Raspuns pentru VICTORIA - Ploiesti, F. AS nr. 630 - "Mama mea sufera de gonartroza"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Stimata doamna, solicitati pe langa tratament informatii privind motivele aparitiei gonartrozei si eventual metode profilactice. In cateva cuvinte, va voi expune cauzele posibile.
1. Cauze infectioase - boala apare in urma unei uretrite, a unei stafilococii cutanate, a unei patologii dentare sau ORL. Examenul lichidului sinovial si hemoculturile pun in evidenta un germen: stafilococ, pneumococ, gonococ, un bacil gram-negativ. Cauze infectioase mai rare sunt reprezentate de: hepatita, rubeola, bruceloza.
2. Cauze inflamatorii - poliartrita reumatoida, sindromul Reitter, spondilartrita anchilozanta, rectocolita hemoragica, psoriazisul, boala Behcet, sarcoidoza, lupusul eritematos sau diseminat si alte boli sistemice.
In absenta semnelor inflamatorii, putem suspecta un traumatism (entorsa, hidartroza, o ruptura de menisc, artroza femuro-patelara, artroza femuro-tibiala, artropatia metabolica, osteonecroza condilului femural etc.)
Ca forma profilactica, trebuie constientizat faptul ca alimentatia este obligatoriu sa fie echilibrata, de tip preponderent lacto-vegetarian, greutatea corporala trebuie tinuta sub control, sedentarismul, excesele (cafea, tutun, alcool) trebuie evitate. Folosirea suplimentelor naturale sau mai bine zis antioxidante trebuie realizata din tinerete. Articulatiile sunt protejate de asediul radicalilor liberi cu o enzima specifica, numita GSH-Px (glutation peroxidaza). Sinteza acestei enzime este favorizata de seleniu. Il gasim sub forma de supliment, in asociere cu zincul, in produsul Bio-Seleniu+Zinc, cu grad mare de biodisponibilitate.
Facand aceste precizari v-am indicat in parte si unele solutii terapeutice, care pot fi aplicate mamei dvs. De real efect sunt urmatoarele remedii:
* Tratamentul pe termen lung cu ulei de Avocado + ulei de Soia - o pastila pe zi, avand drept rezultat diminuarea durerii, hranirea cartilajului articular degenerat, scaderea nevoii de antiinflamatoare.
* Foarte eficiente in cazul gonartrozei se dovedesc a fi: gelul de spanz, unguentul de uz veterinar Osteocicatrat -TR, Boicil Forte (unguent).
* Incercati si cura de 21 de zile cu suc de telina - 1-2 pahare pe zi - recomandata in special persoanelor varstnice. Nu in ultimul rand, terapeutica moderna ofera posibilitati semnificative de ameliorare a gonartrozei prin: acupunctura, chiroterapie, reflexoterapie, homeopatie, fiziokinetoterapie etc.
Sper sa va fi venit in ajutor prin intermediul acestor randuri. Pentru relatii suplimentare va stau la dispozitie la telefon.

"Caut tratament pentru dizolvarea cheagurilor de sange"
(Raspuns pentru MIRCEA CORBESCU - Ramnicu Valcea, F. AS nr. 935)


Este normal sa se formeze cheaguri de sange in atriul stang, atunci cand valva mitrala se ingusteaza (stenoza) si impiedica fluxul sanguin, care se acumuleaza in exces, in aceasta camera a cordului.
Mai mult, stenoza mitrala duce frecvent la o tulburare a ritmului cardiac (fibrilatie atriala), care, la randul ei, poate determina formarea de cheaguri sanguine (trombi), ce pot sa ajunga si in alte parti ale organismului (plamani, creier etc.), cauzand leziuni serioase (embolism). Boala valvulara severa, de care se pare ca sufera sotia dvs., duce in timp la slabirea inimii, pana la punctul in care va deveni incapabila sa pompeze suficient sange, pentru a acoperi nevoile organismului (insuficienta cardiaca congestiva).
Tratamentul acestei afectiuni depinde de severitatea si de rata de progresie a bolii, fiind orientat catre maximizarea functiei inimii, evitarea complicatiilor viitoare, si necesita, uneori, o abordare chirurgicala, fie prin chirurgie cardiaca deschisa (cum probabil s-a procedat in 1986), fie printr-o procedura denumita valvuloplastie cu balon. Daca alte tipuri de tratamente nu au succes, reparatia valvei (de preferat) sau inlocuirea ei (in cazul in care reparatia sau valvuloplastia cu balon nu pot asigura un rezultat satisfacator) prin interventie chirurgicala raman singurele optiuni. Sunt sigur ca medicul chirurg va repara (daca este posibil) valva mitrala, mai degraba decat sa puna o valva artificiala, deoarece rezultatele pe valvele naturale reparate sunt in general mai bune si dureaza mai mult decat celelalte.
Totodata, cu acest tip de tratament, sotia dvs. nu va mai fi nevoita sa ia tratament anticoagulant, asa cum ar fi necesar la inlocuirea cu valve artificiale (proteze). Desigur, la fel ca in cazul oricarei proceduri cardiace, sunt si riscuri, dar rezultatul poate fi o atenuare imediata a simptomelor, pe langa faptul ca timpul de recuperare si spitalizare sunt substantial mai mici.
Revenind la formarea cheagurilor de sange asociata patologiei cardiace, sunt de parere ca, mai intai, ar trebui sa incercati tratamentul alopat cu anticoagulante si antiagregante plachetare. Anticoagulantele injectabile (Fragmin, Orgaran, Heparina etc.) actioneaza mai rapid decat cele orale (ex. Warfarina) si previn actiunea factorilor de coagulare (proteine esentiale in procesul de formare a cheagurilor de sange).
Antiagregantele plachetare (Aspirina, Plavix, Dipiridamol etc.) actioneaza prin reducerea procesului de coagulare si inhiba capacitatea de agregare a plachetelor sanguine, in formarea cheagurilor.
Ambele tipuri de medicamente sunt necesare pentru prevenirea aparitiei cheagurilor sanguine, reducerea riscului de infarct miocardic si accident vascular cerebral, fiind utilizate frecvent si dupa interventiile chirurgicale, sau pe perioada spitalizarii, pentru prevenirea aparitiei trombilor. In acelasi timp, imbunatatirea fortei si eficientei cordului la persoanele cu insuficienta cardiaca congestiva, controlul ratei si ritmului cardiac, ameliorarea circulatiei sanguine se pot realiza prin administrarea de digitalice (ex. Digoxin), medicamente care cresc forta de contractie a cordului si intarzie transmiterea impulsurilor prin nervii si muschiul cardiac.
Medicina naturista propune, in astfel de situatii, remedii precum Ginkgo Biloba, Ginseng, acizi grasi polinesaturati Omega 3, aspirina vegetala (salcie, cretusca) si ubikinona (Coenzima Q10).
Scoarta de salcie si cretusca (infuzii, pulberi, capsule etc.) detin proprietati antiagregante si antitrombotice similare aspirinei de sinteza, insa nu determina efecte secundare de tipul ulceratiilor si hemoragiilor gastro-intestinale, precum acidul acetilsalicilic.

Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Tatal meu are acufene, pe fondul unei insuficiente a circulatiei cerebrale"
(Raspuns pentru ROMAN, F. AS nr. 917)


Acufenele sau tinitusul (vajaituri sau tiuituri) sunt senzatii sonore care nu-si gasesc originea intr-o sursa de sunet exterioara pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) si obiective (sesizate atat de pacient, cat si de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boala de sine statatoare, ci un simptom in cazul unor tulburari functionale de diferite tipuri si localizari, care in timp pot duce la pierderea calitatii vietii (insomnie, anxietate, depresie etc.). Acufenele de care suferiti dvs. au o etiologie neurosenzoriala, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vajait, tiuit, fosnet, suierat etc.. Adesea sunt insotite de hipoacuzie neurosenzoriala (slabirea auzului), vertij, tulburari de echilibru, greturi, varsaturi si transpiratii. Stresul, hipertensiunea arteriala, insuficienta circulatorie vertebro-bazilara, diabetul zaharat sau expunerea la zgomot si intemperii (din anamneza) pot fi cauza sau factorul favorizant in declansarea acufenelor si tulburarilor de echilibru. Tratamentul tinitusului este complex, adesea individualizat si se poate schematiza astfel: exercitii fizice, aplicatii locale calde (lumina infrarosie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. Terapia medicamentoasa consta in perfuzii cu lidocaina/procaine, pentoxifilina/oxybral, vitamine B1 si B6, mezoterapie cu Gerovital H3 si administrare orala cu Ginkgo Biloba/Betahistinum si Rivotril. Sunt utile procedeele psihoterapeutice de tip training autogen, terapie comportamentala si aromaterapia cu efect sedativ, seara la culcare, cu Ocnasept (aerosol salin, 100% natural, cu extract din levantica, busuioc, menta, musetel).
Ocnasept poate fi comandat la tel. 0269/21.78.61, fax: 0269/42.12.56, e-mail: sanmed@online. asconet. ro