* De la lume adunate si-napoi la lume date *

Cititor Formula AS
Crapaturi pe maini si picioare

Crapaturile de la maini si picioare se vindeca cu seu de oaie. Se cumpara grasime de oaie si se topeste. Cand se intareste, seul e cam tare in comparatie cu alte grasimi. Se rade suprafata grasimii, punand pe cat posibil grasimea in crapaturi. Foarte eficient este si sulful inmuiat. Se unge pielea cu o vata cu apa si se presara cu alta vata uscata sulful. Sulful se gaseste la magazinele cu produse chimice. Daca nu gasiti sulf solubil, incercati o alifie de sulf natur. Se macina sulful cat mai fin si se amesteca cu seu de oaie. Se unge pielea cu aceasta alifie. Eu am folosit sulful solubil la pielita de la un deget, care facuse o ciuperca, si m-am vindecat. Sulful solubil este foarte ieftin.
OPREA IAROSLAV - str. Narciselor nr. 3, Timisoara

Curatarea sangelui

* Primavara se consuma leurda in fiecare zi, in salata, timp de 2-3 saptamani.
* Se iau cate 30 picaturi de tinctura de nuci verzi, de doua ori pe zi, in cate un pahar cu apa sau ceai, dimineata si seara, inainte de masa.
* Se beau ceaiuri de papadie.
* Una din mesele de peste zi sa fie numai o salata de cruditati, cel putin trei saptamani.
* Se face cura anuala cu urzici.

Circulatie deficitara a sangelui

Dimineata, pe stomacul gol, se beau 200 ml suc, din care: 100 ml suc de mere si 100 ml suc de pere, timp de 45 de zile.
ing. BOGDAN VICTOR

Dureri de cap, sinuzita, ovare

* La noi, la tara, durerea de cap se trateaza de obicei cu indiferenta, dar mama spunea: ada vreo 2-3 cartofi din gradina. Dupa ce-i aduceam, mama ii curata, ii taia in felii si ii aseza pe un prosop curat. Apoi lega prosopul la capul celui care suferea de dureri. Seara se culca cu legatura pe cap si, peste noapte, cartofii isi faceau efectul, asa ca dimineata, cand se trezea, durerile dispareau.
* Pentru sinuzita, un leac foarte bun sunt aburii cu fan de padure (scuturatura care cade de la fan). Se pune la fiert o oala cu apa, sa aiba 8-10 litri. Cand apa fierbe, se pune un pumn de flori de fan, se acopera 5-10 minute cu capac, ca sa se adune abur cat mai mult. Se sta apoi deasupra oalei, cu capul acoperit. Se asteapta pana se termina aburii din oala, pana cand sinuzita isi da drumul singura.
* Pentru ovare se fac bai cu tarate de grau la sezut (10-15 bai). Se pun 4-5 litri de apa la fiert. Cand apa da in clocot, se pune 1/2 kg de tarate de grau intr-un lighean si se toarna peste ea apa clocotita. Se lasa 30 de minute ligheanul acoperit. Se adauga apoi 3-4 litri apa calda, astfel incat sa se poata sta cu sezutul in apa cu tarate, pana se raceste. Pacientul sta acoperit cu o patura. Dupa ce s-a facut baia, se sterge cu un prosop cald. Va imbracati si va culcati. Baile se fac seara.
Dumnezeu sa va dea sanatate.
VRABIE GHEORGHE - com. Movilita, jud. Vrancea

Lactatie

Se prepara un ceai din plante de chimion, anason, fenicul (se gasesc la plafar), indulcit dupa gust. Se beau 3 cani pe zi, dimineata, la pranz, seara. Efectul se va vedea imediat. Ceaiul are un dublu rol, atat in cresterea lactatiei, cat si in calmarea colicilor copiilor mici. In tarile arabe, pentru cresterea secretiei lactate, femeile obisnuiesc sa manance curmale. Fiind mama a doua fetite mici (3 ani si 6 ani), am urmat reteta de mai sus si am fost foarte multumita.
DUMITRU ELENA - B-dul Burebista nr. 3, bl. D16, sc. 2, ap. 55, sector 3, Bucuresti

Prurit anal

Pruritul anal poate avea mai multe cauze. Una ar fi infestarea cu paraziti, de exemplu oxiuri - care provoaca mancarimi persistente si care nu dispar de la sine, ci numai cu un tratament adecvat, specific parazitului. Alta cauza poate fi scaderea brusca a presiunii atmosferice. Zona anusului fiind puternic vascularizata, activeaza circulatia sangelui la modificarile de presiune, ceea ce se simte sub forma unor mancarimi (prurit anal). Observati cu atentie daca pruritul se manifesta cand afara este innorat sau cand barometrul indica o scadere a presiunii atmosferice. Iar a treia cauza ar fi existenta unor hemoroizi interni, care, prin inflamarea lor, pot provoca acel prurit suparator. Indiferent de cauza, va propun un remediu sigur: 50 g propolis brut se dizolva in 50 ml alcool de 87gr., timp de o saptamana. Continutul se varsa intr-un pahar si se lasa descoperit pana ce alcoolul se va evapora. Ramane o pasta moale, pe care o veti amesteca cu sucul de la 200 g frunze de aloe trecute prin mixer. Ce veti obtine amestecati cu 50 g alifie de tataneasa, care se gaseste la orice plafar. Solutia obtinuta se pastreaza la frigider.
Zilnic, dupa igiena corespunzatoare, aplicati in jurul anusului putin din compozitie, o data dimineata, si apoi seara la culcare, timp de doua saptamani. Concomitent, veti bea infuzie de coada-soricelului, doua cani pe zi. Va garantez reusita. Cu stima,
PAUL NICOLITA - str. Nicolae Titulescu, bl. H1, ap. 7, Craiova, jud. Dolj

Alergie cronica

Infuzie combinata de trei-frati-patati (50 g) si talpa-gastii (50 g). Se macina ambele plante prin masina de carne (plante de la Plafar), apoi se pune macinisul intr-o punga de hartie. Seara se iau 2 lingurite de planta si se pun intr-o cana cu apa. Se tin pana dimineata, la temperatura camerei. Se iau alte 2 lingurite de plante macinate, se oparesc cu apa clocotita (250 ml) si se acopera 15 minute. Se filtreaza ambele si se amesteca. Se va obtine aproximativ 450 ml ceai. Se indulceste cu miere si se bea zilnic. Foarte important este sa lasati 15 minute ceaiul fiert, pentru a ajunge sub temperatura de 45gr.C, cand il amestecati cu maceratul si cand puneti mierea, altfel se distrug enzimele. Este un ceai bun la gust si foarte eficient la alergii.
Suplimentar, se pun intr-un borcan cu capac 100 g polen (de la Apicola), peste care se toarna o sticluta de tinctura de echinacea ("Dacia Plant"). Se amesteca foarte bine si se mai adauga 1-2 lingurite de alcool (87gr.) diluat, o parte alcool + doua parti apa. Este necesar pentru a topi exina care inveleste polenul. Dupa ce s-a topit complet, se amesteca foarte bine polenul, sfaramand cu o lingurita bobitele ramase. Se va adauga miere poliflora, pana la umplerea borcanului. Se amesteca bine. Se administreaza 1 lingura (1 lingurita, la copii) dupa masa de dimineata, in prima saptamana. In a doua saptamana, se da o lingurita dimineata si una la amiaza. In a treia saptamana si pana se termina borcanul, se va consuma cate o lingura dupa fiecare din mesele principale. Acest leac minunat este simplu si de preparat, si de administrat (mult mai usor ca niste injectii) si foarte eficient, mai ales daca se iau concomitent si ceaiurile facute asa cum am spus mai sus. Dar nu folositi zahar, ci doar miere poliflora. Cu stima,
EUGEN GIURGIU - Aleea Detunata, bl. D2, sc. A, ap. 19, Alba Iulia

______________________

Remedii pentru afectiuni respiratorii

Tuse puternica

Se fierb intr-o jumatate de litru de apa: 4 nuci (intregi), o lingura de soc si o lingura de miere, timp de 10 minute. Se strecoara. Se bea cate o lingura, de trei ori pe zi.

Toate bolile de plamani

Timp de 7 saptamani se bea ceai de ovaz, in loc de apa (un litru si jumatate pe zi). In 2 litri de apa se fierb 10 linguri de ovaz, timp de 15 minute.

TBC pulmonar

* Se pun la fiert, intr-un litru de apa, 5 pumni dubli de frunze verzi de patlagina proaspete. Dupa ce s-au inmuiat, se strivesc putin si se amesteca cu 2 kg de morcov ras. Cand acesta este fiert bine, se adauga 2 kg miere de albine si se mai fierbe totul 5 minute. Cand se raceste putin, se pune amestecul in borcane cu capac. Primele 3 zile se iau cate 3 lingurite pe zi, apoi se iau cate 3 linguri pe zi, pana se termina compozitia.
* Se topesc in bain-marie si se amesteca: 100 g miere, 100 g unt, 100 g untura de gasca, 15 g suc de aloe. Se ia cate o lingura din acest amestec, intr-un pahar cu lapte fierbinte, dimineata si seara, cu o ora inainte de masa.