Primarul Oprescu

Ion Longin Popescu
Furia demolatoare a lui Ceausescu are un urmas

Este ziua in care Primaria Generala a inceput demolarea strazii istorice Buzesti. Dupa crima desfiintarii pavajului de pe marile bulevarde ale Capitalei (putine metropole ale lumii se puteau mandri cu asemenea "antichitati" citadine), dupa semnatura data pe 80 de proiecte de demolare de case vechi, monumentale, si dupa alte multe nefericite decizii urbanistice, dictatorul investit cu grad de primar mai taie cu bisturiul o strada emblematica, de pe vremea cand Bucurestiul era Micul Paris. Desi bucurestean, doctorul Oprescu nu iubeste Bucurestiul. Nu-l iubeste si nu-l intelege. Pare a nu avea cultura si sensibilitatea necesare, perceptia sa asupra arhitecturii si urbanismului ramanand la nivelul unui activist de partid de pe vremea lui Ceausescu. E suficient sa faca un gest cu mana, ca tribunul de trista amintire, pentru ca imaginile trecutului, cu valoare identitara, sa fie spulberate in patru zari. Nefericita zi in care a fost ales sa conduca destinele Capitalei Romaniei se razbuna, astazi, pe toti alegatorii sai, deoarece a declansat cea mai oribila si costisitoare operatie de mutilare urbanistica din intreaga istorie postdecembrista.

"Demolam casa peste voi"

Amintind de zilele cumplite ale demolatorilor ceausisti, buldozerele firmelor abonate la banul public "Euroconstruct" si "Tehnologica Radion" au intrat, practic, peste oameni, in case, amenintandu-i: "Nu iesiti, demolam casa peste voi". Simpli locatari sau mici intreprinzatori s-au vazut fortati sa-si paraseasca proprietatile peste noapte (e drept, pre-platite de primarie). O zona atat de veche a Bucurestiului, in loc sa fie restaurata, pentru a intari identitatea orasului, ajunge sub lama buldozerului. Hotelul Marna, monument istoric, va fi si el demolat, deoarece ministrul Culturii si-a dat acordul fara probleme. Pe domnul Kelemen Hunor se pare ca nu il intereseaza monumentele romanesti din Bucuresti si din tara, domnia sa fiind absorbit de problemele partidului din care face parte. Odata cu Marna, vor pieri cinema "Buzesti" si casa cu bulina rosie de la numarul 28 - o mostra superba a bunului gust, de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Despre aceasta casa (fotografiati-o cat mai exista!), un italian, aflat in trecere prin zona, a spus: "Ce hotel romantic as face din cladirea asta! As aduce aici numai cupluri in luna de miere din toata Europa".

Dispare si casa in care au locuit Eminescu si Veronica Micle!

Dupa distrugerea strazii Buzesti, demolatorul Oprescu va asmuti lamele de otel asupra strazii Berzei - o rezervatie de arhitectura veche, unica in Bucuresti, a carei frumusete este completata de cativa platani multiseculari (de o varsta cu orasul, adica de peste 500 de ani!), declarati monumente ale naturii. Iata cum descrie reputatul istoric Dinu C. Giurescu superba strada pe care primarul Oprescu, initiatorul celui mai lung carnat din Guiness Book, o va face una cu pamantul: "Primaria Generala a preluat proiecte ale lui Nicolae Ceausescu. Vom da ca exemplu planul de fluidizare a traficului nord-sud. Stim ca principalele artere sunt supraaglomerate, dar asta nu justifica reluarea demolarilor pe foarte putinele strazi istorice care au mai ramas. Ma gandesc la ce mai avem din strada Berzei, unde case monumentale, boieresti, nostalgice si frumoase, cum greu mai gasesti altele in Bucuresti, stau ascunse sub platani seculari. Aceasta strada este un esantion din Bucurestiul de odinioara, ramas ca printr-o minune. Nu mai putem fi de acord cu demolarile in numele sistematizarii!"
Daca hotelul Marna a fost recunoscut ca monument de arhitectura romaneasca veche, de ce nu s-a incercat translarea lui pe roti, dupa metoda inginerului Eugen Iordachescu? De ce nu s-a incercat macar salvarea casei in care au locuit Mihai Eminescu si Veronica Micle? Daca nici fata de memoria geniului absolut al culturii romane, primarul Oprescu nu are nici un respect, atunci iscusitul demolator merita sa fie... reales! Este in logica feroce a acestor ultimi 20 de ani, cand valori inestimabile ale neamului romanesc au disparut, pe mana unora ca domnul Oprescu.