Raspuns pentru CIRESAR MARIA - F. AS nr. 966 - "Nepotica mea are 2 ani si jumatate si nu a invatat inca sa mearga"

Redactia
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist in fitoterapie, reflexoterapie si bioenergie - Bucuresti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98

Stimata doamna Maria, sunt convins ca suferinta nepoatei dvs. va afecteaza foarte mult. Din acest motiv, sunt alaturi de dvs. si doresc sa va impartasesc tot ceea ce stiu, pentru ca fetita sa poata merge. Pentru inceput, va voi prezenta cazul unui baietel de 2 ani, din Canada, care nu mergea si avea si pareza la mana dreapta si piciorul drept. Mama lui era foarte ingrijorata si mi-a solicitat ajutorul, in luna august, 2010. In aprilie 2011, in urma tratamentului recomandat si a administrarii de Apisan-Forte, baiatul mergea singur, spre bucuria parintilor. Tratamentul pe care l-a urmat baietelul doamnei Aurelia este potrivit si pentru nepotica dvs. Iata componentele lui:

Regim alimentar

Alimente recomandate: grau, orez, supa de fasole cu grasime, lapte, caimac, legume verzi fierte, fructe in special cele dulci-acrisoare, portocale, mandarine, struguri, bauturi reci, inclusiv sucuri de fructe, stafide. Alimente interzise: ceai fierbinte, cafea, alte bauturi fierbinti, bauturi alcoolice, condimente iuti inclusiv ardei iute, carne, soia, sare, ulei, otet, alimente fripte sau prajite, mancaruri grele, legume verzi, salata cruda, cartofi, conopida, varza, ciuperci, inghetata.
Alimentele care nu sunt trecute nici in prima, nici in a doua categorie nu sunt recomandate a fi consumate, deoarece fac oricum rau organismului.

Masajul

Se face folosind un unguent (crema Nivea). Durata lui este redata mai jos.
Zonele care trebuie masate sunt corespunzatoare creierului mare, creierului mic si hipofizei. Se maseaza de doua ori pe zi, cate 10 minute dimineata si seara, zona corespunzatoare nasului si zonele corespunzatoare coloanei cervicale, dorsale, lombare si sacrale. Se maseaza cate 10 minute, de doua ori pe zi; apoi zonele corespunzatoare glandelor limfatice se maseaza zilnic, cate trei minute dimineata si seara. Masajul lor se face spre inima, la interval de trei secunde, ceea ce este echivalent cu pronuntarea numerelor 301, 302 si 303. Masajul prelungit peste perioada de trei minute si fara respectarea intervalului (pauzei) de trei secunde are un efect contrar celui dorit. De asemenea, se va face masajul mainilor si picioarelor zilnic, de 2 ori, cate 5-10 minute.

Administrarea de Apisan-Forte

Copilul va lua de 3 ori pe zi cate 10 g de Apisan-Forte, timp indelungat. Se ia o lingurita (10 g) dimineata, pe nemancate. Pentru a se scoate preparatul din recipient, se va folosi o lingurita de lemn umezita cu apa (in felul acesta Apisanul nu se va lipi de lingurita). Se interzice folosirea lingurilor de metal. Cantitatea ce se scoate din recipient se pune pe o farfurie si se imparte in 2-3 portii. Se ia pe rand cate o portie si se tine sub limba cate 3-5 minute, pana se topeste. Apoi se inghite. Asta face ca Apisanul-Forte sa aiba o eficienta mai mare decat daca ar fi inghitit imediat. Apisanul-Forte se poate dizolva in apa, lapte sau sucuri de fructe.

Terapia cu apa distilata

In cadrul tratamentului se recomanda a se consuma o perioada de timp, in loc de apa obisnuita, apa de izvor sau apa minerala, apa distilata. Cantitatea totala de apa distilata ce trebuie consumata este de maximum 20 de litri. Aceasta cantitate se bea in functie de necesitatile organismului, neimpunandu-se anumite cantitati zilnice. Pe perioada cand se bea apa distilata, se recomanda sa nu mai bea alta apa. Consumul de apa distilata are o contributie substantiala la vindecarea bolii nepoatei dvs. Este interzisa prepararea apei distilate cu ajutorul cazanelor de tuica construite din aluminiu sau care au parti componente din aluminiu.

Terapia mentala

In cazul in care copilul nu poate face singur terapia mentala, ea se face de catre parinti. In acest sens, este bine sa-l puneti sa repete impreuna cu dvs., de 10-15 ori, cu voce tare, in fiecare zi, urmatoarele propozitii: "Trebuie sa ma fac bine!", "Ma fac bine!", "Doamne Dumnezeule, ajuta-ma sa ma fac bine!".
Descurajarea, gandirea negativa referitor la suferinta trebuie eliminate si inlocuite cu gandire pozitiva.
Doamna Aurelia din Canada, mama baiatului vindecat, are telefonul 0015197393420 si o puteti suna in legatura cu experienta dobandita in aplicarea tratamentului.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Mama are protruzii discale care-i dau dureri insuportabile"
(Raspuns pentru MIHAELA, F. AS nr. 965)


Desi cel mai comun tratament pentru hernia de disc si protruziile discale consecutive consta in diminuarea activitatii, administrarea de medicamente analgezice si antiinflamatoare, fizioterapie si, uneori, repaosul la pat, in cazul mamei dvs. se pare ca doar interventia chirurgicala este in masura sa diminueze presiunea exercitata asupra radacinilor nervoase (posibil stenoza de canal vertebral) si durerea invalidanta pe care o acuza.
In asemenea cazuri, este recomandata efectuarea unei laminectomii (procedeu chirurgical prin care se indeparteaza intreaga lamina) sau a unei laminotomii (indepartarea unei portiuni de os, de deasupra canalului spinal), insotita, eventual, de disectomie (indepartarea unei portiuni a discului pentru a elibera nervul de sub presiune). In cazul in care protruzia discala se asociaza cu alunecarea unei vertebre si creeaza presiune asupra nervilor spinali sau a maduvei spinale, poate fi necesara procedura de fuzionare (unire) a catorva vertebre din regiunea inferioara a coloanei vertebrale.
Sigur ca o astfel de interventie chirurgicala nu este deloc atractiva, insa, in mod sigur, in cateva luni de la operatie, mama dvs. va fi capabila sa isi reia majoritatea activitatilor zilnice (fara dureri), exceptand, bineinteles, munca fizica intensa. Este posibil ca perioada de refacere si recuperare post-operatorie sa fie ceva mai lunga, doar daca a fost necesara fuzionarea unor vertebre.
Daca, totusi, hotarati evitarea interventiei chirurgicale, puteti cere medicului dvs. utilizarea analgeziei epidurale, in scopul indepartarii durerii. Totodata, daca discul este rupt, dar nu este herniat, se poate utiliza o metoda terapeutica numita terapie electrotermica intradiscala, prin care se realizeaza legarea colagenului, la nivelul discului intervertebral, stimuland vindecarea. Caldura creata prin acest procedeu produce, de asemenea, amortirea nervilor de la nivelul discului si, implicit, ameliorarea durerii.
Nu in ultimul rand, injectarea de chimopapaina in portiunea moale a discului intervertebral ii reduce dimensiunile si este eficienta, mai ales in cazurile de atingere sciatica. Ar mai fi de spus cate ceva despre metodele naturiste de tratament, specifice acestor situatii, cu toate ca acestea singure nu pot rezolva o astfel de patologie, care are la baza un proces de deplasare mecanica, ci pot doar contribui la calmarea durerii, relaxarea musculaturii locale si reducerea statusului inflamator.
Se pot utiliza produse naturiste precum Artrophyt (crema si solutie), extract din muguri de jneapan, extract din vita-de-vie salbatica, Cartilaj de rechin, Scoarta de salcie etc., insa cele mai indicate in cazul mamei dvs. sunt:
* Boswellia - antiinflamator si analgezic recomandat in reumatism cronic degenerativ, dureri articulare, nevralgii, patologii vertebrale (spondilita anchilopoietica).
* Harpagophytum (Gheara-diavolului) - antiinflamator cu actiune asemanatoare fenilbutazonei, analgezic, recomandat in artroze, spondiloze, nevralgii, poliartrita reumatoida etc.
* Unguente: unguent Dr. Boici, Osteocicatrat si Veyrexat (unguent de uz veterinar).
* Capsule cu Papaya - chiar daca nu pot inlocui chimo-papainoliza, principiile extractului de Papaya vor actiona asemanator, in organism, insa tratamentul va fi de lunga durata (3-6 luni). Sa auzim numai de bine!

GABRIEL OLTEAN -biochimist, tel. 0724/75.71.75

"Am enterocolita de peste 30 de ani"
(Raspuns pentru FLORENTINA, F. AS nr. 937)


Stimata doamna Florentina, o cunostinta de-a mea a avut aceleasi probleme ca si dvs. I-am recomandat Enterotrat - o suspensie pe baza de plante medicinale: menta, coada-racului, muguri de plop si argila. In cateva zile, inflamatia s-a diminuat si scaunul s-a normalizat. Avand in vedere ca este un produs naturist, vi-l recomand cu caldura. Puteti sa luati cate o lingura de suspensie de trei ori pe zi, dimineata, la pranz si seara, timp de o saptamana. Sper sa va ajute. Enterotrat-ul se gaseste in reteaua de distributie a firmei "ROMVAC" (gasiti date pe internet la www.romvac.ro) si desi este inregistrat ca adjuvant de uz veterinar, poate fi utilizat si la om. Multa sanatate!