Liviu Mihaiu - "Tot ce inseamna frana in materie de protejarea mediului vine din Parlamentul Romaniei, dar mai ales de la administratia locala - cel mai mare inamic al Naturii"

Ion Longin Popescu
- Presedinte fondator al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta -

Inca nu s-au stins ecourile cruzimii autoritatilor si localnicilor din Delta Dunarii, care trimisesera la abator caii din Grindul Letea, ca hingherii de trista amintire ai Primariei Capitalei. Incidentul a atras din nou atentia publica asupra Deltei, dupa ce, prin audierea din martie, de la Parlamentul European, autoritatile de la Bruxelles constatau ca interesele economice protejate de pojghita politica a momentului ameninta serios tot ce s-a facut bine pana acum in acest paradis. Cu alte cuvinte, lupta ONG-urilor pentru renaturarea miilor de hectare smulse apei de planurile aberante ale lui Ceausescu se izbeste de aisbergul intereselor mafiote ale nababilor Deltei, cocolosite de baronii locali. Cel care vorbeste in deplina cunostinta de cauza despre situatia dramatica din Delta, luptator temut, tocmai pentru ca stie tot ce misca pe cele mai bine de o jumatate de milion de hectare ale Rezervatiei, este jurnalistul Liviu Mihaiu, fost Guvernator, in prezent presedintele uneia dintre cele mai active asociatii ecologiste, Salvati Dunarea si Delta (SDD).

"Avem cea mai murdara si despadurita tara din UE"

- Delta Dunarii inca nu are o lege noua, desi multe si grele amenintari planeaza asupra acestui paradis aflat in declin. Oare de ce Guvernul Boc, care si-a asumat nu mai putin de 14 legi, nu s-a gandit sa-si asume si Legea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii?

- Este limpede ca stilul actualei conduceri a tarii este unul "in forta", "anti-civil", intr-un registru autist si in deplina nepasare si fractura cu opiniile societatii deschise. Exista o falie imensa intre aspiratiile cetateanului si cele ale clasei politice. Si asta este usor demonstrabil, cu ultimul barometru de incredere al romanilor in institutii, unde, dupa casatorie (81%) si biserica (72%), organizatiile ecologiste ocupa locul trei, cu 65%, mult inaintea presei, a internetului sau a companiilor internationale. Guvernul este undeva, invizibil, la 6%!... Cat despre protejarea oricarei forme de Natura, nu cred ca poti vedea, intr-o tara UE, un canibalism ecocid mai fervent ca in Romania! Avem cea mai murdara si despadurita tara din UE! De la cazul defrisarii Parcului Custozza din Deva; de la drumul national din Retezat, 66A; de la monstruoasele constructii... betonifere din ariile protejate; de la jaful padurilor (in fond plamanii nostri silvicoli); de la distrugerea sistematica a constructiilor edilitare de patrimoniu sau de la asaltul asupra spatiilor verzi, "performante" ale guvernului si administratiilor locale (vezi cazul Constantei, cu 2 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, fata de media de peste 24 mp din UE) - toate acestea ne plaseaza nu numai in pozitia de a avea cea mai "necurata" atitudine fata de mediu, dar si intr-o contradictie legislativa si intr-un regim litigios cu angajamentele pro-europene ale Tratatului de la Lisabona. Asa s-a intamplat, deja, cu atentionarea de infringement in cazul plajei Sulina. Dispretul "organic" fata de societatea civila verde si lipsa programatica de colaborare au dus la aceasta atentionare, pe un caz destul de simplu si nu atat de invaziv pe cat s-a crezut. La initiativa CJ Tulcea si a Ministerului Dezvoltarii, Consiliul a transferat 6,8 ha din plaja Sulina, din domeniul public al statului, pentru mega-investitii turistice. CJ a ignorat ca zona este protejata si investitia va distruge habitatele unor plante protejate. De aici, reactia dura a Comisarului pentru Mediu de la Bruxelles. Dar, pana la urma, vinovatii s-au gasit intre cei din societatea civila, pentru ca "i-am parat la Europa" - acesta-i nivelul de viziune si maturitate al administratiei.

"Cand presedintele Consiliului Judetean Tulcea devine "secretarul pe linie de partid si judet" al Deltei si blocheaza orice reconstructie ecologica, nu-ti ramane altceva decat sa iei calea Bruxelles-ului"

- Asa ati ajuns la Parlamentul European, unde ati cautat sprijin. Intai la europarlamentarii romani, apoi la Comisarul de Mediu...

- Cand ai epuizat mijloacele de comunicare din tara ta pentru protectia Deltei Dunarii, atunci te duci la Comisarul de Mediu... Cand presedintele Consiliului Judetean Tulcea devine "secretarul pe linie de partid si judet" al Deltei si blocheaza orice reconstructie ecologica si orice imbunatatire a Legii Rezervatiei, nu-ti ramane altceva decat sa iei calea Bruxelles-ului, cu jalba la presedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, Jo Linen. Dar nu cumva sa credeti ca administratiei locale ii pasa cat... verde sub unghie de atentionarile europene! Nivelul de adeziune la valorile democratiei sustenabile este direct proportional cu nivelul de absorbtie al fondurilor europene. Va mai aduceti aminte de functionarul de stat beat, care isi exprima, cu aplombul sinceritatii sughitului, atasamentul fata de Ueee, punand un M in fata?! Este cea mai reprezentativa parabola a ceea ce gandeste administratia politica fata de protectia mediului! Pentru acesti oameni, strecurati in fruntea destinelor noastre de imperfectiunea cu intentie infractionala a algoritmului si anti-meritocratiei politice, razboiul rece nu s-a terminat! Si ce-i mai grav este ca-l continua cu propria tara... Rezultatul vizitei la Bruxelles este o si mai buna camuflare a activitatii politice interne si o "exceptionala" necomunicare a administratiei locale pe subiecte de interes general.

- Cat timp ati fost guvernator, ati pus in lucru cateva proiecte de salvare a Deltei. Ce se mai pastreaza din ele in prezent?

- In cele patru luni si jumatate in care "am fost lasat sa ma joc" de-a guvernatorul Deltei, am lasat vreo sase-sapte proiecte europene, multe idei si chiar vreo trei Hotarari de Guvern (HG), intru protejarea integrala a biodiversitatii (unul dintre proiectele pilot era supravegherea cu tehnica avansata a ariei de protectie stricta a Lacului Belciug), ca, in final, sa implementam un proiect de aproximativ 20 de milioane de euro - din fonduri europene cu cofinantare guvernamentala - pentru supravegherea cvasi-integrala a suprafetei de 500.000 de hectare a Deltei Dunarii, prin care puteai sa vezi, in timp real, tot ce misca si polueaza... Va dati seama, o lucrare nedorita de cei care au "sector" in campul muncii "deltaice". Imi propusesem, impreuna cu autoritatile locale de resort, un proiect de aproape doi ani, pentru extractia si relocarea cailor salbatici din padurea subtropicala unica si strict protejata, Letea. Dupa ce am plecat, nu s-a aprobat nici un proiect important. Nici cele mici, nici cele mari... Nici macar cadastru nu are Delta! Tot ce inseamna frana in materie de protejarea mediului vine din Parlamentul Romaniei, dar mai ales de la administratia locala - cel mai mare inamic al Naturii. Un presedinte de Consiliu Judetean suna la liderul de grup al partidului si modifica legile cum vrea el, in pofida parerii specialistilor sau a Comisiei Europene. Asa s-a intamplat de curand cu legea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, unde se incearca, printre alte daruri "vanatoresti", scoaterea Consiliului Stiintific al Deltei din sfera oricarei decizii... Eu am o vorba: Descentralizati Mediul si l-ati pierdut!

"O sa vedeti cazul Schengen replicat si pe problemele de mediu"

- Este situatia Deltei simptomatica pentru modul in care puterea actuala trateaza problemele de mediu?

- Partide cu deschidere si program de mediu afirmat si asumat nu exista in parlament! Dupa masuratoarea "Votul Verde" al asociatiilor "Ecopolis" si "Salvati Dunarea si Delta", partidul de guvernamant a iesit "fruntas" la voturi, cu impact negativ asupra mediului. Exista oameni "verzi" in fiecare formatiune politica (vezi premiile "Green Awards" pentru politicieni si jurnalisti de Ziua Mediului). Lupta nevazuta pe care o duce zilnic Coalitia de Mediu, formata din aproape o suta de ONG-uri, pentru fiecare metru de iarba si pentru contracararea planurilor expansioniste ale unei dezvoltari de mentalitate cincinala este crunta; se poarta pe strada, in instanta, in ariile protejate, la Parlament, in comisii sau in balcoane, cu lozinci. Intelegem ca este greu sa accepti, dupa ce-ai fost politruc la combinatul siderurgic, crescut cu o educatie de voluntariat a la "convocator de 23 august", ca economia trebuie sa fie un subansamblu durabil al Naturii si ca Natura este finita si cu impact direct asupra sanatatii componentilor sai... Dar ce se-ntampla in materie de Mediu frizeaza distrugerea! Din pacate, cel mai convingator argument ramane catastrofa naturala! La noi, nici inundatiile nu mai sunt argumente pentru renaturarea luncii Dunarii, pe motiv ca avem niste latifundiari de partid ca I. Nicolae, T. Culita, T. Fanita, care blocheaza renaturarea alveolelor de absorbtie riverane. Contra cost, evident, dar costurile inundatiilor sau ale aridizarii agricole le platim noi. Acum avem o Strategie a Dunarii, aprobata si asumata politic si de catre Romania care, alaturi de Ungaria, este responsabila de gestionarea riscurilor de mediu pentru cel mai lung tronson de Dunare pe care-l detine o tara, si unde e musai sa facem ce ne-am facut ca facem pana acum... Pe scurt: temele nu ni le facem constiincios decat sub amenintarea masurilor punitive: vedeti cazul Schengen! O sa-l vedeti replicat in cativa ani si pe subiectele de mediu.

"Delta Dunarii este o fiinta vie, pe care niste "mexicani" numiti politic o exploateaza pentru banii de spaga"

- Daca Germania, Elvetia sau Franta ar avea Delta Dunarii, credeti ca s-ar confrunta cu aceleasi greutati?

- Daca Delta ar fi fost in Germania sau Elvetia sau Franta, aceasta rezervatie de patrimoniu UNESCO ar fi avut un nivel de protectie maxim, iar veniturile din ecoturism ar fi fost aproape de 1 miliard de euro. Occidentul, dupa ce-a trecut prin experienta industrializarii devastatoare pentru mediu, ne invata un numitor comun: fratilor, este mult mai scump sa refaci mediul decat sa previi distrugerea lui! E ca preventia in sanatate: e mult mai scump sa operezi pe cineva, decat sa-l inveti sa nu toarne in el tot felul de prostii. Din pacate, si la Sanatate, si la Mediu cheltuim cel mai putin din PIB pe cap de locuitor din UE. Iar asta ne va costa de zece ori mai mult, inclusiv vieti omenesti.

- Ce sanse are "renaturarea" ariilor introduse de Ceausescu in circuitul agricol? Este bine sa fie renaturate sau mai bine le lasam pamant agricol?

- Renaturarea este secretul revigorarii Deltei Dunarii. Delta era, conform dezvoltarii socialiste multilateral dezvoltate, menita asanarii si agriculturii intensive. Astazi, este izvorul de bani negri si albi ai Consiliului Judetean Tulcea, care se opune din rasputeri operatiei de resuscitare cerute de UE. Inchipuiti-va un om caruia ii lipsesc o mana, un rinichi, bila si cate trei degete de la picioare. Iar creierul sau are pe jumatate din suprafata gunoaie... Asta este Delta Dunarii, cea de-a treia delta in ordinea biodiversitatii din lume, la aceasta ora! Este o fiinta vie, pe care niste "mexicani" numiti politic o exploateaza pentru banii de spaga. Exista studii stiintifice (puteti sa le cereti Universitatii) care atesta cifric cum ca o lunca renaturata aduce mai multi bani locuitorilor sai decat porumbul cultivat cu pesticide, de catre un potentat al lumii politice locale. Desigur, pe acesti oameni nu-i intereseaza nimic altceva decat puterea de maine si banii de-acum - model dovedit devastator pentru orice guvernare.

Fotografii: "Salvati Dunarea si Delta"