Copilul violent

Dr. Ion Nica
Se observa adesea ca in grupurile de copii armonia este inlocuita brusc cu violenta verbala si fizica, ajungandu-se repede de la ras la plans. Fenomenul nu reprezinta o noutate. In toate grupurile exista cate un copil artagos care din nimic sare la bataie, convins ca violenta ii poate rezolva o dorinta, fie ea si nedreapta.

Persoanele care au in grija copii, din obligatii profesionale (educatori, pedagogi, profesori-diriginti), afirma ca disputele violente sunt mai frecvente in ultima vreme, ca asistam la o recrudescenta a violentei, manifestata atat printre copii cat si asupra copiilor. Nu sunt rare necazurile pe care le au parintii copiilor agresivi, nevoiti sa apeleze, ca ultima solutie, la izolarea lor si la evitarea contactului cu cei de o seama cu ei. Violenta juvenila este dezbatuta de medici, educatori, parinti, juristi, in intruniri internationale, cu scopul de a gasi mijloace de indreptare a comportamentului agresiv.
* Simptomele comportamentului violent: impulsivitate, hiperkinezie (nu stau o clipa locului), lipsa de concentrare, tendinta de a pasi pe varfuri, labilitate psihica. In cazul cand comportamentul psihic modificat a aparut dupa un traumatism la cap ori dupa cateva zile cu febra si cu dureri de cap, ameteli, varsaturi, tulburari de vedere, agitatie, tremuraturi ori convulsii, se impune consult medical.
* Cauzele agresivitatii infantile sunt endogene (tin de organismul copiilor) si externe, provin din familie, din mediul de viata, din climatul familial. Cateodata, agresivitatea copiilor poate releva o deteriorare psihica provocata de existenta unor leziuni ale creierului (tumori, infectii lente virale, fungice, helmintice) sau de dependente de produse psihotrope. Acutizarea comportamentului agresiv la un copil poate fi cauzata de evenimente ca pierderea locului de munca al parintilor, divortul lor, plecarea la munca in alta tara fara copil, decesul unuia ori al ambilor parinti, comportament dur din partea celor ce se "ingrijesc" de copil. Lipsa de supraveghere din partea parintilor, orele zilnice petrecute in fata televizorului pentru a viziona filme din care copiii "invata" ca apelarea la violenta rezolva totul, ca dreptatea se obtine cu pumnul, toate acestea contribuie la adoptarea unui comportament agresiv inca din anii copilariei. Nu in ultimul rand, importanta au si alimentatia nesanatoasa, lipsa de miscare, sedentarismul, stilul gresit de viata al parintilor, care fumeaza si beau in exces.

Solutii pentru indreptarea comportamentului agresiv

* Copilul sa fie inconjurat cu multa dragoste, sa simta ca exista preocupare pentru nevoile lui, sa se evite folosirea exclusiva a imperativelor de tipul: nu ai voie, fara sa i se explice, cu calm, care e cauza interdictiei, in fine, copilul sa nu se simta niciodata singur si ocolit.
* Mai peste tot in lume, in ultimele decenii, s-a schimbat modul de hranire in familie, prin optiunea pentru un aport sporit de grasimi, carne, zahar, mancaruri semipreparate, bauturi indulcite si colorate artificial, fapt ce a dus la un plus de greutate, obezitatea devenind o mare problema chiar si in cazul copiilor. Or, pe langa celelalte probleme de sanatate pe care le ridica, obezitatea le poate modifica copiilor si comportamentul psihic. Iata de ce este absolut necesar sa se limiteze consumul de carne provenita de la animale sau pasari hranite cu hormoni, ori de ficat si peste, ce pot contine metale grele (mercur, arsenic, plumb), care conduc la acte de violenta. La fel, ciocolata, cacao sau bauturile energizante produc palpitatii, insomnii si irascibilitate, chiar crize de tip isteric la copii. Parintii sa fie informati in domeniu, sa fie in masura sa-si educe copiii sa manance sanatos, sa previna obezitatea.
* Lipsa jocurilor colective cu suficienta miscare si alergare in spatii aerisite, cu pomi si verdeata, le ingreuneaza copiilor dezvoltarea simturilor. Curtile betonate si ocupate de masini dintre blocuri nu sprijina nici ele o evolutie sanatoasa a celor mici. Singura, miscarea, antrenamentul fizic, in echilibru cu preocuparea pentru lecturi, asigura dezvoltarea armonioasa a capacitatii intelectuale, la orice varsta.
* Fie ca atunci cand vorbim despre violenta in cauza suntem noi, adultii, ori sunt copiii nostri, nu este cazul sa ne simtim jenati, daca in astfel de situatii apelam la consultarea psihologilor sau a medicilor psihiatri, la remediile lor.
* Televiziunea si jocurile pe calculator afecteaza copiii, chiar si pe cei de 4-5 ani, pentru ca genereaza dependenta, depresie, modificari si devieri de comportament, provocate de excesul de violenta, sange, impuscaturi si criminalitate. Un copil trebuie protejat de toate acestea, chiar si pentru motivul ca "fura" somnul.
* Multe sunt erorile datorate neodihnei, cand se ignora cronometrul biologic, cand nu se tine seama de nevoia naturala de somn suficient a copilului. Se stie cu certitudine ca somnul insuficient dezleaga o pleiada intreaga de boli, la toate varstele. Somnul este cel care repara si reinnoieste in mod natural tot ce se uzeaza in organism, somnul indus de medicamente sau hipnoza neavand aceasta calitate.
* Noile tehnologii imagistice de scanare a creierului au capacitatea de a permite interpretari relevante asupra evolutiei bolii si a tratamentelor necesare, dar in cazul copiilor, ele sunt relevante numai cand somnul lor nu este indus cu medicamente. Parintii nu trebuie sa-si piarda rabdarea cu acesti copii, sa stie bine ca fara adoptarea unui stil de viata sanatos tratamentele nu dau rezultate, si ca lucrurile nu se pot indrepta peste noapte. Recent, un grup de cercetatori americani au ajuns la concluzia ca acesti copii agresivi devin adulti cu multiple probleme, nu numai de sanatate, de unde necesitatea ca ei sa fie depistati la timp si tratati cu responsabilitate si multa dragoste.


Terapia florala Bach si violenta la copii

Tot mai mult ne confruntam in zilele noastre cu tulburari de comportament la copii, manifestate printr-o combinatie intre tulburari de atentie si hiperactivitate, impulsivitate, toleranta scazuta la stres, instabilitate emotionala, comportament agresiv si distructiv in familie si societate. Are o prevalenta de 6-7% si un debut sub 7 ani, si daca simptomele sunt persistente in timp, se incadreaza in tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie (ADHD) mult controversata privind cauza si tratamentul ei. Hiperactivitatea copilului poate distruge sperantele, intr-o familie afectata. Parintii care au un astfel de copil sunt marcati fizic si psihic chiar mai mult decat copilul.
Tratamentul medicamentos clasic foloseste stimulente si/sau antidepresive. Din pacate, este un tratament care nu merge la cauza, ci e util doar pe termen scurt. De aceea, tot mai multa lume recurge la terapii alternative gen homeopatie si terapie florala Bach.
Tratamentul cu esente florale Bach
Esentele florale Bach sunt de mare ajutor, singure, ori de cele mai multe ori impreuna cu medicamente alopate ori homeopate. Ele actioneaza cu blandete si nespectaculos, schimbarile au insa loc in ritm firesc. Se administreaza usor si sunt lipsite de efecte secundare, uneori aparand o constientizare a emotiilor, aceasta fiind o componenta importanta a procesului de vindecare. Tratamentul cuprinde o combinatie de mai multe remedii, dintre care principalele ar fi:
* Impatiens (Slabanog) - se adreseaza copiilor care fac totul in graba, se misca, vorbesc si gandesc foarte repede. Cei mici se impiedica si cad pentru ca se misca prea repede. Mananca repede, cu lacomie (din care cauza fac si indigestie). Iau hotarari pripite si nu reusesc la scoala sa studieze aprofundat, iar la joaca sunt intoleranti la ritmul celorlalti copii.
* Cherry Plum (Corcodus) - recomandat copiilor ce prezinta frecvent atacuri de furie, tipa si plang isteric, arunca dintr-o data jucariile si sparg ustensilele. Le este frica ca nu detin controlul situatiei, caci doar astfel ei se simt in siguranta. Pe acesti copii ii putem implica in jocuri care sa-i ajute sa-si exprime agresivitatea intr-o maniera controlata. De pilda, sporturi ori dansuri rapide. Cand s-au mai potolit, masajul si ascultarea unei muzici relaxante sunt benefice.
* Wine (Vita-de-vie) - e potrivita copiilor dictatori. Cand se joaca ei dau ordine tuturor celor din jur si cer ascultare absoluta. De multe ori devin violenti si recurg la pumni pentru a-si impune vointa. Sunt copii rasfatati, intotdeauna au avut un servitor langa ei (mama, bunica, bona). Comportamental, sa-i invatam respectul fata de alti copii sau adulti si sa-i obisnuim sa aiba grija singuri de nevoile lor de baza.
* Vervaine (Verbina) - pentru copiii tensionati, stresati, prea exagerati in tot ce fac. Hiperactivi, se implica in zeci de proiecte. Au un ritm agitat si un somn prost. Mananca mult si cu lacomie. Sunt intr-o stare de agitatie continua si incordare permanenta, care-i oboseste in final, devenind irascibili, neatenti si chiar agresivi uneori. Prin insistenta exagerata cu care incearca sa-si impuna punctul de vedere si prin fanatismul lor nu obtin decat antipatia celor din jur.
* Chestnut Bud (Muguri de castan) - se utilizeaza la copiii care repeta neincetat aceleasi greseli, fara sa invete nimic din ele. Sunt copii neatenti la scoala, nu se pot concentra, dar nu sunt deloc interesati sa se corecteze. E un haos in viata lor, acasa si la scoala, dezordonati din toate punctele de vedere. Remediul echilibreaza impulsurile interioare si distragerea mintii.
* Chicory (Cicoare) - potrivit copiilor foarte posesivi si egoisti. Ei vor ca totul sa se invarta in jurul lor. Nu imprumuta nimic celorlalti copii, in schimb cer mereu de la altii atentii, daruri. Plang foarte des, au tendinta de constipatie si dramatizeaza fiecare situatie prin care trec. Este nevoie de multa munca pentru a-i ajuta pe acesti copii. Sa-i invatam dragostea fata de un animal, si mai apoi fata de alt copil sau adult, dragoste fara sa-i sufoce.
* Crab Apple (Mar paduret) - este indicat uneori copiilor care nu se simt confortabil cu ei insisi, chiar se simt rusinati de comportamentul lor. Sunt copii curati, chiar exagerat de ordonati si pedanti, calcandu-i pe nervi pe cei din jur. E indicat mai ales in pubertate, cand intervin diverse dezechilibre hormonale.
Alte recomandari la copiii hiperkinetici: * schimbarea dietei; * Omega 3 si 6; * Zinc - 15-30 mg/zi; * Phosfatedil Serine - 100-300 mg/zi; * Vitamina B complex si in special B6, implicata in formarea serotoninei; * GABA, aminoacidul ce calmeaza mintea; * calciu si magneziu * probiotice; * exercitii fizice in aer liber, exercitii de respiratie si relaxare musculara progresiva; * masaj si reflexoterapie; * ceaiuri ori pastile de passiflora, valeriana si - cand copilul e deprimat - sunatoare; * EE6 biofeedback, unde copiii invata sa-si schimbe activitatea mentala prin folosirea unor videojocuri speciale.

Dr. POP A. MIHAELA, medic specialist homeopatie si terapie florala Bach - Bucuresti, tel. 0740/52.07.55