Raspuns pentru PREDA CONSTANTA, F. AS nr. 908 - "Am un junghi intercostal si ma doare cand respir"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Se pare ca in cazul dvs. este vorba de manifestarile unei nevralgii intercostale, cu iradiere dureroasa trans-toracica amplificata de actul respirator, practic de distensia cutiei toracice in momentul inspiratiei.
In esenta, nevralgiile sunt atacuri dureroase severe, ce se resimt de regula pe traiectul unui singur nerv (intercostal in cazul dvs.), cauzate de traumatismul sau iritatia (inflamatia) acestuia, insa, de cele mai multe ori, cauza poate ramane necunoscuta. In afara de nevralgiile consecutive unor afectiuni pulmonare sau pleurale care, din fericire, nu se evidentiaza la dvs., exista cazuri in care nevralgiile pot aparea ca rezultat al virusului herpetic zosterian, infectie ce poate determina afectarea functionala a unui nerv, cu prezenta simptomatica a unei dureri arzatoare constante.
Simpla atingere sau miscarea - chiar stranutul, respiratia - pot provoca un nou atac dureros. Durerea nervoasa poate dura saptamani, luni si, uneori, ani, dupa ce toate celelalte semne de infectie herpetica au disparut.
Din punct de vedere al tratamentului, primul pas terapeutic este reprezentat de utilizarea medicamentelor ce pot ameliora simptomatologia:
* Analgezicele de tipul paracetamolului (Tylenol, Eferalgan) si antiinflamatoarele nesteroidiene, ca Aspirina sau Ibuprofenul.
* Analgezice si anestezice topice (locale). Ex. Aspirina continuta intr-o crema ce se absoarbe prin piele sau o crema cu lidocaina va pot ameliora hipersensibilitatea cutanata.
* Capsaicin - aceasta crema obtinuta din semintele de ardei iute (Capzasin, Zostrix) actioneaza prin extragerea unei anumite substante chimice (substanta P) din neuronii nervului problematic, substanta implicata in transmiterea senzatiei dureroase spre creier.
* Plasturii cutanati cu lidocaina se aplica direct pe zona dureroasa, efectul durand 4-12 ore.
* Blocanti ai nervilor - aceste medicamente distrug tesutul nervos intr-o arie limitata, calmand durerea, si se administreaza prin injectare directa in zona afectata.
* Mexiletina (Mexitil), un medicament folosit in mod obisnuit la tratarea aritmiilor cardiace, ajuta la calmarea durerilor.
Alte proceduri, cum sunt fizioterapia (tehnica de desensibilizare, stimularea nervoasa electrica transcutanata (TENS), sau chirurgia nervoasa (sectionarea nervului) reprezinta, de asemenea, solutii folosite uneori in cazul nevralgiilor.
Este bine sa stiti ca in tratarea nevralgiilor, remediile naturiste nu au un succes deosebit decat in combinatie cu tratamentul conventional, insotit de acupunctura si stimulare reflexogena.
Ca tratament naturist complementar utilizati urmatoarele remedii:
* Extract din muguri de artar - gemopreparat indicat in nevralgia faciala, intercostala si sciatica. Se administreaza cate 50 picaturi diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inainte de mese. Se asociaza foarte bine cu extractul de scoarta de salcie si extractul din mladite de vasc.
* Comprese cu decoct din frasin - fierbeti timp de cateva minute 50 g frunze de frasin maruntite intr-un litru de apa. Aplicati comprese cat mai calde pe zonele afectate.
* Comprese cu infuzie de sulfina - turnati peste 200 g flori de sulfina un litru de apa clocotita. Dupa strecurare, aplicati comprese calde pe zonele dureroase.
* Alifie calmanta - se topesc 100 g ceara curata de albine, 25 g rasina de brad si 250 g unt. La final, se adauga 50 ml ulei de masline. Se amesteca pana la racire cu o lingura de lemn si se pastreaza la rece in recipient de sticla. Se fac 3 aplicatii pe zi, in strat subtire, pe locurile afectate de durere.
* Uleiurile volatile de levantica, musetel, maghiran si rozmarin atenueaza durerea si calmeaza tensiunea nevralgica. Se fac masaje usoare cu unul sau mai multe tipuri de astfel de uleiuri pe zona afectata.
Este util atat profilactic, cat si curativ ca in dieta dvs. sa fie incluse urmatoarele alimente: cartofi, ficat, alune si seminte, orez brun, arahide, lapte, oua, carne de pui, paine integrala de grau, fructe uscate, legume verzi, legume crude si peste, pentru continutul lor de vitamina B, esential in alimentatia celor care sufera de nevralgii. Un efect antinevralgic remarcabil il au si infuziile obtinute din iedera si cimbru - 2-3 cani pe zi, baute in mai multe reprize. Sa auzim numai de bine!

Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus"
Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00


"M-am operat de tumora ovariana si vreau sa traiesc"
(Raspuns pentru NUTI - Curtea de Arges, F. AS nr. 938)


Cancerul ovarian este o boala care evolueaza rapid si fara simptome, fiind de obicei descoperit in stadiul II-III. Cancerul ovarian afecteaza femeile la orice varsta, dar mai ales pe cele tinere sau cu varsta medie. In stadiile incipiente ale bolii nu apar simptome sau exista simptome nespecifice cum ar fi: dureri pelviene sau abdominale, tulburari de tranzit intestinal, crampe, balonare, reducerea poftei de mancare, neregularitati menstruale, sangerari in menopauza, tulburari urinare, ascita. Prezenta acestor simptome nu inseamna neaparat ca o femeie are cancer ovarian, deoarece exista multe alte afectiuni care pot avea simptome asemanatoare (ex.: afectiuni digestive, cancer pancreatic). Deoarece nu exista inca analize de depistare a cancerului ovarian in stadii initiale, se recomanda efectuarea regulata a consultului ginecologic. Cancerul ovarian poate fi metastaza unei tumori dezvoltata pe alt organ. Cancerele care metastazeaza la ovare sunt cele de san, colon, stomac, endometru. Cancerul ovarian poate metastaza lent sau rapid. Metastazele se produc prin invadarea organelor din apropiere, prin lichidul peritoneal (metastaza intraperitoneala), pe cale limfatica (in vezica urinara, colon, sigmoid, rect, uter, peritoneu, epiplon) si pe cale sanguina (in plaman, pleura, ficat, creier, rinichi, oase, glande suprarenale, splina). Cauzele cancerului ovarian nu se cunosc, dar unii factori pot predispune la aparitia acestei boli. Dintre acestia enumeram: * ereditatea: femeile cu risc crescut de cancer ovarian sunt cele care au in familie (mama, fiica, sora) cancer ovarian sau de san, uter, colo-rectal, endometrioza; * antecedente personale de cancer ovarian sau de san, uter, colo-rectal nonpolipos ereditar, endometrioza, ovare polichistice; * prima menstruatie sub varsta de 12 ani si instalarea menopauzei peste varsta de 50 de ani; * infertilitatea; * varsta peste 55 de ani; * tratamentul hormonal de substitutie cu estrogen, in menopauza; * expunerea la azbest, la pudra de talc; * fumatul excesiv; * dieta bogata in lactoza.
Desigur, nu orice femeie care prezinta acesti factori va face cancer ovarian, asa cum femeile care nu au acesti factori de risc pot face cancer ovarian. Factorii care reduc riscul de aparitie a cancerului ovarian sunt: folosirea pastilelor anticonceptionale, alaptatul la san, nasterea, ligatura trompelor uterine. Tratamentul alopat al cancerului ovarian este complex (chirurgie, chimioterapie, radioterapie) si este stabilit numai de medicii specialisti. Din pacate, tratamentul alopat nu ofera certitudinea ca nu vor mai aparea recidive sau metastaze. Este posibil sa apara o metastaza, chiar daca s-au scos ovarele, dupa ce cancerul a fost descoperit, deoarece celulele canceroase au metastazat inainte de interventia chirurgicala. Tratamentele naturale complementare elaborate in Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus" va vor fi de un real folos. Produsele naturale recomandate sunt folosite de zeci de ani in intreaga lume si contin ingrediente care provin de la cei mai mari producatori de profil din lume. Studiile clinice internationale efectuate asupra produselor recomandate de noi indica capacitatea lor de a prelungi rata de supravietuire, de a reduce riscul recidivelor si a metastazarii si de a sustine pacienta in timpul chimio si radioterapiei, prin imbunatatirea sanatatii inimii, ficatului, colonului, rinichilor, stimularea functiei imunitare, reducerea inflamatiei, echilibrarea emotionala si hormonala, sustinerea mecanismelor de detoxifiere a organismului etc. Selectarea produselor naturale trebuie facuta cu mare atentie, pentru a fi cat mai bine adaptate tipului tumorii, starii de sanatate a pacientei si tratamentului medicamentos urmat.
Pentru elaborarea programului de tratament folosim si informatiile extrem de relevante asupra functionarii tuturor organelor obtinute prin testarea tip EIS, care este de ajutor in luarea unei decizii terapeutice: examinari suplimentare, fitoterapie, nutritie.
Electroscanarea interstitiala furnizeaza informatii privind starea functionala a diferitelor organe (esofag, stomac, duoden, colon, intestin subtire, ficat, vezica biliara, splina, pancreas, rinichi, organe genitale, vertebre, trahee, bronhii, plamani, glande suprarenale, hipotalamus, hipofiza, creier, ganglioni limfatici), compozitia corporala, activitatea hormonala, neurohormonala si a neuromediatorilor, nivelul pH-ului, nivelul stresului oxidativ, riscurile de aparitie a unor afectiuni respiratorii, cardiovasculare, endocrine, imunologice, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice, psihice. Sistemul EIS este utilizat pentru examinare functionala, screening functional (detectarea bolilor inaintea aparitiei semnelor clinice) si supraveghere medicala. Existenta in cadrul Centrului de Consultanta "Energy Plus" a unui magazin in care pot fi gasite toate produsele recomandate ofera pacientilor avantaje suplimentare.

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Sunt infectata cu streptococul Viridans"
(Raspuns pentru ALINA GHEORGHE, F. AS nr. 964)


Dintre multiplele tulpini ale streptococilor alfa-hemolitici, specia de streptococi Viridans este foarte greu de tratat, mai ales cand sunt asociati cu specii din aceeasi grupa. Aceste microorganisme fac parte din flora bucala normala, se gasesc permanent la nivel orofaringian, unde produc carii dentare, unele cauzand endocardita bacteriana (afectiune partiala a valvulelor cardiace), cu manifestari de febra, dureri, embolie sau insuficienta cardiaca.
Infectiile produse de germenii streptococului la nivelul aparatului genital si al celui urinar sunt sensibile, de obicei, la Penicilina V (Isocilin, 3x1,2 mega U oral, 14 zile, plus repaos la pat) sau o combinatie de Ampicilina cu un aminoglicozid - Gentamicina sau Vancomicina, la indicatia medicului.
In multe tari, acest streptococ se trateaza cu rezultate sigure, folosind formula: Amoxicilina 3x2 g/zi - Clamoxyl, iar daca medicul a stabilit ca aveti si endocardita, se va asocia neaparat cu Gentamicina 3-5 mg/kg/zi - Refobacin.
Dupa ce faceti o noua hemoleucograma, unde vom urmari numarul de granulocite neutrofile din sange, contactati-ma. Streptococul Viridans este frecvent intalnit la pacientii neutropenici. Tratamentul naturist cuprinde: Goldenseal Root, Cats Claw, Carotenoid Complex, Imune Gold Green, Imunoplant 2, Total Cleanse Kidneys, Mumio, Tinctura de usturoi, Renostim, Echinacea, Propolis si tinctura de plop negru. Aceste antibiotice din farmacia naturii rivalizeaza cu Penicilina, iar infuziile din marul-lupului, trifoi rosu, urzica si rostopasca in combinatie cu Conimed SP (supozitoare) vor invinge streptococul. Multa sanatate!