O dupa-amiaza cu Nichita

Dana Ene
Nichita Stanescu a fost celebrat chiar in ziua in care ar fi implinit 78 de ani, printr-un dublu eveniment: lansarea albumului "Albastru de Prusia. Despre scriitori si literatura", de catre Editura Casa Radio, si vernisarea expozitiei foto "O dupa-amiaza cu Nichita". O incercare reusita de a deschide o fereastra catre ultimii ani din viata marelui poet.

Nascut la Ploiesti, pe 31 martie 1933, Nichita Stanescu s-a stins din viata la numai 50 de ani, pe 13 decembrie 1983, in Bucuresti. Desi s-au scurs 28 de ani de la moartea sa, aura lui continua sa straluceasca, iar cei care l-au cunoscut ii duc dorul. Dovada: minunata seara organizata la Ceainaria Salii de lectura a Teatrului Act, unde cativa prieteni apropiati ai poetului, dar si multi tineri cititori de literatura, s-au adunat sa asculte amintiri legate de Nichita Stanescu.
Autorii fotografiilor expuse, Tudor Jebeleanu, Florin Iaru si Traian T. Cosovei, alaturi de Johnny Raducanu si Bogdan Ghiu, au vorbit timp de aproape doua ore, povestind tot felul de intamplari - hazlii sau mai putin amuzante - legate de omul si poetul Nichita Stanescu. Vrajitorul serii a fost (cum altfel?) maestrul Johnny Raducanu, care ne-a purtat prin Bucurestii anilor '70, povestind cu atata farmec stralucitor despre prietenia sa cu Nichita, incat Mircea Cartarescu, prezent si el la seara omagiala, a declarat: "Daca va imaginati ca sunt destul de nebun ca sa spun micile mele amintiri despre Nichita Stanescu sau anecdote despre el, dupa maestrul Johnny Raducanu, va inselati amarnic. Nu se mai poate spune, de fapt, nimic dupa el. Asa incat, fiindca am avut o zi foarte grea si nu sunt foarte concentrat, cred ca as scapa cel mai bine spunand o poezie de Nichita Stanescu. De ce n-as crede ca existi /tu ce respiri in unde, / tu singura, vazuto doar cu ochiul/ triunghiular, din frunte"...

"Albastru de Prusia. Despre scriitori si literatura"

Albumul lansat joi, de Editura Casa Radio, contine inregistrarile lui Nichita Stanescu la Radio, realizate intre 1969-1983. Sunt, pe de-o parte, inregistrari ale poetului ce privesc literatura unor mari scriitori romani, precum Eminescu, Sadoveanu, Arghezi, cat si interviuri valoroase, realizate in mare parte de Ion Draganoiu, la sfarsitul anilor '60, intr-o epoca de maxima "destindere" ideologica a regimului comunist. Ba mai mult, CD-ul contine si ultima imprimare radiofonica a lui Nichita Stanescu: "Maretia lui Parvan", inregistrata pe 2 decembrie 1983.
"Doi Nichita Stanescu ne intampina in aceste inregistrari radiofonice: omul sub vremi, supus circumstantelor, si poetul proaspat, cu o sensibilitate vizionara. Sunetul vocii unui mare poet, in a carui opera s-au amestecat albastrul de Prusia si substanta cea mai pura", scrie criticul literar Paul Cernat, autorul prezentarii ce insoteste acest audiobook.
Albumul "Albastru de Prusia", aparut in colectia "Lecturi pe intuneric" a Editurii Casa Radio, reproduce, de asemenea, in premiera absoluta, detalii fotografice ale memorabilei "dupa-amieze cu Nichita", fotografii semnate de Tudor Jebeleanu.

"O dupa-amiaza cu Nichita"

Sala de lectura a Teatrului Act este micuta si intima, decorata cu flori uscate si borcane cu gem de casa, miroase a ceai si a carti vechi, insirate pe rafturi. Aici si-au facut loc, pe pereti, imaginile inedite din viata lui Nichita Stanescu, fotografii alb-negru, semnate Tudor Jebeleanu, Traian T. Cosovei si Florin Iaru. Iar daca sunteti curiosi sa vedeti "imageria" realizata acasa la poet in 1982, aveti timp de o luna ocazia sa vizitati expozitia. "...Nimeni nu-si mai aminteste exact cand au fost facute, daca era toamna sau primavara... am avut un aparat foto si am facut, cu randul, toti fotografii...", a spus unul dintre realizatorii lor, poetul Florin Iaru.
"Nichita nu cred ca ar fi venit aici, unde nici macar nu se fumeaza...", a spus, la un moment dat, Traian Cosovei, unul dintre vorbitorii serii. Tot el a fost cel care a facut o descriere a apartamentului cu doua camere din Piata Amzei in care a locuit Nichita Stanescu in ultima parte a vietii, incercand, parca, sa insufleteasca fotografiile de pe pereti.
Iar daca intalnirea de joi a fost unica si nu mai poate fi reluata, pana la finalul lunii aprilie puteti, in schimb, sa beti un ceai, sa savurati o dulceata, in timp ce ochii vi se vor bucura privind fotografiile cu Nichita, facute intr-o zi de primavara sau toamna a anului 1982, cu numai un an inainte ca marele poet sa se stinga din viata...
Sala de lectura a Teatrului Act se afla pe Calea Victoriei nr. 126, la etajul 2.

Foto: Editura Casa Radio ( http://www.edituracasaradio.ro/ )