La colindat, cu formatia HARA

Delia Hanzelik
FLAVIUS BUZILA - "Vom imparti sarbatoarea cu cei sarmani"

- Am primit pe adresa redactiei un e-mail care spune ca albumul de colinde al formatiei HARA - "Marlin, darlin" - este "cel mai bun din '89 incoace" si ni se sugereaza sa facem pe tema asta un interviu. Ne conformam, si iata prima intrebare: Cum v-ati descoperit interesul pentru colindele vechi romanesti? Sunt adunate de peste tot sau exista o sursa anume?

- Am crescut cu colinde vechi si le pretuiesc enorm. Majoritatea le-am invatat de cand eram mic. Bunica mea din partea mamei traieste in satul Sebis, in judetul Bistrita-Nasaud. La ea mi-am petrecut vacantele copilariei si de-acolo am invatat sa iubesc traditia. Pe valea Sieului inca a ramas o oaza de folclor nealterat. Asta ne e sursa. Iar mama mea, o folclorista pasionata si profesoara de muzica, a reusit sa adune intr-o culegere personala multe dintre aceste colinde superbe, unele datand chiar din perioada precrestina. Noi am incercat, si sper ca am reusit, sa le dam acea interpretare care sa arate cat farmec si ce valoare au aceste colinde vechi, chiar si in vremuri moderne.

- Daca tot vorbim de Bistrita, acum in preajma Craciunului, povesteste o amintire ramasa din anii copilariei...

- Ooo, sunt multe... Ardeam de nerabdare sa vina seara Ajunului! Nu dormeam toata noaptea, hipnotizati de jocul focului din soba. Repetam cu sora mea colindele pentru a doua zi, inarmati cu un lighean plin de pupi cu branza, sub plapuma. Erau prajiturile noastre preferate, pe care le sterpeleam de langa cuptorul bunicii! Imi amintesc cat ne amuzam cu colindul "Marlin, darlin". Intotdeauna se incurca cineva la versuri: "Marlin, darlin/ Io fac fonfa, flori de mar, mai/ titirica, daina-hop si tup, tup, tup!". In ziua de Craciun formam cetele, de regula fetele cu fetele, baietii cu baietii, confectionam "decorul" (steaua de la rasarit, coronite din hartie creponata, beteala si crengute de brad), alegeam instrumentele din podul bunicilor, tobite, zurgalai, buhai, si dusi eram, pe la toti prietenii si cunoscutii! Acolo aveau loc adevarate "sezatori". Colindam, spuneam glume, jucam "moara" cu boabe de porumb si fasole... Pe urma, dupa colindat, "bulgaream" fetele si incingeam partide de sanius de pomina!
Ma simteam ca intr-o poveste: nu erau magazine pline de oferte si sclipici. Nu era curent electric, ne luminau lampasele cu gaz si vuietul colindatorilor. Toata suflarea satului iesea la colindat. Gatiti cum se cuvine, in sumane si costume populare, colindatorii strabateau satul in sanii trase de cai cu zurgalai! Nu primeau bani, ci mere, dulciuri si colaci - cei mici, vin, tuica si voie buna - cei mari! Si peste tot, mirosea atat de bine a paine si a prajituri de casa, a friptura si muraturi... O adevarata sarbatoare.

- De ce este oare Craciunul cea mai frumoasa dintre sarbatori?

- Dincolo de sclipiciul comercial, Craciunul te indeamna sa daruiesti! Nu are importanta daca esti bogat sau sarac, oricine poate darui bucurie, iubire, speranta... asta inseamna ca te apropii de Dumnezeu! Adevarata sarbatoare este sa ii ai pe cei dragi aproape! Eu mi-am pierdut tatal anul acesta si ii voi simti mult lipsa de Craciun, dar voi impodobi bradul in Ajun cu sotia si cu fetita mea, Maria, care il asteapta pe Mosu' cu multa emotie, mai ales ca are si prima serbare la gradinita.

- Formatia HARA il va celebra in mod special?

- Bineinteles! Dupa zece ani de activitate, nu mai suntem doar o formatie, ci o familie, si asta se simte imediat, si pe scena, si in afara ei. Anul acesta, sarbatorile vor avea o incarcatura emotionala si mai mare, suntem hotarati sa ajungem la cat mai multi copii sarmani sau batrani nevoiasi. Vom imparti si cu ei bucuria sarbatorilor. Si cum colindatorilor le sta bine cu colindatul, strabatem tara, din Bucuresti (19 decembrie, Hanul lui Manuc), pana la Suceava (22 decembrie), Saveni si Botosani (23 decembie), Gura Humorului (26 decembrie) si ne oprim chiar acasa, in Bistrita, la Casa de Cultura, pe 27 decembrie. Nu stiti ce fericita e mama, deja pune primele sarmale la foc...

- Veti repeta experienta colindelor si pe alte zone ale muzicii vechi romanesti - doine, balade, jocuri...? Ati fost pasionati totdeauna de muzica de inspiratie folclorica...

- Da, muzica folclorica este fascinanta, farmecul ei nu poate fi egalat de nici o alta forma de expresie muzicala! Este glasul liber al naturii, emotie autentica, nestavilita! Noile generatii au fost indepartate mult de folclor, de aceea ne-am propus sa il aducem mai mult in atentia publicului larg prin metode moderne. Am facut deja un pas mare in directia asta, cu albumul "Interetnik", lansat in 2008, iar oamenii au reactionat foarte bine! Piese ca "Muro Shavo", "Hora Ursarina", "Lena" sau "Shikana" aprind publicul de fiecare data in concertele noastre!

- Sunteti ardeleni. Cum sunt asteptate sarbatorile in Ardeal, la fel de consumistic ca in Bucuresti? Au ajuns si la voi craciunitele?

- Au ajuns, dar mai sunt inca zone de rezistenta unde se striga: "Pe aici nu se trece!". Ardealul si Bucovina inca lupta sa duca mai departe spiritul sarbatorilor romanesti autentice. Din pacate, Bucurestiul da tonul! Probabil ca, in drumul nostru de redescoperire a identitatii, trebuie sa parcurgem si etapa asta urata, sa mai inghitim cativa ani colinde cantate de voci false cu fuste scurte, emisiuni TV pline de manele si glume proaste in seara de Craciun, programe radio intesate de muzica dance si cantece de iarna anglo-americane! Cand majoritatea romanilor se vor satura, vom simti vantul schimbarii... Piesa noastra, "Tara din povesti", lansata chiar de 1 decembrie, trage un mare semnal de alarma in acest sens!

- Cititorii nostri asteapta un gand bun de la voi...

- Avem numai ganduri bune de sarbatori pentru toti cititorii revistei "Formula AS", dar si pentru echipa de redactie. Va multumim ca va incapatanati sa scrieti despre lucruri cu adevarat folositoare oamenilor, ca mai aduceti frumosul si speranta in vietile romanilor! Noi va invitam la colindat! Ascultati albumul de colinde "Marlin, darlin" si haideti la concertele noastre, sa ne bucuram si sa depanam impreuna povestea Craciunului! Sarbatori Fericite!

Carte de vizita HARA

Flavius Buzila - voce, chitara acustica
Marius Astilean - vioara
Nunu Racris - tobe, percutie
Sebastian Cochinescu - pian, clape
* Hara a luat fiinta in anul 2000 la Cluj, din dorinta de a impartasi un alt fel de muzica, energica si naturala, care sa transmita multa emotie. Muzica lor are sonoritati celtice si influente din folclorul romanesc. Versurile sunt graitoare si cu mesaj. * 2001-2006: albumele "Aiurea", "Mai frumoasa", "O zi", "Marlin, darlin". * 2007 - Hara reprezinta Romania la Bruxelles, Veliko Tirnovo (Bulgaria), Campionatul European de Fotbal, la Viena si la Salzburg. * 2008 - Sighisoara - lansarea celui de-al cincilea album, "Interetnik". * 2009 - recunoastere internationala, locul I, cu piesa "Ploua stele" la concursul "Song Of The Year", desfasurat de televiziunea americana VH1. * 2010 - lansare single - "Tara din povesti" si reeditarea albumului de colinde "Marlin, darlin".


Daca vreti sa le scrieti celor de la HARA, o puteti fac pe adresa de e-mail: contact@hara.ro si pe Facebook: trupa.hara