Tainele plantelor

Matei Grama
* Pentru ca remediile de sanatate sa aiba eficienta deplina, e bine sa cunoastem secretele alchimice ale ierburilor de leac *

Intelegerea plantelor cu ajutorul intuitiei

Se spune adesea ca medicina este mai degraba o arta decat o stiinta. Acest aspect releva, de fapt, ca dragostea, prietenia, atentia, intuitia si alti factori ce nu pot fi interpretati medical, nu numai ca sunt reali, dar sunt cruciali in vindecarea diverselor afectiuni si a mentinerii starii de sanatate. Intuitia ar putea fi definita ca intelepciune directa, fara a recurge la ratiunea cotidiana. Intuitia este prezenta in noi toti, sub forma unor sentimente, pictograme mentale sau voci interioare. Pentru a putea beneficia de acest filon, trebuie insa sa nu ne lasam patrunsi de fricile de zi cu zi. Aceste bagaje de informatie sunt bineinteles personale si greu de supus unor dezbateri. Ele ar trebui doar urmate.

Afinitatile plantelor cu anumite organe sau tesuturi

In timp ce unele plante au un efect benefic general asupra organismului, alte plante actioneaza particular, asupra anumitor organe sau tesuturi, in functie de nutrientii pe care ii contin.
De exemplu:
* Luteina are o afinitate pentru macula ochiului. Mancand spanac, putem creste nivelul de luteina din acest organ.
* Flavonoizii din armurariu sunt stocati de catre ficat, pe care il vindeca.
*Frunzele de ginkgo biloba actioneaza ca buni antioxidanti si stabilizatori ai membranei neurale. Aceste date dau crezare abilitatilor medicinei traditionale chinezesti de a folosi anumite plante pentru a indeplini procese precise in zone specifice ale corpului uman, asupra unui tesut, a unui organ sau a unui grup de organe.
Medicina traditionala chinezeasca face urmatoarele categorisiri:
* Leacurile pe baza de flori sunt folosite preponderent in zona de sus a corpului, in special pentru plamani, nas si gat.
* Leacurile obtinute din seminte se aplica in genere rinichilor, sistemului reproducator, prostatei si sistemului urinar.
* Preparatele din radacini actioneaza asupra organelor interne - inima, ficat, plamani, intestine.
* Ramurile plantelor sunt utile in problemele legate de extremitati - maini, picioare.

Gustul plantelor

Atat medicina traditionala chinezeasca, cat si medicina asiatica, in general, privesc plantele din punct de vedere al gustului si aromelor. Mai exact, se crede ca aroma fiecarei plante ne poate furniza informatii despre cum va actiona ea in organismul nostru. Orice botanist care nu cunoaste gustul plantelor pe care le foloseste este ca un muzician care nu cunoaste notele dintr-o gama sau ca un pictor care nu cunoaste culorile curcubeului. Gustul este un indicativ puternic al plantelor si, impreuna cu celelalte caracteristici, ne ajuta sa ne dam seama cum trebuie utilizate. Medicina asiatica traditionala imparte plantele dupa criteriul gustului, dupa cum urmeaza:
1. Plantele si produsele dulci, cum ar fi sucul de struguri, au tendinta de a vindeca si calma tesuturile si de a intari rezistenta fizica. Produsele din aceasta categorie ar trebui consumate in special cand ne simtim slabiti si epuizati.
2. Plantele cu gust acru ne vor incalzi organismul si vor ajuta digestia. Atunci cand ne simtim slabiti si deshidratati, sucul de lamaie ne ajuta sa ne punem pe picioare. Fructele si legumele acre ar trebui insa consumate mai putin daca suntem incinsi si transpirati.
3. Categoria vegetalelor cu gust sarat ajuta la cresterea apetitului, usureaza digestia, hidrateaza tesuturile si rezolva diversele blocaje din organism. La fel ca plantele cu gust acru, cele sarate trebuie consumate in special cand suntem deshidratati.
4. Legumele si fructele amare ne stimuleaza apetitul, ajuta digestia, reduc transpiratia corpului, reduc inflamatiile si lupta impotriva toxinelor din organism. Spre exemplu, cafeaua si ridichile sunt indicate daca transpiram in exces si ne simtim inflamati.
5. Iuteala plantelor, precum ghimbirul sau piperul, ne va incalzi tot corpul. Gustul iute este un puternic stimulent al digestiei si al apetitului, rezolva blocajele din organism si ascute simturile. Nefiind indicate atunci cand suntem agitati si inflamati, plantele iuti/picante ne energizeaza in zilele cand ne simtim fara vlaga.
6. Vegetalele cu gust astringent contribuie la vindecarea si intarirea tesuturilor, rezolva digestia si tranzitul intestinal lent, reduc pierderea lichidelor din organism, incluzand transpiratia, si contracta vasele capilare, uneori chiar stopand sangerarea, in cazul unei rani. Plantele astringente, precum bananele verzi, semintele de rodie, trebuie consumate mai degraba atunci cand organismul este inflamat si transpiram abundent, si mai putin daca suntem nervosi si deshidratati. Gustul astringent se potriveste cu mancarurile acre si dulci.

Efectele de racire si incalzire produse de plante

Toate sistemele traditionale de medicina au in vedere faptul ca in timp ce unele plante incalzesc corpul, altele il racesc si il linistesc. Urmarind aceste doua principii, toate plantele pot fi impartite in doua categorii. Plantele care ne incalzesc corpul actioneaza astfel dilatand vasele capilare si aducand vitalitate tesuturilor. Opus lor, plantele care ne racesc organismul contracta capilarele si reduc temperatura corpului, calmand inflamatiile. Mai precis de atat, urmarind aceste proprietati, medicina traditionala chinezeasca categoriseste plantele pe treptele rece, racoros, neutru, cald si fierbinte, in concordanta cu natura afectiunilor pe care le trateaza. Plantele din categoria neutru pot trata ambele tipuri de boli.
Doctorii medicinei traditionale chinezesti subliniaza faptul ca aceste principii au o importanta mult mai mare decat s-ar crede. Ei pornesc de la premisa ca organismul uman s-a dezvoltat in ciclul natural zi/noapte, fiind obisnuit cu alternanta dintre caldura din timpul zilei si racoarea noptii. Insa atunci cand corpul nostru nu-si poate regla singur temperatura ideala, apar problemele. In tratarea diverselor afectiuni, se va lua, asadar, in considerare si anotimpul. Pe durata verii, se vor folosi cu precadere plantele cu efect de racire, mai mult decat in celelalte sezoane.
Iata cateva directive de baza, cu privire la principiile plantelor de racire si incalzire a corpului. Ca referinta, trebuie stiut ca, in general, in tratarea afectiunilor, principiile plantelor se aplica bolilor cu caracteristici opuse: vegetalele care incalzesc vor trata bolile asa-numite "reci" (caracterizate in genere prin amorteli, lipsa vitalitatii, circulatie proasta), si plantele care racesc se vor aplica afectiunilor "calde" (inflamatii).

Atentie!

* Plantele care incalzesc tind sa afecteze puternic ficatul, inima si creierul. Este important sa ne asiguram ca plantele cu care vrem sa ne tratam nu vor inrautati inflamatia respectiva.
* Plantele care racesc afecteaza in primul rand stomacul si tractul gastro-intestinal, rinichii si vezica urinara. Folosirea pe termen lung a plantelor care racesc foarte tare ne poate aduce o digestie proasta.
* Facand o paralela cu gusturile lor, trebuie spus ca plantele cu gust dulce, amar si astringent intra in categoria rece, iar legumele si fructele sarate, acre si iuti sunt de natura calda.