Premiile Societatii Civile de Ziua Mondiala a Mediului

Redactia
Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, asociatiile Salvati Dunarea si Delta, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Terra Mileniul III, World Wilde Fund (WWF) si Alma-Ro au premiat vineri, 3 iunie, jurnalistii si politicienii care s-au remarcat pozitiv si negativ pe frontul de mediu, in perioada iunie 2010 - mai 2011.

"Spatiul verde e cu targa, vine si-l salveaza Varga"

Dintre politicienii care s-au remarcat prin eforturi de protejare a mediului si care au fost premiati de reprezentanti ai societatii civile sunt: Victor Ponta - premiul "Forumul ecologist de mediu politic", pentru initiativa de a consulta ong-urile, inainte de a ajunge la putere; Gheorghita Botirca, primarul din Topoloveni - premiul "Prea multa inovare poate sa te omoare" pentru ca insista sa puna in practica proiecte pentru utilizarea energiei regenerabile. Un premiu special, "Salvati Delta", a fost acordat fostului ministru al Mediului, Sulfina Barbu - pentru eforturile de a promova o lege moderna si cu efecte benefice asupra ecosistemului Deltei. Lucia Varga, deputat PNL, a primit premiul "Spatiul verde e cu targa, vine si-l salveaza Varga", pentru ca s-a luptat si a oprit modificarea ordonantei 114/2007, care protejeaza spatiile verzi din orase.

Premiul "Ceausescu a murit, Oprescu l-a inlocuit"

La polul negativ se afla politicienii care, prin actiunile si declaratiile lor, au afectat negativ mediul din Romania, in anul ce a trecut. Pe baza unei cercetari intreprinse de asociatia Ecopolis, Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, a primit premiul "Organismu-i de rahat, daca nu-i modificat", pentru ca promoveaza asiduu si sustine cultivarea organismelor modificate genetic in Romania. Partidului Ecologist Roman i-a revenit premiul "Ecologia, bratara de aur", pentru pozitia de sustinere a proiectului minier de la Rosia Montana. Ancai Boagiu, ministrul transporturilor, i se cuvine premiul "Anca Roadefier", pentru ca doreste sa inchida 30% din lungimea cailor ferate de marfa din Romania. Sorin Oprescu, primarul Capitalei, s-a ales cu binemeritatul premiu "Ceausescu a murit, Oprescu l-a inlocuit", pentru ca s-a incapatanat sa inceapa constructia bulevardului Uranus si a demolat fara aviz cladiri de patrimoniu. Nicusor Dan, presedintele asociatiei "Salvati Bucurestiul", a tinut sa avertizeze PNL si PSD (USL) ca, daca il vor sustine pe Oprescu la o noua candidatura pentru Bucuresti, societatea civila isi va retrage orice sustinere pentru USL. Si primarul din Constanta, Radu Mazare, a incasat un premiu pentru betonarea spatiului verde si pentru ca reuseste sa administreze orasul cu cea mai mica suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor (2 mp). La randul sau, Victor Tarhon, presedintele consiliului judetean Tulcea, a obtinut premiul "Ceausescu bun era", pentru ca blocheaza lucrarile de renaturare din Delta Dunarii.
Laude meritate au obtinut si jurnalistii care si-au folosit profesionalismul si energia pentru a semnala nenumarate nereguli si care sunt recunoscuti ca atare de catre organizatiile de mediu. Alex Dima, Pro TV - premiul "Romania, te iubesc impadurita", pentru o investigatie periculoasa si anevoioasa despre macelul padurilor din tara; Raul Cazan, site-ul "2Celsius" - premiul pentru relatarile de la conferinta ONU cu privire la schimbari climatice (Cancun, Mexic, decembrie 2010); Marius Vintila, Radio Guerrilla - premiul "Imi place verdele" pentru emisiunea Ora Verde; RFI Romania - premiul "Toujours lamour" pentru deschiderea si comunicarea constanta cu organizatiile de mediu.
Printre cei premiati s-a numarat si redactorul revistei "Formula AS", Ion Longin Popescu, distins cu premiul "Veteran de razboi", pentru implicarea sa exemplara in lupta de aparare a Rosiei Montane.
Chiar daca accentele negative continute in premii nu vor schimba mare lucru in comportamentul "verde" al celor vizati (ne-am obisnuit deja cu lipsa de reactie a politicienilor si a functionarilor publici), Premiile Societatii Civile dovedesc un lucru pe care opinia publica il asteapta de mult: maturizarea activitatii ONG-urilor din Romania si transformare lor intr-un partener social, care sa stea, cu "puterea", la masa verde.