Tehnici de relaxare

Rodica Demian
Relaxarea constienta reprezinta un mijloc eficient pentru combaterea stresului.

Dar nu orice metoda actioneaza la fiecare dintre noi. Unii oameni se deconecteaza perfect concentrandu-se asupra respiratiei. Altii au nevoie de miscare, pentru a-si gasi linistea. Cand vreti sa testati o metoda, incredeti-va in simturile dvs. si nu ezitati sa incercati alta, in caz ca nu vi se potriveste. Indiferent de tehnica pentru care optati: succesul durabil se obtine doar daca exersati, regulat, cate 15-20 de minute pe zi.

Aromaterapia
Concept si efecte

Aromaterapia presupune folosirea uleiurilor eterice pentru alinarea durerilor si vindecarea problemelor de sanatate. De exemplu, ca adaosuri de baie, pentru masaj, inhalatii si vaporizarea in incaperi. Din punct de vedere stiintific, doar inhalarea uleiurilor este considerata terapie, toate celelalte proceduri fiind incadrate in categoria wellness.
Aromele inhalate pot avea efecte diferite. Unele stimuleaza spiritul si irigarea sanguina, altele relaxeaza si produc somn, iar altele echilibreaza dispozitia sau binedispun. De unde vine acest efect al aromelor de plante este o intrebare nelamurita pe deplin pana-n zilele noastre. Oamenii de stiinta presupun ca efectul se produce la nivelul sistemului nervos central, unde sosesc semnalele trimise de celulele olfactive.
Studiile demonstreaza ca inhalarea uleiurilor eterice amelioreaza starea noastra generala. Uleiul de lavanda, ca adaos de baie, are efect relaxant. Mirosul de portocala in sala de asteptare a cabinetelor medicale reduce teama unora dintre pacienti. Iar uleiul de menta masat pe frunte si tample alina durerile de cap, la fel de eficient precum calmantele (de ex. paracetamolul).
Riscuri si contraindicatii
Persoanele alergice, dar si astmaticii si epilepticii, ar trebui sa evite uleiurile eterice. Unele uleiuri pot sa irite caile respiratorii sau pot sa provoace convulsii. Bolnavii de diabet, hipertensivii si pacientii cu hipertiroidie ar fi bine sa consulte medicul inainte de a folosi aceste uleiuri.

ANTRENAMENTUL AUTOGEN
Concept si efecte

Cu ajutorul acestor tehnici de relaxare pot fi influentate voit functiile sistemului nervos vegetativ, precum respiratia, bataile inimii sau pulsul. Metoda este compusa dintr-un sistem cu doua faze: o faza inferioara si una superioara. In faza inferioara, executantii invata cum sa intre siguri intr-o stare de relaxare profunda. Exercitiile se efectueaza in pozitie "sezand" sau "culcat". Cursantii isi scaneaza corpul imaginar, inchipuindu-si, pe rand, cum fiecare parte a corpului li se incalzeste sau devine grea si isi urmaresc bataile regulate ale inimii. Faza superioara se practica, de obicei, in cadrul unei psihoterapii. Cu ajutorul unor formule, participantii incearca sa-si modifice atitudinea fata de anumite probleme concrete.
Cercetarile stiintifice arata ca antrenamentul autogen este foarte eficient: stimuleaza relaxarea si provoaca somnul. In plus, el poate oferi un ajutor real pentru combaterea stresului si a spaimelor, pentru vindecarea hipertensiunii, a durerilor de cap si a depresiilor.

HIPNOZA
Concept si efecte

De cativa ani, hipnoza este folosita din ce in ce mai frecvent in terapia durerilor, a anxietatii, a starii de nervozitate si a dereglarilor de somn. Este o metoda sugestiva, care induce persoana hipnotizata intr-un fel de transa. In aceasta stare, ea poate inregistra foarte bine cuvintele terapeutului, care se refera la simptomele ei si incearca sa-i fixeze in inconstient formule vindecatoare. In cazul nervozitatii si al stresului, formula poate fi, de pilda: "Raman calm si linistit", iar in cazul dereglarilor de somn: "Seara la zece ma simt obosit si adorm". Studiile efectuate confirma faptul ca hipnoterapia este eficienta in afectiuni precum anxietatea, insomnia si tinitusul. Iar in combinatie cu o terapie comportamentala, ea poate ameliora si hipertensiunea, durerile, ulcerul duodenal si alte maladii.
Riscuri si contraindicatii
Daca o sedinta este incheiata prea brusc, pot aparea temporar ameteli, dureri de cap, oboseala, stari de confuzie, dereglari de concentrare, iar in cazuri mai rare, anxietate si agitatie, nervozitate. Tratamentul cu hipnoza nu le este recomandat epilepticilor si pacientilor cu tulburari de personalitate, psihoze si halucinatii.

MEDITATIA
Concept si efecte

Toate marile religii larg raspandite in lume cunosc forme speciale de adancire meditativa, in care credinciosii incearca sa-si dezvolte constiinta cu noi continuturi spirituale. Si pentru ca meditatia regulata are o influenta pozitiva asupra sanatatii, metoda este folosita de cativa ani buni si pe plan medical. Este vorba, in special, de trei forme de meditatie: meditatia cuprinsa in yoga, meditatia cu orientare budhista si meditatia crestina, practicata cu rugaciuni si matanii sau rozariu, la catolici.
Persoanele care mediteaza sed, de obicei, cu tinuta dreapta, pe o perna sau pe o banca de meditatie, sau pe o patura indoita, pusa direct pe podea. Datorita concentrarii asupra propriei respiratii, a unei fraze sau a unui sunet, gandurile se linistesc, iar stimulii externi si senzatiile fizice trec pe planul al doilea. Urmarea: o liniste interioara profunda si echilibru sufletesc.
Cercetarile indica faptul ca meditatia regulata poate fi folosita terapeutic pentru reducerea stresului si a hipertensiunii arteriale si, de asemenea, pentru combaterea insomniei si a tulburarilor de somn.
Riscuri si contraindicatii
Persoanele labile psihic sau cele care sufera de psihoze n-ar trebui sa participe la sedinte de meditatie. Exercitiile pot declansa crize sufletesti, pe care instructorii nu sunt capabili sa le stopeze, daca nu au pregatire psihologica.

RELAXAREA MUSCULARA PROGRESIVA
Concept si efecte

Incordarea interioara provocata de stres, de teama sau de neliniste este insotita adeseori si de o incordare a musculaturii: de pilda, umerii ridicati in mod inconstient, pumnii sau falcile stranse. Din aceasta cauza pot aparea dureri cronice de cap, de maxilare sau de spate. Relaxarea musculara progresiva combate acest cerc vicios. Exercitiile se executa in pozitie "sezand" sau "culcat" si constau in incordarea si apoi relaxarea treptata a grupelor de muschi din diferite zone ale corpului. (Strangi si relaxezi pumnii, ochii, buzele, abdomenul etc.)
Faptul ca prin alternarea constienta a incordarii, cu detensionarea musculaturii, zonele tensionate se relaxeaza a fost confirmat stiintific. Iar o alta consecinta o reprezinta diminuarea frecventei respiratiei si a batailor inimii, dar si scaderea tensiunii arteriale.
Folosita in mod regulat, aceasta metoda combate, de asemenea, durerile, anxietatea si tulburarile de somn, si ajuta la reducerea stresului. Cei ce stapanesc bine tehnica o pot folosi peste tot: la birou, acasa, in mijloacele de transport in comun sau la cozi.


Strategii rafinate anti-stres

* Lucrul cel mai important: purtati-va cu dvs. cat mai atent
Fiti atenti la semnalele corpului. In revista noastra am publicat un studiu intreg despre ele. Orice manifestare deosebita trebuie interpretata la timp.

* Intrebati-va permanent: "Ce e important pentru mine in viata?"
Asta va va ajuta sa asezati prioritati si sa va investiti energia doar in ceea ce este esential.

* Controlati-va timpul

Nu scrie nicaieri ca trebuie sa fiti mereu disponibil. Hotarati singuri cui si cand ii raspundeti la telefon, incercand sa evitati discutiile aiurea si persoanele pisaloage sau plangacioase. Starea buna de spirit trebuie pazita ca ochii din cap. Aparati-o constient de invadatori.

* Planificati-va pauze de recuperare si respectati-le

Chiar si atunci cand vi se pare ca ar fi imposibil! O pauza cat de mica ne relaxeaza si ne inspira. Munca ni se pare din nou placuta si ideile ne vin mai usor. Ori faceti pauze la doua ore si jumatate, pentru putina gimnastica, respiratii totale sau un exercitiu de relaxare, ori stabiliti cu precizie o pauza mai lunga, o data pe zi, pe care sa o respectati obligatoriu. Dupa 2-3 experimente consecutive, n-o sa mai renuntati la ea. Ce sa faceti? O plimbare, yoga, sa ascultati muzica sau sa cititi un ziar. Ceva ce va place, in orice caz. In felul acesta va reactivati rezervele de energie.

* Chemati-va la ordine

Somn suficient (cel putin 7 ore pe noapte), cat mai multa miscare, o alimentatie sanatoasa, cat mai putin alcool, deloc tigari. De ce are nevoie corpul si sufletul dvs. e o problema de autodisciplina.

* Lasati-va mangaiati

Permiteti-va un masaj bland, la un cabinet specializat, sau ocazionati imbratisari si mangaieri neerotice. Atingerile corporale linistesc si armonizeaza functiile organismului.

* Delegati mai mult

Nu trebuie sa faceti totul singuri. Impartiti sarcinile pe care le aveti, mai ales in familie. Daca e cazul, cautati un sprijin extern. Mai bine putina cheltuiala in plus, decat epuizare totala.

* Priviti cu mandrie ceea ce ati reusit

Cei amenintati de epuizarea totala executa orbeste ceea ce li se cere sa faca, uitand ca au o contributie personala la tot ce s-a realizat. O privire asupra succeselor dobandite elibereaza energii noi.

* Feriti-va de emotiile extreme

Emotiile au o influenta directa asupra organismului. E firesc si bine sa le traiesti, dar cand se manifesta in exces, provoaca dezechilibre si-un stres major, ce poate sa devina mortal. Excesele celor sapte emotii sunt legate de organe specifice: furia afecteaza ficatul si vezica biliara; bucuria deliranta dezechilibreaza inima si intestinul subtire; tristetea si melancolia perturbeaza plamanii si intestinul gros; gandurile negre si grijile destabilizeaza fierea si stomacul; teama cronica (insecuritatea) si frica brusca (socul) afecteaza rinichii si vezica. Cand va confruntati cu emotii foarte puternice, respirati profund si odihniti-va o clipa, pentru a restabili echilibrul metabolismului. Incercati sa meditati cat de putin, zilnic. Fie si pentru a spune aceeasi rugaciune (scurta) in gand. Veti elimina problemele grave, inainte ca ele sa se prezinte.