Pietrele la rinichi

Elena Josan
E uimitor, dar in organismul nostru se formeaza, ca si in natura, diferite "zacaminte": saruri, nisip si chiar pietricele diferite. N-ar fi bai, daca ar sta linistite, dar ele dau dureri groaznice. Probabil si stramosii nostri sufereau uneori de chinurile provocate de miscarea pietricelelor, drept dovada fiind un numar mare de remedii populare ce vin in ajutorul celor suferinzi.

Tratamente pentru copii si adolescenti

Litiaza renala ocupa unul din primele locuri in statistica imbolnavirilor cu afectiuni urologice la copii de varsta scolara. In cazul cand sunteti parinti puteti apela la urmatoarea reteta, bazata pe plante.

Ceai de troscot, ghimpe, maces si strugurii-ursului

* O lingurita de troscot uscat se opareste cu un pahar (200 ml) de apa clocotita. Se infuzeaza o ora, cu vasul invelit in prosop.
* Frunze de ghimpe. Seara, se ia o lingura de planta, se introduce in 250 ml apa care fierbe la foc mediu, se lasa un minut sa clocoteasca si se ia de pe foc. Se infuzeaza pana dimineata.
* Radacini de maces salbatic - trei linguri de radacini tocate marunt se pun in 600 ml de apa ce fierbe pe aragaz. Se lasa pe foc mic 15 minute si se infuzeaza pana la racire.
* Strugurii-ursului - se pun pe foc 500 ml de apa, cu 2 linguri de planta uscata. Se tine pe foc pana se evapora 1/3 din lichid si se strecoara.
Timp de 30 de zile, se beau toate infuziile, dupa urmatoarea schema:
1. De 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, se bea 1/3 de pahar infuzie de troscot.
2. De 2 ori pe zi (dimineata si seara), cu 10 minute dupa administrarea troscotului, se bea cate 1/4 pahar decoct de ghimpe.
3. De 3 ori pe zi, cu o ora dupa masa, se bea cate un pahar de decoct din maces.
4. La 20 de minute dupa administrarea macesului, se bea 1/4 pahar decoct din strugurii-ursului. Dupa o pauza de 14 zile, daca este nevoie, cura se repeta.

Tratamente pentru adulti

Sa cunoastem mai intai cateva principii de alimentatie, care ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi.

Prevenirea

* Consumul de lichid in cantitati mari contribuie la spalarea permanenta a rinichilor. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa beti bere, cafea sau ceai. E vorba de apa curata de izvor.
* Celuloza micsoreaza intensitatea de asimilare a calciului, care este partea componenta a pietrelor. De aceea, se recomanda consumul de terci de grau, porumb, secara, orz, fasole.
* Deficitul vitaminei B, necesar pentru neutralizarea acidului oxalic (un component prezent in pietre), contribuie la depunerea reziduurilor minerale in rinichi. De aceea, e necesar sa consumam produse alimentare care contin vitamina B.
* Urina alcalina favorizeaza formarea pietrelor in rinichi (concentrare de calciu). Sarurile de potasiu sau produsele bogate in aceasta substanta diminueaza concentrarea calciului in urina, care se formeaza odata cu consumarea in exces a proteinelor animale. Consumati produse alimentare bogate in potasiu: varza, broccoli, banane, caise, bostan.
* In regiunile cu apa moale, oamenii sufera mai des de pietre la rinichi decat cei care traiesc in regiunile cu apa dura. Daca locuiti in regiuni cu apa moale, atunci ar fi de dorit sa consumati apa minerala imbuteliata.

De unde vine pericolul

* Consumul in exces al proteinelor animale.
* Consumul in exces al natriului (in primul rand sarea). De aceea, daca ati avut probleme cu rinichii, nu consumati sare in exces si produse ca chipsuri, carne sau peste sarat.
* Produsele bogate in oxalati sporesc formarea reziduurilor solide, adica a pietrelor. Produsele periculoase sunt: cacao, cafeaua solubila, rubarba, spanacul, ceaiul negru, ciocolata, macrisul si grepfruitul, al caror consum trebuie limitat.
* Produsele cu concentratie sporita a zaharului sporesc nivelul calciului in urina, ceea ce duce la formarea pietrelor la rinichi.
* S-a observat ca oamenii care sufera de aceasta boala consuma de doua ori mai mult alcool decat cei sanatosi (indeosebi bere). Concluzie: reduceti consumul de alcool.
* Cofeina sporeste aparitia pietrelor la rinichi. Se manifesta indeosebi la femei. In acest caz, e de dorit sa reduceti consumul cofeinei.

Tratamente cu plante

Curele fitoterapeutice in caz de litiaza renala pot dura si 5-6 luni, cu pauze mici. De regula, timp de 21 de zile, se beau ceaiuri din amestec de mai multe plante, iar 7-10 zile, se beau preparate dintr-o singura planta, diferite pentru fiecare fel de pietre (urati, fosfati, oxalati).

Calculi formati din urati

Plantele folosite in medicina naturista pentru tratament sunt: radacina de obligeana, mugurii de mesteacan, scoarta si florile de salcie alba, semintele de coriandru, ienupar, pir tarator, patrunjel, traista-ciobanului, barba-ursului, semintele de chimen, troscot.
Reteta. Se amesteca in parti egale troscot, frunze de fragi, menta si seminte de marar. Peste o lingura de amestec se toarna 500 ml de apa fierbinte. Se aduce pana la fierbere, dar nu se fierbe. Apa cu plante cu tot se toarna in termos si se infuzeaza 2 ore. Infuzia se bea calda, in timpul zilei, in 2-3 reprize, intre mese, timp de 3 saptamani.
* Planta de baza pentru pietrele cu urati este osul-iepurelui. Se prepara infuzie din 8 g de radacina tocata marunt, in 250 ml de apa clocotita. Se beau cate 50-70 ml, de 4 ori pe zi, inainte de masa, timp de 7-10 zile. Se administreaza in pauza tinuta intre retetele din amestec de plante.

Calculi fosfatici

* Reteta. Se amesteca in cantitati egale: iarba rosie, frunze de fragi, paie de ovaz, salvie. O lingurita de plante se infuzeaza 2 ore, in 250 ml apa fierbinte. Se beau cate 5-7 inghitituri, de 4 ori pe zi, cu 20 minute inainte de masa.
* Planta de baza. Feciorica (Herniaria glabra) este o planta ce dizolva cu succes pietrele fosfatice. Se prepara o infuzie din 7 g, la 250 ml de apa. Se beau cate 50 ml, de trei ori pe zi.

Calculi oxalici

Pentru netezirea marginilor taioase ale pietrelor.
* Reteta complexa pentru curatarea rinichilor de nisip. Se amesteca cate o lingura de seminte de marar, patrunjel, ovaz, in, telina si morcov si se rasnesc. O lingura plina cu pulbere se infuzeaza intr-un litru de apa clocotita timp de 6 ore (de ex. se tine peste noapte in termos). Se beau cate 150 ml, de 4 ori, inainte de masa.
* Planta de baza. Merisor de munte. Se folosesc frunze proaspete sau uscate, dar si suc din fructe. Se prepara un decoct din 20 g de frunze, ce se fierb in 600 ml de apa, timp de 7-10 minute. Se infuzeaza o ora si se bea cate un pahar, de trei ori pe zi, inainte de masa.

Cure anuale

Cura cu ienupar

De 3 ori pe an, in lunile martie, august si decembrie, se fac cure pentru intretinerea rinichilor. Cea mai eficienta e cura cu ienupar.
Reteta. Seara se pun la inmuiat in 200 ml de apa rece 5 g de fructe de ienupar uscate. Dimineata se aduc pana la fierbere si se tin pe un foc slab 10 minute. Se bea cate 1/4 pahar, de 4 ori pe zi, cu o ora dupa masa. Sau se mesteca in gura fructele proaspete, incepand cu 4 bobite. Zilnic se adauga cate una, pana se ajunge la 13 bucati, apoi se scade numarul lor cu o bobita pe zi, pana la 4 fructe.

Cura cu dulceata de ceapa

Se da prin masina de tocat un kg de ceapa, se amesteca intr-un ceaun cu 400 g zahar si se pune pe foc. Cand incepe se clocoteasca, focul se face mic si se deschid geamurile, deoarece mirosul este foarte puternic. Se tine dulceata pe foc aproape 3 ore, se amesteca periodic si se strecoara prin sita sau plasa de tantari. Se iau cate 100 g, de patru ori pe zi, la orele 8, 12, 16, 20, cu 30 minute inainte de masa. In functie de marimea si amplasarea pietrelor, cura poate sa dureze si 2 luni.

Cura cu marar

Se toaca marunt toate partile plantei. Se pun la fiert 400 ml de apa, se introduc 2 linguri de marar tocat si se lasa sa dea 2-3 clocote. Se infuzeaza sub capac 30 minute. Se bea lichidul strecurat, in 3-4 reprize. Se incalzeste putin inainte de administrare. O cura dureaza 3 saptamani.

Decoct din paie de ovaz

La un litru de apa se pun 100-150 g de paie si se fierb 25-30 minute. Obtineti o portie pentru 2 zile. Se bea intre mese, in loc de apa. Comprese din paie de ovaz. Tot din paie de ovaz se prepara un decoct concentrat pentru comprese. Jumatate de kg de paie se fierb 30 de minute in 2 litri de apa pe un foc mic. Compresa calda ajuta la eliminarea pietricelelor sau a nisipului fara durere.

Reteta ruseasca

In spitalul din Kremlin, destinat elitelor politice, bolnavilor li se administreaza un amestec din 300 ml suc de lamaie, 300 ml glicerina (din farmacie) si 600 ml apa distilata. Se bea cate o lingura, cu 30 minute inainte de masa. Inainte de consumare, amestecul se agita.

Tratamente cu sucuri pentru rinichi si tractul urinar

Dieta pe baza de suc este cea mai buna metoda in tratarea rinichilor. Mai mult decat atat, sucurile folositoare pentru rinichi pot fi consumate atat ca tratament, cat si ca profilaxie. Terapia cu suc este foarte eficienta contra inflamatiilor cronice ale tractului urinar, contra inflamatiilor pelvisului renal si ale vezicii urinare. Cel mai bine e sa incepeti tratamentul cu ceai din frunze de merisor-de-munte, apoi sa treceti la sucuri.
Contra inflamatiilor rinichilor si disfunctiei vezicii urinare sunt recomandate sucuri din afine, pepene galben, pere, castraveti, varza, telina, pepene verde, bostanei, napi, dovleac.
* Sucul preparat din telina poseda o capacitate diuretica puternica.
* Sucul din cartofi cruzi este benefic contra bolilor de rinichi si vezicii urinare. Mai mult decat atat, el contine elemente care ucid celulele de cancer in stare incipienta.
* Suc de pere. Se bea cate un pahar amestecat cu o lingura de miere de albine de 3 ori pe zi, intre mese.
* Se amesteca un pahar de suc proaspat de castraveti cu 1/2 pahar suc de morcov si 1/2 pahar suc de sfecla stors cu 2-3 ore inainte. Se bea cate 1 pahar, cu o lingura de miere de albine, de doua ori pe zi, cu 20 minute inainte de masa.
Fiecare suc se bea timp de 10 zile, urmeaza o pauza de 30 de zile si se repeta curele.