HANNO HOFER - Nightlosers

Delia Hanzelik
"Leac de imblanzit iarna? Vinul, prietenii si muzica buna"

* Scenarist, regizor, interpret de blues, de jazz si de muzica populara transilvaneana, liderul formatiei Nightlosers are, cand canta, o prezenta atat de electrizanta, incat pune iarna pe fuga si aduce primavara mai repede, cu entuziasmul lui. Deci *

- Ce mai faci, Hanno?

- Ce sa fac?! E frig, e februarie... Astept sa vina primavara.

- Nu pari prea vesel, desi am contat pe entuziasmul tau

- M-ai prins intr-un moment... de asteptare. Lucrez la un film documentar, dar la viteza mica, sa zicem. E inca in faza de finantare si nu m-as grabi sa spun mai multe.

- Unde-ai disparut cu trupa Nightlosers?

- Asta ma intreaba mai toata lumea din Bucuresti, desi noi nu ne oprim din cantat. In ultimele trei luni, am avut zeci de concerte prin cluburi, in toata Romania. A fost o iarna mult mai plina si ocupata decat celelalte. Am disparut in turneu. Ca majoritatea marilor trupe din Romania, noi nu prea aparem la televizor, muzica noastra nu se difuzeaza la radio, si atunci viata trupei e mai degraba subterana.

- Absenta asta nu deranjeaza? Orice muzician viseaza sa fie ascultat si vazut.

- Nu asta conteaza cel mai mult. De vreme ce lumea vine la cantari si cumpara CD-uri, inseamna ca vorbim pe limba lor. si asta ne motiveaza. Sigur ca ar fi bine sa aparem, dar pe de alta parte, nici nu mergem la orice fel de emisiune, doar de dragul de a aparea pe micul ecran. si-apoi, unde-am mai putea sa mergem? La ce televiziune? In ce context? Nivelul e atat de scazut, incat orice aparitie risca sa fie un compromis. Pe de alta parte, nici n-am mai scos un album nou, ca sa se faca valva. Cand va fi gata, vom face public evenimentul si o sa avem un pic de vizibilitate si pe media. Dar forta noastra in direct sunt concertele. Noi suntem o trupa de cantari live, asta ne tine.

- Sa inteleg ca lucrati la un album nou?

- Da. Suntem in lucru cu el. Sper ca pana-n vara, daca totul merge bine, sa fie deja lansat. Scoatem rar albume. Cam unul la cinci ani. Problema noastra este ca ne adunam foarte greu. Stam in orase diferite si ne intalnim doar la concerte. Or, ca sa lucram la un album, ar trebui sa ne vedem zi de zi, o perioada destul de lunga de timp. Totusi, noi nu suntem o trupa dance, care daca nu scoate hit dupa hit si nu apare trei zile la radio e uitata de public. La noi se pune un pic altfel problema. E adevarat ca e loc de mai bine, dar... asta ne e ritmul.

- Turnee internationale ati mai facut?

- Am fost in Canada si in Statele Unite. Dupa care am fost in Suedia, in Cehia, in Spania si in Slovacia. Personal, cel mai mult mi-a placut la Santiago de Compostela, unde am avut doua cantari in perioada pelerinajului care se face acolo anual. La New York, am fost invitati la un festival de World Music foarte, foarte fain. Corina suteu, prin aripa newyorkeza a I.C.R.-ului, ne-a ajutat sa ajungem, propriu-zis, acolo. Astea doua au fost momentele de varf ale anului trecut.

- Ce mai face Jimmy El Laco si vioara lui fabuloasa? Canta la fel de incendiar?

- Face exact ce facea si acum un an. Isi vede de treaba lui, la Cluj. Canta la chitara, la vioara, are un mic studio unde mai lucreaza... Chiar saptamana viitoare avem doua concerte la Cluj si ne intalnim. Pentru fanii si prietenii trupei suntem prezenti si pe internet. Mai nou avem si un cont de Facebook: avem un pusti-minune, care se ocupa bine de asta.

- Cu atatea cantari si proiecte de cinema, mai ai timp si pentru viata ta personala? Ti-e bine baiatul? Da semne ca i-ar placea si lui muzica?

- Tomas implineste 13 ani in mai. Canta la chitara ca un nebun. Pe partea de rock invata singur. Se gasesc sute de lectii de chitara pe internet. si asta ii place la nebunie. Asa e mai nou, nu-ti mai trebuie profesori performanti. Suntem in alta era. Acum, de exemplu, e innebunit dupa Nirvana. Eu incerc sa nu-l influentez cu nimic in materie de muzica. Din cand in cand, ii mai dau sugestii sa asculte una-alta si mergem mult la concerte. Vara trecuta, am fost de la AC/DC, pana la Gary Moore (cine se gandea c-o sa moara!). Eu merg de multe ori la concerte chiar daca nu-mi place artistul. Vreau sa vad un anumit instrumentist sau vreau sa vad cum suna respectiva trupa in concert. Vreau sa vad si alte lucruri care pot interesa pe unul ca mine, care activeaza in zona muzicii.

- Hanno, pe langa atatea preocupari muzicale, n-ai cumva si un leac de iesit mai degraba din iarna? Si din cea de afara, si din cea care ne ingheata, uneori, sufletul?

- Uite, chiar urmeaza sa ma intalnesc cu cativa prieteni. Unul dintre ei are un magazin de vinuri si mergem in crama la degustare. (Rade). Asta e leacul: prietenii si muzica buna. Asta fac eu ca sa treaca iarna mai placut. Cant, ascult muzica si ma intalnesc cu prietenii. si ma uit la filme cat de des pot, mai ales la filme vechi. Incerc sa ma clarific si sa-mi completez cultura cinematografica.E drept ca din cand in cand vad si filme noi. Chiar am fost la cinematograf acum cateva zile, la ultimul film al lui Woody Allen. Ce-am mai vazut de curand si mi-a placut ar fi cel mai recent film al lui Jim Jarmush - "The Limits of Control". Dar ma feresc sa fac recomandari. Gusturile oamenilor nu prea coincid.


Trupa Nightlosers: Hanno Hofer - chitara, solist vocal; Jimi Laco - chitara, vioara; Octavian "Barila" Andreescu - bas; Lucian Pop - bas; Grunzo Geza - clape; Nasu' - tobe.
Concerte: * 19 februarie - Serbarile Zapezii, Baisoara, jud. Cluj; * 4-5 martie - Club "Hush", Pitesti; * 24 martie - Music Hall, Bucuresti; * 25 martie - Rockstadt, Brasov.
Membrilor trupei le puteti scrie pe http://www.facebook.com/TheNightlosers sau puteti vizita pagina www.nightlosers.ro