Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
Slabiciuni la inima

(Insuficienta cardiaca)

Simptome: buze albastrii, acumulare de apa in picioare, urinari nocturne, lipsa de apetit, puls accelerat, greutate la respirat la cel mai mic efort fizic, tulburari de ritm cardiac, insomnii.

Retete

* Ceai de sunatoare - linisteste si favorizeaza somnul. Prin aceste efecte se ajunge la o potolire a frecventei cardiace, iar muschiul inimii este protejat. Se oparesc 2 lingurite de planta cu 200 ml apa. Se infuzeaza 15 minute. Se strecoara. Se beau trei cani pe zi, vreme de 6 saptamani.
* Ceai de paducel - este marele medicament natural al bolilor inimii. Se opareste 1 lingurita de planta, se lasa la infuzat 15 minute, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi. Cura trebuie sa dureze cel putin 4 saptamani.
Un efect foarte bun il are combinatia infuziei de paducel cu cea de sunatoare, care sprijina slabiciunea inimii. Se bea dimineata si la pranz cate o cana de ceai de paducel, iar seara o cana de ceai de sunatoare.
* Ceai de melisa - planta era administrata inca in evul mediu "pentru intarirea inimii slabe si lesinate". Se recomanda mai ales in cazul insuficientei cardiace insotite de puls neregulat. Peste 2 lingurite de planta se toarna 1 cana de apa fierbinte (nu clocotita). Se lasa 10 minute, se strecoara si se bea. Se recomanda 3 cani pe zi.
* Trei tincturi - combinatia de paducel, vasc si leurda administrata sub forma de tincturi ("Dacia Plant") este extrem de eficienta. Se pune cate un capacel din fiecare planta in putina apa calda. Se ia de trei ori pe zi, inainte de mese cu o jumatate de ora.
Fitoterapeut DUMITRU ZITTLAU - Borsa

Hemangiom cavernos

Se culeg frunze de patlagina proaspata (sa fie adulta). Se ia o frunza (celelalte se pastreaza in cutia de jos de la frigider), se pune pe un fund de lemn si se bate cu un pisalog de lemn, pana ce iese sucul din ea. * Intre timp, spalati locul bolnav cu ceai concentrat de rostopasca (1 lingurita de planta se opareste cu 100 ml apa). Dupa spalare, se aplica frunza de patlagina si se pun deasupra un tifon mic si un leucoplast pentru sustinere. Se repeta procedeul de patru ori pe zi, pana la vindecare.
Suc proaspat de galbenele - este un leac la fel de eficient. Se ia un pumn de frunze si flori de galbenele maruntite si se dau prin masina de tocat sau prin mixer. Sucul obtinut se pune intr-o sticluta de culoare inchisa la frigider. Se unge hemangiomul de mai multe ori pe zi. Se poate pune si noaptea un pansament fixat cu leucoplast. Tratamentul extern se dubleaza cu ceaiul de galbenele, din care se beau zilnic trei cani (o lingurita de planta se opareste cu o cana de apa).
COZMA SOFIA SONIA - str. Vulturilor nr. 70, sector 3, Bucuresti

Tratament contra hemoroizilor

Am 78 de ani si am suferit toata viata de hemoroizi. Acuma, spre batranete, s-a indurat Dumnezeu de mine si mi-a scos in cale o femeie care mi-a recomandat o reteta cu care m-am vindecat. Sunt o veche cititoare a revistei "Formula AS" si ma bucur sa le fiu cititorilor de folos.
Se sapa o radacina de feriga, se spala si se scoate inima ei (are o culoare galbuie, distincta de coaja). Se pune la uscat si apoi se macina, transformandu-se in faina. Se cerne si se amesteca cu osanza topita de porc sau cu seu de oaie, obtinandu-se o alifie. Dupa fiecare scaun si o igiena riguroasa, se aplica alifia, cat se sta pe WC, fiindca daca bolnavul se ridica, anusul se trage inauntru. Va doresc tuturor sanatate cu carul!
BOANDEA OCTAVIA - str. Suseni nr. 19, Patringeni, jud. Alba


Tuse rebela

De cum se racea timpul (la noi, in Maramures, frigul tine din noiembrie pana in aprilie-mai) ma chinuia o tuse uscata si zgomotoasa. Traiam cu impresia ca sufar de astm. Am luat tot felul de medicamente, dar leacul mi l-am aflat de la un medic in varsta, care pe langa medicamente, trata si cu plante. El mi-a recomandat un sirop de ceapa, preparat in casa. Reteta: 4 cepe rosii, curatate de coaja, se taie felii si se pun intr-o craticioara, cu 250 g spirt rafinat. Se fierbe acoperit, pana scade si ramane ceapa goala. Atunci se adauga 250 ml ulei de floarea-soarelui, 250 g unt, 250 g miere de albine si 250 g zahar. Se fierbe pana raman 800 g. Se ia de trei ori pe zi cate o lingura.
Dumnezeu sa va dea tuturor sanatate.
MARIA SOVREA - Borsa, Maramures

Anorexie

Se iau urmatoarele: 6 lingurite pulbere de pelin, 5 lingurite fructe de armurariu (rasnite), sucul a 5 lamai, 10 linguri ulei de masline, presat la rece. Se amesteca toate cu 400 g miere de salcam proaspata. Se iau trei lingurite pe zi, dimineata, la pranz si seara.
CIOBARCIANU ION - Sulina, jud. Tulcea

Gonartroza

* Se prepara urmatorul amestec: 1 flacon Revulsin plus 1 flacon Saliform (solutie), plus 1 flacon Carmol (solutie). Se folosesc cantitati egale din fiecare. Se amesteca bine, se adauga 40 aspirine, se pun intr-o sticla de 1 litru si se completeaza pana la umplere cu alcool medicinal. Se pune la loc caldut si se agita periodic. Dupa 18 zile se poate folosi. Se ung locurile dureroase si se acopera cu un fular calduros. Reactia este rapida, pielea ustura si se inroseste. Solutia este buna si pentru reumatism, dar in special pentru dureri de genunchi.
* Acest leac este special pentru gonartroza: Se ia o sticla de lapte, cu gura larga, in care se introduc urmatoarele componente: boabe de tuia (un arbore ornamental din specia bradului, care face niste fructe verzi, rotunde, cu tepi, cu miros puternic de rasina), sare grunjoasa si spirt medicinal. Se umple jumatate din sticla cu boabe de tuia, peste care se toarna sare grunjoasa, ce trebuie sa umple cealalta jumatate. Deasupra se toarna o jumatate de litru de spirt medicinal. Sticla se pastreaza la loc intunecos si rece, vreme de 4 saptamani, agitand zilnic continutul. Se formeaza o solutie de culoare verzuie, care se aplica pe genunchi, sub forma de comprese, de doua ori pe zi: doua ore dimineata si doua ore seara, pana se termina solutia. Se face o pauza de o saptamana, apoi se repeta reteta.
Va doresc multa sanatate!
ELENA LUPESCU - str. Plantelor, bl. Turn, sc. 4, ap. 138, Braila

Rau de transport

Am probleme mari cand trebuie sa calatoresc cu masina, din cauza greturilor cu care ma confrunt. O prietena m-a invatat sa-mi fixez pe ombilic o pastila de aspirina. De necrezut, dar de cand folosesc aceasta metoda, am scapat de orice urma de rau.
MARCELA P. - Targoviste

Conjunctivita

Batranii tatari din Dobrogea spun ca mararul are mari puteri de vindecare a ochilor. Se spune ca serpii veninosi, in momentul naparlirii, isi intaresc vederea frecandu-se la ochi cu marar. Cert este ca baile de abur cu marar sunt foarte eficiente pentru vindecarea conjunctivitei si pentru a dezumfla pleoapele inflamate. Se zdrobeste o lingura de seminte de marar, se pun intr-un castron si se oparesc cu apa clocotita. Se sta deasupra aburilor, cu capul aplecat, acoperit de un prosop. Baia de vapori dureaza 10 minute.

Menstruatie intarziata

Atunci cand menstruatia intarzie si cauza nu este o sarcina sau o alta boala, duceti-va intr-o plantatie si culegeti hamei. Toate femeile care fac asa declara ca menstruatia se instaleaza dupa doua zile de la primul cules. Conurile de hamei sunt foarte bogate in estrogeni, un hormon care patrunde prin piele in timpul culesului. Stiu leacul de la o vecina de-a mea, nemtoaica din Transilvania. Sa va fie de folos!
MARIA SISMAN - Techirghiol, jud. Constanta