Leacuri din Tirol (IV)

Rodica Demian
* Din retetarul vindecatoarei germane Eva Lubke *

A. Vezica urinara si rinichi

Din punctul meu de vedere, rinichii sunt, de fapt, organul cel mai important, daca se poate spune asa. Eu, personal, i-as caracteriza drept "a doua piele". Beti multe lichide, pentru ca rinichii trebuie "spalati" fara intrerupere. Din proprie experienta pot spune ca multe boli dispar, daca - in prealabil - se face o dezintoxicare a rinichilor, si deci a intregului organism. Este unul din lucrurile cele mai importante, care trebuie facute din timp in timp.

Cataplasma pentru rinichi

Pentru alinarea durerilor de rinichi se poate face o cataplasma cu frunze tinere de mesteacan. Se dau frunzele prin masina de tocat, se amesteca cu ulei, se incalzesc putin si se intind pe o bucata de panza sau pe un prosop. Se aplica pe ambii rinichi si se lasa sa actioneze peste noapte.

Dezintoxicare, curatare

Exista diferite posibilitati. Eu imi dezintoxic organismul cu ceai de patrunjel si cu zer. Si de cand am inceput s-o fac, tensiunea mea arteriala este normala. Beau cate 1/2 l de zer pe zi, vreme de doua saptamani. Daca intestinul dvs. il suporta, puteti bea si mai mult. 1 l ar fi mai eficient decat 1/2 l, dar nu toata lumea suporta zerul. Unii fac diaree si atunci cura trebuie intrerupta. In orice caz, zerul ar trebui cumparat de la magazine cu produse bio, ca sa fiti siguri ca este curat.
Impreuna cu zerul, dar si separat, puteti bea ceai de patrunjel - 1/2 l pe zi, timp de 1-2 saptamani. Luati un pumn de patrunjel verde - frunze si codite - taiati-l marunt si puneti-l pe foc cu o jumatate de litru de apa. Fierbeti-l trei minute si spre sfarsitul duratei de fierbere adaugati o lingurita rasa de coada-calului si o lingurita rasa de splinuta (ambele uscate) si lasati-le sa dea intr-un clocot. Dati vasul deoparte si lasati plantele sa se infuzeze 10 minute. Strecurati, si gata ceaiul.
Si ceaiul din coaja uscata de mar sau chiar de mere are un efect detoxifiant, iar leurda curata rinichii. O femeie mi-a spus odata ca, de cand isi dezintoxica in mod regulat rinichii, tensiunea ei arteriala a revenit la valori normale.

Atonie vezicala

Este o afectiune extrem de neplacuta, de care nu sufera doar femeile, ci si barbatii. Incordati musculatura bazinului de mai multe ori pe zi si de cateva ori una dupa alta. Muschii se pot intari chiar si la varste mai inaintate. Beti, de asemenea, ceai de coada-soricelului - 1/4 l pe zi - preparat din o lingura de planta la 1/4 l de apa. Si nu va pierdeti rabdarea. Nu renuntati, pentru ca efectele apar mai repede la unele persoane decat la altele. Difera de la organism la organism.

Cistita

Daca suferiti de cistita, trebuie - in primul rand - sa consultati medicul. Eu va recomand, suplimentar, urmatoarea baie de sezut cu aburi. Luati doi pumni de plante - salvie, coada-calului, urzica, coada-soricelului si, eventual, sunatoare (nu musetel!) si fierbeti-le 10 minute in apa. Turnati-le intr-un lighean si asezati-va deasupra lui, nu in el, pentru ca in acest caz "muschiul ar ramane inchis" si plantele n-ar avea nici un efect. Stati asa 10 minute cu rinichii acoperiti, ca sa nu raciti, si veti vedea imediat cum actioneaza: de la canalul urinar in sus, pana la rinichi (se simte la spate). Amestecul de plante poate fi refolosit 2-3 zile, dupa care il inlocuiti. Aceasta baie se recomanda atat pentru afectiunile renale, cat si pentru dezintoxicare.

Piatra la rinichi (calculi)

In cazul pietrelor la rinichi, la vezica urinara si la vezica biliara, am obtinut rezultate bune cu frunze de mesteacan, sub forma de ceai sau prajite in ulei si presarate peste supe, salate ori mancaruri de legume.

B. Sange

Pentru curatarea sangelui va recomand papadia si leurda. In cazul unor valori prea ridicate ale colesterolului in sange, ar trebui sa incercati o cura cu hrean, adaugat la toate mancarurile. Bun este si ceaiul din frunze de mesteacan.

Tensiune arteriala

Pentru normalizarea tensiunii arteriale se pot folosi diferite plante. Inainte de toate, leurda, care are un efect echilibrant asupra tensiunii: hipertensiunea scade, iar hipotensiunea creste. Eu, una, prepar un rachiu din bulbii de leurda, pe care-i scot, toamna, din pamant, ii pun intr-o sticla cu gatul larg si ii acopar cu rachiu curat. Se pot folosi si frunzele, dar puterea se afla in radacina. Luati din aceasta tinctura 2 x 12 picaturi (sau 1/2 de lingurita) pe zi - dimineata si dupa-amiaza. S-ar putea sa gasiti tinctura gata facuta la farmacie. Si tot la farmacie exista tinctura de vasc, mai eficienta decat ceaiul, care mi se pare prea slab.

Curatarea sangelui

Curatati-va - din nou - organismul cu ceai de patrunjel si/sau zer. Pentru mine, sunt cel mai bun remediu impotriva hipertensiunii.
Daca aveti tensiunea mica (hipotensiune), apelati la urzica, sub forma de ceai sau de mancare. Dar nu beti ceai de urzica mai mult de trei saptamani: elimina mai mult decat trebuie. Va recomand 1/4 l pe zi preparat dintr-o lingura rasa de planta proaspata, maruntita. Urzica trebuie sa dea in cateva clocote, dupa care luati vasul de pe foc, lasati sa se infuzeze 10 minute, strecurati si gata.
Daca sunteti hipotensivi, nu beti prea des ceai de urzica.

C. Boli de femei

Spun si repet mereu ca in viata femeii exista trei evenimente mari: primul ciclu, maternitatea si menopauza. Fiecare din aceste perioade isi are propriile probleme. Dar pentru toate exista o planta: cretisoara.
Fetele, respectiv femeile tinere, au, adeseori, dureri, pana cand lucrurile intra in normal. Sangele se acumuleaza in partea inferioara a abdomenului. Foarte eficient este un ceai de coada-soricelului, cretisoara si urzica moarta, in parti egale. Se bea zilnic - in afara perioadei ciclului - 1/4 l de ceai din acest amestec de plante (o lingura rasa). Sau se pun pe abdomen, seara, la culcare, comprese inmuiate in apa calda. Dar nu in timpul menstruatiei!
Femeile mai in varsta cu dureri menstruale beau un ceai de coada-soricelului si cretisoara, care ajuta si in cazul sangerarilor puternice. Impotriva chisturilor, recomand cataplasme cu ghimbir si, de asemenea, ceaiul de coada-soricelului si cretisoara. Aplicati tratamentul cand luna este in descrestere, pentru ca tot ce urmeaza sa fie eliminat din organism trebuie tratat in aceasta faza a lunii.
In cazul chisturilor, trebuie consultat medicul. In timpul menopauzei, recomand un ceai de cretisoara, coada-soricelului si salvie in parti egale. Se oparesc doua linguri rase de plante cu 1/2 l de apa clocotita si se bea ceaiul in fiecare zi. Femeile aflate la menopauza se plang adeseori de transpiratie abundenta. Transpirati, este bine asa, fiindca organismul "scapa" de toxine si de acizi.
Impotriva transpiratiei sunt eficiente si baile sau spalaturile cu otet. Important este sa nu va vaitati tot timpul ca sunteti la menopauza, ca aveti ba una, ba alta. Nu plecati urechea la tot ce se-ntampla inauntrul dvs. Ganditi pozitiv. Schimbarea este un fenomen absolut normal in viata femeii. Si eu am transpirat, aproape zece ani, dar acidul trebuie sa iasa. Haideti sa ne gandim la mamele si bunicile noastre, care au trecut prin menopauza fara sa dispuna de remedii chimice sau hormonale.