ACD: o alianta toxica

Toma Roman
Formarea Aliantei de Centru-Dreapta, anuntata de Crin Antonescu, presedintele PNL, drept o mare lovitura politica, a provocat nenumarate comentarii.

Majoritatea acestora au fost, pe buna dreptate, defavorabile. Toate mediile independente au subliniat ca e vorba de o alianta toxica, prin ea gruparea liberala patandu-si crunt blazonul. Paradoxul situatiei este ca seful PNL si-a justificat (in subsidiar) optiunea tocmai prin nevoia de mai multa imagine. Intr-adevar, PC-ul lui Dan Voiculescu nu are de oferit altceva decat un puternic instrument mediatic: Antenele... De altfel, PC-ul nu ar fi existat ca partid daca, datorita Antenelor, nu ar fi fost cooptat, la alegeri, de o formatiune sau alta. A fost adus, pana acum, in Parlament de PSD. Urmeaza, la rand, PNL-ul. Asocierea cu alte grupari politice nu-i blocheaza posibilitatea de miscare, PC-ul fiind gata, in orice moment, sa renunte la organismul capusat cand i se ofera o prada mai mare. In 2004, cand presedintele Traian Basescu cauta sa excluda cu orice pret PSD-ul de la guvernare, PC-ul si-a parasit fara nici un scrupul partenerul, trecand direct in tabara PDL-ului. PC-ul a confirmat pe fata ca este "solutia imorala".
Cu aceasta "solutie" isi incearca astazi norocul liderul PNL, Crin Antonescu. De ce, ne putem intreba, a acceptat cel care, in ultima campanie prezidentiala, propovaduia principiile demnitatii si onoarei, sa se supuna unui "mogul" cu un trecut absolut compromitator, conferindu-i onorabilitate si limpezime doctrinara? Accesul total la Antene nu este o explicatie suficienta. PNL-ul si liderul sau aveau si asa destula vizibilitate, iar trendul impactului lor electoral era ascendent. Mai mult, in ultimele batalii electorale, Antenele s-au dovedit (alaturi de Realitatea TV) ineficiente, excesul de ura si trivialitate practicat de mercenarii angajati de patron provocand efecte inverse. D-l Crin Antonescu nu va deveni "mai uscat, mai curat" daca va fi impus zilnic telespectatorilor de televiziunile-vuvuzea. Un calcul facut pentru o asemenea eventualitate este, de la inceput, un calcul gresit. De ce a refuzat constant liderul PNL asocierea cu PDL-ul, situat in aceeasi zona politica de dreapta? Daca nu cumva exista anume "motive subterane", opozitia feroce a lui Crin Antonescu la constituirea unui veritabil pol de dreapta nu are decat o explicatie psihanalitica: ura viscerala fata de presedintele Basescu, generata de o gelozie prost mascata, ca acesta are curajul de a incerca sa schimbe ceva in Romania.
Ce consecinte are pentru PNL actul infaptuit de liderul sau? O prima constatare este aceea ca "liberalii" isi abandoneaza propria istorie, trecand, prin vointa sefului lor, intr-o tabara in care s-au regrupat cei care, pana acum doua decenii, excludeau orice doctrina si orice miscare de acest tip, ba chiar o reprimau cu duritate. Degeaba motiveaza d-l Antonescu ca PC-ul este partid "de dreapta", cu care PNL-ul consoneaza. Partidul lui Dan Voiculescu este conservator doar cu numele, la fel cum a fost "pur" doar pentru naivi. Prin ACD, PNL-ul trece discret spre "stanga", asocierea cu PC-ul avand rolul de deschidere totala spre PSD. S-a terminat astfel definitiv cu proiectul anticomunist anuntat in 1990, la reinfiintarea partidului istoric. In plus, ca bonus, PNL-ul ofera PSD-ului posibilitatea de a iesi onorabil din stanjenitorul mariaj cu PC-ul, fara a-si pierde accesul la zgomotoasele mijloace mediatice ale lui Dan Voiculescu. PSD-ul este principalul castigator al noii "casatorii", scapand de obligatia de a asigura locuri eligibile reprezentantilor partidului-televizor. PNL-ul va trebui sa isi stopeze destui lideri locali, aspiranti la fotolii parlamentare, pentru a-i promova pe "partenerii" impusi de Felix. Dan Voiculescu a obtinut deja o prima victorie, reusind sa-l impinga in spate pe liberalul Melescanu, pentru a-si pastra postul de vicepresedinte al Senatului.
PNL-ul nu a devenit, prin ACD, cel mai important partid de opozitie. Oricat s-ar zbatea, Crin Antonescu nu-i va putea impune, fie si pe o lista unica de candidati la "locale" si "parlamentare", lui Victor Ponta un numar mai mare de liberali decat ar ingadui-o "algoritmul PSD-PNL". Seful PSD-ului stie ca opozitia lui in partid este fragila, "baronii" - infometati de anii de opozitie - neingaduindu-i sa isi asume o pozitie de subordonare, cum facuse fostul lider Mircea Geoana. Cand ii propune o intelegere, consfintita juridic, pana in 2019 lui Crin Antonescu, d-l Ponta stie deci foarte bine ce face. Daca vor ajunge la guvernare cu PSD-ul, oamenii de afaceri liberali, baza partidului, vor constata ca "sperantele" lor trebuie reduse la minimum, "colegii" social-democrati si conservatori avand pretentii ce trebuie neaparat onorate. Altfel, PC-ul poate reveni oricand la partidul care l-a mai tutelat, iar liberalii "de ultima ora" pot migra in masa spre social-democratie, cu care - oricum - sunt asociati.
Nimeni nu a miscat in PNL la anuntul constituirii ACD. Crin Antonescu a reusit, de la ultimul Congres, in care si-a impus conditiile, sa devina "dictatorul" liberalilor. "Jocul" sau este insa la "totul sau nimic". O fisura in "planul" sau va zdrobi definitiv partidul pe care il conduce, il va dizolva intr-o "masa de centru-stanga", dominata de lupii imbracati in blana de oaie din partidul fostilor comunisti: PSD-ul. Iar Crin Antonescu, daca nu va ajunge presedinte, cum spera din toate puterile, va merge "sa se odihneasca" la vreo ambasada sau in vreo sinecura asigurata de noii sai stapani.