Paula Seling - "E minunat sa stii si sa simti ca cineva te iubeste necontenit"

Ines Hristea
"O aura de poveste"

- La multi ani, Paula! Urarea mea te gaseste in Maramures. Te-ai dus acasa ca sa-ti intaresti sufletul?

- M-am dus acasa ca sa-mi vad parintii, fratele, sa o imbratisez pe bunica, sa ne amintim, ca in fiecare an, de momente frumoase din trecut, sa ne spunem lucruri importante, dar si nimicuri din vietile noastre de zi cu zi, sa recuperam din timpul petrecut departe unii de ceilalti peste an. Familia ocupa un loc important in viata mea. Imi da un sentiment puternic de stabilitate si ocrotire. E minunat sa stii si sa simti ca acolo, acasa, cineva te iubeste necontenit. Si-apoi, de Craciun este si ziua mea de nastere. Indiferent ce propuneri tentante as primi, de Craciun sunt acasa, cu ai mei, negresit.

- Te mai regasesti in locul copilariei? Si-a pastrat Maramuresul identitatea de altadata, faptura lui asa de curata candva?

- La intrebarea asta nu pot sa dau decat un raspuns subiectiv. Orice loc de acasa are o incarcatura speciala care vine din amintiri, o aura de poveste, o lumina pe care o percepi indiferent daca locurile s-au mai schimbat intre timp. Iar Maramuresul s-a schimbat. Sunt zone care s-au pastrat intacte, dar si altele care si-au pierdut radacina, care n-au stiut sa reziste schimbarilor din ultimele decenii.

"Pentru lucruri durabile si frumoase, e nevoie sa stii sa gasesti si sa-ti pastrezi oamenii"

- Pentru tine, anul 2010 a fost un regal, incununat cu marele succes de la Eurovision. Ti s-au deschis usi noi in cariera muzicala? A fost Eurovisionul o trambulina de afirmare? Te simti mai sigura pe tine, mai implinita?

- Participarea alaturi de Ovi la Eurovision a fost, cu siguranta, cel mai important moment din carierele noastre de pana acum. Ne-am dorit mult sa ne prezentam foarte bine, sa avem o prezenta de care sa fie multumiti toti cei care ne-au fost alaturi, sa avem o prestatie impecabila si sa-i convingem pe cei care si-au facut o impresie negativa despre Romania ca putem sa fim in frunte, prin lucruri pozitive. De aceea am studiat mult, am cantat piesa in cat mai multe contexte, in asa fel incat sa preintampinam orice neprevazut, si am inteles, inca o data, ca intotdeauna munca multa si seriozitatea dau roade. Am inteles ca nu exista limite atunci cand esti investit cu atat de multa incredere, atunci cand atata lume depinde de tine si de cat de pregatit esti tu. In urma prezentei noastre la Eurovision, am inceput sa lucram, Ovi si cu mine, la un album comun (deja am finisat piesa "We got something", impreuna cu doi producatori foarte in voga in Scandinavia, Adam Powers si Mikko Tamminen), am sustinut, in duo, cateva spectacole peste hotare si avem o gramada de alte spectacole in tara, tot impreuna. Pe de alta parte, din punct de vedere sufletesc, experienta de la Eurovision mi-a dat certitudinea ca, asa cum spuneam si mai devreme, munca multa are rasplata, certitudinea ca, daca ai incredere in Dumnezeu, El stie ce e mai bine pentru tine si ca, atunci cand esti pregatit sa primesti cum se cuvine ceea ce iti doresti, Dumnezeu te ajuta sa iti implinesti visele. Am inteles de ce nu am reusit sa merg la Eurovision pana acum si m-am bucurat sa vad ca anul acesta a fost, intr-adevar, momentul potrivit, ca am fost suficient de matura si de pregatita pentru toata solicitarea si consumul pe care momentul de la Oslo le-a implicat. Am avut bucuria sa descopar si cat de implicata si de dedicata este echipa pe care o am in spate, echipa care a muncit alaturi de Ovi si de mine, zi si noapte. M-am bucurat de succesul nostru ca echipa si am inteles, inca o data, ca pentru a face lucruri durabile si frumoase trebuie sa nu uiti de unde pleci, sa gasesti si sa pastrezi oamenii de calitate langa tine, sa implici, in ceea ce faci, numai persoane cu inima mare, care sa te completeze si sa te sustina, sa te ajute si sa faca asta cu drag. Solidaritatea aceasta ne-a fost de mare ajutor, mai ales inaintea concursului, cand au fost multe voci care in loc sa ne sprijine, sa ne incurajeze, legau prezenta noastra la Eurovision de imaginea negativa a Romaniei pe plan international, dadeau pronosticuri nefavorabile, ne vedeau invinsi dinainte sa fi plecat spre Oslo. M-a ajutat sa-mi pastrez seninul sufletesc si increderea, sa nu mai citesc mesajele de pe site-urile de specialitate si sa imi concentrez toata energia exclusiv in lupta cu mine insami. Voiam sa devin mai buna, sa ajung mai aproape de ceea ce credeam eu ca trebuia sa fiu pe scena, la Eurovision, dar si in tot ceea ce insemna interviuri, aparitii sau emisiuni legate de acest concurs.

- Esti Capricorn, o zodie care da echilibru si puterea de a lupta, simbolizata prin inorog, animalul de basm, cu un corn trufas in frunte. Te regasesti in el? Ai trecut cu bine prin incercari?

- Nu am simtit nici o secunda vreo forma de dezechilibru sau de nemultumire, ca urmare a intamplarilor pe care le-am trait in anul care a trecut. Dimpotriva, toate au fost incercari prin care mi-am masurat puterile, care m-au ajutat sa ma cunosc mai bine, sa stiu cu adevarat ce pot, sa stiu de unde sa imi trag energia. E foarte important sa descoperi in jurul tau zonele pozitive. Sa stii ce oameni si care lucruri iti sunt de folos. Eu sunt genul de om care sufera cand nu are la ce sa viseze, pentru ce sa lupte, pentru ce sa munceasca, iar faptul ca am avut atatea teluri pentru care sa ma mobilizez m-a intarit, m-a facut sa imi canalizez energia spre mine. Simt ca aceste experiente m-au maturizat. Acum stiu ca limitele mele fizice si psihice sunt mult mai permisive decat credeam si ca pot face mult mai multe in viata, in general.

"In tot ce am realizat, Radu, sotul meu, a fost implicat decisiv"

- In 2010, si viata ta personala pare sa fi fost un regal. Desi nu faci un spectacol public din ea, se vede: frumusetea ta luminoasa e plina de fericire. Ai vreo reteta de pastrat dragostea?

- Nu cred ca pot sa dau sfaturi si, cu siguranta, nu exista o reteta general valabila. Iar faptul ca nu vorbesc despre viata personala se explica tocmai din dorinta de a o proteja.

- Oamenii tanjesc dupa dragoste. Au nevoie sa se impartaseasca de la cei fericiti. Cum din ecuatia fericirii tale face parte si Radu, sotul tau, o sa te intreb daca este, pe mai departe, "sprijinul tau principal", asa cum l-ai numit intr-un alt interviu publicat in "Formula AS".

- Radu continua sa fie sprijinul meu principal si nu fac nimic fara sa-i cer parerea. In spatele a tot ce fac este opinia lui obiectiva si, credeti-ma, ca stie sa zica atunci cand nu-i place ceva. (rade) In tot ce am realizat, sotul meu a fost implicat decisiv si sunt extrem de norocoasa ca il am.

- "Privind inapoi cu manie", regreti ceva anume din anul care a trecut?

- Absolut nimic. A fost, fara indoiala, cel mai bun an al meu de pana acum, din punctul de vedere al carierei.

- Anul nou incepe intotdeauna cu proiecte si vise. Profesional, ce drum vei urma de acum inainte?

- Ca de fiecare data, pornesc la drum in noul an cu convingerea ca Dumnezeu stie mai bine decat mine ce e bine sa fac. Care imi este cararea. Vreau sa pot sa cant cat mai frumos si mai mult, sa scriu muzica frumoasa, sa calatoresc, sa aprofundez arta pe care o fac, sa continui sa inteleg provocarile care imi ies in drum, motivul pentru care mi-au fost date si cum anume trebuie sa procedez. Darul cantului trebuie impartasit, si inca invat cum trebuie sa fac asta. In acest sens, impreuna cu Fundatia Culturala Phoenix si cu Unicorn Records, am inceput sa lucram la un proiect mai amplu pentru anul acesta, proiect care speram sa prinda contur cat mai repede. Intre timp, Ovi si cu mine continuam sa scriem piese pentru albumul care trebuie lansat pana in vara.

- Visele le legam intotdeauna de suflet. In zona aceasta, mai exista vreo treapta pe care ai vrea s-o implinesti?

- Daca nu am mai visa, am inceta sa traim. Visele ne dau forta sa privim spre viitor, asa ca am un "pachet" intreg de vise, pe care sper sa le implinesc si sa le traiesc. Imi pun nadejdea in Dumnezeu. El stie care sunt bune pentru mine si care nu.

- In incheiere, fa-le, te rog, o urare cititorilor nostri, bucurosi sa te intalneasca pe coperta revistei, in primul numar din noul an.

- Sa aveti un an nou ca in poveste, cu impliniri, bucurii si fericire. Sa va indepliniti dorintele, sa fiti intelepti si iubitori, sa fiti iubiti si apreciati!


Fotografii din arhiva Paulei Seling