Toamna se numara parlamentarii repetenti la ecologie!

Ion Longin Popescu
S-a implinit o luna de cand organizatiile "Ecopolis - Centrul pentru Politici Durabile" si Asociatia "Salvati Dunarea si Delta", impreuna cu partenerii Fundatia TERRA Mileniul III, WWF, Asociatia ALMA-RO, Mare Nostrum, Salvati Vama Veche si GRINDA au prezentat rezultatele evaluarii Votul Verde pentru perioada 2008-2010.

Prima concluzie a cercetarii este dezarmanta: "Decizii nocive si absenteism cronic printre parlamentari, la capitolul voturi pe legile cu impact asupra mediului. Ministrii mediului - supriza cea mai neplacuta"!
Potrivit lui Cornel Popa, presedintele Ecopolis, "Votul Verde reprezinta primul exercitiu de monitorizare a legislatiei de mediu si a voturilor parlamentarilor din Romania efectuata vreodata la noi in tara si disponibila publicului larg". De mentionat ca niciun parlamentar nu a reusit sa obtina punctajul maxim in urma votului pe cele 12 legi cu impact asupra mediului puse in discutie.

Cei mai verzi deputati sunt liberalii
Cel mai mare scor (78,75%) a fost inregistrat de deputatul PNL Gheorghe Gabor (9 voturi verzi, 2 impotriva pozitiei ecologiste si o absenta). Cel mai verde grup parlamentar este cel al PNL, cu scorul de 60,83%, urmat de cel al minoritatilor, cu 57,5%. Intre primii 10 clasati se afla 7 deputati PNL, un reprezentant al PD-L si doi ai PSD+PC. Alti deputati fruntasi sunt urmatorii: Gant Ovidiu Victor - grupul minoritatilor (70%), Erdei Doloczki Istvan - UDMR (65,42%), Dusa Mircea - PSD+PC (74,17%) si Burlacu Cristian - PD-L (76,67%). Codasul clasamentului este Victor Surdu (PSD+PC), cu 34,58 procente, cumulate prin 4 voturi impotriva pozitiei expertilor, 7 absente si un singur vot verde. Victor Surdu este urmat in Topul Rusinii de alti 3 reprezentanti ai PSD+PC, de 3 deputati PD-L si de 2 de la UDMR. 63 de deputati au scoruri sub 50%, votand preponderent impotriva pozitiei expertilor.
"Aceasta analiza", apreciaza Luminita Tanasie, de la organizatia World Wild Fund, "reproduce fidel nivelul la care ne aflam cu integrarea protectiei mediului in politicile publice din Romania, adica foarte jos. Monitorizarea activitatii parlamentare a aratat nu numai un absenteism ridicat, ci si indiferenta fata de problemele de mediu. Exista proiecte de modificare a unor legi sau de aprobare a ordonantelor guvernamentale care stau in Parlament din 2007".

Ministrii mediului - surpriza neplacuta a Votului Verde 2010
Cea mai neplacuta surpriza o reprezinta actualul ministru al mediului, Laszlo Borbely, clasat pe locul al doilea in Topul Rusinii, cu 9 absente, doua voturi impotriva pozitiei expertilor si o abtinere. Surprinzator, Korodi Attila, ministrul mediului in perioada 2007-2008, se numara la randul sau printre nepromovati, cu un scor de 45,42% (locul al 304-lea din 332). Are 9 absente, doua voturi impotriva pozitiei ecologiste si un vot "verde". Desi, ca ministru al mediului, a promovat multe programe benefice - printre altele, a stopat proiectul Rosia Montana si a sustinut interzicerea organismelor modificate genetic -, Attila Korodi nu a votat multe legi importante pentru sanatatea mediului, supuse atentiei parlamentului in perioada 2008 - 2010. Si actualul deputat Sulfina Barbu, fost ministru al mediului, a promovat cu greu, cu un punctaj de 52,08%. Barbu are 5 absente, 3 voturi impotriva si 4 voturi conforme cu pozitiile expertilor Votul Verde.

Metodologia cercetarii
Metodologia folosita este inspirata din modelul anglo-saxon, fiind cunoscuta sub denumirea de "score-card". Acest model presupune: selectarea legilor de interes pentru mediul inconjurator; analizarea legilor de catre expertii din proiect, in functie de interesele pe care acestea le promoveaza; identificarea modului in care au votat parlamentarii pentru proiectele de lege selectate; evaluarea fiecarui vot al fiecarui parlamentar: astfel, daca pozitia sa coincide cu cea a expertilor ecologisti, votul sau este catalogat drept "verde" si este punctat cu 10 puncte. Dupa aprecierea Ioanei Ciuta, director executiv al asociatiei Terra Mileniul III, "deputatilor le lipsesc probabil instrumentele specifice de a raspunde unor chestiuni cheie, precum eficienta energetica, energie regenerabila, despaduriri sau utilizarea neadecvata a terenului". Mai direct spus, deputatilor si ministrilor le lipseste cultura ecologista, respectul pentru mediu, bunul simt al taranului roman dintotdeauna.