Tratamente cu argila

Rodica Demian
PAUL LACOSTE a fost un celebru medic francez, care in timpul primului razboi mondial s-a oferit voluntar sa mearga pe front, pentru a-i asista pe soldati. Constrans, prin lipsa medicamentelor, sa recurga la mijloacele pe care i le oferea natura din jurul lui, a dezvoltat cateva tratamente empirice, intre care, la loc de frunte, s-au aflat cele bazate pe argila, un pamant pe care il gasea in transee. Molipsit de medicina cu pamant si cu plante, a continuat-o si dupa intoarcerea acasa, in Franta, dobandind recunoastere chiar si din partea mediilor stiintifice. Simple, ieftine si usor de aplicat, am considerat ca tratamentele cu argila ale doctorului Lacoste merita sa fie cunoscute si de cititorii revistei noastre, ca remedii casnice de prim-ajutor. Le vom publica, periodic, in cateva numere din revista "Formula AS"

Puterea curativa a argilei

Argila poseda proprietati de vindecare miraculoase. Ea a fost folosita in toate epocile istorice ca un panaceu universal. Pe cale externa, este un cicatrizant al celor mai rebele afectiuni ale pielii. Este un distrugator al infectiilor, pe unde trece argila microbii dispar. Desi aceasta actiune anti-microbiana nu este pe deplin explicata, efectul este incontestabil. In plus, argila este un fixator al sarurilor minerale care ii lipsesc organismului, este un vermifug de temut, un remediu cu actiune eficienta in majoritatea bolilor.

Cum alegem argila

Culoarea argilei nu are importanta, toate soiurile sunt bune, desi traditia spune ca rezultatele cele mai bune se obtin cu argila luata din tara in care traim. Calitatea argilei este foarte importanta. Pentru ca pamantul este foarte poluat in ultima vreme, e bine ca ea sa fie procurata din farmacii si magazinele naturiste, unde puritatea ei este garantata. In Romania, exista doua "marci" de argila care s-au impus cu prioritate: "Argila Algo" si "Farmecvital".

Mod de folosire

Argila se utilizeaza extern si intern. Dar pentru ca eficienta tratamentelor sa fie maxima, se recomanda folosirea lor asociata, cu exceptia cazurilor in care administrarea pe cale bucala este contraindicata.

Tratamente interne

Se recomanda folosirea unui pahar de sticla transparent si drept, fara adancituri inauntru. In primele trei saptamani ale curei, se bea doar apa in care a fost inmuiata argila, care se lasa pe fundul vasului. Se evita, in felul acesta, o operatie prea rapida de curatire interna, inlaturandu-se posibile accidente. Dupa cele trei saptamani, se face o pauza de 8 zile. Apoi se continua cura, luandu-se argila, o saptamana da, una nu, cate o lingurita pe zi, pusa intr-un pahar de apa plata. In timpul curei cu argila, Paul Lacoste recomanda incetarea administrarii oricaror altor medicamente.
In caz ca apare constipatia, se recomanda ceaiuri laxative, seara, la culcare, si consumul de multe lichide peste zi. Daca constipatia persista, e mai bine sa ne abtinem de la consumul intern de argila.
In timpul curei, trebuie sa reducem cantitatea de uleiuri alimentare si sa evitam alimentele grase, pentru ca ele intaresc argila. Ca masura de precautie, ar fi bine ca acest regim sa fie instaurat inainte cu doua saptamani de inceperea curei cu argila.
Prepararea apei cu argila: o lingurita de praf de argila se pune intr-un pahar de apa si se lasa sa stea peste noapte. Se bea a doua zi, pe stomacul gol. Dupa ingerare, in pahar se pune o noua portie de argila cu apa, care se va bea la pranz. Acelasi procedeu se repeta pentru seara. Apa cu argila se bea pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte de masa.

Tratamente externe

Pulberea de argila se pune intr-un vas cu apa rece. Se lasa cateva ore. Inainte de utilizare, se adauga fie apa, fie alta argila, pentru a se obtine o pasta omogena, care sa nu curga.
Aplicarea externa a argilei trebuie sa aiba o reactie rapida: pe o zona congestionata a corpului, trebuie sa racoreasca, iar pe o parte anemiata sau debilitata, trebuie sa incalzeasca. Daca efectul nu apare, argila trebuie incalzita pe un vas cu aburi.

Cataplasme cu argila

Pentru o cataplasma, e necesara o bucata de panza dreptunghiulara, care se intinde pe masa si se "unge" cu un strat de argila de circa 1-2 cm latime. Argila se aplica direct pe piele. In locurile unde sistemul pilos este dezvoltat, se intrepune un tifon. Cataplasma se mentine pe locul cu pricina fixata cu un bandaj sau o fasa elastica. In clipa cand contactul cu cataplasma devine dezagreabil, adica argila se usuca sau senzatia de caldura este inlocuita cu una de raceala, cataplasma trebuie inlaturata.

Comprese cu argila

In locurile unde nu pot fi aplicate cataplasme cu argila, de pilda pe ochi, se pun comprese pregatite in modul urmator: se pune la inmuiat argila in apa, vreme de cateva ore. Se amesteca bine, apoi se inmoaie o compresa in apa mocirloasa. Se lasa o vreme acolo, apoi se scoate si se lasa sa se scurga, cateva clipe. Acum, compresa e gata de a fi aplicata.
* La inceputul tratamentelor cu argila, exista posibilitatea ca suferinta sa se accentueze. Nu e motiv de neliniste, acesta este preludiul vindecarii. Trebuie continuat cu perseverenta.
* Un tratament extern cu argila, precedat, vreme de 12 zile, de un tratament intern cu argila, va avea efect mai rapid, pentru ca trupul este debarasat de toxine.
* Dupa o cataplasma sau o compresa, locul se spala si se tamponeaza cu un prosop absorbant.

Argila in boli de piele

Cateva precizari

Pielea trebuie sa respire, aceasta este baza sanatatii ei. Cosurile de tot felul apar, adesea, ca urmare a unei proaste igiene. Pielea corpului trebuie sa fie obiectul unei curatiri zilnice, cu apa neaparat rece (macar dupa dusul cald), pentru ca stimuleaza mai bine circulatia sangelui la nivelul tesuturilor cutanate. E preferabil sa ne servim de un sapun natural (se gasesc sapunuri preparate casnic, fara chimicale) decat de geluri de baie care contin detergent. Odata debarasata de impuritati, pielea trebuie frecata cu o manusa din lufa, care trezeste circulatia sangelui si-i da pielii un aspect sanatos. Porii se astupa din interior, si doar o circulatie sanguina astfel activata curata celulele de toxinele care le paraziteaza. Folosind apa rece si un burete pentru masaj, pielea va fi pregatita in mod ideal si pentru tratamentele cu argila.

Prurit

La inceput, trebuie identificata cauza pruritului, care poate fi o boala de ficat sau stomac. Trebuie luata argila si pe cale bucala. Apoi se prepara o pasta de argila, fie cu apa, fie cu untdelemn de masline virgin. Se intinde ca o pomada si se lasa la aer, descoperit. Se schimba cand argila se usuca.

Urticarie

Daca urticaria e provocata de o boala, ea trebuie vindecata. Pentru calmarea mancarimilor se face o pasta ca pentru prurit. In paralel, se impune si administrarea de argila pe cale bucala. Se va urma o dieta usoara si ceaiuri depurative. Tratamentul consta in bai complete in cada, in fiecare zi. Se foloseste 1 kg de argila la fiecare baie.

Eczeme

Eczemele au cauze multiple, intre care diabetul, anemia, bolile de stomac, parazitii. Trebuie luate in consideratie si anumite boli profesionale. Tratamentul consta in aplicarea, pe suprafetele atinse, de comprese cu argila rece sau calduta, dupa cum cere pacientul. In intervalele de timp cand nu se aplica comprese, se pudreaza eczema cu pudra de argila. Cu timpul, compresele pot fi inlocuite cu cataplasme subtiri. In cazul eczemei cronice, se aplica o pasta de argila, ca la prurit.
Tratamentul general presupune o igiena minutioasa a pielii, facuta cu apa calduta, iar nu calda. Totodata, ea presupune si comprese calde cu argila, aplicate pe genunchi, care se schimba dupa ce se racesc. Seara, se face o invelire a intregului trunchi cu cataplasme de argila calde, in vreme ce picioarele se invelesc cu argila rece. Pe cale interna, pe langa bautul apei argiloase, se recomanda si infuzii de flori de soc sau menta.

Zona Zoster

Se trateaza cu pasta de argila dupa reteta recomandata la prurit. Seara, se aplica comprese de apa argiloasa rece. Alimentatia trebuie sa fie integral vegetariana. Se recomanda reprize de respiratii complete, in fata ferestrei deschise (la ore ale zilei cand aerul este mai curat). * Se fac zilnic bai totale, in cada (31-32 grade), in care se adauga 2 kilograme de argila. * Seara, la culcare, se inveleste trunchiul in cataplasme de argila rece. Se lasa pana ce se usuca.

Arsuri

Se fac aplicatii de cataplasme cu argila rece. Intre arsura si argila se aplica un tifon steril. Cataplasmele se schimba din ora in ora. Cel mai bine ar fi ca membrul ars (daca arsura e la picior sau mana) sa fie scufundat in terci de argila, care se obtine ca atunci cand se fac cataplasmele. Se lasa membrul o ora sau doua, in functie de gravitatea arsurii. Dupa finalul tratamentului, arsura va fi deja inchisa. Explicatia consta in capacitatea exceptionala a argilei de a reconstrui celulele vatamate.

Acnee

Pe langa administrarea interna a argilei, se bea zilnic si o infuzie de frunze de salvie. * Pielea va fi curatata minutios cu apa rece. Apoi se aplica pasta de argila, preparata cu apa sau cu ulei de masline. Din cand in cand, cosurile se pudreaza cu praf de argila.

Furuncule, antrax

Se impune un regim naturist, pe baza de fructe si vegetale, pentru ca furunculul este semnul unei intoxicatii sau al unei sanatati debile. Se ia dimineata si seara o lingurita de pulbere de argila in apa. Bolnavul nu trebuie sa fie constipat. * Tratamentul local consta in aplicarea de cataplasme subtiri si calde, care se lasa sa actioneze o ora. Se schimba cat mai des posibil. In fiecare zi, se face o impachetare a trunchiului in comprese de apa argiloasa calda.