Despre frumusete, cu un as al bisturiului: Dr. Constantin Stan

Florentin Popa
- medic chirurg estetician -

Fericirea se vede cu ochiul liber

- Nici un alt domeniu al medicinei n-a explodat, in ultimele doua decenii, precum chirurgia estetica. Atat femeile cat si barbatii par obsedati de felul in care arata. Cum se explica acest lucru?

- Cred ca acesta este trendul globalizarii. Acum, informatia circula mult mai bine, oamenii sunt mai liberi, mai deschisi, si profeseaza intr-un mediu concurential, in care imaginea conteaza enorm, si cand e vorba de-un cuplu, si cand urmarim sa obtinem o slujba. Acum vreo 15 ani, cand romanii inca stateau acasa si nu aveau voie sa circule, femeilor obisnuite -care lucrau in comert, in industrie sau cele casnice, nici prin cap nu le trecea sa-si faca o interventie de chirurgie estetica. Apoi au inceput sa iasa peste granite, sa plece la munca. La intoarcere, primul lucru facut cu banii castigati din greu, surprinzator, a fost sa-si faca operatii estetice. Asta demonstreaza ca imaginea si increderea in sine conteaza foarte mult... Totusi, aceasta nu este singura categorie de femei care doresc sa-si imbunatateasca infatisarea. Mai sunt si femeile de succes, prezente in numar mare in Romania. Aceste femei au infiintat firme, au succes financiar, au schimbat destine chiar, pentru ca soarta unor oameni a depins nemijlocit de ele, dar cand se uita in oglinda, dupa ani grei de munca, vad ca parca ceva nu se potriveste in viata lor, anume, felul ponosit in care arata, cu standardul inalt la care traiesc. Cand se detaseaza putin de caruselul acesta al muncii si al carierei, isi spun: "Este timpul sa ma mai ocup si de mine".
Mai exista si categoria tinerelor, cele care s-au nascut in jurul anilor '90, care vor sa-si schimbe forma nasului, sa-si remodeleze sanii etc. De cele mai multe ori, aceste tinere apeleaza la parintii care au posibilitati materiale ori isi gasesc un "sponsor", un iubit sau un sot care isi permite costul unei astfel de interventii si asta le face sa-si recapete increderea necesara, ca sa aiba succes si reusite in viata.

- Totusi, este moral sa-ti schimbi infatisarea? Dumnezeu a oranduit varstele omului si transformarile lui...

- Poate doar in operatia de schimbare si de modelare a formei sanilor putem discuta daca este moral sau nu. Imaginea si recunoasterea pe care ti-o dau caracterele sexuale secundare - si ma refer aici la sani - sunt puternice la femei, iar daca nu sunt multumite de forma sau fermitatea sanilor, ele sunt puse intr-o situatie de disconfort. Cand o femeie are sani foarte mici si de-abia reuseste, prin bureti sau sutiene speciale, sa sugereze ca acolo este ceea ce ii da identitate, feminitate, nu stiu daca mai putem sa punem in discutie vanitatea, moralitatea. Este ceva care tine de imaginea de sine, de increderea in sine, de ceea ce specia umana pune in motorul acesta al cautarii: relatia dintre persoane, sansa de a fi selectat intr-o concurenta din ce in ce mai puternica. Aici nu poate fi vorba de moralitate. As vorbi de moralitate doar atunci cand o femeie, desi are sani frumosi, ii vrea enormi, peste o anumita limita, numai pentru a provoca.

- Credeti ca frumusetea le da femeilor mai multa siguranta de sine?

- Cu siguranta, da! Si nu ma refer neaparat la bucuria frumusetii capatate, cat la comportamentul celor din jur, care iti spun ca arati bine, ai ochi frumosi si o silueta foarte placuta. Aceste complimente, cateodata, valoreaza mai mult decat orice si iti dau increderea de care ai atata nevoie...

- Cand o femeie mai in varsta se opereaza, oare se schimba si sufleteste, se simte mai tanara?

- Nu stiu exact, dar sigur capata o incredere in sine, care o face sa-si uite varsta biologica, cea din buletin, si isi permite sa faca iar planuri, pe termen mediu si lung. O femeie constienta de aspectul exterior placut va inflori, intr-un fel sau altul, si pe interior, cu siguranta! Este de ajuns sa urmaresc expresia privirilor pacientelor mele, atunci cand analizeaza rezultatele interventiilor. Fericirea nu se simte, se vede cu ochiul liber!

- Orice pacient, inainte de o operatie estetica, are anumite temeri: daca experienta va esua si va arata si mai rau? Cat de importanta este psihologia in munca dvs.?

- Foarte importanta. In tarile dezvoltate, cand isi consulta pacientul, medicii au de obicei langa ei un psiholog cu pregatire in domeniul chirurgiei estetice, care reuseste sa descopere resorturile interne, motivatiile reale sau nereale, dismorfiile corporale sau probleme care ar putea aparea post-operator si astfel sa puna atat pacientul, cat si medicul, in situatii extrem de neplacute. La noi nu exista aceasta specialitate, si de multe ori, trebuie sa o suplinim prin resurse proprii, care inseamna consult, discutii indelungate cu pacientul, cateodata incercand sa depistez nelinisti interne, lucruri care nu sunt suficient de bine conturate. Mai bine discuti de o suta de ori inainte si operezi o data.

- Ati convins vreodata o pacienta sa nu se opereze?

- De foarte multe ori. Am constatat cu surprindere, citind diverse bloguri, forumuri sau comentarii, ca sunt considerat un medic dur, care isi refuza pacientii. De fapt, eu nu asta urmaresc. Cand consult un pacient si simt ca exista in el nesiguranta, ca nu este suficient pregatit, ca are asteptari nerealiste, prefer sa-i expun in special riscurile si complicatiile interventiei si sa-l sfatuiesc sa se mai gandeasca. Uneori ii spun, pur si simplu, ca eu nu m-as opera daca as fi in locul lui. Insa aceste declaratii mi-au adus nemeritatul renume al unui medic cu un comportament distant. Am ajuns astfel la concluzia ca trebuie sa fiu mai nuantat, desi prefer sa fiu sincer si sa-i explic unei paciente ca nu este bine sa faca o interventie de care, practic, nu are nevoie. De atunci spun, in loc de "nu faceti", ca eu, daca as fi in locul sau si as avea acele probleme, mi-as face altceva sau nu mi-as face nimic. Le sfatuiesc pe paciente sa se mai gandeasca si sa ne revedem la o noua consultatie. Din pacate, in Romania, pacientii care aud asa ceva se simt suparati sau chiar devin agresivi. Eu nu vreau sa operez pacienti la care nu cred ca pot sa obtin un rezultat sigur.

- Ati avut vreun caz in care o pacienta v-a cerut sa o faceti la loc?

- Din pacate, majoritatea interventiilor chirurgicale estetice sunt ireversibile. Insa mi s-a intamplat, mai demult, sa fiu pus intr-o astfel de situatie. Acum ani de zile, in tineretea ei, o femeie cu sani mici, ajunsa la varsta la care isi cauta un partener, si-a pus proteze mamare. Mi-a spus atunci ca am facut-o fericita. A revenit dupa 10 ani, dupa ce si-a gasit partenerul de viata si au avut un copil, cerandu-mi sa-i scot protezele. Si apoi mi-a declarat ca am facut-o a doua oara fericita... Dupa cum vedeti, in chirurgia estetica lucrurile nu sunt albe si negre, exista numeroase nuante de gri... Sigur, in meseria mea, se poate intampla orice, de aceea trebuie sa ai fler, sa stii unde anume sa te opresti, cand sa spui "nu" sau sa incerci sa eviti intr-un mod diplomatic efectuarea operatiei. Din pacate, pacientii nu asculta; ei vor un anumit lucru si il vor imediat. Medicii din strainatate fac programarile la 6-9 luni dupa consultatie. Unei paciente din Romania, daca ii spun ca as putea sa fac operatia in luna iulie sau august, i se pare prea tarziu, asa ca se duce in alta parte.

- Intre ce marje de varsta se pot face operatii estetice?

- De la varsta la care pacientul are suficienta maturitate sa decida, respectiv 18-20 de ani, daca discutam de corectia nasului, sau peste 20 de ani, daca este vorba de remodelarea sanilor. In rest, atat cat permite starea de sanatate a pacientului. Trebuie puse in balanta sanatatea pacientului si consecintele interventiei chirurgicale - deci riscurile si beneficiile.

- Care sunt cele mai cerute operatii estetice in Romania?

- Intr-o relativa ordine, operatia de marire a sanilor, rinoplastiile, operatiile de liposuctie, apoi operatiile de intinerire faciala.

Tehnicile mileniului trei: celulele stem

- Chirurgia estetica facuta cu bisturiul pare sa piarda teren in favoarea tehnicilor de intretinere estetica: injectarea de botox, de grasime, dermoabraziunea faciala... Sunt ele la fel de eficiente?

- Medicina regenerativa, in care se stimuleaza resursele proprii de regenerare ale tesuturilor si structurilor organismului, este cea mai indicata, datorita lipsei de riscuri si a limitarii timpului de refacere a pacientului dupa interventie. Este ca un fel de medicina reparatorie, in care se trece de la faza macroscopica la cea microscopica. Discutam aici de celule stem, de celule de regenerare de origine trombocitara, de substante de umplere, de toxina botulinica - substante care intra in conceptul anti-aging (impotriva imbatranirii), in care lucrurile sunt privite mult mai complex: dieta, nutritie corespunzatoare, sport, terapii hormonale, viata sanatoasa in ansamblul ei.

- Folositi o tehnica revolutionara, de injectare a celulelor stem in tesuturile "imbatranite", ceea ce le reda elasticitatea si tineretea.

- Intr-adevar, recoltam celule stem din grasimea pacientului, de regula din tesutul adipos de pe abdomen. Avem un aparat complex, un adevarat laborator special, care timp de o ora si jumatate, printr-un proces computerizat, extrage din grasimea pacientului o "potiune magica", apoi ne livreaza cinci mililitri de ser amestecat cu cateva milioane de celule regenerative. Dupa aceea, serul se amesteca cu tesut adipos si se injecteaza in zonele la care dorim sa avem efecte de reintinerire sau regenerare. Discutam deja de tehnologia mileniului trei.

- Pe ce parti ale corpului se pot aplica aceste tehnici noi?

- Celulele stem si terapia regenerativa cu celule de regenerare se folosesc in special pentru sani (pentru cresteri moderate, asimetrii, reconstructii la sanii operati), fata (regenerare tisulara si refacerea structurilor medii si profunde), insa celulele stem pot fi injectate in orice parte a organismului.

- Operatiile realizate in clinica dvs. se transmit in direct pe toate meridianele lumii. De unde aceasta notorietate? Colaborati cu clinici din strainatate?

- Am un parteneriat cu colegii din strainatate, prin cursuri si congrese la care particip in mod regulat. In momentul in care mergi peste hotare si-ti prezinti in congrese experienta, tehnicile, descoperirile personale si rezultatele obtinute, iar ei vad ca este ceva deosebit, imediat doresc sa vada cum anume se fac aceste proceduri. La inceput, chirurgi esteticieni din toata lumea veneau in Romania, dupa care am gasit solutia telemedicinii. Atunci mi-a fost si mie mai usor, pentru ca putem face aceste schimburi prin teleconferinte. Chiar saptamana trecuta am facut o transmisie in direct din clinica din Bacau in SUA, la Congresul Societatii de Chirurgie Plastica. Imi plac tehnologia, lucrurile deosebite, si imi place sa fiu in conexiune cu lumea exterioara.

- Cui recomandati, in acest moment, operatiile estetice?

- Sincer, nimanui. Pot recomanda anumite corecturi numai celor care vin si imi cer sfatul, dupa ce se conving ca, intr-adevar, au nevoie de ele si ca rezultatul pe care si-l doresc este in acord cu tehnicile si posibilitatile chirurgiei estetice in general si ale mele in particular.

- Va place munca dvs.?

- Chirurgia estetica este frumoasa, este meseria care mi-a adus mari satisfactii profesionale, statut si recunoastere. M-am bucurat in mod special de posibilitatea de a merge in lume si de a cunoaste oameni valorosi din bransa medicinii estetice. Si apoi, ma incanta zambetul de satisfactie al pacientilor mei, cand vad rezultatele finale ale interventiilor. Atunci, stiu ca munca mea aduce bucurie oamenilor. Ce mi-as putea dori mai mult?

D-l dr. CONSTANTIN STAN poate fi contactat la Clinica "MEDICAL SERVICE" din Bacau, str. 9 Mai nr. 32,
tel. 0234/57.12.02, 0234/57.65.85, e-mail: office@cms.ro