Raspuns pentru MARIA - Iasi, F. AS nr. 939 - "Am multe boli cronice, dar cea mai presanta este boala poliartrozica decompensata algic"

Redactia
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicina de familie, Bucuresti, tel. 0723/51.07.37

Studiez de 10 ani nutritia si sunt permanent uimita de importanta ei in sanatatea umana. Problemele pe care dvs. le aveti la aceasta varsta sunt consecinta multor ani de solicitare a corpului, fara a i se oferi nutritia necesara. Din punct de vedere nutritional, bolile dvs. sunt inrudite prin cauza, chiar daca una dintre ele tine de sistemul cardiovascular, iar cealalta de sistemul osteo-articular. Practic, amandoua bolile sunt boli cronice, care au drept cauzalitate (recunoscuta si de OMS) alimentatia incorecta, sedentarismul si stresul. Aceste boli pot fi prevenite printr-o atitudine corecta si o implicare a noastra, personala, activa, asupra stilului de viata. Chiar si persoanele care au dezvoltat boala se pot recupera, dar bineinteles, vor ramane anumite sechele care sunt datorate leziunilor ireversibile.
In ceea ce priveste alimentatia, este imperios necesar sa introducem nutrienti, chiar si prin suplimentare, pe baza de Omega 3 si Flavone. Eu am descoperit o gama de suplimente extrem de complexe, asa cum sunt ele culese din natura, cu o putere extraordinara de a scadea inflamatiile. In acelasi timp trebuie sa aveti o alimentatie predominant vegetariana. Cautati sa consumati carne extrem de rar, si atunci daca se poate sa fie din peste. Incepeti sa faceti miscare, chiar daca la inceput va fi insotita de durere, perseverati si cautati sa o invingeti. Odata cu repetarea miscarilor, durerea se amelioreaza. Sunt pasi necesari care ne indeparteaza din ce in ce mai mult de bolile cronice si ne apropie de starea de sanatate. Va urez multa sanatate si insanatosire cat mai rapida.

PAULA CONSTANTINESCU - biolog, Bucuresti

"Cum se poate trata cistita interstitiala?"
(Raspuns pentru MARIA - Bistrita, F. AS nr. 933)


Draga Maria, cistita interstitiala (CI) si sindromul vezicii dureroase (SVD) sunt doua denumiri ale aceleiasi patologii. Prevalenta pacientilor cu CI este apreciata la 0,7% din populatia generala. Este posibil ca multe persoane cu cistita interstitiala sa aiba un defect al epiteliului vezicii urinare, care poate permite toxinelor sa intre in urina si sa irite peretele vezicii urinare. Sfaturile pe care vi le pot da privind dieta si igiena sunt urmatoarele:
* In primul rand, as pune accent pe aportul ridicat de lichide, in special apa - recomand sa beti mai mult de 1,5-2 litri de apa zilnic.
* Frecvent (mai mult de 50%), pacientii relateaza agravari ale simptomelor la anumite alimente (citrice, condimente, cafea), la stres, frig, contact sexual si au in istoric numeroase uroculturi sterile.
* Folositi la menstruatie tampoane interne, pe care sa le schimbati la fiecare 3-4 ore (tampoanele externe pot constitui un mediu de cultura pentru bacteriile din materiile fecale, care pot migra in sus, pe tractul urinar).
* Dupa defecatie, stergerea trebuie facuta din fata spre spate, pentru a impiedica migrarea bacteriilor din regiunea anala inspre vagin si uretra.
* Se recomanda spalarea zilnica a zonei vaginale si anale, folosind sapunuri speciale pentru zona intima. Inainte, dar mai ales dupa contactul sexual, se recomanda golirea vezicii.
* La aparitia nevoii de urinare, nu trebuie amanat mult timp mersul la toaleta!
* Trebuie sa va reamintesc ca utilizarea contraceptivelor orale din pacate are efect si in cistita interstitiala (polakiurie, disurie, hematurie), si sindromul de congestie pelvina (durere la ortostatism prelungit, varice vulvare), deci, ar trebui sa faceti impreuna cu medicul dvs. o reevaluare a contraceptivelor folosite.
Cum etiologia acestei afectiuni nu este inca elucidata, nici tratamentele existente in prezent nu sunt etiologice, ci doar simptomatice. Sunt folositi neuromodulatori ai durerii cronice, cocktailuri calmante introduse in vezica sau substante care refac glicozo-amino-glicanii protectori vezicali. Eliminarea acestor procese patologice cronice necesita de multe ori un tratament permanent de ani de zile, de aceea va recomand produsele doamnei dr. Haimovich, produse naturale, care incumba mai putine pericole decat utilizarea neintrerupta a unor produse de sinteza.
Produsele doamnei dr. Haimovich sunt extracte hidroalcoolice care au actiunea blanda si lipsita de efecte adverse (cand se respecta dozele adecvate); trateaza bolnavul ca intreg (plantele au efecte fizice si psiho-emotionale si echilibreaza organismul la toate nivelele); se pot folosi in paralel cu medicamentele alopate (cu cateva mici exceptii, la care trebuie sa se tina seama de antagonismul dintre unele medicamente si unele plante).
Dintre produsele dr. Haimovich, va recomand: Immunoforce, Lifeforce si Digestton, indicate in afectiunea dvs., atat profilactic, cat si curativ. Aceste produse se bucura de o cazuistica numeroasa.
Va doresc multa sanatate si, odata vindecata, sa aduceti fericire si lumina in mijlocul familiei. Subliniez faptul ca vindecarea este un proces de durata, in functie de vechimea bolii, deci trebuie sa va inarmati cu rabdare si dorinta ferma si neclintita de a va vindeca, iar gandirea pozitiva va va fi un sprijin de necontestat. Sa auzim numai de bine!
(Pentru mai multe relatii puteti sa sunati la urmatoarele nr. de telefon: 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, sau la orice farmacie "Dona" din Romania.)

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Noaptea, imi scade mult tensiunea arteriala"
(Raspuns pentru MIHAI MARDARE - Bacau, F. AS nr. 926)


Dupa cum boala hipertensiva exprima o tensiune arteriala prea ridicata, exista si situatii in care cifrele tensionale sunt prea scazute, manifestandu-se pe un anumit teren constitutional, insa hipotonia (hipotensiunea) nu este nici pe departe atat de ingrijoratoare ca prima.
Simptomele hipotensiunii - oboseala si astenie permanenta, randament fizic si psihic scazut, somnolenta etc. - se explica prin irigarea sanguina insuficienta a creierului, ca urmare a presiunii arteriale scazute. Scaderea cronica a presiunii sanguine - cand aceasta este sub medie, dar nu este simptomatica sau periculoasa - este un fenomen destul de frecvent si reprezinta, de obicei, o stare normala sau poate fi rezultatul administrarii de medicamente antihipertensive, precum in cazul dvs. Exista si situatii in care hipotensiunea arteriala poate aparea pe fondul unor patologii preexistente, cum sunt arterioscleroza si diabetul zaharat. Un tip potential periculos de hipotensiune arteriala este cel numit hipotensiune arteriala posturala, in care simptomul principal este reprezentat de ameteala sau senzatie de lesin la ridicatul brusc din pozitia culcat. In mod caracteristic, acest tip de hipotensiune arteriala nu este grav, dar poate creste riscul de cazaturi sau traumatisme. Pentru tratament pot fi folosite, la indicatia medicului dvs. curant, o serie intreaga de substante care maresc tensiunea arteriala sau puteti utiliza unele remedii naturiste cu proprietati hipertensive blande, dupa cum urmeaza:
* Extractul din mladite de rozmarin - este un stimulator puternic al circulatiei sanguine, activator bun al circulatiei si oxigenarii cerebrale, utilizat in cazurile de hipotensiune arteriala. Se administreaza cate 50 picaturi extract, diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale, in cure de 3 saptamani, urmate de 10 zile pauza, dupa care se poate relua.
* Ulei esential (volatil) de cimbru - prezinta o actiune hipertensiva medie si este un bun stimulent al circulatiei sanguine la nivel cerebral. Se administreaza cate 2-3 picaturi, intr-o lingurita de miere sau ulei neutru (masline), de trei ori pe zi, inainte de mese.
* Isop - desi isopul se utilizeaza mai ales in afectiuni ale aparatului respirator, componentele sale prezinta si o actiune hipertensiva usoara, recomandabila persoanelor cu hipotensiune arteriala. Se administreaza sub forma de infuzie - 1-2 lingurite planta la o cana cu apa, din care se beau 2-3 cani pe zi.
Deoarece suferiti de insuficienta cardiaca, trebuie subliniat ca regimul alimentar al bolnavului cu insuficienta cardiovasculara este in linii mari echilibrat, bazat in special pe legume, fructe, produse lactate, fainoase, cu reducerea sau excluderea condimentelor, alimentelor indigeste, a cafelei si alcoolului. Sa auzim numai de bine!