IVO GHEORGHIEV (IOAN GHEORGHE) - "Vreau sa fiu asta care sunt: roman, ca si mosii mei"

Ion Longin Popescu
Presedintele Uniunii Etnicilor Romani din Bulgaria (AVE), Vidin

"Ni s-au deschis toate usile"

- La sfarsitul lunii aprilie, o delegatie a romanilor din Bulgaria a venit la Bucuresti pentru a-si pleda cauza. Ce motive va aduc in capitala tuturor romanilor, domnule doctor?

- Am venit impreuna cu domnul Nicolae Pacev, liderul romanilor din Kozlodui, vicepresedinte al AVE, pentru a participa la un seminar pe teme istorice la Deva, la invitatia unor profesori din Transilvania. Eu am prezentat o comunicare despre Imperiul Romano-Bulgar al Asanestilor, iar colegul, o lucrare despre contributia romanilor la eliberarea bulgarilor de sub turci si la formarea intelighentiei politice si culturale a tanarului stat format dupa Razboiul de Independenta, de la 1877-1878. Fata de ambele interventii, profesorii din Cluj, Alba Iulia, Timisoara, Deva sau Brasov s-au aratat surprinsi, ceea ce imi da convingerea ca scoala romaneasca de istorie are un vacuum, cel putin in privinta istoriei romanilor sud-dunareni. Tinta principala a vizitei noastre a fost insa Bucurestiul. Necazurile noastre de acasa sunt atat de dureroase, incat ne-am gandit ca numai mass-media, societatea civila si Presedintia Romaniei le mai pot rezolva, fiecare dupa specificul sau. Vreme de trei zile, am fost gazduiti si ghidati de Formula AS, prin delegatul sau, redactorul Catalin Manole. Cu Formula AS sub brat, ca sa spun asa, ni s-au deschis toate usile.

- Tinand seama ca presa scrisa cotidiana si televiziunile romanesti nu au un prea mare interes pentru temele nationale, cui v-ati adresat?

- Intalnirile de la Bucuresti au fost cele mai fructuoase de pana acum. Ne-am dat seama ca trebuie sa ne spunem durerile direct, tare, pe fata si fara frica, sa le scoatem la fata luminii, deoarece noi nu suntem raufacatori, nu uneltim la temelia statului bulgar; dimpotriva, ii suntem cetateni cat se poate de loiali si-i dorim binele. Noi nu suntem separatisti. Vom ramane pe vecie ai Bulgariei, cetateni bulgari, dar de etnie si limba romana. Asta nu inteleg domnii de la Sofia, crezand in mod ridicol ca noi dorim, vezi Doamne, dezmembrarea statului bulgar. Nu exista ceva mai fals, ceva mai mincinos! In plus, nu suntem evazionisti fiscali, asa cum incearca Fiscul bulgar sa ne scoata chiar in aceste zile, dorind, la comanda politica, s a-i pedepseasca pe profesorii care predau limba romana in scolile private, de duminica. Acest Fisc a ajuns sa puna intrebari politice, ca vechea securitate: de ce, adica, preda X sau Y, profesor roman, limba romana? Isi poate cineva imagina, in alte tari din UE, un agent fiscal punand astfel de intrebari? Pe scurt, in Romania, atat la ziare, cat si la televiziuni, am spus toate acestea. Peste tot am fost primiti cu interes. Primii ne-au preluat cei de la Cotidianul.ro, unde d-l Cornel Nistorescu si reporterii ziarului ne-au acordat peste o ora. Pana seara, materialul era deja online. Unul dintre reporteri era revoltat: "Asta se intampla in Bulgaria, intr-un stat european?". "Da", am spus. "Asta se intampla in Bulgaria". La "Adevarul", ce sa mai vorbim: au fost extrem de interesati, de organizati si de profesionisti, stabilind ca vor veni la Vidin, pentru a scrie si de la fata locului. Intalnirea cu noi a fost publicata in ziar si s-a bucurat de mare audienta, dovada ecourile de pe internet. Foarte bine intentionati au fost si redactorii de la Ring, iar cei de la HotNews, in frunte cu Dan Tapalaga, au promis ca vor veni la Vidin, sa scrie despre viata noastra. Si televiziunile au fost la inaltime. TVR2 ne-a invitat la "Ora de stiri", in emisiunea d-nei Livia Dila, unde impreuna cu Catalin Manole, ni s-a permis sa tinem o veritabila lectie de istorie despre romanii din Bulgaria. O adevarata pledoarie romaneasca. A fost luata legatura cu Veselka Cerneva, ministru adjunct de la Sofia, care a precizat ca in Bulgaria nu sunt recunoscute minoritatile si, in general, ca nu putem avea drepturi cuvenite minoritatilor, de vreme ce suntem numai un asa-zis "grup etnic". Un grup etnic de 300.000 de persoane?! "Nasul" de la 10Tv, Radu Moraru, ne-a acordat si dansul o ora si 15 minute. A fost o emisiune cu public, si asistenta s-a ridicat de trei ori in picioare, aplaudandu-ne. Am fost foarte miscati. Ne-am dat seama ca, daca sunt informati, romanii sunt patrioti si sufera pentru o cauza dreapta ca a noastra.

"Doamna Monica Macovei este foarte interesata sa duca problema noastra in plenul Parlamentului European si la Consiliul Europei"

- Cum ati fost primiti la Cotroceni si la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP)? Ce v-au promis organizatiile "Freedom House" si "Societatea Academica Romana" (SAR)?

- La Presedintie am fost primiti de consilierul pentru minoritati, d-l Eckstein Kovacs, si de doi consilieri ai presedintelui Basescu, aflat la acea ora in strainatate. Ne-au promis ca o buna parte dintre probleme se vor rezolva, deoarece presedintele a facut deja demersuri la autoritatile bulgare, in acest sens. Departamentul pentru romanii de pretutindeni, in frunte cu domnul Tomac, este de multa vreme alaturi de noi. Consider insa ca n-ar fi rau ca acest departament sa aiba oameni mai bine pregatiti, cunoscatori ai istoriei. Bineinteles, trebuie rezolvate problemele cu pasnicie, dar trebuie sa fim sprijiniti si pe cale politica. Nu atat cu bani facem treaba, ci in egala masura cu fratie. La fundatia "Freedom House" ni s-a promis ca raportul nostru va fi trimis la Bruxelles doamnei Monica Macovei. Suntem informati ca doamna europarlamentar a solicitat, deja, date suplimentare, si este dispusa sa duca problema noastra in plenul Parlamentului European si la Consiliul Europei. Pe de alta parte, domnii de la SAR ne-au promis sprijin in realizarea unor proiecte culturale transfrontaliere si conectarea cu ONG-uri din Romania specializate in astfel de activitati. Suntem foarte multumiti de rezultatele vizitei noastre, si parca niciodata n-am simtit Bucurestiul mai aproape de sufletul si problemele pe care le intampinam. Daca adaugam toata grija ce ne-o poarta "Formula AS", stim si noi, acum, ca nu suntem singuri pe lume. Si le spunem inca o data politicienilor bulgari: eu nu vreau sa fiu bulgar! Vreau sa fiu asta care sunt: roman, ca si mosii mei.

- Ce reactii au aparut in presa bulgara dupa aceasta vizita?

- Pentru prima data, presa bulgara a scris ca 300.000 de romani se plang ca sunt asimilati. Ziarele din Sofia au tratat cu multa atentie interviurile date de noi presei romane si preluate de posturile de radio "Deutsche Welle" si "Europa Libera". Este o premiera, un fapt istoric, ca ziare importante ca "Trud" sau "Republika" sa ne acorde noua, romanilor din Timoc (numiti si "vlahi"), atata atentie. Deci, venirea la Bucuresti a fost un pas enorm pentru noi, cu toate ca, inca, statul bulgar lucreaza prin metode neortodoxe si necinstite, cu amenintari cu moartea, batai, amenzi, dosare penale si asa mai incolo.

"Romania n-a indraznit sa reclame, inainte de 2007, situatia romanilor din Timoc, din considerente politice: nu dadea bine sa-ti ataci partenerul de aderare"

- Intrucat romanii timoceni traiesc in doua tari, Serbia si Bulgaria, in mod firesc se naste o intrebare: au romanii din Timocul sarbesc mai multe drepturi decat romanii din Timocul bulgaresc?

- Fara sa idealizam situatia fratilor nostri din Serbia, suntem nevoiti sa constatam ca, potrivit Constitutiei de la Belgrad, ei au mai multe drepturi decat noi. Au una-doua bisericute, au partide politice, ore de radio, minoritatea romana este recunoscuta, la fel limba romana, cu toate problemele care mai sunt. Desi nu este in UE, Serbia incepe sa inteleaga ca nu te joci cu drepturile omului, daca vrei sa intri in Europa.

- Dar Bulgaria s-a jucat si se joaca, desi a intrat in UE. De ce credeti ca n-au intervenit autoritatile de la Bucuresti, punand conditii privind minoritatea romana?

- Bulgaria a avut un lobby mai bun. Romania n-a indraznit sa reclame, inainte de anul aderarii, 2007, situatia romanilor din Timoc, din considerente politice: nu dadea bine sa-ti ataci partenerul de aderare. Am acceptat si noi argumentul Bucurestiului, crezand ca, dupa trecerea hopului aderarii, Sofia se va gandi sa intre in randul democratiilor europene. Dar vedem ca lucrul asta nu se intampla inca.

Lui Ivo Gheorghiev ii puteti scrie la e-mail: ifg@abv.bg

______________________


"Frati romani! In miile anilor de existenta, poporul nostru din sudul Dunarii a fost supus la asimilare continua, dar cele mai mari pierderi ca neam le avem acum, cand asimilarea nu se mai face cu sabia, ci spiritul nostru de roman ni se reteaza cu manusa de catifea"

De profesie medic, presedinte al Uniunii Etnicilor Romani din Bulgaria (AVE), Ivo Gheorghiev, pe numele sau adevarat Ioan Gheorghe, ne-a trimis recent, dupa o vizita la Bucuresti, o emotionanta scrisoare pe care o publicam ca o completare necesara la interviul pe care ni l-a acordat:

"Stimata revista "Formula AS", as vrea sa fac o mica retrospectie despre cateva intalniri istorice ale redactiei dv. cu romanii din Timocul bulgaresc. Venind aici, la noi, in Bulgaria, ne-ati facut o mare bucurie, nu numai fiind buni prieteni, ci frati, carora le pasa de soarta noastra si a romanului de langa voi. Am descoperit, la intalnirile noastre, ca atunci cand ne doare pe noi, va doare la fel de puternic si pe voi; atunci cand suferim noi, suferiti si voi. Este minunat sa stii ca mai exista in lume oameni care sunt ingrijorati frateste de noi. Pe teritoriul statului bulgar, ai carui cetateni loiali suntem, noi ne aflam primii, din timpurile cand neamul nostru romanesc se forma in nordul si sudul Dunarii, prin romanizarea dacilor, adica dintotdeauna. Si nu noi am navalit peste altii, cum au incercat sa ne convinga, ci ne-am nascut din mosii si stramosii nostri aici, pe meleagurile noastre. Multe furtuni au trecut peste noi, multi au vrut sa ne cotropeasca, iar in ziua de astazi, unii incearca, cu sufletul la gura, sa dovedeasca cum ca facem parte din neamul lor. In miile anilor de existenta, poporul nostru din sudul Dunarii a fost supus la asimilare continua, dar cele mai mari pierderi ca neam le avem acum, cand asimilarea nu se mai face cu sabia, ci spiritul nostru de roman ni se reteaza cu manusa de catifea. In zilele de azi, Bulgaria nu ne permite sa invatam in limba materna, in scolile de stat, si sa ascultam slujba divina in limba mumii. Am batut la multe usi, le-am cerut la multi sa fim intelesi, si ca singura dorinta a noastra este de a ne salva neamul de la disparitie, dar omul este asa cum este, unii ne compatimeau doar cu vorba, altii ne dau sfaturi pretioase tot cu vorba, altii incercau sa-si faca o cariera pe noi, dar saracul roman din Bulgaria isi ramanea cu problemele si suferinta in continuare, fara credinta, fara viitor. Dar iata ca, atunci cand ni se parea ca nu mai avem solutii, ati aparut Dumneavoastra, cei de la "Formula AS", si ne-ati dat puterea si sprijinul de care aveam nevoie. Adeseori ne intrebam: ce se intampla? De ce nu avem si noi dreptul ca soarele sa ne lumineze ca pe toata lumea? De ce nu avem si noi dreptul sa ne bucuram de limba noastra si sa invatam copiii ca sa o duca mai departe? Am ajuns la dureroasa concluzie ca de noi nu se stie. Singura noastra speranta, in continuare, in momentul in care puterea politicului nu mai ajunge pentru a-si apara fratii din afara, este societatea civila, mass-media si fratele roman".