Raspuns pentru ADRIAN BUZEA, F. AS nr. 796 -"Am circulatia periferica foarte proasta"

Redactia
BOICEA FLOREA - Draganesti-Olt, tel. 0249/46.62.02, 0741/37.27.94

Domnule Adrian, aceasta afectiune are o arie de raspandire destul de mare si, netratata la timp, poate duce la complicatii. Va propun o cura interna cu Extract Glicerohidroalcoolic din muguri de Castan salbatic (cura dureaza 40 de zile si indicatiile pentru folosire sunt in prospect). Pentru uz extern, preparati un unguent din urmatoarele ingrediente naturale: 20 g castane salbatice, 10 g rasina de brad alb, 10 g ardei rosu iute, 25 g galbenele, 20 g tataneasa si 25 g coada-soricelului. Toate ingredientele (in afara de rasina) se pun intr-un borcan cu filet. Se umecteaza cu 150 ml alcool alimentar de 60gr. si se tine la macerat 12 ore. Se pune la fiert cu 500 ml ulei de masline, pe baie de abur, timp de 3 ore. Dupa fierbere, se mai tine la macerat 24 de ore. Se filtreaza uleiul rezultat. Separat, se topesc 50 g ceara si rasina (10 g). Se combina cu uleiul din plante si se amesteca pana se omogenizeaza. Se pastreaza la frigider. Se face masaj, de doua ori pe zi, seara si dimineata. Unguentul este eficient si-n reumatism, diminuand durerea si activand circulatia venoasa si capilara. Daca nu aveti posibilitatea sa preparati unguentul, va rog sa ma contactati. Va doresc sanatate.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24



"In urma unei sperieturi, mama mea are Zona Zoster"
(Raspuns pentru SAVU ION - Bucuresti, F. AS nr. 898)


Zona Zoster nu este in mod normal o afectiune grava, rezolvarea ei necesitand de obicei 2-3 saptamani. Totusi, unele persoane, asa cum este si mama dvs., pot acuza o durere continua pe traiectul nervului implicat, simptom care se poate manifesta de-a lungul a luni de zile sau chiar ani. Mai grav este ca Zona Zoster poate produce pagube la nivelul fibrelor nervoase, alterandu-le capacitatea de a transmite mesaje de la nivel cutanat sau exagerandu-le sensibilitatea.
Atunci cand Zona Zoster afecteaza un nerv important de la nivelul fetei (cazul mamei dvs.), cum ar fi trigemenul, rash-ul (eruptia pustuloasa) se poate manifesta la acest nivel, in cavitatea bucala, intr-o nara sau la nivel ocular. Aceasta din urma localizare necesita ingrijire medicala prompta din partea unui oftalmolog, deoarece o infectie oculara poate duce la afectarea permanenta a vederii (atingere corneeana).
Faptul ca tratamentul prescris de medicul dermatolog nu a avut rezultate favorabile nu este de mirare, deoarece posibilitatile de ameliorare a Zonei Zoster oferite de medicina stiintifica sunt destul de reduse, tinand cont ca, in genere, virusurile (inclusiv Herpes Zoster) sunt foarte greu de distrus, iar durerile pe care le produce boala nu prea raspund la medicamentele antalgice, fie ele si de ultima generatie. Este totusi important sa va informez ca tratamentul alopat adecvat pentru Zona Zoster urmareste trei obiective principale:
1. Combaterea virusului cu ajutorul unor chimioterapice de tipul idoxuridinei (Aciclovir, Zovirax, Herpid), aplicate local si in cura interna (oral sau intravenos) pe o perioada de 5-10 zile. Tot in acest scop se pot folosi si unguentele antivirale Dendrid si Iduviran.
2. Limitarea durerii prin administrare orala sau injectabila de analgezice, cum sunt Piafenul, Amitriptilina, Codeina, Clordelazinul sau Indometacinul. Dintre analgezicele externe uzuale mentionez Boicil forte si Fenilbutazona.
3. Stoparea paresteziilor (amortiri), fenomen care persita uneori si dupa trecerea formei acute de Zona Zoster, obiectiv care se poate realiza prin administrarea de Fenitoina, Carbamazepina, Amitriptilina sau Fortral, rareori si cu mare prudenta cu Prednison (cortizon).
In cazurile rebele, atunci cand terapiile mentionate dau gres la modul categoric, se poate recurge la tratamentul chirurgical prin care se realizeaza ablatia ganglionului spinal regional (din zona dureroasa) sau infiltratia acestuia cu xilina sau cu alcool.
La capitolul autoingrijire, va recomand sa urmati urmatoarele masuri:
- spalati veziculele de doua ori pe zi cu sapun normal si apa, dar nu le bandajati.
- pentru ameliorarea durerii, aplicati peste vezicule comprese reci cu apa amestecata cu otet alb - 30 ml otet la 1 litru de apa, de 2-3 ori pe zi.
- aplicati o solutie calmanta de tipul calaminei.
Din punct de vedere naturist, Zona Zoster se trateaza astfel:
Fitoterapie - aplicati esenta proaspata de Aloe Vera pe orice fel de pustule care erup, iar apoi folositi verbina sau sunatoare, fie sub forma de creme, fie infuzii de ulei, pentru a combate nevralgia.
Patlagina - planta se macina fin cu rasnita de cafea, dupa care se amesteca intr-un vas cu apa calduta, pana se formeaza o pasta. Cu aceasta pasta, la care ideal ar fi sa se asocieze menta si sunatoarea, se fac cataplasme pe regiunile dureroase. Se mai pot folosi in acest scop infuziile de galbenele, levantica, ciubotica-cucului si coada-soricelului.
Aromaterapie - uleiurile esentiale (volatile) de Eucalipt, arbore de ceai, levantica, musetel si bergamota au proprietati antivirale, analgezice si ajuta la uscarea pustulelor. Bergamota este activa indeosebi impotriva virusului Herpes Zoster, iar uleiul de arbore de ceai ajuta la intarirea sistemului imunitar, stimuland organismul sa se refaca dupa infectie.
Apiterapie - se recomanda aplicarea de spray sau de unguent cu propolis 20%, de 2-3 ori pe zi, pe zonele afectate.
Gemoterapie - extractul din muguri de porumbar stimuleaza sistemul imunitar in cazul influentei negative din partea factorilor ambientali, chimici, farmacologici, bacterieni si virali, scurtand perioada de convalescenta, indicat in deficit imunitar, convalescente post-gripale si herpes zoster oftalmic. Se administreaza cate 50 picaturi extract diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale. Concomitent se aplica gelul cu echinacea, indicat in tratamentul local al leziunilor herpetice.
Nutritie - Vitamina B, bioflavonoizii si vitamina C sunt nutrientii cheie in astfel de situatii, asadar consumati cat mai multe citrice, inclusiv pulpa si coaja lor, cirese, rosii si mango, oua, carne de pasare, ficat, alune, seminte si cereale integrale, masline, floarea-soarelui si uleiuri din floarea-soarelui. Bacteriile probiotice continute in iaurtul fermentat sunt un factor esential pentru necesarul de vitamina B al organismului. Lipidele pe care le furnizeaza anumite soiuri de peste (sardina, somon, hering, macrou) sunt ideale pentru regenerarea pielii in general si in special cand Zona Zoster se afla in faza de vezicule uscate. O nutritie corecta si suplimentele nutritive adecvate pot preveni declansarea Zonei Zoster, in acest scop fiind util sa luati si o doza mica (0,5 g) de L-lysine (aminoacid esential), plus un complex de vitamina B. Sa auzim numai de bine!

Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Fetita mea, in varsta de 6 luni, are otita seroasa bilaterala"
(Raspuns pentru GABI, F. AS nr. 916)


Otita seroasa sau seromucoasa, o afectiune frecventa la copilul mic, se defineste prin existenta unui lichid sero-mucos al urechii medii, in spatele membranei timpanice, fara simptome de inflamatie acuta. Otita seroasa reprezinta aproximativ 30% dintre afectiunile inflamatorii otice. In cazul fetitei dvs., in varsta de 6 luni, medicul specialist ORL si medicul pediatru vor investiga un eventual deficit imunitar fiziologic, o dischinezie ciliara primitiva, prezenta vegetatiilor adenoide (polipi) sau a unei malformatii velo-palatine. Infectiile acute ale cailor respiratorii superioare ale copilului sunt asociate sau urmate frecvent de aparitia unei otite seroase sau sero-mucoase. Aceasta situatie este frecventa la sugar si copilul mic, la care trompa auditiva este scurta si orizontala, ceea ce favorizeaza refluxul bacterian dinspre rino-faringe (nas) spre urechea medie (urechea copilului este ca o camera cu usa deschisa). Otita seroasa poate sa se repete de mai multe ori intr-un an, in urma unor infectii acute ale cailor aeriene superioare si a unor factori favorizanti locali, ducand astfel la aparitia otitei seroase recurente si a otitei seromucoase. Tratamentul otitei seroase la sugar si copilul mic consta in:
* Aspiratii nazale, de 2-3 ori pe zi, urmate de instilarea de vasoconstrictoare (ser efedrinat 0,5%) si apa de mare sterila tip Nazomer, Sterimar, Rhinomer. Pentru o eficacitate maxima, capul copilului va fi in hiperextensie si inclinat spre urechea bolnava. Mentinerea acestei pozitii timp de un minut favorizeaza deschiderea trompei auditive.
* Pulverizati 20-30 de pufuri de Ocnasept (aerosol 100% natural) deasupra patului si in camera, in vederea optimizarii microclimatului ambiental si indepartarii alergenilor. (Mentinerea unei igiene normale a aerului respirat si a permeabilitatii foselor nazale, cu o respiratie nazala corecta, sunt conditii obligatorii in vederea succesului terapeutic.)
* 10 zile de aerosoli, cate trei sedinte pe zi, cu hidrocortizon si ser fiziologic.
* Administrarea de antiinflamatoare si antialergice, timp de 7-10 zile.
* Tratamentul cu antibiotice in otita seroasa este indicat numai in pusee acute si dupa efectuarea exudatului faringian. Evitati gentamicina si alte medicamente cu potential ototoxic!
* Este recomandat tratamentul balneoclimateric in statiunile: Techirghiol, Ocna-Sibiului, Govora, Bazna.

EUGEN GIURGIU - biolog, Alba Iulia, tel 0741/92.88.80

"Tatal meu a fost operat de cancer la stomac"
(Raspuns pentru MAGDALENA POP, F. AS nr. 797)


Necunoscandu-se cauza care a produs cancerul si neavand posibilitatea de a o elimina, este foarte posibil sa se petreaca recidive. Nimeni nu va poate da un tratament absolut sigur. Ce se cunoaste cu certitudine este ca exista o serie de alimente cu potential cancerigen (prajelile, grasimile animale de asemenea prajite, in special in ulei sau, mai rau, in untura, aditivii alimentari, conservantii, E-urile etc.) Un biochimist maghiar, Kulda, a descoperit ca daca vrei sa distrugi cancerul este suficient sa ii dai aminoacizi, pentru ca acesta este ca buruienile, consuma atat de mult pana ce boala crapa. S-a spus ca mancarurile din carne produc proliferarea celulelor canceroase. Lucru doar in parte adevarat, pentru ca o carne crescuta in mod natural, fara suplimentele care o modifica, ajuta foarte mult organismului sa lupte cu boala. Deci, nu se va consuma nici un fel de carne care a fost crescuta cu concentrate. De asemenea, sunt interzise pielita de pui, soricul si chiar pielea de pe peste. De asemenea, este foarte indicat sa se consume fructe, legume si plante care ajuta la intarirea imunitatii, pentru ca numai un organism slabit poate fi atacat de boala. Ultimele noutati in privinta cancerului sunt ciupercile asiatice, care fac, intr-adevar, minuni in foarte multe afectiuni, si sunt acum de vanzare si la noi in tara. In orice caz, este foarte indicat ca tatal dvs. sa faca toate tratamentele prescrise de medicul oncolog care il trateaza, pentru ca acesta, cu certitudine, cunoaste cel mai bine starea bolnavului.

Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0258/86.56.77

"Am valori crescute ale creatininei"
(Raspuns pentru MARIA - Orastie, F. AS nr. 942)


Valorile creatininei si ale glicemiei se corecteaza printr-o cura prelungita cu argila "ALGO" de Alba-Iulia. Va rog sa ma contactati telefonic. Multa sanatate!