Bucurestiul vechi, aparat la Bruxelles

Ion Longin Popescu
- La fel ca in vremurile demolarilor ceausiste, patrimoniul de arhitectura al Bucurestiului este din nou in pericol -

Dupa cum ati aflat, deja, din interviul acordat revistei noastre de d-na MONICA MACOVEI, Parlamentul European (PE) a fost gazda unei audieri publice dedicate dezvoltarii urbane si patrimoniului din Bucuresti aflat in pericol. Au fost de fata jurnalisti si membri ai organizatiilor Freedom House si Platforma pentru Bucuresti, care se opun demolarii haotice si criminale a Capitalei Romaniei. Patronata de un primar ignorant si cazon si de un Consiliu General pietrificat in conflicte de interese transpartinice, stergerea identitatii Bucurestiului are loc sub ochii nepasatori ai guvernului, ai parlamentului si ai presedintiei, astfel ca ONG-urile au fost nevoite sa ape0leze la forul suprem din UE, Parlamentul de la Bruxelles. Au apelat, cum se spune, la "noua imparatie", deoarece pe plan local, astazi, ca si in trecut, "ochii plansi" in zadar ii cer dreptatii sa se arate. In cuvantul de deschidere, Monica Macovei a rezumat intreaga drama care ne-a pus pe drumuri: "Bucurestiul trebuie sa se dezvolte pe model european, dar in echilibru cu istoria si cultura noastra. Vrem transparenta in planificarea urbana a Bucurestilor. Vrem consultare publica. Nu mai vrem sa se demoleze peste noapte, pe furis. Vrem ca toti cei care incalca legea, demoland ilegal sau fiind in conflict de interese, sa fie pedepsiti. In luna mai va fi o noua misiune de verificare a PE si CE in Romania, iar trimisii europeni trebuie sa stie ce se intampla in Bucuresti, trebuie sa afle ca in administratia publica locala din capitala Romaniei exista multa coruptie".
La dezbatere au mai participat: presedintele "Pro Patrimonio" si vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor, Serban Sturdza; presedintele si vicepresedintele asociatiei ProDoMo, Roxana Wring si Doina Vella; designer-ul urban Gruia Badescu, Pierre Housieux, presedintele organizatiei "Paris Historique", unul dintre salvatorii cartierului Le Marais din Paris. Au luat parte, de asemenea, europarlamentarii Laszlo Tokes, Kinga Gall (Ungaria) si Theodor Stolojan, precum si deputatul PDL Theodor Paleologu. Fiind din nou invitata la o audiere publica organizata de un europarlamentar roman, "Formula AS" reproduce fragmente din principalele interventii.

Serban Sturdza, vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Romania

"In Bucuresti nu se demoleaza doar un patrimoniu european, se demoleaza Europa insasi!"

"La fel ca in vremurile demolarilor ceausiste, patrimoniul de arhitectura al Bucurestiului este din nou in pericol. Autoritatile capitalei profita de experienta democratica slaba a bucurestenilor, ca sa impuna practici catastrofale. Decizii numite "de interes public" sunt luate in spatele usilor inchise, iar consultarea cetatenilor este pur formala. Practic, Bucurestiul ofera reteta unui oras in care cetatenii au pierdut intregul control asupra dezvoltarii. In aceste circumstante, societatea civila a ramas cu putine cai de actiune, si de aceea ne aflam aici, la Bruxelles. As vrea sa va transmit tuturor, aici, in capitala UE, ca in Bucuresti nu se demoleaza doar un patrimoniu european, se demoleaza Europa insasi!"

Roxana Wring, presedintele asociatiei ProDoMo
"Multe case au fost demolate pe furis, la miezul noptii"

"Asa-zisa "Diametrala Nord-Sud" este o catastrofa ce dovedeste ruptura totala a primariei de bucuresteni, deoarece se face fara a-i consulta. Pe acest traseu au cazut deja 100 de cladiri, dintre care unele clasate ca monumente. Este un traseu al ilegalitatilor, pe care se afla, din nefericire, si Hala Matache, un monument adanc legat de identitatea orasului. In 2-3 saptamani, va disparea, deoarece este vandalizata cu incuviintarea tacita a primariei si a politiei. Multe case au fost demolate pe furis, la miezul noptii, sau in weekend-uri. Am fost acolo, incercand sa salvam detalii, stucaturi, fragmente de teracota, dar politia nu ne-a permis. Avea insa grija sa-i protejeze pe demolatori".

Doina Vella, vicepresedintele asociatiei ProDoMo
"Peste 1.500 de cladiri istorice din Bucuresti au fost demolate in ultimii 20 de ani"

"Estimam ca peste 1.500 de cladiri istorice din Bucuresti au fost demolate in ultimii 20 de ani. Ele reprezinta o parte semnificativa din istoria si memoria poporului roman. Pe fundalul distrugerilor difuze ale tesutului urban, proiecte de anvergura, cum este noua artera Buzesti-Berzei, aplica orasului o lovitura de gratie. Chiar acum, in momentul in care va vorbesc, unul dintre cele mai vechi centre de negot, ultima piata traditionala cu structura metalica, pastrata in forma ei initiala, Hala Matache, este salvata in extremis de la demolare, dar inca nu se stie unde va fi relocata. Oricum, va fi scoasa din contextul ei initial, acela in care a permis unei comunitati sa se coaguleze in jurul ei. Prin contrast, la doar cativa kilometri de Parlamentul European, o piata similara din Bruxelles, amenintata in anii 70 de un vast proiect imobiliar, a fost salvata si este astazi un monument cu care orasul Bruxelles se mandreste. In schimb, prin demolarile sistematice, as zice chiar programatice, care au loc in Bucuresti, noi ramanem un popor fara memorie, condamnat la un fenomen de Alzheimer social".

Gruia Badescu, "Platforma Bucuresti"
"Actiunile recente ale primariei Bucurestiului sunt impotriva recomandarilor Uniunii Europene"

"In plin avant al dezvoltarii transportului in comun, al bicicletei si al revenirii pietonilor pe strazile centrale ale oraselor europene, primaria Bucurestiului actioneaza exact in sens contrar. Construieste o artera de trafic, favorizand automobilul, considerat drept "interes public", si distrugand sistematic orasul vechi. Dar interesul public nu este un drum prin centrul orasului, care sa creeze poluare, praf sau segregare de cartiere, prin ecrane de trafic si cladiri inalte. Primaria actioneaza impotriva Declaratiei de la Toledo, semnata si de statul roman, prin care este incurajata regenerarea urbana integrata si dezvoltarea urbana durabila. Mai mult, in cazul Buzesti-Berzei, primaria ignora chiar studiile facute special pentru aceasta lucrare, cum ar fi studiul istoric realizat de arhitecta Hanna Derer, prin care se recomanda sa nu se demoleze cartierul respectiv".

Pierre Housieux, presedintele asociatiei "Paris Historique"

"Patrimoniul Bucurestiului trebuie sa intre sub umbrela protectoare a Parlamentului European"

"Am vrut sa vin astazi, aici, ca sa sustin lupta dumneavoastra impotriva acestor distrugeri programate, grave. Este binevenita si inspirata deplasarea atator organizatii ale societatii civile din Bucuresti la Bruxelles. Cand autoritatile locale nu colaboreaza, ignorand opinia publica, nu exista alta solutie pentru tarile membre ale UE. Primaria Bucurestiului trebuie sa inteleaga ca patrimoniul romanesc este patrimoniu european de sute de ani, ne apartine tuturor, francezi, belgieni, germani sau britanici. El face parte din memoria colectiva a Uniunii Europene si, ca urmare, trebuie sa fim responsabili pentru protectia si salvarea lui. Tocmai de aceea, trebuie sa intre direct sub umbrela protectoare a Parlamentului European, si nu a intereselor oculte ale afaceristilor imobiliari, carora nu le pasa ca distrug tesatura urbana eclectica, fascinanta, a unui oras ca Bucurestiul".

Ce au avut de spus politicienii

Laszlo Tokes, vicepresedinte al Parlamentului European: "Cred ca ignorarea si nepasarea fata de patrimoniul arhitectural este o mostenire comunista. Seamana cu cazul Rosia Montana, unde un intreg ansamblu de arhitectura veche a ajuns in ultima faza de existenta. Nu mi-am putut inchipui ca si astazi, in capitala tarii noastre, se comit atentate la adresa patrimoniului. De aceea, problema Bucurestiului a devenit o problema europeana".
Kinga Gall, europarlamentar din Ungaria, a contribuit la votarea Rezolutiei PE privind Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti: "Voi propune reanalizarea Rezolutiei "Sfantul Iosif", ca sa cuprinda o condamnare a tuturor demolarilor din Bucuresti. Vorbim de distrugerea unui patrimoniu construit european si nu putem ramane indiferenti. Suntem alaturi de Monica Macovei si o vom sprijini in toate demersurile legate de patrimoniu".
Theodor Stolojan, europarlamentar PDL, in mod neasteptat a facut o apologie a dezvoltarii Bucurestiului, cu pretul demolarii caselor "fara viitor", precum cele in discutie, apreciind ca "doua treimi din casele de azi vor disparea in scurt timp. Piata Matache este o zona de infectie urbana".
O replica corecta si bine tintita a venit imediat tot de la un membru PDL, anume, de la deputatul Theodor Paleologu: "Marchez diferenta mea de opinie fata de colegul Stolojan. Nu este adevarat ca 2/3 din Bucuresti vor disparea. Ar fi o tragedie de neinchipuit. De fapt, hai sa-l alegem din nou pe Oprescu, daca vrem sa faca el "ce trebuie". Trebuie sa ne uitam in ograda noastra, a PDL. Am pierdut Bucurestiul. Daca vrem sa-l recastigam, trebuie sa propunem o alta solutie de urbanism, nu demolarile".
Ce alte comentarii s-ar mai putea face? Primarul Oprescu, demolatorul ceausist, trebuie oprit cat nu e prea tarziu. Parlamentul European ar putea avea o contributie substantiala in acest sens. Sperantele tuturor se indreapta spre activitatea sustinuta a doamnei Monica Macovei si a majoritatii colegilor sai din PE.