Ce asteptati de la Mos Craciun?

Silvia Kerim
- Raspunsuri din spatele cortinei -

Ion Besoiu

"Astept de la Bunul Dumnezeu... sanatate, zile bune, dragoste, pace pe pamant si intre oameni buna invoire. Si mai astept afectiunea prietenilor mei. Le doresc copiilor sa creada ca Mos Craciun exista inca."

Adela Marculescu

"Astept sa-i pot spune lui Mos Craciun, iarasi si iarasi, "Multumesc, Mosule!", cu emotia si bucuria varstei minunate a copilariei, care nu cunostea Raul. Iar Binele era ceva atat de firesc! Nu conta ce-mi aducea Mosul. Si nici acum nu conteaza. Oricum, bucuria e cea care-mi umple sufletul. De Anul Nou, imi doresc sa pot privi senina in ochii celor din jurul meu. Si sa intalnesc aceleasi priviri senine. Cam pretentioasa, nu-i asa? Iar ca artist, imi doresc ca in anul care vine sa nu-mi vad capul de treaba, sa ma plang de oboseala, o oboseala binecuvantata, care-mi trece de indata ce ma urc pe "scandura" scenei!"

Ion Caramitru

"In cazul meu, Mos Craciun s-a cam grabit, din fericire. Mi-a adus in dar un rol... teribil! Acela al lui Macbeth, din capodopera cu acelasi nume, de William Shakespeare. Cadoul asta mai inseamna si faptul ca voi colabora la acest spectacol cu acel mare regizor care este Radu Penciulescu. Am mai lucrat impreuna acum vreo... 40 de ani, atunci cand m-a distribuit in rolul principal din piesa "Vicarul", de Rolf Hochhuth, un spectacol de referinta al Teatrului Bulandra. Mi-as mai dori ca Mos Craciun sa ma ajute ca intre Craciun si Anul Nou sa se joace toate spectacolele Nationalului cu salile arhipline. Iar in anul care vine sa putem incepe lucrarile de reabilitare a Teatrului National din Bucuresti."

Mircea Albulescu

"Mi-as dori ca Mos Craciun sa-i sopteasca Anului Nou ca astept sa ne aduca ceva noroc si multa sanatate mie, fiului meu, fiului fiului meu, putinilor mei prieteni si multilor mei spectatori si auditori. Si... inca mai mult decat atat! - multa sanatate si multa, multa dragoste interlocutoarei mele din aceasta clipa."

George Ivascu - Alice Barb

"Cum sa facem? Vorbim in cor, ca sot si sotie, sau pe rand? Incep eu? Bine! Asadar, din partea lui Mos Craciun, nu ne dorim prea multe. Sa fim fericiti si sanatosi. Da, avem nevoie de o sanatate de fier, ca sa ne putem bucura publicul precum merita! Ca director al Teatrului "Metropolis" din Bucuresti, mi-as dori ca premiera cu "Nevestele vesele din Windsor", de William Shakespeare, un spectacol pus in scena de Alexandru Tocilescu, si care urmeaza sa se produca in zilele sfinte ale Craciunului, sa aiba succesul pe care-l scontam... Cat despre ce-si doreste de la Mos Craciun sotia mea, sa va spuna ea."
"Imi doresc din tot sufletul ca ea, Cultura, sa fie asezata pe locul de onoare pe care-l merita. Ne dorim amandoi - si sunt sigura ca toti romanii isi doresc asta! - ca oamenii de cultura sa fie apreciati, stimati si respectati, si in timpul vietii lor - nu numai dupa ce i-a invins moartea... In incheiere, as adauga asa, mai pe soptite, ca amandoi ne dorim din tot sufletul sa ni se indeplineasca, in anul ce vine, un vis tainic. Ati ghicit? Da! Asa e! Asta ne dorim! Un copil!"

Ileana Stana Ionescu

"L-as ruga pe Mos Craciun sa-l induplece pe Dumnezeu sa ne protejeze si pe noi, oamenii! Ca tare am ajuns fragili... Mi-as dori sanatate pentru ai mei, pentru familia mea, pentru nepotelul meu, Luca, aflat hat-departe, in statul Washington, printre zapezi. Deocamdata, "conversam" prin internet si ne vedem la fata prin... webcam. Asta e! Timpuri moderne... Drept sa-ti spun, mi-e dor de timpuri normale. Si pentru ca ma intrebi de dorintele mele legate de Anul Nou... Recunosc, mi-e dor de Revelioanele realizate de Televiziunea Romana, in vremea in care acolo domnea acel extraordinar, inegalabil om de televiziune numit Tudor Vornicu. Ce-i drept, in vremea aceea, scriau pentru televiziune condeieri de mana intai, umorul era de cea mai buna calitate, iar rasul, provocat de actori geniali precum Caragiu si Bibanul, era sanatos. Niciodata vulgar! Oricum, ma bucura faptul ca Revelionul din acest an il voi face tot la... televiziune. Adica, pe unul din platourile de filmare."

Dan Pita

"Mi-as dori ca Mos Craciun sa-mi aduca in dar o portie zdravana de sanatate. Una... durabila! Cat despre Anul Nou... Ei bine, mi-as dori ca in anul ce vine romanii s-o duca mai bine, cu-adevarat mai bine, sa fie ceva mai atenti la viata lor, si sa nu se mai lase mintiti de guvernanti. Sa doreasca sa munceasca si sa aiba unde sa munceasca. Iar eu sa-mi pot face filmele la care nu incetez sa ma gandesc..."

Dorina Lazar

"Ce sa-mi aduca Mos Craciun? Sanatate si Iubire! Iar semenilor mei, le doresc sa vada partea plina a paharului. Imi doresc sa nu mai fim o natie de "Gica Contra". Sa vorbim mai putin si sa muncim mai mult! Si lui Dumnezeu ii este draga munca!"

Nicolae Margineanu - Maria Ploae

"Ne-am dori ca toti copiii nostri - patru la numar! - sa se adune in jurul mesei, adusi de Mos Craciun, in seara de Ajun. Iar din partea Anului Nou, ne-am dori un scenariu bun, din care eu sa fac un film bun, si in care sa joace, desigur, si Maria."

Irina Petrescu

"Mi-ar placea ca seara de Ajun sa ma gaseasca intr-o odaie mica, alba, incalzita cu foc de lemne, intr-un catun troienit, uitat de lume, fara televizor si fara semnal de telefon, unde sa ajunga de la bucatarie doar miros de cozonaci... Lasand visele la o parte, mi-as dori ca sarbatorile sa treaca repede-repede, fara sa se transforme in libatiuni si ospete obligatorii..."

Alexandrina Halic

"Imi doresc ca Mos Craciun sa-mi aduca de la Mnchen copiii si nepoteii, cu care sa ne adunam sanatosi in jurul bradului, ca sa scotocim dupa daruri... Iar mie, personal, mi-as dori sa-mi aduca roluri frumoase, in piese bune, scrise pentru copii si oameni mari. Un rol ca cel pe care-l joc, de la o vreme, intr-o piesa de mare succes - "Nebuna din Chaillot" - de la Teatrul Metropolis. Iar in anul care se apropie, un an de care mi-e frica, mi-as dori ca lumea sa vina cu acelasi entuziasm la teatru, desi la noi, saracia, uneori acuta, bate la tot mai multe usi..."

Stela Popescu

"Mi-as dori ca nu numai de Craciun sa vad in jurul meu oameni care zambesc. Desigur, ma bucura nespus cand mi se intampla - pe strada sau la piata - sa ma opreasca oamenii si sa-mi multumeasca pentru faptul ca ii fac sa rada, desi sunt tare necajiti... Ma bucura tare mult cand simt ca publicul ma iubeste. Si ca e fericit pentru ca pe durata unui spectacol ii smulg pe oameni din amaraciunea lor de zi cu zi... Ma intrebi ce mi-as dori pentru la anul? Afla ca mi-as dori sa ma indragostesc. Da, da! Chiar asa! Asta nu tine de varsta - ci de suflet. Da, imi doresc din suflet acest superb, ceresc... accident."

Alexandru Arsinel

"Il voi ruga pe Mos Craciun sa vina pana la Sinaia, sa petreaca Ajunul Craciunului in casuta noastra de acolo, alaturi de familia mea, alaturi de cei trei nepotei, care abia asteapta sa-l cunoasca pe Mosul... personal! Iar pentru Anul Nou mi-as dori sa fie mai multa liniste printre politicieni, mai multa intelegere intre ei, mai putina ura si venin. Si mult mai multa dragoste pentru romani!"

Radu Beligan

"Mie, personal, nu-mi doresc nimic de la Mos Craciun. Doresc, in schimb, ca de Craciun sa aiba parte de o masa buna orice om. Iar in anul care vine, as vrea din toata inima ca oamenii sa se inteleaga intre ei..."

Medeea Marinescu

"Imi doresc sanatate pentru mine si pentru micutul meu fiu, Luca-Ioan, in varsta de un an si jumatate. Sanatatea mi se pare cel mai important dar, intr-o lume in care mamicile si copilasii lor traiesc o stare de nesiguranta permanenta. Cat priveste anul care vine, mi-as dori ca noul film pe care l-am facut in Franta - "Donnant-donnant" e titlul original - sa aiba in Romania acelasi mare succes ca si in Franta. Filmul e realizat de Isabelle Mergault, autoarea unui alt film in care am jucat in Franta - "Je vous trouve trs beau", si care a rulat in cinematografele romanesti cu destul succes. In filmul recent prezentat in premiera la Institutul Francez din Bucuresti, joc tot un rol principal, alaturi de un actor imens - Daniel Auteuil. In teatru, sper sa continue cu acelasi succes spectacolul cu "Straini in noapte", in care am preluat rolul jucat un timp de Emilia Popescu. Iar pentru noi, toti, mi-as dori ca in anul care vine sa incercam sa traim frumos. Eu cred ca o astfel de benefica atitudine fata de viata nu tine, in primul rand, de banii pe care ii ai - sau nu, ci de modul in care intampini intamplarile simple si imediate ale vietii."

Horatiu Malaele

"Dupa cate i-am cerut si cate mi-a adus, imi vine sa cred ca Mos Craciun nici nu exista. Mos Gerila stiu sigur ca nu mai poate veni - ca era tata. Asa c-am sa ma rog Anului Nou pentru sprinteneala capului si sanatatea trupului."



Foto: AGERPRES (7)