Raspuns pentru MIHAI, Bacau, F. AS nr. 957 - "Am crize cu ameteli acute, greata si dezechilibru"

Redactia
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

Domnule Mihai, dupa simptomele pe care le descrieti, eu cred ca suferiti de sindrom vertiginos sau vertij. Va recomand sa va adresati unui medic neurolog, pentru a stabili diagnosticul si pentru investigatii. Persoanele care sufera de vertij sever au parte de aceste simptome neplacute incontinuu, timp de cateva zile, ceea ce le face viata imposibila. Desi difera in intensitate de la o persoana la alta, simptomele principale sunt senzatia ca obiectele se invart si se distorsioneaza, greata, senzatie de voma si chiar varsaturi, dificultati de mentinere a echilibrului, nesiguranta, senzatie de imposibilitate in a mentine privirea intr-un singur punct, senzatia ca totul se invarte in jur.
De cele mai multe ori vertijul apare datorita unei probleme de echilibru a urechii interne, dar poate sa aiba si cauze patologice, cum sunt migrenele, artrita cervicala, circulatia proasta a sangelui, pozitia incorecta a spatelui si afectiuni ale coloanei cervicale, raul de miscare si de inaltime, consumul de alcool.
Pe langa un tratament serios, alimentatia are un rol important. Se prefera o dieta bogata in fibre din cruditati si o cura de dezintoxicare cu sucuri naturale. Ca tratament, va recomand produse naturiste si homeopatice: Ginkgo Prim, Neuro Maxx, Ulei de peste, Arnica CH9, Cocculus CH7, sunatoare, Gaba, Ghimbir cu salvie, Tonic circulator "E-lite".
Tonicul circulator "E-lite" stimuleaza circulatia periferica si cerebrala, fluidizant, vasodilatator, antitromboflebitic, antiaterosclerotic, trofic cerebral, antiedematos, imbunatateste memoria, regleaza tensiunea arteriala. Contine miere, propolis, polen, extracte din rozmarin, ginkgo biloba, muguri de arin negru, usturoi, urzica, leurda, sulfina, ulei esential de lamaie, brad. Este recomandat in afectiuni ale circulatiei periferice si cerebrale, tromboze, ateroscleroze, edeme cerebrale, membre reci, senzatie de frig, dislipidemii, colesterolemii, debilitate mintala, memorie deficitara, hipo si hipertensiune arteriala.
Tonicul circulator "E-lite" se prepara doar in farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, ap. 3, parter.

Dr. NICOLETA RUS - competenta in reflexologie - Carei, Satu-Mare, tel. 0728/18.09.85

"Am gonartroza si as vrea sa merg normal"
(Raspuns pentru IRENE SCOBICI, F. AS nr. 934)


Artroza este cea mai frecventa afectiune reumatologica, caracterizata prin degenerarea cartilajului, dublata de hiperactivitatea osului subcondral. Odata cu inaintarea in varsta (55-75 ani), ca o manifestare a proceselor de imbatranire, apar modificari calitative ale cartilajului: scamosarea lui, subtierea, fisurarea, ruperea si detasarea unor fragmente numite "soareci articulari".
Pentru pastrarea sanatatii articulatiilor si, in special, a tesuturilor conjunctive, un ajutor eficient il ofera produsele Joint Protex si Joint Protex Forte, care contin toate substantele care nu se regasesc intr-o cantitate optima in alimentatia noastra. Ingredientele naturale din aceste suplimente alimentare protejeaza cartilajele si tesuturile conjunctive, reduc durerile la nivelul articulatiilor si inflamatia muschilor, astfel incat sa optimizeze functiile articulatiilor si circulatia sanguina, imbunatatind mobilitatea si flexibilitatea acestora.
De asemenea, recomand reflexoterapia si gelul antiinflamator natural, cu extract din radacina de gheara-dracului, eucalipt, mentol si camfor. Are o actiune antiinflamatoare la nivelul articulatiilor si calmeaza rapid durerile.
Va doresc multa sanatate, ma puteti contacta telefonic.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Cum sa ma vindec naturist de fistula anala?"
(Raspuns pentru RADUCANU GHEORGHE, F. AS nr. 955)


Inainte de a incepe un tratament naturist, trebuie sa stiti ca fistula anala se produce, de obicei, in urma unui abces ano-rectal care a drenat pe aceasta cale, ori in urma inflamatiei colonului inferior sau, cateodata, consecutiv maladiei Crohn. Desi in fistula se pot colecta puroi si alte deseuri cauzatoare de durere si tumefiere, acestea se dreneaza spontan, iar semnele si simptomele se pot remite inainte ca anusul sa se obstrueze din nou. Fara a incerca sa va conving ca interventia chirurgicala ar fi cea mai rapida si eficienta metoda de tratament, mentionez, totusi, ca aceasta procedura presupune realizarea unei incizii prin piele, grasime sau musculatura din jurul traiectului fistulei, realizata, de obicei, sub anestezie locala. In urma interventiei, rana este lasata deschisa si, obisnuit, se vindeca in 4-6 saptamani. Totodata, abcesul poate fi drenat prin strapungerea pielii si extragerea colectiei de puroi.
Sigur ca, in general, un tratament naturist este mai convenabil pentru persoanele care nu doresc interventia chirurgicala si, de aceea, va recomand cateva solutii terapeutice complementare, eficiente in vindecarea fistulelor ano-rectale.
Astfel, aplicarea sub diferite forme farmaceutice (unguente, supozitoare) a propolisului accelereaza procesul de cicatrizare a fistulelor ano-rectale, si chiar a leziunilor aparute in cazul rectocolitelor hemoragice.
Puteti utiliza unguent cu propolis 5-10%, extract alcoolic de propolis 10% in ulei de ricin (1:1), in aplicatii locale, supozitoare cu propolis (0,1 g in 2 g unt de cacao), in fiecare seara, inainte de culcare, 2-3 perioade de tratament, in cure de 30 de zile, cu pauze de 1-2 luni intre ele. Totodata, se mai pot folosi supozitoarele cu propolis - Miprosept, cate unul in fiecare seara, cu aceeasi recomandare de mai sus, sau crema si unguentul Propoderm.
O alta metoda eficienta in cazul fistulelor anale este aplicarea locala a unei mixturi obtinute din: 1 lingura miere, la care se adauga 8-10 picaturi ulei esential de lavanda. Dupa ungerea zonei afectate, se lasa sa actioneze 20 de minute, tratamentul durand pana la inchiderea fistulei. La nevoie, uleiul esential de lavanda poate fi inlocuit cu uleiul esential de Niauli, la fel de eficient ca primul.
In sfarsit, aplicatiile locale sau baile de sezut (zilnice) cu infuzie de marul-lupului (eventual unguente) vin sa intregeasca efectul terapeutic al primelor doua metode, prin proprietatile antiinflamatoare, antiinfectioase si cicatrizante puternice, dublate de stimularea granulatiei si epitelizarii locale.
Sunt binevenite, pe timpul tratamentului, suplimentele cu proprietati imunostimulante (ex. Astragalus) si cele menite sa reduca eventualele procese inflamatorii si infectioase la nivelul colonului (extract din mladite de merisor, Boswellia, infuzie de brusture, sirop de ridiche neagra etc.).
Sa auzim numai de bine!

Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Am dureri si scurgeri in zona urechii"
(Raspuns pentru FLORI POENARU, F. AS nr. 954)


Otita medie supurata cronica este o afectiune inflamatorie a mucoperiostului urechii medii, caracterizata prin existenta unei perforatii timpanale si a unui proces supurativ microbian. Se clasifica in otita supurata cronica simpla (beneficiaza de tratament medicamentos si naturist) si otita medie supurata cronica colesteatomatoasa, care necesita tratament chirurgical. Otita medie supurata cronica simpla se caracterizeaza clinic printr-o scurgere sero-mucoasa recidivanta, cu perioade de suprainfectie bacteriana si o moderata hipoacuzie (scadere de auz). Tratamentul in otita medie supurata cronica simpla este complex (local, locoregional, general) si insistent. Planul terapeutic se poate schematiza astfel:
* Recoltarea secretiei otice pentru efectuarea antibio-fungigramei.
* Tratament local cu aspiratia secretiilor, toaleta cu alcool boricat 4%, instilatii de solutii antiseptice (Betadine diluata), propolis (solutie 10%, cu actiune antimicrobiana, antifungica, antiinflamatorie si imunostimulenta).
* Efectuarea a 10 sedinte de unde scurte (doze 2, cate 10 minute, regiunea mastoidiana).
* Tratament local, patogenic: asanarea medico-chirurgicala a focarelor infectioase din caile aeriene superioare, dezobstructie nazo-faringiana, cu Biorinil (cate 2 pufuri de trei ori pe zi), corectarea disfunctiei tubare (trompa Eustache) prin aerosoli medicamentosi si aerosolo-aromaterapie cu Ocnasept (solutie salina cu extract din 8 plante medicinale aromatice).
* Tratament general, care consta in terapia alergiei (coacaz negru si ceai de trei-frati-patati), sustinerea terenului imunologic, cu Imunorezistan (extract din echinacea) si Polidin injectabil, si al hipovitaminozelor cu sirop vitaminizant (Fares), cu extract natural de macese si catina.
* In cazul aparitiei complicatiilor (otomastoidita), tratamentul este chirurgical, urmat de pansamente locale si controale periodice la medicul specialist ORL, pana la vindecarea completa.