Fructele de aur ale sanatatii: MERELE

Ilie Tudor
Venite din paradisul biblic, odata cu culegerea lor simbolica din "pomul Binelui si al Raului", merele poarta in miezul lor suculent si in coaja lor minunat colorata o parte din savoarea Raiului. Acum, cand iarna ne bate la usa, consumul lor este un adevarat tratament medical, ale carui efecte trebuie neaparat cunoscute

Farmacia merelor

In fiecare an, in lume, se culeg nu mai putin de... cincizeci si cinci de miliarde de kilograme de mere, ele fiind cele mai consumate fructe de pe intreaga planeta. Fiecare mar inchide in sine o farmacie. El este nu doar un aliment, ci si un medicament extrem de puternic. Fara acest fruct, locuitorii planetei albastre ar fi mult mai bolnavi. Pentru a fi scrise randurile care urmeaza, a fost trecuta in revista o "biblioteca" intreaga de articole medicale care demonstreaza actiunea terapeutica a merelor. Ce face ca aceste fructe sa fie atat de valoroase in terapie? In primul rand, continutul lor exceptional de vitamine, minerale, enzime, fibre alimentare si alte substante vindecatoare care au un efect antioxidant extrem de puternic. In plus, merele au o capacitate incredibila de a pastra nealterate aceste principii active pe perioade de timp lungi, ceea ce le face sa fie ajutorul cel mai de pret pentru pastrarea sanatatii pe timpul sezonului rece. Au fost identificate zeci de substante active continute in pulpa si, mai ales, in coaja merelor, care previn mutatiile celulare si aparitia cancerului, care impiedica imbatranirea organismului, care sustin digestia, regleaza nivelul zaharului in sange, stimuleaza imunitatea, previn intoxicarile cu diversele "otravuri" cu care intram zilnic in contact prin aerul poluat, prin apa si alimentele pe care le consumam. Care sunt merele inzestrate cu prisosinta cu aceste substante-minune, vom afla in cele ce urmeaza.

Ce mere sa folosim?

Cele mai valoroase din punct de vedere terapeutic, sunt merele "taranesti", mai micute si mai modeste la infatisare, in comparatie cu surorile lor cultivate in stil industrial. Merele "naturale" obtinute din meri salbatici altoiti sunt mult mai rezistente la boli si la daunatori, ele neavand nevoie de cortegiul de chimicale fara de care cele mai multe soiuri "ameliorate" nu ar rodi nici macar un an. Apoi, sunt recomandate merele bine coapte, a caror coaja intens colorata indica o concentratie ridicata de substante (pigmenti mai ales) cu efect anticancerigen si antioxidant. Merele trebuie sa fie nelovite, la cel mai mic traumatism pulpa merelor eliberand o enzima care pur si simplu declanseaza procese de alterare, de distrugere a substantelor cu efect antioxidant. Fructele lovite capata rapid culoarea aceea maronie si devin neplacute la gust, tocmai datorita acelei enzime, care inactiveaza cea mai mare parte a farmaciei din mar.

Mod de administrare

Ca la majoritatea fructelor, regula este ca merele sa fie consumate proaspete, cat mai putin preparate. Cea mai buna forma de administrare este pur si simplu marul consumat ca atare, bine spalat, nedecojit si "rontait" cu placere, indelung, asa incat sa poata fi asimilati cat mai multi nutrienti din pulpa si, mai ales, din coaja sa. Doza minima pe zi este de un mar. De altfel, exista un proverb bine impamantenit in multe tari ale Europei, care spune ca "Un mar pe zi tine doctorul departe". Totusi, pentru efecte terapeutice mai clar sesizabile, este nevoie de o doza mult mai mare din acest fruct sau, cu alte cuvinte, este nevoie de o cura.

Cura cu mere - varianta I

Este cea mai simpla, mai usor de tinut si, ca atare, o recomandam in mod deosebit. Se consuma 1-3 mere inainte de fiecare masa, pe o perioada de minimum 4 saptamani. Merele se consuma cu aproximativ 20 de minute inainte de a manca, fiind nu doar un excelent aperitiv, ci si o garantie a unei bune digestii si asimilari. Consumate zilnic, inaintea fiecarei mese, merele sunt un tratament simplu, dar extrem de eficient, pentru combaterea bolilor de metabolism (diabet, guta, obezitate), dar si contra tulburarilor de tranzit intestinal, contra unor afectiuni respiratorii si chiar contra bolii canceroase.

Cura cu mere - varianta II

Este mult mai dura si presupune sa consumam vreme de o zi (24 de ore) sau chiar mai mult, pana la zece zile, exclusiv mere. Zilnic se consuma minimum 2 kilograme de mere crude, ca atare sau sub forma de suc proaspat, fara nici un fel de alt aliment. Cura exclusiva de mere este incredibil de eficienta contra obezitatii, contra tulburarilor de asimilare si de tranzit intestinal, contra unor afectiuni tumorale, a colitei de putrefactie etc. Totusi, multi nutritionisti nu recomanda cura exclusiva de mere, mai ales pe durate lungi, din mai multe motive. In primul rand, nu poate fi tinuta de oricine, persoanele subponderale, hipotensive, predispuse la gastrita sau la ulcer gastric putand avea tulburari serioase prin hranirea exclusiva cu mere. Apoi, obezii, care dau jos cate un kilogram pe zi cu ajutorul acestei cure, s-a demonstrat ca vor tinde sa ia inapoi la fel de rapid in greutate, pe ansamblu, tratamentul avand uneori efectul invers decat cel scontat. Ca atare, pentru cei mai multi pacienti, optiunea cea mai buna este varianta numarul 1, mai blanda, a curei cu mere.

Sucul de mere

Ne referim la cel proaspat, obtinut acasa cu storcatorul electric, care este foarte usor de digerat, vitaminele si mineralele din compozitia sa putand fi asimilate cu usurinta. Din acest suc se consuma 500-1000 ml pe zi (are aport mare de vitamina C), pentru tratarea constipatiei, pentru amplificarea diurezei. Totusi, studii recente arata ca, chiar si in forma sa proaspata, sucul de mere obtinut prin centrifugare contine mai putin de 50% din principiile active ale marului consumat proaspat, ca atare.
Cel mai sanatos suc este cel obtinut prin simpla mixare: in vasul mixerului se pun doua mere spalate si taiate bucati, un sfert de lamaie cu tot cu coaja, 1-3 lingurite de miere, doua pahare (in total 400 ml) de apa. Se mixeaza intreg acest amestec, obtinandu-se un suc gros, de o culoare galbuie (nu maronie, ca la sucul obtinut prin centrifugare), care contine o cantitate mare de antioxidanti, vitamine si enzime. Se consuma zilnic, in cure de minimum doua saptamani.
Merele preparate termic
In comert gasim o multitudine de sucuri pasteurizate si gemuri de mere, multe dintre ele fiind declarate naturale si pline de minerale si vitamine. Trebuie stiut totusi ca, prin prepararea termica a merelor, ramane - conform studiilor - doar un procent cuprins intre 10 si 25% din principiile active ale fructului in stare proaspata. Dintre sucurile din comert, cele mai bune sunt cele care nu au zahar si aditivi de conservare, si care sunt tulburi, datorita continutului de pulpa, iar nu limpezi. Alte forme de preparare, in care merele mai pastreaza ceva din potentialul lor terapeutic sunt piureurile de mere, preparate prin fierbere rapida, gemurile preparate prin fierbere rapida, merele uscate.

Boli prevenite cu ajutorul merelor

* Diabet - o categorie de principii active din mar, numite polifenoli, au un efect de normalizare a nivelului zaharului din sange, extrem de eficient. Descoperiri de ultima ora arata ca aceste substante, continute mai ales in coaja marului, regleaza secretia pancreasului, prevenind atat hiper, cat si hipo-glicemia, un efect unic, care ar putea revolutiona tratamentele de prevenire a diabetului. Mai ales persoanele care au predispozitie genetica spre diabet (din familie) sau datorita alimentatiei, ar trebui sa consume cate un mar cu 15 minute inaintea fiecarei mese. Aceasta terapie simpla previne atat diabetul, cat si complicatiile sale, in special cele cardiovasculare, asa cum vom vedea.
* Boala coronariana si infarctul miocardic - un studiu gigantic, facut in Statele Unite si finalizat in 2003, arata ca persoanele care consuma fibrele alimentare continute in mere au un risc de infarct cu 45% mai redus. Un singur mar contine 15% din necesarul de fibre zilnic, aceste substante nedigerabile scazand nivelul colesterolului si al trigliceridelor, regland tensiunea arteriala, in asociere cu antioxidantii din mar, prevenind formarea depunerilor de colesterol de pe artere. Ca atare, consumul regulat de mere previne ischemia cardiaca, accidentul vascular, arterita obliteranta si alte asemenea afectiuni cardiovasculare produse de hrana neadecvata, de obiceiurile nesanatoase (fumatul, consumul de alcool), de afectiuni asociate, cum ar fi diabetul, dislipidemia, unele probleme hepatice etc.
* Boala canceroasa - peste treizeci de studii facute in ultimul deceniu au pus in evidenta efectul de prevenire al cancerului prin consum de mere, mai ales al substantelor continute in coaja acestora. Iar caile prin care aceste fructe aparent banale actioneaza sunt incredibil de diverse. Prin efectul lor de "matura" a tubului digestiv, ele previn cancerul gastric si intestinal, eliminand substantele cu potential mutagen si cancerigen. Apoi, antioxidantii pe care le contin ajuta la anihilarea unor cancerigeni cum ar fi fumul de tigara, noxele emise in atmosfera prin arderea hidrocarburilor, aditivii mutageni din hrana etc. Nu in ultimul rand, merele ajuta la stimularea sistemului imunitar, care, atunci cand functioneaza in parametrii normali, distruge prompt toate celulele maligne din organism. Exista si cateva forme de cancer in prevenirea carora merele au un rol extrem de important si pe care le vom enumera in continuare:
* Cancerul pulmonar - un studiu epidemiologic facut in Finlanda, vreme de 26 de ani, pe nu mai putin de 10.000 de persoane, barbati si femei, a aratat ca marii consumatori de mere sunt mult mai protejati fata de cancerul la plamani, fata de cei care consuma doar ocazional sau deloc aceste fructe. Conform acestui studiu, persoanele care consuma zilnic mere, dar si alte alimente bogate in flavonoizi (substantele care dau culoarea galbena cojii merelor), cum ar fi perele, gutuile, merisorul, pepenele galben, au o rata a cancerului pulmonar cu 20% mai scazuta. Interesant este ca aceasta protectie este resimtita chiar si de fumatori, care sunt cei mai expusi la aceasta forma de cancer.
* Cancer la san - un alt studiu, facut de aceasta data in Statele Unite, in statul Iowa, finalizat in 2008, a aratat ca femeile ajunse la menopauza care consuma zilnic mere si alte fructe proaspete sunt, de asemenea, mult mai putin predispuse la cancer mamar. Studiul epidemiologic mentionat este sustinut si de experiente de laborator, care au aratat ca animalele cu tulburari hormonale induse prin administrarea de substante chimice sau prin extirparea ovarelor sunt mult mai putin expuse la cancerul mamar. Conform acestor cercetari, o femeie ar trebui sa consume intre 3 si 6 mere zilnic, pentru a fi pusa la adapost de aceasta afectiune.
* Cancerul hepatic si cancerul de colon - alte cercetari facute in Statele Unite au aratat ca merele proaspete contin substante active (flavone, polifenoli) care inhiba dezvoltarea tumorilor la nivelul ficatului si al intestinului gros. Aceasta descoperire este extrem de importanta pentru cei care sufera deja de o forma de hepatita virala (mai ales B sau C) si care sunt predispusi, astfel, spre cancer hepatic. Mai ales aceste persoane trebuie sa consume macar cinci sute de grame de mere zilnic, cu precadere in sezonul rece, cand dieta este mai saraca in fructe si legume proaspete.
* Astm - doua studii statistice arata ca cei care consuma regulat mere sunt mult mai putin predispusi spre astm decat cei care consuma rar aceste fructe si au o dieta cu multe proteine si alimente rafinate. Explicatia acestui fenomen este ca in coaja merelor sunt continute substante cu efect antiinflamator si antioxidant, care previn modificarile la nivelul arborelui bronsic, specifice aparitiei astmului. Aceasta protectie, prin consumul zilnic de mere, este necesara mai ales in timpul sezonului rece, fiind recomandata in mod special celor care sufera de bronsita cronica, de bronsita recidivanta, de alergie respiratorie.
* Artrita reumatoida - daca vreti sa nu va treziti cu articulatiile intepenite, o data cu venirea primelor valuri de frig, un demers foarte bun este consumul zilnic a cate 4-5 mere, in cure de macar patru saptamani. Continutul de vitamina C a acestor fructe, dar si de substante antioxidante, le recomanda pentru prevenirea inflamarii articulatiilor, pentru prevenirea modificarilor degenerative la nivelul finelor cartilaje din articulatii, precum si pentru pastrarea mobilitatii si a functionalitatii membrelor, pe ansamblu.

Tratamente interne

* Obezitate, ingrasare - acum nu mai este doar un mit, ci este dovedit stiintific: merele consumate inainte de masa reduc considerabil si fara efort cantitatea de hrana consumata. Un studiu american facut pe persoane sanatoase, dar supraponderale, a verificat efectele ingerarii a doua-trei mere cu 15 minute inainte de a manca. Practic, toti cei care au consumat mere au simtit nevoia sa manance mai putin la masa, cantitatea medie de calorii ingerate la micul dejun, la pranz sau la cina scazand cu 15% (in calculul caloriilor au fost introduse si merele consumate in prealabil). Asadar, concluzia este simpla si clara: daca vreti sa slabiti, mancati dupa pofta inimii mere, inainte de a consuma nu conteaza ce alt aliment. Aceste fructe sunt cel putin la fel de eficiente ca pilulele de slabit, nu dau vreun efect advers si sunt delicioase!
* Diabet - un studiu de ultima ora, facut de un colectiv de medici italieni, a demonstrat ca tratamentul cu mere ajuta la ameliorarea diabetului pe trei cai simultan. In primul rand, merele incetinesc digestia hidratilor de carbon, ceea ce nu va permite cresterea brusca a glicemiei, ci va ajuta la mentinerea acesteia in limitele normale. Apoi, consumul acestor fructe scade fara dubii rata absorbtiei glucozei din traiectul digestiv, ceea ce din nou va aduce mai putin zahar in sange decat in mod normal. In fine, substantele active (polifenolii) din mere stimuleaza celulele beta ale pancreasului sa secrete mai multa insulina, ceea ce va ajuta organismul sa controleze singur concentratia zaharului din sange. Ca atare, merele pot fi considerate un adevarat medicament contra diabetului. Se consuma zilnic doze de macar 400 de grame, distribuite inaintea meselor principale.
* Colesterol si trigliceride marite - un kilogram de mere consumat zilnic asigura 150% din necesarul de fibre alimentare de care are nevoie organismul uman. Fibrele alimentare sunt substante nedigerabile care au un rol benefic pentru organism, intre altele ajutand la reducerea nivelului colesterolului si al trigliceridelor din sange. Persoanele care consuma, vreme de 60 de zile, mere in doze suficiente prezinta o scadere a nivelului colesterolului total si al colesterolului negativ (LDL) cu peste 10%. Aceleasi studii arata ca efectul hipocolesterolemiant este mai intens, daca merele sunt consumate cu tot cu coaja, si nu decojite.
* Constipatie - acizii organici, enzimele si zaharurile complexe din aceste fructe ajuta la normalizarea florei intestinale, in timp ce fibrele alimentare actioneaza ca un piston, impingand materiile reziduale din intestin. Ca atare, cura cu mere este unul din cele mai simple si mai eficiente mijloace pentru a scapa de constipatie. Se consuma cate o portie consistenta (de minimum 400 de grame) de mere rase, cu tot cu coaja, amestecate cu putina miere lichida (este recomandata in mod special mierea de mana) cu 30 de minute inaintea micului dejun si a cinei. Tratamentul dureaza macar 10 zile si poate fi reluat, dupa o pauza de 4 zile, daca simtim nevoia.
* Bronsita, bronsita astmatiforma - in aceste afectiuni, merele au doar un rol adjuvant, insa extrem de valoros, care potenteaza decisiv celelalte tratamente. De "vina" sunt substantele care dau aroma specifica merelor, intalnite mai ales in coaja, substante care au un efect antioxidant si antiinflamator extrem de puternic. Zilnic se consuma minimum 6 mere proaspete, in cure de macar 6 saptamani. Aceasta cura grabeste procesele de vindecare, diminueaza simptomele neplacute, cum ar fi tusea persistenta, catarul, previne evolutia acestor afectiuni spre astm.
* Fumatul - o alta categorie de substante continuta tot in coaja merelor, numite catehine, inactiveaza in mare masura cei peste 60 de agenti cancerigeni existenti in fumul de tigara, de la diversele gudroane, la cadmiul pe care acesta il contine. Ca atare, consumul de mere nu ne ajuta sa fumam fara probleme de sanatate, dar reduce mult efectele nocive ale acestui viciu. Se recomanda cura cu mere proaspete, cate patru-sase pe zi, atat pentru fumatorii activi, cat si pentru victimele pasive ale acestui viciu.
* Reumatism - merele sunt printre alimentele cu cea mai intensa actiune antiinflamatoare articulara, consumul lor ducand la scaderi semnificative ale asa-numitei "proteine C reactive", a carei prezenta in sange indica iminenta puseelor reumatice, cu inflamarea articulatiilor, cu pierderea elasticitatii acestora etc. Apoi, se pare ca fenolii, adica substantele care dau aroma merelor, au efecte antiinflamatoare articulare comparabile cu cele ale unor medicamente de sinteza cum ar fi ibuprofenul, ketoprofenul etc. Pentru tratarea artritei reumatoide, a artrozei, a bolilor reumatice in general, se recomanda cura cu mere, in care se consuma minimum 800 de grame de fructe pe zi, pe o perioada de 4-8 saptamani.
* Osteoporoza - un studiu de medicina experimentala facut in anul 2005, in Statele Unite, a aratat ca animalele cu deficit de hormoni feminini, datorat extirparii ovarelor, si-au pastrat densitatea osoasa normala atunci cand au fost hranite preponderent cu mere. In schimb loturile martor, hranite normal, au cunoscut o pierdere rapida de substanta osoasa. Cele mai spectaculoase rezultate au fost obtinute prin administrarea polifenolilor continuti in coaja merelor, substante care pur si simplu stopeaza procesele de fragilizare a oaselor. Se recomanda, asadar, consumul zilnic de mere, cu tot cu coaja, minimum 600 de grame, in cure de 3 luni.
* Colita de putrefactie - un tratament simplu si foarte eficient contra acestei afectiuni este cura exclusiva de mere. Timp de 24-72 de ore, nu se consuma decat aceste fructe proaspete, ca atare sau sub forma de suc, fara nici un fel de alt adaos alimentar. Dupa cura exclusiva de mere se trece, gradat, la un regim vegetarian, cu multe fructe si legume proaspete (peste 45% din hrana trebuie sa fie din cruditati). Acest tratament este practic infailibil, iar eficienta sa este datorata, in primul rand, pectinei din mere, o substanta nedigerabila care ajuta la reglarea rapida a florei intestinale.
* Guta, nivel ridicat al ureei din sange - se consuma cate 1-1,5 litri de suc de mere (reteta cu lamaie si miere, prezentata la "modul de administrare") zilnic, pe o perioada de timp de minimum 21 de zile. Este o cura simpla, dar care mobilizeaza puternic sarurile acidului uric din tesuturi si ajuta la eliminarea lor prin urina. In plus, prin efectul sau antiinflamator, cura cu suc de mere ajuta la rarirea pana la eliminare a crizelor de guta, la redobandirea aspectului normal si a mobilitatii articulatiilor afectate. Este un tratament valabil si pentru tratarea si, mai ales, pentru prevenirea calculilor renali formati din saruri ale acidului uric (urati).

Tratamente externe

* Carii, tartru dentar, placa bacteriana - rontaitul merelor crude, dimineata si seara, este un excelent mijloc de curatare a dintilor. In coaja si in pulpa marului intalnim substante antibacteriene si antifungice, care vor ajuta, alaturi de actiunea mecanica, la eliminarea placii bacteriene si va preveni formarea tartrului si a cariilor. Specialistii in igiena dentara apreciaza ca un consum regulat de mere nu inlocuieste spalatul pe dinti, ci pur si simplu il completeaza, fiind la fel de necesar.
* Gingivite, paradontoza - se recomanda merele de culoare rosie cat mai inchisa. Acestea se consuma nedecojite si taiate in felii subtiri sau date prin razatoare, dimineata si seara, in cure de minimum o luna. Fiecare inghititura va fi mestecata de macar 30 de ori, asa incat taninurile din coaja merelor sa ajunga in contact cat mai indelungat cu gingia. Aceste substante au efecte antiinflamatoare si cicatrizante gingivale.

PRECAUTII SI CONTRAINDICATII

Merele vor fi administrate cu prudenta in cazurile de gastrita, de colita de fermentatie, de sindrom al colonului iritabil, de diaree cronica, deoarece pot agrave simptomele acestor afectiuni.