (acest preparat face si spuma, e drept ca nu atat de multa precum cele din comert). Pentru ca parul sa ramana perfect curat, dupa folosirea galbenusului de ou este necesar sa se foloseasca apa ceva mai calda ca de obicei la clatire, proces ce trebuie realizat indelung si energic.
Inlocuirea sampoanelor industriale cu galbenusul de ou rezolva, ea singura, o multitudine de probleme, de la caderea accelerata a parului, pana la mancarimile pielii capului, produse de contactul cu diversele substante continute in sampon sau de degresarea (uscarea) excesiva a parului. Mai ales in sezonul rece, cand parul tinde sa fie mai uscat, folosirea acestui "sampon" din galbenus de ou este cat se poate de binevenita. Totusi, spalarea parului cu oua si tincturi din plante are, si ea, limitele sale terapeutice. In cazul infectiilor scalpului si al matretii cu scuame mari, precum si in cazul persoanelor la care parul se ingrasa rapid, galbenusul de ou nu este eficient, fiind bine inlocuit de samponul cu echinacea si sulf, despre care vom vorbi detaliat in acest articol. De altfel, alternarea folosirii celor doua preparate anterior mentionate este cat se poate de salutara, in toate problemele parului, cu exceptia uneia - calvitia sau, mai simplu spus, chelirea. Odata ce parul deja a cazut de pe o anumita portiune, un singur remediu va mai poate salva: usturoiul, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.

Usturoiul

Contra chelirii, se aplica un tratament simplu si incredibil de eficient: un catel de usturoi se taie in doua si, cu fiecare jumatate in parte, se face (cu partea proaspat taiata) o frictionare a zonei afectate de chelire, cate 2 sedinte, a cate 5 minute pe zi. Portiunea de scalp de unde a cazut parul se freaca energic, dar cu blandete. Daca partea cu care frecam s-a uscat, mai taiem o feliuta subtire din catel, asa incat sa lotionam incontinuu cu suc de usturoi portiunea respectiva. De regula, dupa 2-3 saptamani de tratament zilnic, firele de par vor aparea, la inceput ca un puf fin, care va creste pe portiunea respectiva si, pe masura ce se continua tratamentul, se va dezvolta sub forma unor fire de par normale. Usturoiul este un leac babesc care, pur si simplu, functioneaza perfect, desi fundamentele stiintifice ale actiunii sale terapeutice exceptionale sunt departe de a fi elucidate. Insa nu lipsa de cercetare stiintifica face ca acest tratament sa fie prea putin cunoscut si aplicat, ci... mirosul! Din pacate, cei care aspira sa isi recapete podoaba capilara pierduta, precum si cei din jurul lor, trebuie sa se obisnuiasca putin cu mirosul de usturoi. La jumatate de ora dupa tratament, se poate curata zona respectiva cu putina apa calduta si cu ulei volatil de lavanda, care va acoperi, in buna masura, "parfumul" de usturoi. In rest, singura solutie este spalarea, din cand in cand (pentru a nu degresa zona tratata), cu o cantitate foarte mica din samponul pe care il vom prezenta in continuare:

Samponul cu echinacea si sulf

Este produs in Romania, de catre laboratoarele "VITALIA K" din Ploiesti, si este total diferit fata de sampoanele cu care suntem obisnuiti din comert. Deosebirile pornesc chiar de la aspect: nu este lichid sau semilichid, ci are consistenta unei creme, fiind foarte concentrat. Din acest motiv, o cantitate foarte mica de sampon are o capacitate de spumare si de spalare incredibil de mare. Pe urma, "echinacea", care este mentionata in numele samponului, nu figureaza pe el doar pentru sugestie comerciala, ca la majoritatea cosmeticelor din import, ci chiar este continuta intr-o cantitate neasteptat de mare (echivalentul a 15% planta din volumul samponului!) in acest produs. De altfel, culoarea verzuie a acestui sampon nu este data de vreun colorant sintetic, ci doar de extractul de echinacea, care imbunatateste circulatia la nivelul scalpului, creste imunitatea acestuia la infectiile cu bacterii sau cu fungi paraziti, calmeaza inflamatia, ajuta la regenerarea rapida a pielii si a foliculilor pilosi. In fine, sulful din acest sampon distruge prompt aproape orice ciuperca si bacterie de la nivelul pielii capului. Rezultatul final este un sampon fitoterapeutic extrem de concentrat, care trateaza infectiile fungice sau bacteriene la nivelul pielii capului, care combate eficient matreata, combate ingrasarea si ajuta la regenerarea parului.
Samponul cu echinacea si sulf, produs de firma "Vitalia K", din judetul Prahova, se gaseste in farmaciile si magazinele naturiste din tara sau poate fi comandat de la distribuitorul autorizat, la tel. 0745/43.58.77, 0788/52.16.06, prin e-mail, la naturavitalia@gmail.com sau vizitand magazinul online www.herbauniversal.ro

Newtone - sampoane cu extract de insecte

Cititorilor revistei noastre, care au incredere in onestitatea redactorilor de la revista "Formula AS", le recomandam, pe proprie raspundere, sampoanele cu extracte entomologice (larve de insecte), produse de firma S.C. Newtone Trading SRL, pe baza retetelor doctorului Mircea Ciuhrii. Sunt exceptionale! Impiedica caderea parului si intaresc firele, conferindu-le volum. O alta recomandare a noastra, legata de un alt produs al aceleiasi firme - creme de fata si ochi, s-a bucurat de un succes neasteptat printre cititoarele si chiar cititorii revistei. Suntem bucurosi sa sustinem produsele romanesti naturiste, atunci cand au o calitate ireprosabila. E si cazul sampoanelor Newtone, care au patruns, deja, pe circuit international. Le puteti procura la adresa: str. Toamnei nr. 100, sector 2, Bucuresti sau se pot comanda la tel. verde 0800008017.

Alimentatia si medicamentele

Poate nu va asteptati sa gasiti aceste doua elemente, mult-discutate la rubricile noastre de naturism, si in contextul acestui articol. Si totusi, sanatatea parului nostru incepe din farfurie si se termina... in dulapiorul de medicamente. Aceasta, pentru ca multe dintre medicamente, cum ar fi cel pentru guta, cele prescrise in tratarea cancerului sau pentru fluidificarea sangelui (antitromboticele), dar si antidepresivele, dozele mari de Vitamina A, medicamentele pentru hipertensiune, precum si pilulele contraceptive pot duce la caderea parului. De fapt, au fost identificate mai mult de 300 de medicamente ca posibile cauze ale pierderii parului (ca efect secundar). Aceasta cadere poate fi atat de intensa, incat se poate ajunge la calvitie completa (caz frecvent in cazul citostaticelor, de exemplu). Intrucat adesea nu se poate renunta la aceste medicamente, singura solutie pentru contracararea actiunii lor nefaste este alimentatia corecta, precum si suplimentele de vitamine si de minerale naturale.

Alimentatia pentru un par sanatos

Dieta are un rol incredibil de important in mentinerea unui par frumos. Este demonstrat ca regimurile extreme, cum ar fi curele de slabire drastice, regimurile hiperproteice, curele de infometare etc. duc la slabirea rezistentei firului de par, precum si la caderea sa masiva. Ca atare, un prim sfat este sa evitam orice extrema in ceea ce priveste regimul alimentar, curele de slabire draconice mai ales fiind total contraindicate. Insa si regimurile prea bogate in calorii, mai ales in grasimi, sunt contraindicate, in special pentru barbati. Un studiu statistic arata ca, in Japonia de dinaintea celui de al doilea razboi mondial, calvitia era de cateva ori mai rara decat 40 de ani mai tarziu, cand dieta americana, foarte bogata in grasimi, se raspandise in arhipelagul nipon.
Alimente-medicament pentru par:
* Uleiul de masline - ne referim la uleiul extravirgin de masline, care este un elixir pentru par, mai ales la femei. Are, intre altele, o actiune estrogena si reintineritoare puternica, ajutand la pastrarea unui par frumos si bogat pana la varste inaintate. Alte surse de grasimi sanatoase sunt uleiul de samburi de struguri, uleiul de porumb, uleiul de palmier, dar si oleaginoasele.
* Nucile, alunele, semintele de floarea-soarelui - sunt foarte bogate si ele in grasimi sanatoase, necesare unui par frumos si stralucitor, dar si in aminoacizi. Aminoacizii din alimentatie sunt baza cresterii unui par rezistent si sanatos, in absenta lor (frecventa la vegetarieni sau la malnutriti), acesta degradandu-se. Alte surse de aminoacizi sunt soia si lintea, galbenusul de ou, polenul de albine, lactatele.
* Germenii de grau - sunt un elixir pentru par, consumul lor fiind o garantie a unui par frumos, pana la varste inaintate. Ei sunt foarte bogati in aproape toate mineralele si vitaminele necesare pentru par. Sunt recomandati atat barbatilor, cat si femeilor care se confrunta cu o cadere accelerata a parului.
* Verdeturile - sunt cel mai puternic si la indemana detoxifiant pentru persoanele care au probleme de cadere a parului, datorita consumului de medicamente, sederii intr-un mediu poluat sau datorita unei alimentatii excesiv rafinate si chimizate. Frunzele de patrunjel, marar si leustean, salata verde, spanacul, leurda - toate sunt extrem de bogate in clorofila, un adevarat aspirator de toxine, care folosit corespunzator va duce la imbunatatirea aspectului nu doar al parului, ci si al pielii, unghiilor etc.
* Radacinoasele crude - mai ales femeile care au trecut de pragul varstei de 40 de ani ar trebui sa se imprieteneasca foarte bine cu salatele cu morcov, patrunjel, telina, pastarnac, sfecla rosie cruda. Aceste radacinoase sunt un excelent reintineritor, alaturi de varza alba si rosie, de rosii si ardei. Toate acestea vor intarzia instalarea menopauzei si vor mentine parul des si frumos pana la varste inaintate.

Vitaminele si mineralele

* Vitamina A - este responsabila de producerea in cantitati normale a sebumului, a acelei grasimi care protejeaza firul de par si intreg scalpul. O gasim mai ales in catina si in uleiul de catina, in radacina si mai ales in sucul de radacina de morcov, in toate legumele galbene sau portocalii.
* Vitamina D - este responsabila de rezistenta, de trainicia firului de par, in absenta sa parul devenind fragil si subtire. Vitamina D este sintetizata natural de catre organism, atunci cand ne expunem pielea la soare. O sedinta de doar un sfert de ora de expunere cu fata, cu mainile si cu gatul la soare asigura necesarul de vitamina D pentru cateva zile.
* Vitamina E - este cea care ajuta parul sa se regenereze rapid, sa creasca si sa aiba stralucire. Cea mai buna sursa de vitamina E este uleiul de catina si fructul de catina, consumat ca atare. Alte surse pentru aceasta vitamina sunt uleiul de palmier, uleiul de masline, avocado, nucile.
* Vitaminele din complexul B - sunt esentiale pentru sanatatea si frumusetea parului. Vitamina B3 asigura o buna circulatie a sangelui in zona scalpului, ajutand la o hranire normala a radacinii parului. O gasim in cerealele integrale, in drojdia de bere, in galbenusul de ou, ca si pe vitamina B6, care previne caderea parului, albirea si decolorarea sa, ajutand la mentinerea nuantei sale naturale.
* Fierul - caderea parului datorata deficientei de fier (anemie feripriva) este una din cele mai frecvent intalnite probleme in acest domeniu si dispare cand nivelul de fier din organism este iar normal. Pentru compensarea deficitului de fier se recomanda consumul de galbenus de ou, de urzica, de spanac, de conopida, dar si administrarea unor plante medicinale care favorizeaza asimilarea acestui oligoelement, cum ar fi radacina de brusture, leurda, radacina de cicoare.
* Zincul - este esential pentru un par sanatos si rezistent. Deficitul de zinc duce la caderea masiva a parului si la subtierea firului. Il gasim in stare naturala mai ales in germenii de grau, in fulgii de ovaz, in cartofi si frunzele verzi ale vegetalelor, in scoicile comestibile (stridii).
* Siliciul organic - studii facute in statele din spatiul ex-sovietic au aratat ca o dieta mai bogata in siliciu organic duce la incetinirea aparitiei calvitiei, face parul mai stralucitor, mai elastic si mai rezistent. Siliciul organic il gasim in ovaz, in ardeii verzi si rosii, in coaja castravetilor, precum si in unele plante medicinale, cum ar fi coada-calului sau tecile de fasole.

Lavanda

Face parte dintr-o categorie aparte de plante, care ne echilibreaza psiho-emotional. La un stres intens sau la oboseala cronicizata, parul cade intr-un ritm extrem de rapid, iar viteza sa de regenerare scade foarte mult. Ca atare, nu doar sanatatea corpului pe ansamblu, ci si frumusetea si sanatatea parului tin foarte mult de echilibrul interior. Pentru redobandirea acestui echilibru, lavanda ne poate ajuta foarte mult. Baile cu ulei volatil de lavanda (5 picaturi puse in cada de baie) ne relaxeaza si ne alunga stresul, la fel ca si masajul cu apa de lavanda. Aceasta apa se obtine prin punerea a 20 de picaturi de ulei volatil (il gasim in plafar) intr-o sticluta cu 50 de ml de apa. Se agita, apoi se aplica cu palma pe scalp, cu miscari line, ca o mangaiere ceva mai ferma. Acest masaj al scalpului cu apa de lavanda reduce stresul, incetineste, in timp, ritmul de cadere al firelor de par si favorizeaza regenerarea rapida a foliculilor pilosi.

Nu cereti mai mult de la par decat poate duce!

Cat par pierdem, la ce varsta si in ce fel sunt fapte determinate genetic, teoretic! In practica, ceea ce mancam, felul in care ne gestionam viata emotionala, prezenta sau absenta unor vicii (fumatul, consumul de alcool, al anumitor droguri), stilul nostru de viata pe ansamblu isi pun foarte mult amprenta asupra parului. La aceasta se adauga, mai ales la femei, si cateva obiceiuri legate de par, care uneori pot fi extrem de daunatoare, dupa cum vom vedea:

* Coafatul excesiv - face firul de par mai subtire, imbacseste pielea capului cu tot felul de chimicale, care ii afecteaza procesele de hranire. Ca atare, si in domeniul coafajului, moderatia este binevenita sau, daca este absolut necesar sa va aranjati parul frecvent, sfatuiti-va cu specialistul cum puteti folosi produse si metode mai putin invazive.

* Vopsitul parului si ondularea lui - nu se pot face des! Vopsitul este recomandat o data la doua luni, iar permanentul, o data la sase luni. Pentru a va proteja mai mult parul, folositi nuantatorii fara amoniac sau vopsea pe baza de henna.

* Placa de par - trebuie folosita o data la trei luni, sau o data pe luna, daca folositi uleiuri speciale de protectie. Daca va intindeti prea des parul, riscati sa il devitalizati foarte mult si sa-i scadeti rezistenta.

* Tunsul varfurilor - este recomandat o data la doua luni, cel tarziu o data la patru luni. Desi exista inca o controversa pe aceasta tema intre specialisti, se pare totusi ca parul, cu cat este tuns mai des, cu atat creste mai repede.

* Spalatul excesiv pe cap - persoanele care la o zi-doua se spala pe cap se confrunta cu nenumarate probleme cum ar fi uscarea scalpului, aparitia scuamelor (matretii), slabirea firului de par. Daca aveti parul foarte gras sau se imbacseste foarte usor, va recomandam alternarea spalarilor cu galbenus de ou cu folosirea samponului cu echinacea si sulf. Acesta din urma curata foarte bine parul si protejeaza scalpul (datorita echinaceei) si, cu conditia sa nu aveti un par prea uscat, poate fi folosit frecvent.