"Vino, tata, si ma du/ Superbirocrat la BRU..."

Ion Longin Popescu
E bine sa mearga romanul, din cand in cand, pe la Capitala, pe la Bruxelles, pe la "imparatul"...

Mai afla care sunt rigorile financiare de ultima ora, cum bate vantul si cum suporta functionarii criza in Centrul Uniunii. Zilele trecute, am avut ocazia sa iau o gura de aer mohorat din Pentagonul european (orasul Bruxelles are forma de pentagon). Si, printre minunile arhitectonice si barfele comunitare (spre exemplu, MEP Gigi Becali tocmai fusese parat, ca la gradinita, de un europarlamentar ungur, membru al partidului nationalist Jobbik, ca lipseste de la sedinte si-si pune asistentul sa voteze pentru dansul), mi-a ajuns la urechi si ecoul unui scandal mai vechi, de prin 2009, declansat de aparitia, pe site-ul "le Mediateur&Vous" si in ziarul francez "Le Point" (www.lepoint.fr/.../les-retraites-en-or-de-l-europe-19-05-2009), a concluziilor asociatiei "Sauvegarde Retraites". Iata un fragment din aceste concluzii: "Administratia europeana care garanteaza ortodoxia bugetara si este atat de prompta in a juca pe jandarmul vis-a-vis de Statele membre care nu respecta principiile bunei gestionari si rigorii economice, duce, pentru ea insasi, pe banii contribuabililor din cele 27 de State, o politica laxa, total rupta de realitate".

Adevarate pensii "nesimtite"

Despre ce e vorba? Pentru a sprijini integrarea personalului noilor state membre din Est, functionarii din Franta, Germania, Italia etc. au primit o oferta de nerefuzat, doar ca sa se pensioneze: retragerea la 50 de ani, cu 9000 de euro in medie pe luna, pentru circa 180 de superbirocrati (dupa unii, ar fi vorba de 340, dupa altii, de 129 de persoane). Europarlamentarii care beneficiaza, totusi, de regimuri speciale firesti, nu primesc nici o treime din ceea ce ajunge in buzunarele acestor domni. De notat ca nu e vorba de marea masa a functionarilor obisnuiti, de circa 30.000 de persoane, care contribuie cu 11% din salariul lunar la fondul de pensii, ci de functionarii speciali: comisari, judecatori, avocati de la Curtea de Justitie, inspectori de la Curtea de Conturi, grefieri, mediatori etc., care nu contribuie cu nici un cent pentru aceste pensii "nesimtite". Ca "tratamentul" sa fie complet, pensia de la UE se cumuleaza cu pensia din tara de origine, iar pe o perioada de trei ani de la parasirea structurilor UE, fiecare pensionar primeste, in plus, o asa-numita "indemnizatie de tranzitie" (65% din salariul de baza, daca a lucrat pana la 15 ani). La aceasta suma se adauga "indemnizatia de mutare" (acoperirea de catre UE a tuturor cheltuielilor cu transportul si asigurarile). In total, tanarul pensionar primeste pe loc intre 300.000 - 500.000 de euro compensatii, in functie de perioada lucrata, dupa care isi asteapta lunar pensia stabilita. In timp ce, spre exemplu, un functionar francez trebuie sa munceasca 40 de ani pentru a avea o "cariera completa", functionarul superior UE nu are nevoie decat de 16 ani ca sa ia maximum de pensie (70% din ultimul salariu).

Superfunctionarii de la baza si de la varful scarii

Regimul de salarii al acestor "superfonctionnaires" se ridica, in medie, la 21.260 euro/luna. La baza "scarii", grefierul de Tribunal de functie publica atinge 16.327 euro/luna. In varf, presedintele Curtii de Conturi primeste 23.405 euro/luna, iar presedintele Curtii de Justitie, 26.651 euro/luna, si asta fara alte indemnizatii si suplimente, cum ar fi 2000 de euro pe luna daca respectivul are trei copii in intretinere. Campion ramane totusi Barroso Jos Manuel, presedintele Comisiei Europene, cu un salariu de 29.504 euro/luna, depasindu-l binisor pe presedintele SUA! Revenind la pensionarii de top, sa vedem cateva exemple, atat cat ne permite spatiul. Wallstrm Margot, fost vice-presedinte al Comisiei Europene, vechime 10 ani, pensie 8 984,30 euro. Weber Hubert, magistrat la Curtea de Conturi, vechime 14 ani si 7 luni, pensie 12 782,14 euro. Pernilla Lindh, judecator la Tribunalul de prima instanta, vechime 14 ani si 10 luni, pensie 12.488 euro. Mengozzi Paolo, avocat general la Curtea de Justitie, vechime 11 ani si 8 luni, pensie 10 452,69 euro/luna. In general, la o durata medie de functionare de 5 ani si 10 luni, pensiile se cifreaza in jurul sumei de 4.900 de euro.
Ce s-ar mai putea spune? Chiar daca nu reprezinta intregul corp functionaresc al UE, cele cateva sute de pensionari speciali nu primesc aceste bonificatii "de aur" din sectorul privat, ci sunt "atasati" de banii publici, platiti prin impozite de salariatii din tarile membre UE, inclusiv din Romania (cotizatia noastra anuala la bugetul UE, de 141 de miliarde de euro, fiind de circa 1,2 miliarde de euro!). Contribuabilii vest-europeni, mai bine informati decat noi, sunt deja scandalizati si se asteapta reactii dure din partea lor. Noi, pana una-alta, ne multumim sa cantam pe la ospete visul oricarui tanar cu pretentii: "Vino, tata, si ma du / Superbirocrat la BRU..." BRU fiind prescurtarea companiilor aeriene pentru destinatia Bruxelles.