AL BANO - "Am ramas totdeauna Al Bano Carrisi, un om cu picioarele pe pamant"

Delia Hanzelik
In exclusivitate pentru "Formula AS"

- Al Bano, legenda cantecului italian, revine in Romania si va sustine la Sala Palatului un concert extraordinar. Artistul o va avea din nou invitata pe Paula Seling, o cantareata pe care o apreciaza la maximum. Romanca va interpreta partiturile sustinute initial de Romina Power, in melodii care au facut istorie: "Felicita", "Sempre, sempre", "Ci sara", "Sharazan", "Liberta" -

"Nu faceti inca destul pentru a prezenta lumii valorile adevarate care se nasc in Romania"

- Pe langa admiratia pe care o au fata de marele muzician Al Bano, romanii va iubesc si pentru ca sunteti "de-al lor". Le tineti partea public, impotriva denigrarii la care sunt supusi in Italia. Cum se explica acest atasament romanesc?
- Romanii sunt un popor mare, care reprezinta o resursa uriasa pentru Europa. Faptul ca in Italia s-au intamplat unele episoade neplacute, care i-au avut protagonisti pe unii cetateni romani, nu poate sa afecteze in mod absolut increderea pe care italienii trebuie sa o aiba in acei oameni care muncesc si traiesc cinstit, integrandu-se in natiunea noastra de multi ani. Pentru asta, inteleg sa laud inca o data calitatile poporului roman, care a stiut sa infrunte si sa depaseasca momente de mare dificultate, inainte de a intra cu titlu deplin in Europa unita. Pe de alta parte, poate ca nu faceti inca destul pentru a prezenta lumii si valorile adevarate care se nasc in Romania. Iata, de exemplu, aveti o cantareata exceptionala, Paula Seling, cu care sunt fericit sa cant impreuna, de fiecare data cand am ocazia. Orice popor s-ar mandri cu o artista ca ea.

- Desi multi dintre noi va fredonam melodiile inca din anii copilariei, nu stim povestea care a dus la marele dvs. succes muzical. Mai tineti minte ziua in care ati realizat ca ati fost daruit cu o voce de exceptie?

- De mic copil aveam o mare pasiune pentru muzica: bunicul meu ma ducea sa ascult concertele marilor trupe muzicale ale acelor ani, in special concerte de muzica lirica. Eram adolescent cand am inteles ca mi-a fost dat ca muzica sa fie viata mea, multumita si darului natural al vocii, cu care am fost inzestrat.

- Mai canta cineva in familie?

- Am mostenit vocea de la mama mea, Iolanda, o femeie intr-adevar pasionata de muzica; si astazi ea continua sa cante, cu o voce minunata.

- La 16 ani, inca adolescent, ati plecat la Milano pe urmele lui Domenico Modugno, o mare vedeta a Italiei. Tot acolo l-ati intalnit si pe Adriano Celentano. Cum v-a marcat prietenia cu acesti mari muzicieni? V-a ajutat sa va afirmati? Ati putea sa le faceti portretul?

- Modugno era mitul meu, idolul meu, ca si al atator alti tineri care isi doreau sa cante. Am avut posibilitatea de a-l cunoaste personal si de a-l aprecia pentru darurile sale umane, ca si pentru exceptionalele calitati profesionale. Sfaturile sale mi-au fost intotdeauna folositoare. Dar as putea sa spun ca, in mod obiectiv si imediat, succesul meu se datoreaza "clanului" Celentano, care m-a primit cu generozitate in grupul sau, unde am facut primii pasi adevarati in lumea muzicii. Amandoi sunt artisti mari, printre cei mai mari pe care Italia i-a avut vreodata. Si ca profil uman ii consider doua personalitati exceptionale, capabile, intr-adevar, sa faca lucruri minunate. Si, cand spun asta, nu ma gandesc numai la lumea muzicii.

- In asteptarea debutului, a trebuit sa munciti ca sa va intretineti. Conteaza experienta vietii pentru un muzician?

- Sa zicem ca am facut universitatea vietii. Am fost zidar, am fost ospatar, am facut si alte meserii. Sa traiesti la Milano nu era usor: aveam nevoie sa mananc, si inainte de a-mi incepe cariera de cantaret!

"Cariera mea a inceput cu "Nel Sole", un succes extraordinar"

- Cariera dvs. muzicala a explodat in 1967, cu albumul "Nel Sole", un succes muzical incredibil soldat cu vanzari de 1,3 milioane de exemplare. Va mai amintiti de euforia anilor de atunci? Cand au inceput italienii sa devina nebuni dupa dvs.?
- "Nel sole" a fost un succes extraordinar caruia ii datorez notorietatea mea la nivel international. Stiam ca e un cantec frumos, dar nu imi imaginam ca va obtine un asemenea succes incat sa fie turnat si un film pe baza lui. Intr-adevar, se poate afirma ca multumita acestui cantec a inceput cariera mea, chiar daca activam deja in "clanul lui Celentano".

- La scurta vreme, melodiile dvs. au dominat si topurile europene. Care sunt ingredientele succesului dvs.? Vocea, carisma, faptul ca sunteti italian?

- Cate putin din toate aceste ingrediente. Sigur ca vocea a contat mult, dar cred ca si cantecele pe care le propun. A fi italian, de asemenea, m-a ajutat, pentru ca italienii sunt cunoscuti ca mari cantareti in intreaga lume.

- Imaginea dvs. a dobandit o stralucire in plus prin prezenta superbei Romina Power, care v-a fost si sotie si cu care ati avut trei copii. S-a salvat ceva din fosta poveste de dragoste?

- Toate povestile sunt importante, inclusiv povestile de dragoste. Cu Romina am "salvat" tot ceea ce a fost.

"A darui un zambet e ca si cand ai darui o speranta"

- In ciuda succesului urias pe care l-ati inregistrat ca muzician, ati avut tot timpul o imagine publica ideala, curata, de om cu picioarele pe pamant. Ce valori morale impartasiti? In ce credeti cu adevarat? Va propun sa vorbiti la inceput despre familia dvs. Documentarul "Nel cuore del padre", dedicat tatalui dvs., a impresionat prin emotia lui.

- Adevarul este ca am ramas intotdeauna Al Bano Carrisi, un om cu picioarele pe pamant, fara sa imi schimb caracterul si modul meu de a gandi, ramanand ancorat in valori bine determinate. Am vrut sa fac un film despre tatal meu, don Carmelo, pentru ca voiam sa arat tuturor ce fel de relatie am avut cu el si - de ce nu? - sa indic un model de urmat. Copiii, prietenii, sunt alte valori in care am crezut intotdeauna si care nu se pot schimba cand ai succes.

- Sunteti un om credincios? Apropierea dvs. de Padre Pio si de Papa Paul al II-lea v-a intregit si mai mult imaginea publica.

- Padre Pio si Ioan Paul al II-lea sunt doi sfinti, dar mai intai au fost doua persoane exceptionale. Pentru noi, oamenii de Credinta, Invataturile lor sunt mereu de mare actualitate si ne ajuta sa depasim momentele dificile. Aceasta este Credinta.

- Sunteti vesnic deschis la vorba si zambitor. Au italienii o reteta anume a bucuriei?

- Nu stiu daca italienii au o reteta a fericirii. Nici aici, in Italia, nu ne lipsesc problemele. Poate e nevoie sa infrunti greutatile cu o anume seninatate si avand mereu credinta, chiar si atunci cand ti se pare ca totul merge rau. Apoi, a darui un zambet e ca si cum ai darui o speranta. Iata de ce ar trebui sa facem asta mai des.


(Spectacolul organizat de Fundatia Culturala Phoenix va avea loc duminica, 12 iunie, de la ora 20:00. Biletele au preturi cuprinse intre 50 si 300 de lei si se gasesc in reteaua Eventim si la Sala Palatului.)

______________________

Cariera muzicala

A debutat in 1966, la Festival delle rose, cu "Pensando a te". Iese castigator in 1968 la Disco per l'Estate, un concurs de interpretare de cantece italiene. Inregistreaza cateva cantece, devenite hituri in acea perioada, cum ar fi "La siepe" si "Nel sole". La scurt timp incepe colaborarea cu Romina Power (fiica actorului american Tyrone Power), cu care se casatoreste in 1970. Pentru aproape trei decenii, canta impreuna formand duetul Al Bano si Romina Power, duet care in 1976 participa la Concursul Muzical Eurovision, obtinand locul 7 cu "Lo rivivrei", iar in 1982, la Festivalul de muzica de la San Remo, se claseaza pe locul secund cu "Felicita". In 1984, duetul Albano si Romina Power se claseaza pe locul intai la San Remo, cu "Ci sara". In 1996, Al Bano se reintoarce la cariera de solist. Devine o aparitie constanta la televiziunea italiana si participa la diverse turnee mondiale de succes.

Foto: Agerpres (2); Mediafax (2)