Raspuns pentru MIHAELA, F. AS nr. 938 - "Vreau detalii despre aparatul numit nebulizator"

Redactia
Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

Inca din antichitate aerosolii au fost utilizati ca terapie respiratorie. In urma cu 2000 de ani, civilizatiile din N-E Indiei foloseau fumigatiile in tratamentul tusei. Si Hipocrate utiliza fumigatiile. Galien, in secolul II, recomanda inhalarea vaporilor sulfurosi ai Vezuviului, pentru ameliorarea expectoratiei la bolnavi. Datorita progreselor recente, inregistrate in cunoasterea fiziologiei respiratorii, tehnica medicala (aerosoloterapia) cunoaste o dezvoltare constanta in ultimii ani. Pentru o conduita terapeutica corecta, este nevoie de o buna cunoastere a principiilor acestui tip de tratament, a eficientei aparatelor si medicamentelor utilizate.
Definitia aerosolilor: suspensii fine de particule solide sau lichide, stabile intr-un gaz. Aerosolii medicamentosi au dimensiunile cuprinse intre 1-5 microni (clasici, cu indicatie in patologia bronho-pulmonara) si 5-10 microni (care vizeaza tratamentul afectiunilor ORL). Tratamentul topic cu aerosoli in afectiunile aparatului respirator ocupa un loc particular in schema terapeutica generala, alaturi de tratamentul medicamentos (antiinflamator, antibiotic, antihistaminic, imunomodulator, decongestiv, mucolitic). Eficacitatea si avantajele tratamentului cu aerosoli constau intr-o concentratie mare a medicamentelor la organul tinta, reducerea efectelor nocive adverse sistemice, prin dozele mici utilizate, remiterea rapida a simptomatologiei atat de neplacute: obstructie nazala, cefalee, rinoree, hiposmie, dispnee.
Tratamentul cu aerosoli trebuie sa respecte urmatoarele conditii:
* Sunt indicate 2-3 sedinte de aerosoli/zi, cu durata de cate 15-30 minute, corespunzator la 6-10 ml solutie pentru nebulizat.
* Nebulizatorul trebuie aplicat direct pe nas, prin intermediul unei masti faciale elastice.
* Pacientul respira lent si profund pe nas/gura, cu o pauza la finele inspiratiei.
* Se pot folosi la indicatia medicului combinatii medicamentoase.
* Durata tratamentului topic: in medie este de 10-14 zile, cu posibilitatea repetarii, dupa o pauza de 3 luni.
Terapia topica cu aerosoli are o eficienta foarte buna in remiterea rapida a simptomatologiei si, nu in ultimul rand, prin acceptarea ei facila de catre bolnavul adult, cat si de copii, putand fi utilizata cu succes in cabinetele medicale, dar si la domiciliul pacientilor.
In vederea optimizarii microclimatului ambiental, sunt indicati aerosolii salini cu "Ocnasept" spray, care imbunatatesc respiratia, clearance-ul ciliar, fluidifica secretiile, reduc vascozitatea sputei si bronhospasmul.
"Ocnasept" 100% natural poate fi comandat la tel. 0269/21.78.61, 0733/07.86.05, fax: 0269/42.12.56.

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50


"Ce tratament pot face pentru histocitoza localizata la plamani?"
(Raspuns pentru CARMEN IULIA STEFAN - Bucuresti, F. AS nr. 915)


Proliferarea histocitelor si acumularea lor la nivelul diverselor organe (creier, tesuturi osoase, plamani etc.), fenomen cunoscut sub denumirea de histocitoza, apare in organism ca urmare a unor afectiuni inflamatorii (boala Gaucher, boala Hand-Schler-Christian).
In cazul dvs., este afectat metabolismul fierului (element chimic esential pentru viata) si al magneziului (metal bivalent), absolut necesar functionarii sistemului nervos, a muschilor si proceselor hematopoietice in maduva osoasa.
Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca boala apare la varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, 90% dintre pacienti fiind fosti sau actuali fumatori, iar complicatiile (hepato-splenomegalia, osteoporoza, trombocitopenia) trebuie tratate urgent, cea mai grava fiind pneumotoraxul.
Implicate in special in producerea bilei la nivel hepatic, celulele fagocitare (macrofagele), prezente si in maduva hematoformatoare, isi pot recapata functiile normale cu ajutorul unor produse naturiste: Super Turkey Tail, Reishi, Grifron Maitake, Thimus Plus Caps, Tre-En-En, Imune, Kineto, Green Gold Forever si Lunar.
Aceste produse exceptionale contin 4000 de elemente necesare bunei functionari a organismului, detinand recorduri uimitoare (300% mai mult calciu decat in lapte, 2300% mai mult fier decat spanacul, 3900% mai mult betacaroten decat morcovii), toate vitaminele, mineralele, aminoacizii si enzimele cunoscute.
Va rog sa reveniti cu analize si transmiteti-mi rezultatul unei ecografii abdominale recente asupra splinei. Multa sanatate!

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Sunt infectat cu Helicobacter pylori si caut un remediu naturist"
(Raspuns pentru MIHAI - Los Angeles, F. AS nr. 940)


Inainte de toate, indiferent care este tipul de tratament pe care l-ati urmat, e bine sa stiti ca, de obicei, doar mai multe combinatii de antibiotice pot fi eficiente contra H. Pylori. Cele mai frecvent prescrise sunt Amoxicilina, Claritromicina, Metronidazolul si Tetraciclina, administrarea durand 1-2 saptamani, in functie de tipul si numarul antibioticelor utilizate. Este foarte important ca tratamentul contra H. Pylori sa fie efectuat in acest mod (combinatii de antibiotice), deoarece rezistenta bacteriei la antibiotice este bine cunoscuta. Totodata, consider ca ar fi optim ca, pe langa antibioterapie, sa se administreze si medicamente destinate reducerii secretiei acide a stomacului (Omeprazol, Nexium etc.). Aceasta clasa de medicamente pare sa aiba si un efect inhibitor asupra H. Pylori.
Din punct de vedere al medicinei complementare, tratamentul infectiei cu H. Pylori presupune utilizarea unor antibiotice naturiste, asociate cu leacuri din plante care vizeaza atenuarea hiperaciditatii gastrice si formarea unei pelicule protectoare (pansament gastric), la nivelul mucoasei stomacului. Practic, este vorba de administrarea unei combinatii de uleiuri volatile obtinute din cimbru, arbore de ceai si menta, bogate in fitoncide, cu actiune directa asupra H. Pylori. Cate 2-3 picaturi din fiecare ulei volatil mentionat se amesteca intr-o lingurita de miere si se dau 3 doze pe zi, inaintea meselor principale. Tratamentul dureaza 2-3 saptamani si se poate relua dupa 7-10 zile de pauza, in cazul in care bacteria nu a fost eradicata. Concomitent, se administreaza pulbere de obligeana (3x1 lingurite pe zi, inainte de mese) si infuzie de lemn-dulce, cu scopul de a controla hipersecretia de acid la nivelul mucoasei gastrice si de a realiza pansamentul gastric, sau chiar de a cicatriza eventualele leziuni induse de actiunea bacteriei. Nu in ultimul rand, sucul obtinut din broccoli (1/2 pahar, zilnic) sau consumul constant al acestei legume din familia Cruciferelor reprezinta un mijloc foarte eficient de combatere a H. Pylori, prin continutul mare de sulforafan. In unele cazuri, s-au dovedit foarte utile remediile care contin extract din seminte de grapefruit si extractul de lichen de piatra, in combinatie cu antibioterapia de sinteza, sau cu administrarea extractului de propolis, asociat cu vitamina C, combinatie cu efect antibiotic superior antibioticelor uzuale.
In incheiere, trebuie mentionat faptul ca tutunul, alcoolul si cafeaua trebuie evitate sau chiar eliminate in totalitate, deoarece determina agravarea simptomelor la persoanele cu H. Pylori, si aici ma refer la tulburari precum arsurile stomacale, refluxul gastric sau tulburarile de digestie, in general. Sa auzim numai de bine!

ANDREI GEORGESCU - farmacist - Bucuresti, tel. 0762/68.73.26.

"Sunt subponderala si as vrea sa ma ingras cateva kilograme"
(Raspuns pentru MARIA, F. AS nr. 944)


Stimata doamna, nu sunteti singura cu asemenea probleme, am mai intalnit cazuri asemanatoare cu al dvs. si de aceea va pot recomanda un tratament natural care sa va refaca metabolismul si sa va ajute sa luati in greutate. Acest tratament este compus din:
* Morinda Citrifolia - un extract natural al unui fruct tahitian, conceput pentru refacerea metabolismului si pentru intarirea sistemului imunitar.
* Nopalin - un extract al cactusului salbatic nopal, care ajuta la reglarea metabolismului si luarea in greutate, sustinand organismul sa capete greutatea de care aveti nevoie.
Aceste doua produse nu creeaza dependenta si nu au contraindicatii. Pentru a va ajuta sa le obtineti si pentru informatii suplimentare, ma puteti contacta la tel. 0762/68.73.26.

"Am multe vinisoare sparte si o senzatie de greutate in picioare"
(Raspuns pentru PAULA BARBIERU, F. AS nr. 944)
Stimata doamna, cu putin timp in urma, am intalnit o persoana care avea probleme asemanatoare si careia i-am recomandat un tratament natural compus din:
* Vein Care - unguent care contine hirudina (extrasa din saliva lipitorilor) care impiedica formarea cheagurilor de sange si aparitia varicelor.
* Protect 4 Life - extract natural de ginkgo biloba siberian, care ajuta la o foarte buna circulatie sanguina periferica. Pentru a va ajuta sa le obtineti, cat si pentru informatii suplimentare, ma puteti contacta la tel. 0762/68.73.26.