Legumele crude, un medicament de exceptie (II)

Rodica Demian
Hreanul

Componente principale: caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, calciu, potasiu, magneziu, niacina, fier, cupru, mangan, zinc, seleniu, siliciu, sodiu, fosfor, sulf, substante vegetale secundare, uleiuri eterice, asparagina, glutamina, enzime (oxidaze, peroxidaze). Substantele active principale sunt sinigrozina si uleiul de mustar.
Efect vindecator:
Si hreanul se numara printre antibioticele vegetale naturale:
* Are efect antibacterian si dezinfectant si stimuleaza irigarea sanguina in aparatul digestiv.
* Stopeaza dezvoltarea bacteriilor cu actiune negativa si ciupercile din intestinul gros si subtire.
* Stimuleaza peristaltismul intestinal, curgerea bilei si dezvoltarea enzimelor in pancreas.
* Are efect regenerator asupra sistemului vascular.
* Amelioreaza valorificarea oxigenului in organism.
* Are efect dezinfectant si antibacterian si in zona rinichilor si a vezicii urinare.
* Activeaza metabolismul si are o actiune usor drenanta.
* Elimina reziduurile si cristalele de acid uric.
* Stimuleaza sistemul imunitar si activitatea creierului.
* Are efect expectorant asupra sinusurilor frontale si nazale colaterale si, de asemenea, in sistemul bronsic.
Utilizare:
Ori simplu, proaspat ras, ori ca sos natural de hrean, langa legume. In unele magazine specializate se gasesc distilate de hrean, recomandate, mai ales, in cazul dereglarilor de metabolism.
Atentie! Dozele prea mari pot duce la gastrite, enterite si nefrite!

Ardeiul gras

Componente principale: caroten, vitaminele B1, B2, B6, multa vitamina C, vitamina E, niacina, acid pantotenic, acid folic, calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor, uleiuri eterice, substante colorante (rosii, galbene si verzi), capsaicina, substante vegetale secundare (de ex. rutina, hesperidina...).
Efect vindecator:
* Poate incetini procesele de sclerozare a vaselor de sange.
* Stimuleaza irigarea sanguina, mai ales la nivelul vaselor coronariene, cerebrale si epidermale (datorita continutului ridicat de rutina, vitamina C si capsaicina), etanseaza celulele si intinereste creierul.
* Poate preveni aparitia trombozelor.
* Stimuleaza sistemul imunitar.
* Incetineste procesul de imbatranire, intareste tesutul conjunctiv si celulele pielii.
Recomandari:
In cazul unor fenomene de incompatibilitate in zona digestiva, ar trebui optat pentru ardeii rosii si galbeni, respectiv pentru un suc proaspat preparat din ardei si verdeturi.

Pastarnacul

Componente principale: caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, biotina, niacina, acid pantotenic, acid folic, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, siliciu, mangan, fier, cupru, zinc, nichel, uleiuri eterice, inulina (un hidrat de carbon usor de digerat, pe baza de fructoza), substante vegetale secundare.
Efect vindecator:
* Stimuleaza rinichii si activitatea vezicii urinare si are efect drenant (de aceea este recomandat bolnavilor de reumatism si guta).
* Curata sangele.
* Echilibreaza sistemul nervos.
* Stimuleaza (dat pe razatoarea mica) procesele de vindecare din sistemul digestiv si activitatea glandelor digestive.
Recomandari:
Hidratul de carbon al pastarnacului (ca si cel al cartofului dulce) este repede metabolizat, datorita inulinei. De aceea, pastarnacul este eficient inclusiv in diabet, ameliorand valoarea glicemiei. Pastarnacul poate fi consumat si crud (ras), sub forma de salata.

Ridichea neagra

Componente principale: caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, E, acid folic, acid pantotenic, niacina, calciu, magneziu, potasiu, fier, vanadiu, cupru, zinc, seleniu, nichel, sodiu, fosfor, sulf, enzime, substante vegetale secundare, substante amare, uleiuri eterice (rafanol), ulei de mustar, sulforafan.
Efect vindecator:
* Stimuleaza activitatea ficatului si a fierii (mai ales fluxul bilei), impiedica formarea microlitiazei biliare, poate descompune calculii biliari si poate reduce infectiile.
* Are un efect antiinflamator asupra vezicii biliare.
* Stimuleaza digestia.
* Are efect calmant (relaxant) si expectorant asupra bronhiilor.
* Reduce colesterolul, stimuleaza diureza si intareste imunitatea.
Utilizare:
Ridichea trebuie mancata numai rasa sau taiata felii subtiri si trebuie mestecata bine. Si consumata fara sare, care distruge uleiurile eterice pretioase si, deci, o mare parte a actiunii ei terapeutice. Ridichea nu se mananca in fiecare zi.
Recomandari:
Ridichea nemestecata bine sau taiata prea gros poate declansa fenomene de incompatibilitate in cazul persoanelor cu stomac sensibil.

Sfecla rosie

Componente principale: caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, E, acid folic, niacina, acid pantotenic, colina, calciu, siliciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu, cupru, nichel, potasiu, zinc, cobalt, molibden, litiu, seleniu, mangan, rubidiu, antociani, substanta coloranta rosie (betanina), aminoacizi pretiosi, acid oxalic, substante vegetale secundare (de ex. rutina, flavonoide).
Efect vindecator:
* Stimuleaza activitatea ficatului si a fierii.
* Regularizeaza celula hepatica (betaina).
* Fiarta putin, ajuta la "asezarea" microorganismelor - bune pentru sanatate - in intestinul gros si subtire.
* Are efect antibacterian, stopeaza dezvoltarea bacteriilor daunatoare in intestin.
* Amelioreaza respiratia celulelor la nivelul creierului, stimuleaza sistemul imunitar.
* Are efect terapeutic in afectiunile tumorale, mai ales impreuna cu vitamina C, si are o componenta antitermica (scade febra).
* Stimuleaza peristaltismul intestinal si diureza (secretia urinara).
* Etanseaza vasele de sange, impiedica sclerozarea acestora, stimuleaza vitalitatea si metabolismul creierului.
* Regularizeaza activitatea glandei tiroide, stimuleaza formarea sangelui.
Utilizare:
Sfecla rosie se mananca fie cruda si rasa (chiar inainte de a o consuma), fie putin fiarta. Sucul proaspat ras ar trebui baut in cantitati mici, eventual amestecat cu o cantitate mai mare de suc proaspat de morcovi si de mere (un mar stors). Acest suc se bea intre doua mese principale sau cu 30 de minute inaintea uneia din ele, deci pe stomacul gol.
Recomandari:
Aceasta leguma extrem de valoroasa stimuleaza - in general - procesele de functionare si de comanda, precum si elasticitatea si mentinerea tineretii celulelor somatice si cerebrale.

Ceapa

Componente principale: caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, E, niacina, acid pantotenic, calciu, potasiu, fosfor, siliciu, seleniu, iod, fier, fluor, mangan, cupru, zinc, aminoacizi sulfurosi, uleiuri de mustar, sulfide, hormoni vegetali, prostaglandina A, substante vegetale secundare.
Efect vindecator:
* Stimuleaza curgerea bilei si glandele digestive.
* Fluidizeaza saliva, sucurile intestinale, limfa etc., stimuleaza enzimele digestive.
* Are efect antibacterian (datorita sulfului), actioneaza impotriva bacteriilor negative si a agentilor patogeni din intestin, combate infectiile din sistemul digestiv si este detoxifianta.
* Reduce hipertensiunea si valorile ridicate ale colesterolului.
* Are efect expectorant si calmant, vindeca tusea si raguseala (mai ales sub forma de suc).
* Este antiseptica. Folosita extern, calmeaza intepaturile de insecte.
* Amelioreaza valorificarea oxigenului in celule (celulele dispun de o cantitate mai mare de oxigen).
* Consumata in stare cruda, impiedica formarea cheagurilor de sange in artere.
* Previne arterioscleroza, infarctul si accidentele cerebrale (la fel ca usturoiul).
* Poate preveni aparitia cancerului (impreuna cu un regim alimentar sanatos).
Utilizare:
Ceapa ar trebui mancata cruda, in fiecare zi. Taiata marunt si mestecata foarte bine este usor digerabila. Incepand de la circa 1/4 de ceapa pe zi, apare si efectul vindecator si preventiv.
Recomandari:
Zeama de ceapa fiarta este benefica in caz de raceala, de tuse si de bronsita.