Cu masti si fara masti in politica

Rodica Culcer
1. Biroul Politic al PDL a decis ca pot candida la o functie la varful partidului si membrii care au mai putin de cinci ani vechime. Credeti ca modificarea acestei prevederi statutare este o chestiune de imagine, prin care vechii lideri ai PDL mimeaza deschiderea democratica, sau este, intr-adevar, de natura sa ajute la reformarea partidului?

- Chiar daca "vechea garda" care conduce acum PDL si-ar dori sa fie numai o operatiune de imagine si o manevra pentru a castiga timp in razboiul cu Traian Basescu, hotararea Biroului Permanent National care permite oricarui membru al PDL sa candideze la o functie de conducere, indiferent de vechimea in partid, deschide larg portile unei reforme reale - probabil impotriva dorintei liderilor actuali ai partidului, care au blocat timp de doi ani orice tentativa a asa-numitilor reformatori - Monica Macovei, Sever Voinescu si Cristian Preda - de a introduce in statutul partidului criterii de integritate, de la filtre la intrarea in partid, pana la sanctionarea drastica a celor trimisi in judecata sau condamnati pentru fapte penale. Iata insa ca "reformatorii" au reusit acum nu numai sa castige dreptul de a candida la o functie de conducere, ci si sa impuna modificarea statutului PDL astfel incat orice membru trimis in judecata este suspendat pentru trei ani. Vor ceda insa Vasile Blaga, Adriean Videanu si Radu Berceanu in fata presiunilor "reformatorilor" sustinuti de Traian Basescu, sau i-au lasat sa castige o runda, doar pentru a-si organiza mai bine apararea? Unii dintre parlamentarii partidului s-au aratat deja reticenti fata de initiativele grupului Macovei. Deputatul Iustin Cionca cerea, de pilda, sa nu se exagereze cu integritatea, pentru ca partidul sa nu piarda prea multi primari si consilieri locali, iar Cristian Boureanu califica propunerile de modificare a statutului avansate de "reformisti", drept "superficiale si populiste", amintind cu obida ca Lenin si Stalin se declarau, si ei, reformisti la vremea lor.
Nu stim cum sta domnul Boureanu cu integritatea - desi stim ca a fost audiat de DNA in dosarul Loteria Romana - dar cu istoria sigur sta prost, pentru ca Lenin si Stalin se declarau revolutionari si detestau reformele. Ostilitatea sa la adresa "reformistilor" nu este insa singulara, ci mai degraba expresia unei opinii larg raspandite - daca nu chiar majoritare - in PDL. Daca nu se reformeaza insa, PDL risca sa devina irelevant la alegerile din 2012, motiv pentru care Traian Basescu insista asupra reformei si improspatarii conducerii partidului. Iar Cristian Preda se face probabil ecoul sau, atunci cand spune ca PDL are nevoie de o formula invingatoare in fata USL, nu doar de o solutie de supravietuire. Razboiul pentru PDL este, asadar, in plina desfasurare, dar finalul sau este incert, din cauza puternicei rezistente interne la reforme. Batalia finala se va da la Conventia Nationala din 14 mai, dar presedintele Basescu a obtinut deja concesii importante, care justifica din partea observatorilor un optimism bine temperat.

2. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a avut recent o iesire nervoasa, impotriva Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI), afirmand ca aceasta incalca legea, pentru ca strange date despre averea si afacerile sale, fara a-l informa mai intii. ANI functioneaza de ani buni si a cercetat mai multi demnitari, fara sa ii anunte in prealabil, iar d-l Frunda, care este si jurist de formatie, nu a spus niciodata pana acum ca Agentia functioneaza ilegal. S-a trezit acum spiritul de dreptate in dl Frunda, sau legea e buna atata timp cat nu te atinge pe tine?

- Sa facem mai intai putina istorie: senatorul Gyorgy Frunda a fost, de la bun inceput, un adversar inversunat, atat al legii ANI, cat si al DNA. In 2006, a initiat chiar un proiect de lege care ar fi permis schimbarea tuturor procurorilor, inclusiv a procurorului sef al DNA, de catre CSM, nu de catre seful statului, ca in prezent. 16 voturi au lipsit ca acest proiect - sustinut atunci de PSD, PRM, UDMR si PC - sa devina lege. Daca el ar fi fost adoptat, probabil ca Daniel Morar ar fi fost inlaturat imediat de la conducerea DNA si inlocuit cu o persoana care nu s-ar fi apucat niciodata sa-i cerceteze pe parlamentari. In timpul dezbaterilor din 2009 asupra actualei variante a legii ANI, senatorul Gyorgy Frunda a cerut ca termenul de cercetare a averii sa fie de maximum un an de la iesirea din mandat a celui cercetat. Revista Kamikaze a scris anul trecut ca adoptarea unei astfel de prevederi i-ar fi permis senatorului Frunda sa-si ascunda 30 de conturi, adica 330.000 RON, 62.500 de euro si 14.000 de dolari, si sa fie scutit de obligatia de a justifica fondurile investite in mai multe afaceri proprii, doar pentru ca aceste conturi si afaceri figureaza in declaratiile sale de avere din perioada 2000-2008. In prezent insa, potrivit publicatiei AncheteOnline, Gyorgy Frunda este cercetat de Agentia Nationala de Integritate pentru un posibil conflict de interese legat de doua firme ale familiei sale, Marmet si Ortoprofil SRL, care incaseaza anual milioane de euro de la casele judetene de asigurari de sanatate, pentru servicii medicale. Senatorul UDMR neaga orice conflict de interese si se plange ca ANI ar strange date despre el fara sa-l fi citat sau invitat pentru a-i aduce la cunostinta acest lucru. Tot el considera ca nu este necesar sa-si justifice caracterul licit al averii dobandite, desi nu se poate sa nu stie ca in Europa, legea iti impune sa faci exact acest lucru: adica sa demonstrezi ca ti-ai dobandit bunurile pe cai legale. Si mai interesant este faptul ca domnul Frunda considera ca liderii sindicali nu trebuie sa-si faca publice averile, desi se declara un adept al transparentei. Citindu-i declaratiile, ai la un moment dat senzatia ca drepturile omului se confunda in discursul sau cu dreptul de a nu da socoteala pentru averea dobandita - si nu poti sa nu te intrebi de ce acest jurist inteligent si umblat prin lume nu-si da seama ca orice atac al sau asupra ANI nu face altceva decat sa inmulteasca semnele de intrebare asupra propriei sale integritati.