INTOXICATIA ALIMENTARA

Rodica Demian
Intoxicatiile alimentare datorate bacteriilor si virusilor se afla in crestere alarmanta.

Majoritatea alimentelor contin bacterii. Or, in absenta mijloacelor corespunzatoare de conservare (frigider, congelator, vase acoperite etc.) aceste bacterii prolifereaza rapid. Aproape toate alimentele pot fi contaminate din clipa in care sunt gresit preparate, transportate ori conservate in conditii improprii. Este cazul carnii si al pestelui, cand nu sunt suficient de bine fierte, al produselor lactate nepasteurizate, al crustaceelor de origine dubioasa, al mezelurilor sau al oualor crude sau prea putin fierte.

Reduceti riscurile

Printre metodele de contaminare cele mai raspandite se afla transmisia prin mucozitatile nazale. Evitati categoric sa va suflati nasul cand manevrati alimente si spalati-va sistematic pe maini inainte de a le atinge. Animalele domestice sunt si ele purtatoare de bacterii si nu trebuie lasate in bucatarie si nici sa se apropie de masa, in timpul pranzului sau al cinei.
Intoxicatiile alimentare fiind mai raspandite in timpul verii decat iarna, este foarte important sa pastram corect alimentele in lunile cele mai calde. Nu lasati nimic pe masa sau pe blatul de bucatarie pe care preparati mancarea, mai mult decat este necesar. Controlati regulat temperatura frigiderului. Cand cumparati alimente, verificati cu atentie datele de expirare inscrise pe ele. Aruncati fara ezitare toate produsele cu infatisare si miros suspect, desi nu toate bacteriile isi semnaleaza prezenta in acest mod.

Alimentele cu risc inalt de infectare

Grupul de persoane cu riscul cel mai mare de infectare prin intoxicatii alimentare sunt femeile insarcinate, persoanele varstnice, copiii, bolnavii cronici si cei cu sistemul imunitar slabit, de exemplu prin cancer sau SIDA. Toate aceste persoane trebuie sa fie foarte vigilente la urmatoarele alimente:

Ouale

E preferabil sa nu le consumam crude. Femeile insarcinate trebuie sa renunte la ouale fierte pe jumatate, la fel copiii si bolnavii. Ouale sunt principala sursa de salmonella, incriminata curent in intoxicatiile alimentare. Aceste bacterii prospera in mancarurile si deserturile ce contin oua crude sau putin fierte. Salmonella fiind distrusa prin fierbere, evitati felurile pe baza de oua crude, cum sunt maioneza, spumele.

Carnea de pasare

Este o sursa de salmonella si de campylobacter. Ambele provoaca greata, voma si diaree, timp de 2-5 zile. Sunt de respectat urmatoarele precautii:
- puneti la decongelat carnea de pasare in frigider, de seara pana dimineata, masa de bucatarie fiind expusa caldurii si microbilor.
- gatiti pasarea suficient de mult, pentru ca in interior carnea sa atinga 60 de grade Celsius minimum si nu intrerupeti fierberea cata vreme carnea este roz. Pentru a verifica daca pasarea este suficient patrunsa, intepati cu o furculita in partea cea mai groasa a pulpei - sucul care curge trebuie sa fie clar.
- cand manipulati carne cruda, nu o atingeti de nici un alt aliment negatit aflat pe masa bucatariei - riscati sa o contaminati cu bacterii.

Umpluturile

Ele pot sa contina bacterii ce provin din carne cruda tocata. Daca umplutura e destinata sa fie varata intr-o pasare (curcan) ganditi-va ca in interiorul ei temperatura atinge rareori un nivel care sa asigure securitatea totala. Umpleti pasarea imediat inainte de a o pune in cuptor, ca sa aiba timp sa se patrunda bine. Pentru mai multa securitate, masurati temperatura umpluturii cu un termometru de carne: trebuie sa atinga 80 de grade.

Muschiul tartar

Este un fel gustos, dar prezinta un risc ridicat, pentru ca se compune din carne si oua crude. Totusi, daca tocatura e preparata in ultimul moment, din produse proaspete, de buna calitate, muschiul tartar este inofensiv si ramane o sursa bogata de vitamine si de fier.

Carnea de porc

Adaposteste adesea salmonella si un vierme filiform, numit trichina (care da trichinoza), care se cuibareste in muschi, de aceea nu trebuie niciodata consumata "in sange".

Produsele lactate, legumele proaspete

Pot sa contina listeria monocytogenes, care provoaca listerioza, dand simptome asemanatoare cu cele ale gripei sau, la persoanele cu sistemul imunitar slabit, provocand meningita. La femeile insarcinate, pot declansa un avort sau pot prejudicia viitorul fat. De aceea se recomanda spalatul cu multa apa al fructelor si legumelor si alegerea, de preferinta, a produselor lactate pasteurizate.

Fructele de mare

Scoicile, crevetii, midiile pot declansa simptome de intoxicatii foarte violente. Cauza este faptul ca sunt transportate de la distanta, nu totdeauna in conditii igienice corespunzatoare, fiind infectate cu bacterii patogene.

Simptomele

Se declanseaza la cateva minute sau cateva zile de la ingerarea alimentelor infectate. Cele mai tipice sunt greturile, varsaturile, durerile de stomac, diareea, acompaniate uneori de febra si dureri de cap. In majoritatea cazurilor, aceste simptome dezagreabile nu pun viata in pericol. Numai botulismul, o forma rara de intoxicatie alimentara, necesita spitalizare imediata.
Voma si diareea sunt mijloace naturale de care dispune corpul pentru a expulza elementele nocive. E mai bine sa le suportati, decat sa le impiedicati. Consecintele cele mai neplacute ale diareei si vomei sunt deshidratarea si pierderea de saruri minerale esentiale. Band mari cantitati de apa, de supe si de lichide indulcite, sarea si zaharul pierdute se inlocuiesc.
Dupa o criza de intoxicatie alimentara, apetitul nu revine totdeauna usor. Dupa primele semne de ameliorare, incercati sa luati o masa usoara, pentru a atenua aciditatea stomacului, si mancati iaurt, pentru a restabili flora bacteriana din intestin.