Un "leac" din fundul oceanelor - Cartilajul de rechin

Ilie Tudor
* Rechinii sunt specia de pe planeta Pamant cel mai putin vulnerabila la boala canceroasa. Secretul fenomenalei imunitati a acestor animale sta in scheletul lor, format din tesuturi cartilaginoase, si nu din oase, ca la ceilalti pesti. Un "secret" transformat in marea speranta a tratamentului anticancer *

Rechinii sunt printre rarele animale care au "supravietuit", cu foarte putine modificari, inca din vremea dinozaurilor. Ei exista in oceanele lumii de peste 420 de milioane de ani, iar rezistenta lor la imbolnaviri, la schimbarile de clima si la alti factori de mediu ostili este fenomenala, uimindu-i pe biologi. Cartilajul din care este facut scheletul lor este un tesut usor, elastic si extrem de rezistent, menit sa absoarba socurile si sa le protejeze corpul de raniri. Neavand maduva osoasa ca si celelalte animale vertebrate, cartilajul rechinilor mai are un rol: acela de "fabrica" de celule ale sistemului imunitar si de substante cu rol in apararea organismului. Proprietatile medicinale fantastice ale cartilajului de rechin sunt cunoscute de mii de ani, de catre bastinasii din Sudul Pacificului si din Caraibe, care tratau cu faina obtinuta din el prin uscarea la soare tot felul de probleme de sanatate, de la cancere si afectiuni articulare, pana la boli pulmonare si boli de piele. Analizele moderne au descoperit in cartilajul de rechin peste 40 de substante cu rol in mentinerea sanatatii si vindecarea bolilor, printre care aminoacizi esentiali, vitamine (D si din complexul B), minerale (Calciu, Magneziu), oligoelemente (Fosfor, Fier, Siliciu), enzime care previn inflamarea articulatiilor, polizaharide care inhiba vascularizarea tumorilor si extinderea lor in organism etc. Cum se foloseste aceasta adevarata farmacie este, insa, marele secret pe care ne vom stradui sa-l descifram in continuare.

Primele experimente in folosirea cartilajului de rechin

Popularitatea extraordinara a cartilajului de rechin se datoreaza unui medic si profesor universitar american, dr. William Lane, care a publicat in 1992 o carte cu un rasunet uluitor: "Rechinii nu fac cancer!". Cartea a dat nastere peste noapte unei adevarate industrii producatoare de medicamente extrase din aceasta parte anatomica a rechinilor, care era considerata deseu si era aruncata de pescari. Plin de incredere, profesorul american si laboratoarele pe care le conducea au initiat un studiu pe 60 de pacienti cu cancer avansat (stadiile III si IV). Rezultatul a fost considerat de autoritati un adevarat... fiasco. La 79% dintre pacienti nu s-a observat nici un fel de rezultat pozitiv, si la "doar" 21% dintre bolnavii grav de cancer tratati cu cartilaj de rechin s-a obtinut stoparea evolutiei bolii. Era un rezultat bun, avand in vedere gravitatea cazurilor tratate, dar nu la inaltimea asteptarilor profesorului Lane. Celebra "FDA", agentia americana care monitorizeaza medicamentele si alimentele, a considerat studiul pe pacientii de cancer irelevant pentru proprietatile medicinale ale cartilajului de rechin si a interzis producatorului sa mai specifice ca remediul are efecte favorabile in boala canceroasa. Imediat s-a dezlantuit pe continentul american un adevarat razboi mediatic impotriva cartilajului de rechin (amintind "ofensiva" europeana contra tatanesei, de acum un deceniu), despre care a ajuns sa se spuna ca "nu are nici un efect terapeutic". In mod paradoxal, efectul denigrarii a fost invers: tot mai multi americani folosesc cartilajul de rechin contra cancerului, iar numarul lor este in constanta crestere. Modul de administrare si viziunea asupra efectelor sale terapeutice, insa, s-a schimbat mult in ultimul timp.

Modul de administrare a cartilajului de rechin

La inceput, cercetatorii care au administrat pacientilor cartilaj de rechin au facut cateva greseli, care i-au costat scump, atat pe ei, cat si pe pacienti. Mai intai de toate, au incercat sa obtina extracte purificate, care sa contina doar cateva substante, din cartilajul de rechin, suprimand bogatia originara a acestui produs natural. Apoi, in demersurile lor terapeutice s-au bazat, contra unei boli de o gravitate si de o complexitate extraordinara, cum este cancerul, doar pe puterea acestui remediu, fara o combinare cu o alimentatie sanatoasa si fara suportul altor remedii naturale, cum sunt plantele medicinale si mineralele naturale. In prezent, studiile clinice aflate in derulare nu mai folosesc pentru tratarea cancerului doar cartilajul de rechin administrat simplu, ci conjugat cu o dieta preponderent vegetariana si crudivora, precum si cu anumite remedii vegetale.

Capsulele cu cartilaj de rechin

Pana acum cativa ani erau vedeta de necontestat a tratamentelor cu cartilaj de rechin. Capsulele contin pulberea perfect uscata si macinata fin, obtinuta din acest produs uscat. De regula, o capsula contine 500-750 mg de cartilaj de rechin, iar zilnic se iau cate 3-6 asemenea capsule. Cele mai eficiente s-au dovedit a fi capsulele cu cartilaj de rechin in stare naturala, fara extractii si semisinteze ulterioare, administrate in tandem cu o alimentatie vegetariana si cu foarte multe cruditati. O cura cu cartilaj de rechin dureaza 12-14 saptamani si poate fi repetata dupa doua saptamani de pauza. Este recomandata mai ales in afectiunile reumatice, precum si contra deficitului de minerale. Contra bolii canceroase si a deficientelor imunitare, rezultate mult mai bune sunt obtinute cu urmatoarea generatie de remedii, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.

Capsulele cu cartilaj de rechin activat

Studii de ultima ora arata ca eficienta cartilajului de rechin poate creste uimitor de mult atunci cand este administrat in anumite combinatii cu alte remedii, vegetale si minerale. Daca studiile profesorului Lane ar fi fost facute cu capsule cu cartilaj de rechin activat, adica potentat, si corectat ca actiune terapeutica cu plante foarte bogate in clorofila si cu efecte imunostimulatoare, probabil ca rezultatele terapeutice ar fi fost incomparabil mai bune. De regula, cartilajul de rechin se combina cu alge, mai ales cu spirulina, care este cea mai bogata specie in clorofila din intreg regnul vegetal, precum si cu minerale care retin metalele grele (asa-numitii zeoliti).
La noi in tara, exista remediul "ZHEO-SHARK", produs de catre o firma romaneasca, "HERBAGETICA", care inglobeaza in el, alaturi de cartilajul de rechin, Spirulina, Ginseng siberian (ca imuno-stimulator) si o varietate de zeolit (numita clinoptilolit). Este un produs adresat mai ales problemelor imunitare, bolii canceroase si afectiunilor dermatologice, care are o eficienta cu totul remarcabila, superioara tratamentului cu cartilaj de rechin simplu. Acest produs se administreaza in cure cu o durata de trei luni, timp in care se iau cate 4-8 capsule pe zi. Dupa fiecare cura se face o pauza de 15-30 de zile, administrarea putandu-se apoi relua.

Boli prevenite cu ajutorul cartilajului de rechin

* Artrita reumatoida - cartilajul de rechin, datorita substantelor cu efect antiinflamator pe care le contine, mentine articulatiile in conditii optime de functionare. De asemenea, previne artrita reumatoida, dar si alte afectiuni articulare, prin aportul asa-numitelor polizaharide, care ajuta la pastrarea structurii normale a tesuturilor care "captusesc" articulatia. Se recomanda cura cu cartilaj de rechin simplu, fara alte adaosuri, din care se administreaza cate 3-4 capsule zilnic, vreme de 2-3 saptamani.
* Infectiile - pentru prevenirea infectiilor virale (cum ar fi cele gripale sau herpetice) se recomanda curele cu o durata de 2-4 saptamani, timp in care se administreaza cate 1-2 capsule de cartilaj de rechin, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale. Tratamentul este mult mai eficient prin administrarea, in paralel, a zeolitului activat (cu ajutorul altor remedii de natura vegetala, cum ar fi alga Spirulina).
* Boala canceroasa - cercetarile facute in laboratoare din Statele Unite, China si Brazilia au aratat ca, atunci cand sunt tratate cu cartilaj de rechin, celulele normale sunt mult mai putin predispuse spre mutatii, care sa le faca sa devina maligne. Aceasta protectie este valabila si pentru mutatiile care apar ca urmare a expunerii la metale grele, dar si ca urmare a expunerii la radiatii. Cartilajul de rechin previne, insa, aparitia cancerului si prin impiedicarea formarii vaselor de sange in tumori, ceea ce face ca acestea din urma sa nu poata fi hranite si sa nu se poata dezvolta. Pentru persoanele cu risc ridicat de a face o forma sau alta a bolii canceroase (fumatori, persoane care lucreaza sau traiesc in zone intens poluate, care consuma multe proteine animale sau hrana cu aditivi sintetici etc.) se recomanda curele cu cartilaj de rechin, cu o durata de minimum 3 luni, timp in care se administreaza cate 4-6 capsule de cartilaj de rechin, zilnic.
* Metastazele cancerului - cartilajul de rechin asigura si o anumita protectie contra metastazelor, printr-un mecanism destul de complicat, pus in evidenta prin studii de ultima ora. Pentru a invada diferitele tesuturi, tumorile se folosesc de anumite enzime (numite metaloproteinaze), care sunt pur si simplu blocate de cartilajul de rechin.
* Lipsa de minerale - pentru a preveni carentele unor minerale cum ar fi Calciul, Magneziul, Fosforul, Fierul, se recomanda administrarea capsulelor cu cartilaj de rechin, cate 500 mg, luate de patru ori pe zi, in cure de o luna.

Tratamente interne

* Cancerul pulmonar - un studiu chinez, facut in anul 2001, la Facultatea de Medicina din cadrul "Institutului Naval din Shanghai", a aratat ca substantele din cartilajul de rechin sunt foarte active contra celulelor maligne dezvoltate la nivel pulmonar. Apoi, acest remediu impiedica in buna masura aparitia metastazelor, foarte frecvente la cancerul cu aceasta localizare, si imbunatateste calitatea vietii pacientului.
* Cancerul la prostata - in aceasta forma de cancer, cartilajul de rechin este deosebit de eficient, atunci cand este asociat cu o alimentatie preponderent vegetariana si crudivora, precum si cu alimente-medicamente bogate in seleniu, cum ar fi ciupercile, galbenusul de ou proaspat, drojdia de bere.
* Cancer la san - in aceasta forma de cancer, terapia cu cartilaj de rechin se asociaza foarte bine cu administrarea de remedii bogate in clorofila (spirulina, urzica, zarzavaturi) si cu alimente bogate in flavonoide (adica substante care dau culoarea galbena unor vegetale), intalnite mai ales in coaja merelor si a gutuilor, in soia, in ardei, in perele coapte.
* Tumorile cerebrale - la animalele de experienta carora le-a fost administrata sistematic pulbere de cartilaj de rechin s-a constatat o incetinire a ritmului de crestere, pana la stoparea completa a dezvoltarii tumorilor cerebrale. Studiile au fost facute in cazul unei forme particulare de cancer cerebral (gliosarcom), dar exista cercetari, de data aceasta pe oameni, care au aratat asemenea efecte pozitive ale administrarii cartilajului de rechin si in alte forme de tumori cerebrale.
* Cancerul de piele - in aceasta forma de cancer, la fel ca si in unele boli de piele, efecte foarte bune se obtin si prin aplicarea externa a cartilajului de rechin. Capsula cu pulbere fina se desface si se presara continutul pe zona afectata, acoperindu-se apoi cu un tifon putin umezit in tinctura de tataneasa (Symphytum officinalis). Aceasta aplicatie externa se face vreme de patru ore, zilnic, pana la remisia respectivei formatiuni canceroase de la nivelul pielii.
* Adjuvant in diabet - curele de 1-3 luni cu cartilaj de rechin, cate 2 grame administrate zilnic, incetinesc aparitia unor efecte secundare ale diabetului, in special la nivelul retinei. Studii preliminare arata o actiune promitatoare a acestui remediu in cazul retinopatiei diabetice.
* Infertilitate masculina - un tratament foarte eficient contra infertilitatii este cel cu cartilaj de rechin si vitamina E naturala. Vitamina E naturala, continuta din belsug in catina si in uleiul de catina, stimuleaza productia de sperma. Combinatia cartilaj de rechin + vitamina E este eficienta contra oligospermiei, precum si in astenospermie. Studii de caz arata ca aceasta combinatie face sa fie mai bine suportata si medicatia cu efecte hormonale.
* Fumatul - cartilajul de rechin stimuleaza imunitatea generala a organismului si, in mod particular, pe cea pulmonara, avand si efect antiinflamator pentru bronhii. Ca atare, fumatorii, pasivi sau activi, vor beneficia din plin de administrarea acestui remediu, cate 4-6 capsule pe zi, care este o buna protectie contra feluritelor forme de bronsita, precum si contra bronhopneumopatiei obstructive cronice (foarte frecventa la fumatori, si cu efecte mortale).
* Reumatism - mai multe studii facute pe culturi de celule, pe animale de experienta si pe pacienti umani suferinzi de reumatism au aratat o extraordinara actiune a cartilajului de rechin contra diferitelor afectiuni articulare, mai ales cronice. Se tin cure cu o durata de macar zece saptamani, timp in care se administreaza cartilajul de rechin sub forma de pulbere, minimum 2 grame pe zi.
* Refacere dupa luxatii, fracturi - aceleasi substante care actioneaza in cazul reumatismului sunt un foarte bun suport si pentru vindecarea mai rapida a traumatismelor oaselor si ale articulatiilor. Se iau doze ceva mai mari, cate 3-4 grame de cartilaj de rechin zilnic, in cure de 3 saptamani. Extern, rezultate foarte bune au aplicatiile cu tataneasa, o planta cu efecte antiinflamatoare care stimuleaza procesele de refacere a tesuturilor distruse.
* Psoriazis - in aceasta afectiune se recomanda cartilajul de rechin administrat atat intern, cat si extern. Zilnic, se iau cate sase capsule de cartilaj de rechin, in cure de 1-2 luni. Extern, se presara pulberea de cartilaj de rechin, scoasa din capsula, pe portiunile de piele afectate de psoriazis. Peste aceasta pulbere se pune un tifon umezit cu infuzie de galbenele si se tine vreme de doua-patru ore, zilnic. In opinia medicilor, cartilajul de rechin actioneaza in aceasta afectiune prin reducerea inflamatiei si prin impiedicarea aparitiei unei vascularizari anormale pe portiunile de piele afectate de psoriazis.
* Sport de performanta - administrarea de cartilaj de rechin creste rezistenta la efort, creste forta musculara si contribuie la reducerea efectelor traumatismelor musculare, sinoviale si articulare, avand efect pozitiv asupra fiziologiei cartilajelor si articulatiilor. Se administreaza in cure scurte, de cate doua saptamani, cate 4 grame pe zi din acest produs natural. Cartilajul de rechin este contraindicat, insa, pentru culturism si alte astfel de sporturi, in care se vizeaza cresterea excesiva a masei musculare, deoarece nu favorizeaza dezvoltarea si irigarea cu sange a noi tesuturi.

Precautii si contraindicatii

Nu se recomanda administrarea cartilajului de rechin la femeile insarcinate, la copiii in crestere, precum si persoanelor care sufera de hipercalcemie. Aceleasi restrictii sunt valabile si pentru persoanele care au suferit interventii chirurgicale in primele 2-3 saptamani de la operatie, in primele 8 saptamani dupa infarct sau dupa accidentul vascular cerebral.

Produsul "ZHEOSHARK" al firmei "Herbagetica" din Brasov poate fi gasit in farmaciile si in magazinele naturiste sau il puteti comanda de la distribuitorul autorizat, la tel. 0745/43.58.77, 0788/52.16.06 ori pe internet, scriind la adresa herbagetica@gmail.com sau vizitand magazinul www.herbauniversal.ro