SISTEMUL IMUNITAR

Gilda Fildan
De ce unii oameni se imbolnavesc de gripa si altii nu?

In saptamanile care urmeaza, toti, dar absolut toti, ne vom infecta cu virusuri de raceala sau de gripa, dar de imbolnavit, se vor imbolnavi doar jumatate dintre noi. Cealalta jumatate nu va tusi, nu va face guturai si nici febra: sistemul imunitar al acestor oameni anihileaza, pur si simplu, agentii patogeni. Cum functioneaza aceasta rezistenta si cum ne putem optimiza propriul sistem imunitar ne explica...

Prof. dr. ANTON MARCULIS
"Un "antrenament" de aparare adecvat ne fereste de infectii si ne insenineaza starea sufleteasca"


- Odata cu venirea anotimpului rece, toata lumea vorbeste despre sistemul imunitar. Ce este, mai exact, acest sistem?

- Sistemul imunitar inseamna totalitatea anticorpilor existenti in organismul viu si care pot fi comparati cu o armata de soldati. Fiecare "trupa" are diferite atributii pentru protejarea organismului de bacterii, virusi, ciuperci si alte substante daunatoare. Exista, deci, un soi de "stat-major" care detine intregul control, iar sub el se afla doua grupuri principale: celulele de deservire si celulele supresoare.

- Si ce atributii au aceste celule?

- Celula de deservire este extrem de agresiva, ataca imediat tot ce i se pare, in vreun fel, periculos. Si pentru ca nu se poate opri singura din acest "acces de furie" si ar putea pana la urma sa afecteze chiar si propriul organism, alaturi de ea se afla acea trupa pasnica, adica celulele supresoare. Acestea cheama la ordine celulele agresive, cand a trecut pericolul. Si mai exista, apoi, peste tot in tesut, nenumarate crese de alti razboinici, numite celule-B, care produc anticorpii necesari unei respingeri incununate de succes. Aceste celule sunt foarte dinamice, fiecare dintre ele putand "lansa" - de pe suprafata ei - 2000 de anticorpi pe secunda, ca un lansator de rachete ultraperformant.

- Fiecare celula B, in parte, produce 2000 de anticorpi pe secunda?

- Da, si in organism exista miliarde de asemenea celule-B. Este inimaginabil cat de rapida poate sa fie aceasta prima faza de respingere. Dar in afara de faptul ca "muncesc" efectiv, unele celule-B, asa-numitele "celule de memorie", sunt si superinteligente.

- Unde sunt situate aceste celule si in ce consta, de fapt, "inteligenta" lor?

- In general, se afla in splina si au niste capacitati uluitoare. Nu numai ca produc permanent anticorpi impotriva unui dusman, dar creeaza si arme diferite pentru combaterea tuturor elementelor structurale ale virusului respectiv.

- In sistemul nostru imunitar exista si celule "devoratoare". Ce rol joaca ele in apararea organismului?

- Acesti macrofagi - cum suna denumirea medicala a celulelor devoratoare - patruleaza incontinuu, vigilente, in tot organismul, in sange si in limfa. Sunt un fel de dispozitiv de siguranta de rezerva, in cazul in care cealalta armata esueaza. Ele au capacitatea sa atace si sa devoreze tot ce li se pare batator la ochi. Deci, nu numai germeni, ci si celule proprii organismului, modificate patologic, ca de pilda celulele tumorale. In plus, acesti macrofagi functioneaza in cadrul armatei si ca piloti de recunoastere. Daca undeva, in organism, exista o infectie, ei aterizeaza rapid acolo, devoreaza agentii patogeni, ii descompun in componentele lor minimale si aduc toate aceste informatii in atelierele de arme ale sistemului imunitar, adica in celulele-B, pentru ca acestea sa poata produce anticorpii corespunzatori.

"O flora intestinala sanatoasa este foarte importanta pentru imunitate"

- Daca celulele devoratoare patruleaza peste tot, de ce se spune ca sistemul imunitar s-ar afla in intestin?

- Simbolic vorbind, este adevarat. In intestin se afla baza de pregatire a tuturor celulelor imunitare. Care gasesc acolo, permanent, parteneri de antrenament, mai ales bacteriile Coli. In felul acesta, armata este tot timpul in forma maxima. De aceea este asa de importanta pentru imunitate o flora intestinala sanatoasa.

- Si cum se obtine o flora intestinala sanatoasa?

- Printr-o alimentatie echilibrata si cat mai naturala. Pentru stabilizarea mediului intestinal, se recomanda, de asemenea, consumul zilnic de probiotice, de exemplu de iaurt, branza de vaci sau alte branzeturi care contin microorganisme, precum fermentii de lapte. Daca acest mediu este dereglat - prin stres, alimentatie gresita sau antibiotice - toti anticorpii devin mai slabi, mai inactivi si numarul lor scade rapid.

Doua-trei raceli si gripe pe an sunt sanatoase

- Sistemul imunitar mai poate fi ajutat si in alt fel?

- Pentru a activa anticorpii trebuie ca in organism sa existe o cantitate suficienta de calciu si de magneziu. De aceea, este recomandabil sa se manance - in mod frecvent - branza de vaci sau urda cu verdeturi si sa se bea, dimineata, un suc de portocale mixat cu fructe de padure rosii si albastre. Si miscarea zilnica sustine imunitatea, dar nu sportul exagerat de solicitant. Pentru ca o persoana care participa, de exemplu, la un maraton, are ulterior imunitatea la fel de redusa ca un bolnav de SIDA si este predispusa la infectii. Acest fenomen se numeste "criza-de-opt-zile".

- Apropo de criza: ce putem face daca, totusi, ne imbolnavim? De pilda, daca racim?

- Important este sa va odihniti, sa stati acasa si sa va tratati. Exista remedii la-ndemana oricui pentru vindecare si pentru calmarea durerilor: ceaiul din flori de tei si de soc, impachetarile cu branza de vaci, inhalatiile cu sare etc. De altfel, doua-trei gripe sau raceli pe an sunt chiar sanatoase si reprezinta cel mai bun antrenament pentru sistemul imunitar.