APRILIE - portativ muzical

Dana Ene
* A venit primavara, si luna aprilie se anunta plina de muzici si de concerte de soi. Pe langa artistii autohtoni, o multime de trupe straine se inghesuie la portile noastre. Iata patru concerte ce vor avea loc la Sala Palatului *

Gipsy Kings

Regii stilului rumba flamenca vor incendia Bucurestiul pe 9 aprilie, pentru un concert ce face parte din "Gipsy Kings 2010-2011 World Tour". Un turneu care a inceput anul trecut, pe 18 iulie, in Los Angeles, si care ii poarta pe cantaretii francezi pe doua continente, cel american si cel european. Si pana acum, s-a dovedit ca hiturile lor, care au facut valuri in anii '80 - Bamboleo, Djobi Djoba sau Volare - sunt inca iubite si apreciate.
Gipsy Kings este numele unei trupe "de familie", ce a luat fiinta in anii '80, din fuziunea a doua formatii franceze mai mici, din Arles si Montpellier. Fratii Reyes, Nicolas si Andr, fii ai unui cunoscut artist flamenco gitan, cu origini spaniole, Jose Reyes, au facut o echipa cu verii lor, Jacques, Maurice si Tonino Baliardo, pentru a canta la nunti si petreceri, bucurand lumea cu armonia muzicii flamenco si cu ritmurile latino. Trupa a devenit cunoscuta pe plan mondial in 1988, cand si-a lansat albumul "Gipsy Kings", cuprinzand melodiile "Djobi Djoba", "Bamboleo" si balada romantica "Un Amor". In prezent, francezii se pot mandri cu nu mai putin de 18 albume, din care ultimul, "Pasajero", datand din 2006. Componenta trupei s-a schimbat destul de putin in ultimii ani, din partea familei Reyes s-au alaturat trei membri noi - Canut, Paul si Patchai, iar din familia Baliardo, doi nou-veniti, Paco si Diego, i-au inlocuit pe Jacques si Maurice. Cei 7 gitani au mai sustinut concerte in cadrul "Gipsy Kings 2010-2011 World Tour", la Montreal, New York, Chicago, Dallas, Holywood, Zagreb, Berlin si Moscova. Peste tot au fost primiti cu sali pline si bratele deschise. Turneul lor se va incheia pe 7 mai 2011, in Budapesta.
(Pentru acest concert puteti obtine bilete de la Magazinele Diverta, Librariile Adevarul, Libraria Eminescu, si online pe www.BILETOO.ro, www.bilete. ro, www.myticket.ro, www.blt.ro. Pretul acestora este cuprins intre 50 lei si 300 lei, in functie de categorie.)

Manu Chao
"La Ventura"!


Dupa un concert memorabil sustinut pe scena B'ESTFEST, in 2008, primavara aceasta, revolutionarul Manu Chao revine in fata publicului roman cu un nou show, plin de energie! Evenimentul va avea loc pe 16 aprilie, la Bucuresti, si este inclus in turneul "La Ventura".
Unul dintre cei mai apreciati reprezentanti ai culturii latine, Manu Chao este apreciat pentru spiritul liber, promovat prin muzica sa, ce abunda in mix-uri eclectice de sonoritati rock, chanson, salsa, reggae, ska si ra. Show-urile sale sunt adevarate explozii de energie si buna dispozitie, de emotie si daruire. Cu un repertoriu poliglot extrem de variat, din care nu lipsesc piese in limba franceza, engleza, spaniola, portugheza, galitiana sau araba, el depaseste barierele culturale si a cucerit milioane de fani in intreaga lume.
Manu Chao si-a facut debutul muzical la jumatatea anilor '80, in trupa Hot Pants, apoi a urmat proiectul "Mano Negra", o trupa in cadrul careia canta impreuna cu fratele si varul sau si alaturi de care a lansat nu mai putin de cinci albume. A debutat solo spre sfarsitul anilor '90, iar primul sau material discografic, intitulat "Clandestino", a fost lansat in 1998. Albumul s-a bucurat de un succes impresionant, iar single-urile "Bongo Bong" si "Clandestino" au ajuns rapid pe primele pozitii in topuri. Manu Chao a devenit astfel o noua revelatie pe scena muzicala internationala. Pana astazi, a mai lansat 6 albume solo, toate cu rasunet international, iar ultimul este dublul CD live "Baionarena" (2009).
In prezent, Manu Chao este implicat intr-un nou turneu mondial, "La Ventura". In cadrul acestuia, artistul propune o serie de concerte speciale, exclusiviste, dedicate celor mai infocati fani ai sai, la un pret de bilet deliberat mai mic decat in concertele lui obisnuite.
(Biletele pot fi gasite pe www.myticket.ro si in reteaua magazinelor Diverta, fiind disponibile la o singura categorie de pret: 108 lei.)

Al Di Meola
"New World Sinfonia"


Al di Meola, unul dintre monstrii sacri ai jazz-ului, revine la Bucuresti pe 21 aprilie, pentru un recital de exceptie, alaturi de trupa sa, New World Sinfonia.
Putini chitaristi au revolutionat atat de mult stilul interpretativ ca Al Di Meola. Indragostit de jazzul fusion experimental, Al Di Meola este astazi unul dintre cei mai proeminenti reprezentanti ai genului. Tehnica sa inegalabila i-a pavat drumul catre o cariera fabuloasa, iar pasiunea si profunzimea spiritului sau creativ i-au castigat armate de fani, in intreaga lume. La Bucuresti, artistul va imparti scena cu trupa sa, New World Sinfonia, formata din cinci mari muzicieni: Fausto Beccalossi (acordeon), Peo Afonsi (chitara acustica), Peter Kaszas (percutie), Gumbi Ortiz (percutie) si Victor Miranda (bass).
Daca alti artisti mai au nevoie de introducere, nu este cazul lui Al di Meola, prezent de multe ori in paginile revistei noastre. Va reamintim doar ca a colaborat cu artisti valorosi, precum Chick Corea, Luciano Pavarotti, Paco de Lucia, Phil Collins, Santana, John McLaughlin, Jimmy Page, Stevie Wonder sau Jean Luc Ponty. Printre realizarile sale de marca, se numara albumele inregistrate cu "Return to Forever", trupa lui Chick Corea, proiectul "Super Guitar Trio", care l-a reunit cu alti doi chitaristi celebri, Paco De Lucia si John McLaughlin, sau trio-ul "The Rite Of Strings", cu Jean-Luc Ponty si Stanley Clarke. Revista "Guitar Player Magazine" l-a clasat de patru ori pe primul loc, in topul celor mai buni chitaristi de jazz ai tuturor timpurilor.
(Biletele la acest concert au valori intre 88 lei si 218 lei, in functie de categorie, si se pot cumpara online, pe www. eventim.ro, sau prin reteaua Eventim - magazinele Germanos, Vodafone, Orange, librariile Humanitas si Carturesti).

Bryan Ferry

Concertul eveniment Bryan Ferry deschide seria de evenimente din luna mai, dar cum este programat chiar pe 1 mai, este indicat sa va cautati bilete din timp. Daca artistii prezentati pana acum au mai fost pe la noi, nu acelasi lucru putem spune despre Bryan Ferry. Renumitul muzician, textier si compozitor britanic, membru fondator al legendarei trupe Roxy Music si autor al unor hituri precum "Slave To Love", "Don't Stop The Dance", "More Than This", "Shameless", "One Night" sau "Avalon", va concerta pentru prima data in tara noastra.
La cei 65 de ani, Bryan Ferry este considerat unul dintre cei mai importanti muzicieni britanici din toate timpurile. A devenit faimos inca de la inceputul anilor '70, pentru vocea sa suava si melancolica, pentru prezenta scenica impecabila si eleganta si pentru stilul sau vestimentar inconfundabil.
De-a lungul carierei sale impresionante, a compus si inregistrat nu mai putin de 13 albume solo, trei dintre ele ajungand numarul unu in Marea Britanie, si 8 albume cu Roxy Music. De asemenea, 10 din single-urile lansate de Ferry au intrat in Top 5 si Top 10 UK Charts, in timp ce multe dintre hiturile sale au aparut pe diferite compilatii si coloane sonore, pentru filme si documentare.
Concertul de la Bucuresti promoveaza noul material discografic al artistului, lansat in toamna anului trecut, intitulat "Olympia". Discul a intrat direct in Top 20 si a fost foarte bine primit, atat de presa de specialitate, cat si de public, multi considerandu-l cel mai bun material al artistului din ultimii 20 de ani.
(Biletele pentru concertul din Bucuresti au preturi cuprinse intre 100 si 300 lei si sunt disponibile, online, la Eventim.ro, in librariile Humanitas si Carturesti si direct, la casieria Salii Palatului.)