Vesti bune despre europarlamentarii romani

Ion Longin Popescu
O blonda care rastoarna toate prejudecatile legate de blonde.

Politician precoce, a intrat in PSD in 1995, la varsta de 18 ani. In 2008, a fost aleasa europarlamentar in Grupul Socialistilor europeni, devenind membru al Comisiei pentru Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara. S-a remarcat inca din primele zile de activitate, demonstrand ca n-a venit la Bruxelles doar sa bifeze o functie bine platita, ci sa lupte in arena parlamentara, cot la cot cu cei mai activi colegi europeni. N-a lipsit niciodata de la sedintele PE, iar interpelarile, declaratiile si alte activitati specifice se numara cu zecile atat la Bruxelles, cat si acasa, in Romania. S-a dovedit unul dintre cei mai temerari luptatori pentru salvarea Rosiei Montane. De numele ei se leaga si Rezolutia PE din vara trecuta, care recomanda interzicerea cianurii in minerit pe teritoriul UE. Recent, Daciana Sarbu a organizat la Bruxelles prima dezbatere publica pe tema proiectului Gold Corporation, la care au luat parte personalitati din ambele tabere si unde i s-a dat o replica usturatoare consultantului englez Dennis Rodwell, autorul unui pseudo-raport, care recomanda neacceptarea Rosiei Montane pe Lista Tentativa a UNESCO.

Rosia Montana, un cancer pe trupul tarii

In recenta dezbatere publica de la Bruxelles, Daciana Sarbu si-a reafirmat opozitia fata de proiectul Gold Corporation, citand motive legate de perspectiva distrugerii comunitatii locale, a mediului, precum si a patrimoniului cultural si istoric. "La Rosia Montana", a spus doamna Sarbu, "e nevoie rapida de investitii, dar cu efect pe termen lung; e nevoie de dezvoltare, dar sustenabila si cu rezultate durabile; e nevoie de locuri de munca, dar destinate localnicilor, nu specialistilor straini. Proiectul Rosia Montana nu face decat sa le cumpere localnicilor cativa ani din viata, aruncandu-i apoi deoparte, cu sanatatea distrusa. De ce sa crestem la Rosia Montana un cancer a carui gravitate reala nici macar nu o putem anticipa"?
"Desi, declarativ, CE sustine campania privind alimentatia sanatoasa a copiilor, actiunile efective sunt aproape inexistente"
Preocuparea pentru protectia mediului, alimentatia sanatoasa si agricultura ecologica ii deschide Dacianei Sarbu o buna sansa de afirmare ca luptator pentru o cauza atat de agreata de marele public. Cand nu vorbeste despre Rosia Montana, doamna europarlamentar se revolta impotriva Comisiei Europene (CE), care n-a facut nimic pentru interzicerea reclamelor mincinoase privind alimentele destinate copiilor. Romanca, devenita intre timp mamica, vorbeste transant, necrutator, asa cum ar trebui sa vorbeasca toti alesii neamului care mananca o paine neobisnuit de buna in capitala Europei Unite. Iata o mostra de punere la punct a birocratilor imbuibati din Comisia Europeana: "In strategia adoptata in 2007, Comisia se angaja sa dezvolte si sa sustina campanii de informare si educare, legate de alimentatia sanatoasa a copiilor, dar a facut foarte putin in acest sens. Desi, declarativ, Comisia sustine importanta acestui subiect, actiunile efective sunt aproape inexistente".

"Comisia este sfatuita sa ia nota de importanta agriculturii traditionale"

Recent, in PE s-a adoptat raportul prin care Daciana Sarbu cere venituri decente pentru agricultori si sprijin pentru agricultura traditionala (cu trimitere directa la nevoile taranilor romani). Verbul ei acid a devenit deja temut de comisarii UE, care nu se impaca deloc cu autoritatea sporita a Parlamentului European. Ea a cerut limpede, imperativ: "Venituri decente pentru producatorii agricoli, finantarea agriculturii traditionale si a productiei bio, precum si extinderea programelor sociale si nutritionale". In urechile lobby-istilor marilor latifundii si ai organismelor modificate genetic, cuvintele "Blondei de la Bucuresti" au sunat ca o porunca: "Comisia este sfatuita sa ia nota de importanta agriculturii traditionale, a productiei bio, precum si a agriculturii la scara mica - esentiale pentru aprovizionarea pietelor locale cu alimente proaspete si de calitate". Cu mai multi europarlamentari ca Daciana Sarbu, Romania ar avea sanse mari de a deveni o voce cu autoritate in fragilul si super-birocratizatul concert european.